Közéleti hírek

/ 2023.09.28. 16:20:33 |

Székesfehérváron rendezik a Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Találkozóját

Székesfehérvár ad otthont a Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Találkozójának. Ez a hatodik ilyen alkalom, melyre mintegy hatvan résztvevő érkezett az ország minden részéről. Csütörtökön a Hiemer-házban rendeztek fórumot, ahol az egyesületeket, alapítványokat segítő központok vezetőit, képviselőit tájékoztatták a civil szférát érintő aktualitásokról.
/ 2023.09.27. 18:00:33 |

A szűrés életet menthet - október 7-én, szombaton lesz a mellrák elleni séta a Belvárosban

Hagyományosan ismét megrendezik a mellrák elleni sétát október 7-én, szombaton Székesfehérvár Belvárosában. A kezdeményezés célja változatlan: felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatokon való részvételre, ami akár életmentő is lehet. A résztvevők 9 órától gyülekeznek az Országalmánál, majd a 10 órakor kezdődő megnyitó után indul a séta a Fő utcán. 
/ 2023.09.27. 11:19:58 |

Október 2-ig lehet pályázni a Városi Civil Alapra – nyílnak a NEA első pályázatai is

Fontos időpont lesz október 2-a, jövő hétfő a civil szervezetek számára. Ezen a napon 12.00 óráig lehet pályázni a Városi Civil Alapra, majd néhány órával később, 14.00 órakor megjelennek a Nemzeti Együttműködési Alap első pályázati kiírásai.
/ 2023.09.26. 08:28:54 |

A klímapolitikákról szól az MCC keddi ismeretterjesztő előadása

Folytatódnak a tudományos, ismeretterjesztő előadások a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központjában. Szeptember 26-án, kedden 17.00 órakor a klímapolitikákról lesz szó. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
/ 2023.09.22. 12:02:49 |

Egyszeri kiegészítő juttatást kapnak novemberben az önkormányzati munkavállalók

Pénteken délelőtt tartotta soros ülését Székesfehérvár MJV Önkormányzatának Közgyűlése. A testületi ülés elején egyperces néma felállással emlékeztek a repülőnapon történt tragédia áldozataira. A képviselők módosították a város költésvetését, melynek értelmében háromezer önkormányzati munkavállalónak biztosítanak novemberben egyszeri kiegészítő juttatást, mely a legtöbb dolgozó esetében százezer forint lesz.
/ 2023.09.21. 15:05:13 |

Biztonságban, szeretetben, gondoskodásban – Alzheimer-világnap Székesfehérváron

A hagyományoknak megfelelően ismét egész napos programsorozatot szerveztek az Alzheimer-világnap alkalmából Székesfehérváron. A Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonában a megnyitót követően szakorvosi előadások, gyógytornász és kutyaterápiás bemutatók zajlottak, majd a világnapot jelképező lila sétával és senior örömtánccal folytatódott a rendezvény.
/ 2023.09.21. 11:56:07 |

Dr. Andavölgyiné Tóth Márta a kórház gyerekosztályának főnővére kapta az Aranylámpás Díjat

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Fejér Vármegyei Szakdolgozói Napot a Hotel Magyar Király Szállóban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetének rendezésében. Az ünnepségen okleveleket adtak át és itt került sor az Aranylámpás Díj átadására is, amit idén Dr. Andavölgyiné Tóth Márta, a Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-Csecsemő-és Gyermek osztályának főnővére kapott.
/ 2023.09.21. 10:11:55 |

Fórum a fehérvári nyugdíjas szervezeteket érintő aktuális kérdésekről

A Városi Idősügyi Tanács bővítéséről, az előttünk álló időszak fehérvári programjairól, a közművelődési intézmények működési rendjének tervezett egységesítéséről, valamit a nyugdíjasoknak egyénileg és közösségileg igényelhető/rendelkezésre álló költségvetési forrásokról is tájékoztatást adott Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András a székesfehérvári nyugdíjas szervezetek, klubok vezetőinek szerdai fórumán.
/ 2023.09.21. 07:31:01 |

Hová vezet az USA és Kína vetélkedése? - az AUKUS megállapodásról volt szó az MCC-ben

Az AUKUS megállapodás jelentőségéről volt szó a székesfehérvári Mathias Corvinus Collégium első őszi előadásán. Tenczer Ádámtól, a téma avatott kutatójától választ kaphattunk arra, hogy hogyan befolyásolja az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália között létrejött nukleáris technológia átadásáról szóló egyezmény a csendes-óceáni térség biztonságát, valamint arra is, hogy miért hagyták ki az együttműködésből az amerikaiak számos szövetségesüket?
/ 2023.09.20. 12:20:10 |

A magyar katona mindig, mindenhol érték! – újabb missziós kontingens utazik Irakba

Újabb magyar katonák utaznak Irakba. A Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontinges 17. váltásának kibocsátó ünnepségét Székesfehérvár Belvárosában tartották szerdán délelőtt. A misszió közel 140 új résztvevőjét Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokságának parancsnoka búcsúztatta, felhívva a figyelmet arra, hogy a magyar katona mindig, mindenhol érték.
/ 2023.09.19. 18:35:06 |

Észtországi tanulmányúton jártak az okostanterem program fehérvári pedagógusai

Tizennégy fehérvári pedagógus tehetett tanulmányutat Észtországba, mely a világ egyik legfejlettebb és legtöbbet méltatott oktatási rendszerét tudhatja magáénak. Az utat az Alba Innovár szervezte, hogy az okostanterem programban résztvevő tanárok és az iskolák vezetői tapasztalatokat szerezzenek, melyeket itthon, a fehérvári iskolákban hasznosíthatnak.
/ 2023.09.19. 12:31:00 |

Szövetséges, vagy ellenfél? - érdekes előadást hallhatunk szeptember 20-án az MCC-ben

Szövetséges, vagy ellenfél? Mi Washington valós célja Európával? - címmel hallhatjuk Kozma Klementina, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója előadását szeptember 20-án 17 órakor a Grand Inkubátorházban.
/ 2023.09.19. 10:37:29 |

Örökös fehérvári volt - Miegend Árpád emlékére

Miegend Árpád, az örökös fehérvári polgár csendesen ment el 2023 augusztásaban. Székesfehérváron született, és innen is vett búcsút. Mindig egy láthatatlan kamera volt a kezében, ahol újat és mást látott és ezt próbálta átadni mindenkinek.
/ 2023.09.17. 11:32:48 |

Várhatóan duplájára emeli Székesfehérvár egyes karitatív és szociális civil szervezetek támogatását

Duplájára emelné az Önkormányzat a karitatív és szociális civil szervezetek támogatását, melyről a szeptember 22-i Közgyűlés dönt majd Székesfehérvár polgármesterének javaslatára. A dr. Cser-Palkovics András által jegyzett előterjesztés azt is tartalmazza, hogy több mint nyolcmillió forinttal segítse a város a fehérvári civil szervezetek működését.
/ 2023.09.16. 22:25:53 |

Népzene, gyermekműsorok és Magna Cum Laude – Demográfiai Csúcs a Zichy ligetben

A Civil Nappal összhangban rendezték meg a Demográfiai Csúcs fehérvári programját a Zichy ligetben. A családi napon a résztvevők gyermekműsorokon, illetve nép- és könnyűzenei koncerteken vehettek részt. Az est zárókoncertjét a Magna Cum Laude adta.