Interjúk

/ 2023.11.21. 08:05:00 |

15 éve a fehérvári közterületekért - beszélgetés Bozai István városgondnokkal

A napokban volt 15 esztendeje, hogy városgondnokká választotta Székesfehérvár Közgyűlése Bozai Istvánt. 2008-ban még intézményként működött és alvállalkozókkal üzemeltette a közterületeket a Városgondnokság, ma viszont több mint hárommilliárdos városi vagyonnal és 540 munkavállalóval dolgoznak. Az elmúlt másfél évtized városüzemeltetéséről Bozai Istvánnal beszélgettünk.
/ 2023.11.03. 13:41:14 |

Sikeres a Modern Városok Program Székesfehérváron - minden folyamatban lévő fejlesztés megvalósul

A csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben a kormány bejelentette, hogy lezárja a Modern Városok Programot. Mit jelent ez Székesfehérvár esetében – erről kérdeztük dr. Cser-Palkovics András polgármestert, aki megerősítette: a folyamatban lévő valamennyi fejlesztés befejeződik, ezek forrása is biztosított, illetve visszafizetési kötelezettsége sincs a városnak. Az interjúban valamennyi programpontra kitérünk.
/ 2023.10.27. 21:40:50 |

Zenés tárlatvezetés a népi hangszerek világában Mihály György hangszergyűjtővel

Egy több mint ezer darabból álló hangszergyűjteménybe ad betekintést a velencei Meszleny-Wenckheim Kastélyban november közepéig látható tárlat. A Velencei Helytörténeti Egyesület kiállítótermében mintegy 80 népi hangszert ismerhetünk meg a tárogatóktól a cserépsípokon át a citerákig. 
/ 2023.10.16. 14:36:39 |

A gondolkodó, szófogadó segítőtárs - beszélgetés a vakvezetőkutya-kiképzésről

Az anyai ölelést, a gondozók szeretetét, a nevelőcsalád felelős szocializációját, majd a kiképző határozott tanítását követve lép munkába a segítő kutya. Olyan társsá válik, aki végtelenül engedelmes, mindig lesi a gazdája óhajait, de közben önálló, saját gondolatokkal rendelkezik, és elég magabiztos ahhoz, hogy váratlan, szokatlan helyzetekben gondolkodjon és megoldja azt, meséli Rózsa Kata.
/ 2023.10.10. 09:18:44 |

Mutatom az utat, gyertek velem! – beszélgetés Szenczi Jánosnéval

A népművészet és a népi iparművészet legrangosabb hazai elismerése a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által alapított Király Zsiga-díj, melynek idei kitüntetettjei között szerepel Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke is.
/ 2023.10.08. 07:47:55 |

35 éves a Székesfehérvári Fúvószenekar - beszélgetés Hámori Jánossal

Több mint három évtizede alakult meg a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar, amelyet a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola trombitatanára, Bíró Zoltán alapított a Zeneiskola növendékeiből 1988-ban. 
/ 2023.08.24. 20:33:16 |

A nyakkendő egyedi, elegáns megjelenést nyújt -kravátli-történetek az ÖKK Podcastban

A nyakkendő kicsit olyan, mint a csokoládéfajták, amelyeket Gombóc Artúr szeret. Van belőle egyszerű, csíkos, geometrikus, pöttyös, törökmintás, skótkockás, egyedileg festett, és van kicsi, nagy, rövid, hosszú, széles és keskeny. Hogy a férfiak öltözékkiegészítőjének kimeríthetetlen a tárháza, arról tanúskodik az a nyakkendőgyűjtemény, amelyet a Homonnán élő Anna Šimkuličova nyugalmazott újságíró, képzőművész alapított egy Apák-napi rendezvényre készülve. 
/ 2023.08.24. 12:35:23 |

Nem kötődik, de van, hogy sír - Székesfehérvár Díszpolgára vall hivatásáról

A Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója az augusztus 20-i ünnepi díszközgyűlésen Székesfehérvár Díszpolgára kitüntetést vehetett át.
/ 2023.08.11. 16:04:00 |

A Királyi Napok a fehérvári közösségek összefogásának példaértékű eredménye

Egy szép hagyományokkal rendelkező fesztiválból, a Szent Istvánhoz kapcsolódó szakrális programokból és a város ünnepi eseményeiből született meg 10 éve a Székesfehérvári Királyi Napok. Az összművészeti fesztivál egy hetében a fehérváriak az ideérkező vendégekkel együtt készülnek augusztus 20-ra.
/ 2023.08.09. 11:58:36 |

Egy zeneszerző legnagyobb elismerése, ha a közönség állva tapsol

Katonazenészi és zeneszerzői tevékenysége elismeréseként Egressy Béni-díjat vehetett át a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere a Honvédelem Napja alkalmából. Ruff Tamás őrnagy 13 éve vezeti a Fricsay-díjas Helyőrségi Zenekart, ám emellett számos kisebb-nagyobb zenei formáció alapítója. Láthattuk musicalegyüttesek és könnyűzenei kisegyüttes élén a városban, néhány éve pedig az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezetője.
/ 2023.07.14. 16:46:26 |

A JóPont Alapítványnak mindig van egy jó ügye Fehérváron is

 „Ha van egy otthonülő nagymamád/nagypapád, akkor feltétlenül bíztasd arra hogy a korosztálya körében mozgassa át magát, cseréljen receptet, érezze jól magát és mozduljon ki otthonról!” – így adta hírül a JóPont Alapítvány, hogy az általuk életrehívott, immár Székesfehérváron is megtalálható JóPont Adománybolt bevételéből ingyenes gerinctornát biztosítanak júliusban és augusztusban a fehérvári senioroknak, akiket a Köfém Művelődési Házban várnak hétfőnként.
/ 2023.07.04. 14:25:45 |

Szabadnapos fehérvári ápoló házaspár mentette meg egy férfi életét a siófoki strandon

Aki az egészségügyet választotta hivatásának, az a pihenőidejében sem tud megfeledkezni arról, hogy mi mellett tette le a voksát. Az emberi élet megmentése, a gyógyítás, a betegek egészsége a legfontosabb számára. A Szent György Kórház két elhivatott munkatársának köszönheti életét egy 45 éves családapa – a siófoki strandon lett rosszul a férfi. Hirtelen összeesett, Szegvári Éva és férje, Szántó Pál azonnal megkezdték a helyszínen az újraélesztést - adta hírül a vármegyei kórház. A férfi a gyors beavatkozásnak köszönheti az életét. A Szent György Kórházban dolgozó házaspár Ápolási igazgatói dicséretben részesült.
/ 2023.07.01. 08:54:00 |

Közlekedési és parkolási kihívásokról beszélgettünk Székesfehérvár polgármesterével

Autóval, busszal, kerékpárral, gyalogosan, rollerrel vagy más alternatív eszközzel, de mindenki közlekedik, és teljesen érthető módon szeretne a lehető legkényelmesebben és leggyorsabban eljutni egyik pontból a másikba. Járműveinkkel pedig szeretnénk az otthonunkhoz és az úti célunkhoz is a legközelebb parkolni, ami jelentős kihívás a nagyvárosok életében. Erről beszélgettünk dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel.
/ 2023.06.19. 10:29:00 |

Kultúráról, irodalomról, emlékezésről - beszélgetés Bobory Zoltánnal

Bobory Zoltán. Nem túlzás azt mondani, hogy a székesfehérvári irodalom egyik lelke, motorja. Már nagyon fiatalon együtt dolgozott az írókkal, költőkkel. Eleinte a versek mondójaként, majd írójaként is. A Vörösmarty Társaság elnökeként ma is dolgozik. Vele beszélgettem, nézzék el a tegező stílust a nagyon régi ismeretségünkre tekintettel.
/ 2023.06.10. 08:46:08 |

Összhang – Székely Levente és Sztanó Hédi volt az ÖKK Podcast vendége

Alig egy évvel ezelőtt egy különleges életutat bejárt házaspár választotta otthonául Székesfehérvárt. Történetük, akár egy népmese, több szálon indult. Szereplője a komolyzenét tanuló erdélyi legény, aki Kallós Zoltán hívására a népzene mellett kötelezte el magát, így lett az erdélyi táncházmozgalom elindítója és a budapesti lány, aki a Balett Intézetben a hetvenes években indult Tímár Sándor vezette első hivatásos néptánc osztály hallgatójaként Erdély szerelmese.