Turizmus

Buszmenetrend 2023.

hirdetés

Facebook

ÖKK Fehérvár Spotify

Projektek

hirdetés

Ügyintézés

Önkormányzat

Közélet

 1. Az elkötelezettség 25 éve

  A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban ünnepelte 25 éves fennállását szombaton a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat. Székesfehérvár nevében Cser-Palkovics András polgármester mondott köszönetet a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásáért. Az eseményen Andrzej Straszewski, a Klub Polonia elnöke  átvette a Lengyel Köztársaság Érdemrendjének tisztikeresztjét.

  2023.06.10.
 2. Környezetvédő találkozó Fehérváron

  A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek XXXII. országos találkozójának Székesfehérvár ad otthont június 23-25. között. A háromnapos esemény programjában a pénteki szakmai konferenciát követően plenáris fórumokon és szekcióüléseken szó lesz többek között a Velencei-tó és vízgyűjtőterületének vízügyi kérdéseiről, a jog és környezetvédelem kapcsolatáról, valamint a közösségi energiáról is.

  2023.06.10.
 3. Valétálással búcsúztak

  Valétálással vettek búcsút idén az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karától a földmérők. A selmeci hagyományokat követve szalamanderezve, kígyóvonalban vonultak énekszó mellett a diákok a Geoinformatikai Intézet Pirosalma utcai épületétől a Bazilika előtti térre, ahol a búcsúbeszédek után még közösen ittak egy kortyot az évfolyamkorsóból, majd jelképesen kirúgták a városból a végzős diákokat.

  2023.06.10.
 4. Halálos baleset Lovasberénynél

  Halálos baleset történt Lovasberény és Vereb között szombaton a kora délutáni órákban. Két személyautó frontálisan ütközött, a baleset következtében egy ember a helyszínen életét vesztette.

  2023.06.10.
 5. Gazdaság és felsőoktatás

  Innovációban és kutatás-fejlesztésben erősít az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Az intézmény újabb együttműködési megállapodást kötött, ezúttal Komárom-Esztergom vármegye egyik legnagyobb cégével.

  2023.06.09.

Kultúra

 1. A Versünnep döntőseit fogadták

  A Fehérvári Versünnep döntőseit köszöntötték a Városháza kistanácstermében pénteken délután. A diákok már nagyon készülnek a júliusi Székelyföldi Varga Sándor Verstáborra, ahol valamennyien részt vesznek. A tehetségkutató döntőjének résztvevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, valamint Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója köszöntötte.

  2023.06.09.
 2. Táncosnak születtek

  A Székesfehérvári Balett Színház két alapító tagját köszöntötte pénteken a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester. Kovalszki Boglárka és Fernando Gabriel Luis Luis elbúcsúznak a társulattól. A magántáncosok életében egy új fejezet kezdődik. A város kulturális, művészeti értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységüket Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel köszönték meg.

  2023.06.09.
 3. Új darabok a színházban

  A Vörösmarty Színház 2023/24-es évadhirdető sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy az új évadban a nagyszínpadi premierek között lesz a Csodálatos vagy, Júlia!, A király beszéde, a Ne most, drágám!, valamint A Kőszívű ember fiai is. Az igazgató szólt arról is, hogy olyan országosan is egyedülálló bérletkonstrukcióval kísérleteznek, amely demonstrálni fogja, hogy a város sokat áldoz arra, hogy önálló kulturális előadó-művészeti intézményei legyenek.

  2023.06.09.
 4. Petőfi nyomdokain

  Utcaszínházi előadásokkal, koncertekkel várja a közönséget a szombat esti órákig a Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivál. Aki kedvet kap a színjátszáshoz, megteheti, mindössze egy Petőfi verset kell előadnia az Igézőnél.

  2023.06.09.
 5. Színházi évadnyitó

  Évadnyitón számoltak be a Vörösmarty Színház új évadjának előadásairól. Érdekesség, hogy 2023-ban és 2024-ben az eddiginél több vígjátékot láthat a közönség.

  2023.06.09.

Sport

 1. Megvan az első touchdawn

  Második mérkőzését is elvesztette az elit kontinentális amerikaifutball-ligában a Fehérvár Enthroners: a European League of Football (ELF) elnevezésű sorozat második fordulójának szombati játéknapján a magyar csapat hazai pályán kapott ki. Fehérvár Enthroners - Frankfurt Galaxy 13-48

  2023.06.10.
 2. Gól- és ponterős játékos érkezik

  A 25 éves játékos a junior éveit követően több csapatnál is megfordult a második legerősebb amerikai jégkorong-bajnokságban, az AHL-ben. Az előző szezonban az ECHL-ben szereplő Kansas City Mavericks csapatát erősítette, ahol 53 mérkőzésen 53 pontot szerzett.

  2023.06.09.
 3. Komoly veszteség

  Két esztendeje, a német második vonalban szereplő Nürnberg Falcons csapatától szerződött Fehérvárra a magyar válogatott irányító, Pongó Marcell. Az első, albás idényében jól teljesített, a nemrég zárult szezonban pedig egyik vezére volt a csapatnak.

  2023.06.09.
 4. Kihívás Napja Fehérváron

  0 órakor mát többen sportoltak a városban. Akkor kezdődött a Kihívás Napja. Székesfehérváron száz helyszínen várták napközben a mozogni vágyókat. Aki szeretne csatlakozni a programok valamelyikéhez, 21 óráig még megteheti.

  2023.05.31.
 5. Az ezüstérmet ünnepelték

  Ezüst éremmel zárta a kosárlabda bajnokságot az Arconic-Alba Fehérvár. Ez alkalomból az országalmánál gyűlt össze a csapat, majd előbb a Városháza Kistanács teremében köszöntötte őket a városvezetés, végül pedig a Dísztermemben találkoztak a szurkolók is kedvenceikkel.

  2023.05.30.

Városfejlesztés

 1. Átépítik a Vendel-árkot

  A nyílt árok helyén zárt csapadékcsatorna készül, várhatóan szeptember végéig elkészül a Vendel-árok Móri úti és Aranysas utcai tömbbelső közötti szakaszán az átépítés.

  2023.06.08.
 2. Japánkert a szigeten

  Felavatták szerdán délelőtt a japánkeret a Csónakázó-tó szigetén, Székesfehérváron. A négy évszakos, tematikus kertet a 25 éve a városban működő DENSO Gyártó Magyarország Kft. ajándékozta a városnak, hogy maradandó emléket állítson kollégáinak és a városlakóknak. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Masato Otaka japán nagykövet és Kitano Masayuki, a cég magyarországi elnöke.

  2023.06.07.
 3. XXI. századi hulladékkezelés

  Bejárást szerveztek a csalai lakosoknak a Csala-Pénzverővölgyi Hulladékudvar és Hulladékkezelő Központban. A résztvevők Steigerwald Tibornak, a DEPÓNIA ügyvezetőjének kalauzolásával nézhették meg a központ létesítményeit, kiemelten azt a két új csarnokot, ahol a vegyes és a szelektív hulladék korszerű válogatása, kezelése folyik.

  2023.06.06.
 4. Teljesen megújul a közvilágítás

  A város legnagyobb elektromos fogyasztója a közvilágítás, ami a régi rendszerrel közel 5.6 millió kWh-t fogyaszt évente. Az most cserélendő 11.171 lámpatest jelenlegi összteljesítménye 1116kW, ami a korszerűsítés után 629 kW-ra csökken majd. A fényerő nem változik, azonban az évei 5.6 millió kWh fogyasztás kevesebb mint felére, 2.4 millió kWh-ra csökken.

  2023.05.31.
 5. Elkészült az új kishíd

  Egy 2017-es hídvizsgálat során derült ki, hogy a Fürdő utcai Malom-csatorna közúti hídnak komoly szerkezeti meghibásodása van, ami miatt le kellett zárni a gépjárműforgalom elől. Hosszas előkészítés és a környék komplex tervezése után, megannyi közműkiváltást követően mostanra elkészült az új híd megépítése.

  2023.05.22.

Gazdaság

 1. A SZETÁT támogatja a Kifli

  Június elsején kezdte meg a kiszállítást Székesfehérváron a budapesti online élelmiszerbolt. A Kifli.hu név sokak számára ismerős, hiszen a cég már közel két éve szállít a Velencei-tó körüli és balatoni címekre is, és most a rengeteg vásárlói levélre reagálva már Fehérváron is megkezdte működését.

  2023.06.04.
 2. Sztrájk az Arconic-Köfémben

  Eredménytelenül zárultak a sztrájktárgyalások a székesfehérvári Arconic-Köfém Kft. és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége között, ezért a szakszervezet úgy döntött, határozatlan idejű sztrájkot kezdenek vasárnap hajnalban a cégnél - tájékoztatott közleményben a VDSZ.

  2023.06.03.
 3. Tovább fejleszt a Continest

  A székesfehérvári Continest Technologies-nél, a Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló gyárfejlesztési projekt várhatóan 2024 második felében fejeződik be, amelynek jelenlegi eredményeit egy gyárbejárással egybekötött Open Day esemény keretében mutatták be a vállalatnál.

  2023.06.01.
 4. Karriernap kismamáknak

  Karriernapot szervezett a fehérvári Emerson az otthon lévő kismamák számára. Fő céljuk, hogy a gyermekvállalásról nyíltabban tudjanak kommunikálni céges környezetben. A programhoz az Emerson vezetősége már a kezdetektől rendkívül támogatóan állt hozzá.

  2023.05.25.
 5. „Aki nem fejleszt, az lemarad.”

  Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli az Adu Alba Kft. A faalapú csomagolóanyagokkal, raklapokkal, ládákkal, valamint különböző műanyagokkal foglalkozó székesfehérvári cég 2003-ban 30 négyzetméteren kezdte meg munkáját, hamarosan azonban 3000 négyzetméteren folytathatják tevékenységüket. A jeles alkalomból a város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a céget.

  2023.05.22.

Fehérvári színes

 1. Borsófesztivál és gyerekemelés

  Idén már a nyolcadik Borsófesztivált rendezte a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Kulturális Központ, ami idén kiegészült a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a Gyereket a magasba! rendezvényével, melyhez Székesfehérváron a SZÉNA Egyesület is csatlakozott.

  2023.06.10.
 2. Kiszínezték a pénteket

  Pénteken délután a Hétvezér Általános Iskolába látogattak az Arany János Iskola negyedik osztályos, autizmussal élő tanulói. A két iskola kapcsolata évekkel ezelőtt kezdődött és programjuk célja, hogy az autizmussal élőkkel való kapcsolatot, az elfogadást segítése.

  2023.06.09.
 3. Egy tál meleg étel

  A Fehérvári Heti Betevő csapata ismét az asztal mögé áll, és köszönettel fogadja a sütiket, gyümölcsöket és tartós élelmiszereket június 11-én, vasárnap. A segítő szándékúakat 10 és 12 óra között várják a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban.

  2023.06.09.
 4. Természetvédő civilek

  A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek XXXII. országos találkozójának Székesfehérvár ad otthont június 23-25. között. A háromnapos esemény programjában a pénteki szakmai konferenciát követően plenáris fórumokon és szekcióüléseken szó lesz többek között a Velencei-tó és vízgyűjtőterületének vízügyi kérdéseiről, a jog és környezetvédelem kapcsolatáról, valamint a közösségi energiáról is.

  2023.06.09.
 5. Nyáresti vigadalom

  Hagyományos zenés programjára hívja a közönséget június 25-én, vasárnap este fél nyolcra a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az Öreghegyi Közösségi Ház kertjébe: a Nyáresti vigadalom, Buch Tibor és Lőrincz Judit estje jól ismert, örökzöld musical- és operettslágerekkel szórakoztatja a hallgatóságot. Jegyek már kaphatók a fehervariprogram.hu oldalon és az intézmény Fürdő sori központjában.

  2023.06.09.

Várostörténet

 1. Szent István nyomában

  Ünnepi szentmisével kezdődött a Szent István nyomában rendezvény, a Székesfehérvári Egyházmegye, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az Emberi Méltóság Tanácsa és a Magyar Polgári Együttműködési Egyesület szervezésében. A Szent Jobb megtalálásának emléknapján Balogh Elemér jogtörténész, egyetemi tanár tartott előadást „Szent István, a magyar büntetőjog reformátora” címmel a Városháza Dísztermében.

  2023.05.30.
 2. II. András koronázására emlékezünk

  1205. májusában két ünnepi eseménynek voltak tanúi azok, akik bebocsáttatást nyertek a Szűz Mária Bazilika falai közé. Előbb egy gyermekkirálynak, III. Lászlónak adták meg a végtisztességet, akit az Árpád-házi uralkodók közül utolsóként temettek el Székesfehérvárott. Május 29-én viszont már nem a vég, hanem az új kezdet került az érdeklődés középpontjába. Ezen a napon koronáztak királlyá egy harmincas évei elején járó fiatal férfiút, aki már nagyon várta ezt a pillanatot.

  2023.05.29.
 3. Háború, régészet

  Csütörtökön a Városháza Díszterme adott otthont a Háború, régészet és kulturális örökségvédelem VI. történelmi konferenciának. A szakmai program a Szent István Király Múzeum, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében zajlik, a kétnapos esemény a két intézmény közötti együttműködés egyik első állomása.

  2023.05.25.
 4. Csendes megemlékezé

  Székesfehérvár török alóli visszavételének 335. évfordulójára emlékeztek pénteken. A Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál csendes koszorúzást tartottak.

  2023.05.19.
 5. 120 éve történt

  Éppen 120 évvel ezelőtt indult el a villamosenergia-termelés Székesfehérváron. A jubileum alkalmából a SZÉPHŐ Zrt. különleges időutazásra hívja az érdeklődőket. Legközelebb május 18-án csütörtökön  17 órai kezdettel várják az érdeklődőket, a programra telefonon vagy e-mailben lehet bejelentkezni.

  2023.05.16.

Interjú

 1. Beszélgetés a Székely házaspárral

  Alig egy évvel ezelőtt egy különleges életutat bejárt házaspár választotta otthonául Székesfehérvárt. Történetük, akár egy népmese, több szálon indult. Szereplője a komolyzenét tanuló erdélyi legény, aki Kallós Zoltán hívására a népzene mellett kötelezte el magát, így lett az erdélyi táncházmozgalom elindítója és a budapesti lány, aki a Balett Intézetben a hetvenes években indult Tímár Sándor vezette első hivatásos néptánc osztály hallgatójaként Erdély szerelmese. 

  2023.06.10.
 2. Minden fehérvári a város nagykövete

  A Tourinform Iroda idén is színes programokkal, garantált vezetésekkel várja a városba érkező vendégeket és a fehérváriakat egyaránt. A Belváros szívében, a Hiemer-ház gyönyörű épületében egy lelkes csapat többnyelvű információszolgáltatással, ingyenes tájékoztató nyomtatványokkal és programajánlatokkal fogadja a látogatókat.

  2023.05.23.
 3. Zemlényi Katica prózában

  Zemlényi Katica. A Vox Mirabilis Kamarakórus vezetője, szólista, orgonista, és kántor, a város meghatározó zenei egyénisége. Játszott a Vörösmarty Színház zenés produkcióiban, ahol zenei tudásával segítette a színészeket, szereplőket, de volt a színház karigazgatója is. De ki is ő valójában?

  2023.05.13.
 4. Egymást kell keresni

  Fehérvárról is sokan utaztak el a Szentatya vasárnapi szabadtéri miséjére és sok fehérvári pap volt a Szent István Bazilikában is, ahol a papokkal találkozott a Pápa. A Szentatya minden gondolata ajándék volt számunkra - mondta Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, aki a Katolikus Karitasz vezetőjeként fogadta a pápát a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. A pápalátogatásról és annak hátteréről beszélgettünk Spányi Antal püspökkel

  2023.05.06.
 5. Érzékenység, empátia, türelem

  Mindennap jól indul, mosolyogva lép be a munkahelyére, hiszen az apró gyermekek arcán és lelkében minden visszatükröződik. Jókedv, mosoly, tettrekészség. E szavakkal jellemzik a szülők és kollégák Bettit, azaz Lukács Erzsébet kisgyermeknevelőt, aki elsőként kapta meg a város frissen alapított elismerését, a „Bölcsődei Gondozásért” díjat a bölcsődék napján tartott ünnepségen.

  2023.05.05.

Kihívás Napja 2023.

Tegyünk Együtt 2030.

Eseménynaptár

2023. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

városgondnokság hibabejelentés

Székesfehérvári Futók Köre

KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS

Városi hírlevél feliratkozás

Webkamera


Nyitott tornatermek

Nyitott tornatermek

Vörösmarty Rádió

Fehérvár Magazin