Rezsitámogatások

Turizmus

Buszmenetrend 2022.

hirdetés

Facebook

ÖKK Fehérvár Spotify

Ügyintézés

Önkormányzat

Közélet

 1. Tarsoly Ifjúságért Egyesület

  Az idei évben is folytatódik a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottság Közéleti klubja. Február 9-én, csütörtökön 17 órától Pluhár László, a Kodolányi János Egyetem oktatója tart előadást az azonosságteremtő társadalmi jelenségekről az ezredfordulón.

  2023.02.08.
 2. Vigyázzunk egymásra!

  Az időjárás-előrejelzések szerint egész héten nagy hidegek várhatók. A közép-magyarországi régióban ma 20 órától csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben a hideg idő miatti vörös kód riasztás, és a hőmérséklet napközben sem emelkedik nulla fok fölé. Az utcán élők közül egyre többen húzódnak be néhány órára a Kríziskezelő Központ nappali melegedőjébe, vagy töltik az éjszakát az éjjeli menedéken.

  2023.02.07.
 3. Idősek települési támogatása

  Eddig 12 177 kérelem érkezett be az idősek települési támogatására, melyből 7511 darabot feldogoztak, 6600 darabot el is bíráltak az önkormányzat munkatársai - számolt be közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere.  

  2023.02.06.
 4. Figyeljünk társainkra a hidegben!

  A hideg időjárás miatt három régióban - köztük a közép-magyarországiban is életbe léptetik az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása.

  2023.02.07.
 5. Egyelőre tilos a korcsolyázás

  Befagytak a fehérvári tavak és a Velencei-tó is. Ma reggelre egybefüggő jég borítja a vízfelületeket, de ennek vastagsága alig egy centiméter, ezért veszélyes és tilos rámerészekdni.

  2023.02.07.

Kultúra

 1. Aranyat érő beszélgetések

  Folytatódnak az Aranyat érő beszélgetések február 8-án, szerdán az Aranybulla Könyvtárban. A 17.00 órakor kezdődő program vendégei Bakonyi István és felesége, Tóth Ilona lesznek, a belépés díjtalan.

  2023.02.08.
 2. Természetfotó kiállítás

  Február 8-án, szerdán Dr. Jakab Flóra természetfotós tart vetítéses előadást műveiből a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. A program során többek között a kutyák, nagyvadak, madarak fotózása, valamint a fotókészítés folyamata is szóba kerül.

  2023.02.08.
 3. Apponyi konferencia

  Gróf Apponyi Albert 90 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Genfben. Az évfordulóval összhangban a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság és a Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciát szervezett a Városháza Dísztermében, melynek során több aspektusból is bemutatták Apponyi életét, valamint az elmúlt évek konferenciát összefoglaló kötetet.

  2023.02.07.
 4. Hűnek lenni a hűséges Istenhez

  Hálaadó szentmisével ünnepelték Brückner Ákos Előd atya pappá szentelésének 60. évfordulóját a ciszter templomban. A ciszterci rend örökfogadalmas tagjának gyémántmiséjén megtelt a templom.

  2023.02.07.
 5. Csoóri Sándor és Csanádi Imre emlékest

  Két zámolyi születésű költőre Csoóri Sándorra és Csanádi Imrére emlékeztek születésük évfordulóján a Szent István Művelődési Házban. A találkozón bemutatták a két költő életművét bemutató tanulmánykötetet.

  2023.02.06.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Tóparti

  Megkezdődött a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületének teljes körű felújítása. A január 20-i munkaterület-átadást követően a tornaterem épületében indultak el a munkálatok. A mintegy 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés során, amely a város több oktatási intézményét érintő „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében valósulhat meg, kívül-belül megújul az épület. A beruházással tervezetten 2024 tavaszára végeznek.

  2023.01.31.
 2. Megújul a Szent István Művház

  Javában zajlik a Szent István Hitoktatási Művelődési Ház felújítása. Székesfehérvár egyik legnagyobb közművelődési intézményének homlokzata és udvara is megszépül a falak, a díszítőelemek, a nyílászárók rekonstrukciójával és a belső díszkivilágítás bővítésével. Utoljára még a Megyei Művközpont épületeként a nyolcvanas években újították fel az épületet.

  2023.01.27.
 3. Épülhet a szárazréti bölcsőde

  Jogerőssé vál a szárazréti bölcsőde építési engedélye, a létesítmény a Bodrogi utca 4. szám alatt épül. Az intézmény kétszer 14 fő gyermeket tud fogadni és minden törvényi előírásnak megfelel - számolt be közösségi oldalán Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője.

  2023.01.25.
 4. Épül a kőtár és kutatóközpont

  Nemsokára kőtár és kutatóközpont várja majd az érdeklődőket a volt Köztársaság mozi épületében. A beruházás nemcsak azért fontos, mert az egykori királyi bazilika kövei méltó elhelyezést kapnak, de egyúttal egy építészettörténeti emléket is megmentenek vele. A munkálatokról videóban számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2023.01.24.
 5. Mikor lehet használatba venni?

  Miért nem lehet használni egy utat, ami láthatóan készen van? - teszi fel a kérdést Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András közösségi oldalán annak kapcsán, hogy a déli összekötő út lassan a befejezéséhez közeledik. Facebook posztjában leírja, hogy milyen folyamatoknak kell megelőznie azt, hogy az új utat használhassák a közlekedők.

  2023.01.20.

Gazdaság

 1. Mérséklődés az ingatlanpiacon

  Csaknem két év után először mérséklődtek a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből. Az Otthon Centrum pedig arról adott ki tájékoztatást, hogy vidéken a panellakások ára átlagosan 2 százalékkal, a téglalakások átlagosan 8, a kertes házak négyzetméterára pedig átlag 10 százalékkal mérséklődött 2022 negyedik negyedévére.

  2023.01.26.
 2. A Fehérvári Fogyasztókért

  Március 10-ig várja a jelöléseket az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra. Az elismerések átadására 2023-ban is sor kerül, melyről sajtótájékoztató keretében számolt be Róth Péter alpolgármester és Németh László, az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért kurátora.

  2023.01.26.
 3. Társasjátékkal tanítanak

  Kedden délelőtt gyárlátogatáson vehettek részt a bicskei Vajda János Technikum tanulói, miután társuk, Bakonyi Márk harmadik helyezést ért el a Profi-T-Ability logisztika társasjáték országos versenyén. Mint kiderült, a korábban Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák diákjai által is kipróbált társasjáték nem csak szórakoztat, de közelebb is hozhatja a logisztika világát a diákok számára.

  2023.01.24.
 4. Csökkenő energiaköltségek

  A kormány lehetőséget teremt a földgázt árindexált - nem fix hirdetményi áron vásárló - többek közt állami és önkormányzati intézmények számára arra, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhassák meg a működésükhöz szükséges földgázt földgázkereskedőjüktől.

  2023.01.21.
 5. 1.2 milliárd forintos fejlesztés

  A székesfehérvári Alba-Kor Kft. kapacitásbővítő és termelékenység növelő beruházást hajt végre, mely mintegy 1,2 milliárd Forint összköltségvetésű fejlesztést jelent. A projekt megvalósulásával az Alba-Kor Kft. egy új technológiai rendszert is kialakít, mellyel elősegíti az ipar környezettudatosabbá válását és egyedülálló technológiájával növelni szeretné a piaci részesedését.

  2023.01.18.

Fehérvári színes

 1. Farsangi délután

  Óvodás és általános iskolás gyermekeknek szervez farsangi játékos, táncos délutánt a Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat. Az érdeklődőket kézműves foglalkozással és táncházzal várják február 10-én, pénteken 17 órától az Árpád Fürdő rendezvénytermében.

  2023.02.08.
 2. Bögre-túra a Sóstón

  A február 11-én 10.15-kor induló túra során a részvevők nem csak rengeteg érdekességet hallhattnak a területről, illetve annak növényvilágáról, hanem meg is kóstolhatják a belőlük készült finom teákat, teakeverékeket. A gyülekező a Sóstó Vadvédelmi Központnál lesz. A bögréteket ne felejtsétsék otthon!

  2023.02.08.
 3. A nem létező rejtély

  "Ki ölte meg Kennedyt?” címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központjában Hahner Péter történész. A Rubicon intézet igazgatójának még 2013-ban jelent meg A nem létező rejtély címmel könyve a Kennedy gyilkosságról. Kedd esti fehérvári előadásán zsúfolásig megtelt a terem.

  2023.02.07.
 4. Felragasztható halhatatlanság

  A Tóvárosi Általános Iskolában folytatódik a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör kiállítás-sorozata. Kedden nyílt meg és húsvétig látogatható az a különleges tárlat, amely – az iskola profiljához igazodva – a természet és a sport témakörökre épül. A tárlatot Mészáros Attila alpolgármester és Laczi Zoltán, a Kör elnöke nyitották meg.

  2023.02.07.
 5. Házasság hete

  Ismét megrendezik – immár 16. alkalommal – a Házasság hetét február 12. és 19. között. A különleges alkalomhoz kapcsolódóan a SZÉNA Egyesület házaspárok számára hirdetett két pályázatot, melyeken értékes nyeremények találnak gazdára.

  2023.02.07.

Várostörténet

 1. 977 éve hunyt el Könyves Kálmán

  Kegyelem és kegyetlenség, követés és megújítás jellemezte személyiségét és uralkodását. Korának egyik legműveltebb alakja volt. Az általa létrehozott magyar–horvát államközösség 816 éven keresztül állt fenn. A bosszúálló emlékezet ravasz nyomorékká torzította alakját, de száz év múltán már szent királyaink közé is sorolták. 

  2023.02.03.
 2. A Szent Sebestyén templomról

  A felsővárosiak kápolnáját, már 1775-ben templomnak minősítették. A két torony építése 1836-ban történt, Fridl Károly rajzmester tervei alapján és az építkezés idejére még a téglaégetőt is a templom rendelkezésére bocsátotta a város. A felsővárosi templomnak 1917 előtt hat harangja volt, ma a 951 kg-os harang szól a Felsővárosban.

  2023.01.20.
 3. ALBA REGIA – BULLA AUREA

  ALBA REGIA – BULLA AUREA – Régészeti és történeti perspektívák Székesfehérvár régmúltjának kutatásábancímmel szerveztek tudományos konferenciát a Hiemer-házban. A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont ezzel az eseménnyel zárta a 2022-es Aranybulla Emlékévet. Az esztendő hivatalosan emléktábla-avatással ér véget szombaton a Nemzeti Emlékhelyen.

  2022.12.14.
 4. Fehérvár korai századai

  972, 1172 és 1222 jubileuma alkalmából tudományos konferenciát szervez december 14-én, szerdán a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont. Érdekes előadások keretében mutatják be Székesfehérvár, hazánk történelmi fővárosának korai évszázadait.

  2022.12.13.
 5. Élet a középkori Székesfehérváron

  A középkor világa elevenedik meg mindazok előtt, akik Branczeiz Zsuzsa vezetésével az általa készített rekonstrukciós rajzokban bővelkedő kötetét fellapozzák. Tizenegy évvel a székesfehérvári Királyi Bazilikáról készített könyvét követően jelent meg a Középkori Székesfehérvár című kiadvány, amelyben a külvárosból indulva a Palotai és Budai kapun át belépve történelmi sétát tehetünk az egykori királyi koronázóvárosban.

  2022.12.09.

Interjú

 1. Népzenész és diplomata

  Székely Levente családjával idestova négy hónapja Székesfehérvárra költözött. Életútja példa arra, mit jelent, ha az elkötelezettség és a szakmai tudás összefonódik.

  2023.02.07.
 2. Az írónő valósága

  Sohonyai Edit írónő. Fiatalon lett azzá, Fejér megyei Príma díjas. Két gyerek édesanyja, emellett nagyon sok gyerek életét segítette tanácsokkal élőben és a könyveiben. A kamaszok életét, örömét, bánatát mindig kiemelten kezelte, segítette őket ahogy és amivel tudta. 

  2023.01.28.
 3. Folyamatosan fejlődni

  A Fehérvár Rögbi SE egyesület két szakosztállyal működik: rögbi és súlyemelő. Mindkettőben jeleskednek, válogatott versenyzőkkel, nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhetnek. Az egyesület tavalyi évét Gyolcsos Ferenc edző, alelnök értékelte.

  2023.01.27.
 4. Elismerés a városüzemeltetésért

  A városüzemeltetésért és a város fejlesztéséért Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adományozott Cser Palkovics András polgármester Zákányi Tamásnak, aki majd húsz éve a Városgondnokság munkatársa és az utóbbi mintegy másfél évtizedben városüzemeltetési igazgatóként dolgozott, most azonban nyugdíjba vonul.

  2023.01.12.
 5. „Egyértelműen ez a polgármesteri ciklus hozta a legtöbb kihívást eddigi szolgálatomban"

  Éppen csak fellélegezhettünk volna a pandémiás időszak után, amikor értelmetlen háború kezdődött tőlünk néhány száz kilométerre, melynek hatásait mostanra mindannyian érezzük már a hétköznapokban is. Az épített és közösségi környezetünk fejlesztése fenntartása is rég nem látott nehéz döntéseket hozott 2022-ben, de megannyi örömteli dolog is történt a város életében. Az idei esztendőről Cser-Palkovics Andrással, Székesfehérvár polgármesterével beszélgettünk. Az interjú alatt meghallgathatja az ÖKK podcast polgármesteri évértékelőjét is.

  2022.12.29.

Tegyünk Együtt 2030.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2023. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

városgondnokság hibabejelentés

Székesfehérvári Futók Köre

KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS

Városi hírlevél feliratkozás

Webkamera


Nyitott tornatermek

Nyitott tornatermek

Vörösmarty Rádió

Fehérvár Magazin