Közéleti hírek

/ 2024.02.28. 20:41:33 |

AI – ÁLLJ! - várakozásokról és félelmekről is szó volt az MCC előadásán

A mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól volt szó szerdán az AI – ÁLLJ! című előadáson, amelyre az MCC Székesfehérvári Képzési Központjában került sor. A téma szakértője, Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének igazgatója zsúfolásig megtelt teremben beszélt a hallgatóságnak az MI hatóköréről és sebezhetőségéről.
/ 2024.02.28. 19:26:52 |

Jó tanuló – jó sportoló gála a Városházán - tizenegy sportág képviselőjét köszöntötték

Ünnepélyes keretek között adták át a Fejér vármegyei „Jó tanuló – Jó sportoló” elismeréseket szerdán. A Fejér Megyei Diáksport Szövetség éves gáláján, amelynek a Városháza Díszterme adott otthont, két kategóriában húsz diák vehette át a kiváló teljesítményért járó díjat, míg a vármegyei diáksportban dolgozó pedagógusok munkáját különdíjjal ismerték el.
/ 2024.02.28. 14:09:04 |

A Városházán ülésezett a Városi Idősügyi Tanács

A Városháza Dísztermében ülésezett szerdán délelőtt a Városi Idősügyi Tanács. A bővülő testület tagjait dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a VIT elnöke tájékoztatta a 2024-ben megvalósuló kulturális és sportrendezvényekről, az egészségügyi szűrőprogramokról, a 65 év felettieknek járó egyszeri juttatásról és az idősügyi szervezeteket támogató pénzügyi forrásokról.
/ 2024.02.28. 11:56:17 |

Fehérvári orvosok a Szent-Györgyi Albert Díjra jelöltek között

Mintegy félszáz székesfehérvári orvos neve szerepel a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj várományosai között az idei évben. Arról, hogy ki kaphatja meg e rangos elismerést, a szakmai zsűri mellett a fehérváriak is dönthetnek. A március 19-ig tartó szavazásnak nagy a tétje, hiszen a verseny tisztaságát figyelembe véve egy e-mail címről kizárólag egyetlen szavazat adható le. A szavazási időszakban EZEN az oldalon naprakészen nyomon követhető a legfrissebb eredmény.
/ 2024.02.28. 07:59:00 |

AI – ÁLLJ! - előadás az MCC-ben a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól

A mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól lesz szó az AI – ÁLLJ! című előadáson február 28-án az MCC Székesfehérvári Képzési Központjában. A szerdán 17 órakor kezdődő eseményen Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének igazgatója, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola Szociológiai Műhelyének vezetője és Radnai Fanni, az MCC Ifjúságkutató Intézetének junior kutatója járja körül a témával kapcsolatos kérdéseket.
/ 2024.02.27. 16:45:41 |

Nyílt nőgyógyászati szűrőnap március 9-én - A vizsgálatokra előzetesen lehet bejelentkezni

Nyílt nőgyógyászati szűrőnapot hirdet Székesfehérvár Önkormányzata március 9-én, szombaton a Család- és Nővédelmi Központban. Elsősorban azokat a 25-65 év közötti hölgyeket várják, akik nem vesznek részt rendszeres vizsgálatokon. A szűrőnapra előzetesen március 4-én és március 5-én, hétfőn és kedden, 8 és 16 óra között kell jelentkezni.
/ 2024.02.27. 10:43:13 |

Székesfehérvári gratuláció dr. Sulyok Tamásnak, Magyarország köztársasági elnökének

Az Országgyűlés hétfői ülésén Magyarország köztársasági elnökévé választotta dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság eddigi elnökét, aki 2024. március 5-én lép új hivatalába. A frissen megválasztott államfőnek Székesfehérvár Önkormányzata és közössége nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester is gratulált.
/ 2024.02.26. 14:20:47 |

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Székesfehérváron, az Ötvenhatosok terén

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából szerveztek megemlékezést hétfőn Székesfehérváron, az Ötvenhatosok terén. A hagyományos eseményen a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai adtak műsort, megidézték a vészkorszak társadalmi hatásait és személyes tragédiáit, majd zárásként a résztvevők megkoszorúzták a téren található emlékművet.
/ 2024.02.23. 18:51:00 |

Február 26-ig pályázhatnak a fiatalok az Alba Regia Ösztöndíjakra

Székesfehérvár idén is meghirdette a városi fiatalokat támogató ösztöndíjpályázatait. A város honlapján közzétett kiírás szerint a középiskolások és a felsőoktatásban tanulók, valamint a hallgatói tanácsokban feladatot vállalók február 26-ig igényelhetik az Alba Regia Középiskolai Ösztöndíjat, az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíjat, illetve az Alba Regia Felsőoktatási Hallgatói Tanács Ösztöndíjat.
/ 2024.02.23. 14:22:30 |

Egy online szavazáson segítheti bárki a kórház gyermekosztályát

Bárki segítheti a Szent György Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermekosztályát egy szavazattal, a Plüss Kommandó Alapítvány játékán. A legtöbb szavazatot elért magyar kórház a koraszülött babák ellátását segítő gyógyszerporlasztót nyer.
/ 2024.02.22. 14:56:53 |

Brazília nagykövete látogatott Székesfehérvárra

Csütörtökön délelőtt Brazília Magyarországra akkreditált nagykövete, Susan Kleebank látogatott Székesfehérvárra. A nagykövet megnézte a város nevezetességeit, valamint jövőbeli kulturális együttműködésekről tárgyalt Székesfehérvár polgármesterével.
/ 2024.02.21. 17:06:34 |

A mesterséges intelligencia tükröt tart elénk – a Kodályban már elkezdődött a jövő

A mesterséges intelligenciáról, annak az oktatást támogató lehetőségeiről szóló előadást szerveztek szerdán a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI oktatótermében. A témáról az MI nemzetközileg is elismert szakértője, Dr. Rab Árpád digitális kultúra szakértő, jövőkutató beszélt az érdeklődőknek.
/ 2024.02.20. 17:20:57 |

Hatékony jelzőrendszer, mentális egészség - gyermekvédelemről tanácskoztak

A gyermekvédelem, a jelzőrendszer hatékonysága, a veszélyeztetett gyermekek és a mai gyermekek, fiatalok mentális egészsége is témája volt az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban rendezett éves gyermekvédelmi tanácskozásnak. Az elmúlt évet összefoglaló előadásban elhangzott, hogy a jelzések száma kismértékű, lineáris csökkenő tendenciát mutat.
/ 2024.02.20. 10:34:51 |

Már több mint tízezer kérelmet feldolgoztak - folyamatosan bírálják el és utalják ki a 65 év feletti fehérváriak támogatását

Már több mint tízezer székesfehérvári nyugdíjas kapta meg a határozatot arról, hogy hamarosan megérkezik a nekik járó tízezer forintos települési támogatás. - számolt be közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Székesfehérvár Önkormányzata 2019-től kezdve minden esztendőben települési támogatást nyújt a város 65 év feletti polgárainak.
/ 2024.02.20. 07:56:00 |

Fejér Termék 2024 - február 29-ig várja a pályázatokat a Fejér Vármegyei Önkormányzat

A Fejér Vármegyei Önkormányzat idén is meghirdette a Fejér Termék pályázatot. A pályázat során a megyében előállított minőségi, kézműves termékek és élelmiszerek készítőinek munkáját, termékeit díjazzák. A jelöléseket február 29-ig várják.