Városfejlesztés

/ 2023.06.07. 15:06:43 |

Ünnepélyes keretek között átadták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén

Felavatták szerdán délelőtt a japánkeret a Csónakázó-tó szigetén, Székesfehérváron. A négy évszakos, tematikus kertet a 25 éve a városban működő DENSO Gyártó Magyarország Kft. ajándékozta a városnak, hogy maradandó emléket állítson kollégáinak és a városlakóknak. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Masato Otaka japán nagykövet és Kitano Masayuki, a cég magyarországi elnöke.
/ 2023.06.06. 21:30:17 |

Bejáráson lehetett megnézni a XXI. századira fejlesztett csalai hulladékkezelő központot

Bejárást szerveztek a csalai lakosoknak a Csala-Pénzverővölgyi Hulladékudvar és Hulladékkezelő Központban. A résztvevők Steigerwald Tibornak, a DEPÓNIA ügyvezetőjének kalauzolásával nézhették meg a központ létesítményeit, kiemelten azt a két új csarnokot, ahol a vegyes és a szelektív hulladék korszerű válogatása, kezelése folyik.
/ 2023.05.31. 09:30:01 |

Teljesen megújul a város közvilágítása - üzembiztosabb lesz és felére csökken a fogyasztás

A város legnagyobb elektromos fogyasztója a közvilágítás, ami a régi rendszerrel közel 5.6 millió kWh-t fogyaszt évente. Az most cserélendő 11.171 lámpatest jelenlegi összteljesítménye 1116kW, ami a korszerűsítés után 629 kW-ra csökken majd. A fényerő nem változik, azonban az évei 5.6 millió kWh fogyasztás kevesebb mint felére, 2.4 millió kWh-ra csökken.
/ 2023.05.22. 11:22:59 |

Elkészült és használható az új Fürdő sori kishíd a Malom csatorna fölött

Egy 2017-es hídvizsgálat során derült ki, hogy a Fürdő utcai Malom-csatorna közúti hídnak komoly szerkezeti meghibásodása van, ami miatt le kellett zárni a gépjárműforgalom elől. Hosszas előkészítés és a környék komplex tervezése után, megannyi közműkiváltást követően mostanra elkészült az új híd megépítése.
/ 2023.05.08. 21:21:37 |

Látványos szakaszához ért a Szent György Kórház új épületének építése

A Szent György Kórházban az elmúlt közel tíz évben számos beruházás valósult meg: megújult a sürgősségi ambulancia, az intenzív osztály, a pszichiátriai osztály, a szülészeti osztály és a perinatális intenzív centrum, a gyógyszertári központ, valamint új hemodinamikai és gasztroenterológiai labort is kialakítottak az ezekhez tartozó új eszközpark megújításával együtt.
/ 2023.05.08. 09:26:20 |

Megnyílt az autósok számára is a déli összekötő út Székesfehérváron

Az autós forgalom előtt is megnyitották a déli összekötő utat. A több mint négy kilométer hosszú, új szakasz 4,5 milliárd forintos európai uniós és kormányzati támogatásból épült meg, mellette végig kerékpárút fut, valamint a szükséges közműkiépítések, illetve fa- és növénytelepítések is megtörténtek.
/ 2023.05.07. 12:01:08 |

Közösségi útátadó - elkészült és hétfőn napközben megnyitják a forgalom előtt a déli összekötőt

Vasárnap délelőtt a gyalogosok, illetve a kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával érkezők vehették birtokba a déli összekötő utat. Ezzel a közösségi eseménnyel avatták az elkészült több mint négy kilométer hosszú új szakaszt, amelyet holnap napközben megnyitnak az autós forgalom előtt is. A 4,5 milliárd forintos beruházás megvalósulása évtizedes jelentőségű útfejlesztés, amely összeköti a Sárkeresztesi és a Seregélyesi utat, tehermentesítve a város belső úthálózatát.
/ 2023.05.06. 14:43:18 |

Vasárnap közösen adhatjuk át a déli összekötőt - hétfőtől használható az új út

A Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti szakaszt május 8-án, hétfőn napközben adják át a forgalomnak. Ezt megelőzően május 7-én, vasárnap délelőtt közlekedésbiztonsági és sportos közösségi programra várnak minden érdeklődőt a Börgöndi út csomópontban!
/ 2023.05.04. 18:14:06 |

Bokrétaünnepség Székesfehérváron – várhatóan év végére elkészül az Alba Aréna

Bokrétaünnepséget tartottak csütörtökön az Alba Arénánál: a székesfehérvári multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok épülete elérte legmagasabb pontját. A Magyarország Kormányának közel 46 milliárd forintos támogatásával megvalósuló létesítmény várhatóan ez év végére készül el, ezzel párhuzamosan pedig azok a városrészeket összekötő, új útkapcsolatok is kiépülnek, amelyek a városban élőket és a helyi gazdaság további fejlődését szolgálják.
/ 2023.04.27. 11:39:53 |

Május 8-tól használható a déli összekötő - közösen adhatják át az utat a fehérváriak május 7-én

Elkészült a déli összekötő út kivitelezése, ami az elmúlt évtizedek legjelentősebb közlekedési beruházása Székesfehérváron. A Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti szakaszt május 8-án, hétfőn napközben adják át a forgalomnak. Ezt megelőzően május 7-én, vasárnap délelőtt közlekedésbiztonsági és sportos közösségi programra várnak minden érdeklődőt a Börgöndi út csomópontban.
/ 2023.04.26. 13:02:43 |

Rusztikus alap és zöld sövény a Lövölde utcában - felújítják a kerítést

Rusztikus külsőt kap a Lövölde utcai kerítés, és gyorsan növő sövénnyel ismét zöldebbé válik a társasházak felé a terület. A veszélyessé vált építmény felújítási munkálatait a múlt héten kezdte meg Székesfehérvár Városgondnoksága – tájékoztatott a helyszínen Molnár Tamás önkormányzati képviselő.
/ 2023.04.19. 13:17:40 |

Felújítások, energetikai korszerűsítések lesznek több intézményben és a Városháza Díszudvarán

Idén is folytatódik az önkormányzati intézmények korszerűsítése Székesfehérváron. Több épületben terveznek a villamoshálózattal, a fűtésrendszerrel és a tetővel kapcsolatos beruházásokat, illetve napelemes rendszer telepítését. A legutóbbi közgyűlés döntött több ezekkel kapcsolatos, a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás indításáról. A Városháza Díszudvarának közműhálózata szintén teljesen megújul hamarosan.
/ 2023.04.13. 10:14:16 |

Japánkert készül a Csónakázó-tó szigetén - a DENSO ajándéka a kert 

„Az immár 25 éve városunkban működő DENSO adományaként japánkert készül a Csónakázó-tó szigetén!”adta hírül egy közösségi oldalán megjelent videóban dr. Cser-Palkovics András polgármester. A négy évszakos, tematikus kerttel saját kollégáinak és a fehérváriaknak szeretne Japánhoz kapcsolódó, maradandó emléket adni a cég a jubileum alkalmából.
/ 2023.04.12. 19:46:52 |

Mérföldkőhöz ért a Kodály felújítása - átadták a megújult tornatermet és az új tantermeket

Ünnepélyes keretek között adták át a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI megújult tornatermét. A közel 900 millió forint uniós és hazai forrásból megvalósult projekt keretében az épület tetőterében egy kórustermet és fejlesztő helyiségeket is kialakítottak. A beruházások folytatásaként a Modern Városok Program részeként állami forrásból megújul az épület homlokzata, a két iskolaépületet összekötő folyosó teljes tetőszerkezete és a sportudvar is.
/ 2023.03.30. 13:38:24 |

A védett sírokat jelölő, okos parcellaköveket telepítenek négy székesfehérvári temetőben

A Hosszú temetőben helyezett el QR-kóddal ellátott, úgynevezett okos parcellakövet a Nemzeti Örökség Intézete. Az eszköz segítségével megkereshetjük a kiemelkedő személyiségek nyughelyeként szolgáló védett sírokat, azok pontos elhelyezkedését. Székesfehérváron további három sírkertben, a Csutora, a Béla úti és a Sóstói temetőben helyeznek el okos parcellaköveket az országos kezdeményezés keretében.