Virágos Székesfehérvár

2022.06.21. |

A Virágos Magyarország verseny győztesei képviselik Magyarországot a nemzetközi az Entente Florale Europe versenyen. A város kategóriában 2019-ben első helyen végző Székesfehérvár és a falu kategóriában Orfű kilenc ország tizenöt településével mérkőzhet meg az Entente Florale Europe versenyen. Az alábbiakban az elmúlt néhány év zöld fejlesztései közül válogattunk.2019.06.07.

Virágos színkavalkád és gyermektánc köszöntötték Fehérváron a pünkösdöt

A Pünkösdi Virágálom ünnepélyes megnyitóján a csodálatos, színpompás kompozíciói mellett az I. FOLKID Fesztivál fehérvári, kárpátaljai, szerb, török és bolgár gyermektáncosai varázsolták még színesebbé a péntek délutánt.


2019.06.12.

Székesfehérvárt járt a a Virágos Magyarországért verseny bizottsága

Székesfehérváron járt a 26. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny zsűrije. Az országban 340-nél is több, a Fejér, Komárom és Veszprém megyét érintő régióból pedig 70 település jelentkezett a népszerű kezdeményezésre.


2019.06.30.

Egyre szebben pompáznak városszerte az egynyári virágok a parkokban

Idén is jóval több mint százezer tő egynyári növényt ültetett a Városgondnokság a fehérvári parkokba, ahol összesen 62 virágágy található. Minden évben egy kicsit máshogy ültetik be az ágyásokat és igyekeznek úgy megtervezni a beültetést, hogy újdonságok is legyenek – mondja a város főkertésze.


2019.09.02

Virágos Magyarország - Székesfehérvár lett az Év települése a régióban

Augusztus 30-án a tatabányai területi díjátadó keretében a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéket magában foglaló régió települései közül választotta ki a zsűri a nyerteseket: a három megyéből pályázó városok között Székesfehérvár, a falvak között Paloznak lett az első helyezett. 


2019.09.03.

A legismertebb fák és fasorok Székesfehérváron

A város mintegy nyolcvanezres közterületi faállományát Székesfehérvár Városgondnokságának szakemberei gondozzák és különös figyelmet fordítanak az idős példányokra. A város faállományának fontosságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tavaly mintegy hétszáz fiatal fát ültetettek Fehérváron és idén is hasonló nagyságrendben történtek faültetések városszerte.


2019.09.09.

Virágos Székesfehérvár - október 6-ig lehetett pályázni növényekre

A 2020-ban kiosztásra kerülő növényekre egy hónapon keresztül lehetett pályázni 2019 szeptember 9-től. A társasházak pályázhattak vadszőlőre is, amit a kukaketrecek befuttatására használhatnak, illetve ismét lehetett igényelni komposztot.


2019.10.04.

Székesfehérvárt választották 2019 legvirágosabb magyar városának!

Idén immár 26. alkalommal, megújult formában hirdették meg a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt. A Magyar Turisztikai Ügynökség által indított a kezdeményezés évről-évre egyre sikeresebb. A városok között Székesfehérvár nyerte el a fődíjat, és képviselheti kategóriájában hazánkat a nemzetközi Entente Florale Europe versenyen.


2019.10.08.

Virágos elismerések Székesfehérvárnak, az elmúlt évek környezetszépítő munkáiért 

Hosszú évek környezetszépítő munkája, nyert idén visszaigazolást azzal, hogy Székesfehérvár több díjat is kapott az elmúlt napokban. A kanadai "Communities in Bloom" virágosítási világversenyen két elismerésben is részesült a város. A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen pedig a fődíjat nyerte el Székesfehérvár, míg Spanyárné Halász Szilvia munkáját az év főkertésze címmel ismerték el.


2019.11.07.

Elkezdődtek az őszi faültetések a városban – erdőtelepítés is indul Székesfehérváron

Elkezdődött az átlagosnál nagyobb, 20-25 cm törzsméretű fák telepítése Székesfehérváron. A Városgondnokság a következő napokban mintegy 300 díszfát, 500 díszcserjét és 35 örökzöldet ültet a közterületeken. A fehérvári program mintegy 120 ezer fa telepítését tartalmazza, ugyanis jelentős erdősítési program kezdődik. A Sóstó melletti ligeterdőt ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkotja majd, a Palotavárosi tavak környékén pedig 113 ezer erdészeti csemete kerül a földbe.


2019.11.11.

Közös felkészülés Székesfehérvár és Orfű az Entente Florale versenyen 

A Virágos Magyarország verseny győztesei képviselik Magyarországot a következő évben, 2020-ban a nemzetközi az Entente Florale Europe versenyen. A város kategóriában első helyen végző Székesfehérvár és a falu kategóriában legjobbnak ítélt Orfű polgármesterei találkoztak és tárgyaltak a települések előtt álló feladatokról.


2019.11.15.

A környezetvédelem jelenéről, jövőjéről tartottak előadásokat a Corvinuson

Az erdész természetes közegébe ülteti el a fát, míg a városi ember kiragadja onnan azt. Éppen ezért felelősséggel is viseltetik iránta: apu elültette, gondozni nekem kell - ilyen és ehhez hasonló gondolatokat osztottak meg a plenáris előadók közönségükkel a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusánrendezett Agrárakadémia fórumon.


2019.11.19.

Jelképes faültetéssel kezdődött Fehérváron az Országfásítási Program

Az Agrárminisztérium által novemberben útjára indított Országfásítási Program keretében Székesfehérváron a Petőfi parkban ültetettek fákat kedden délelőtt. Székesfehérvár mellett további hat település: Alsószentiván, Baracs, Balinka, Isztimér, Mór és Pusztavám is részt vesz az országos programban.


2019.11.26.

Ligetes park lesz sok fával a Kodolányi utca és a Gellért sor között

Két fajta platánt, juhart, pusztaszilt, égert, gyertyánt, díszcseresznyét, atlaszcédrust és néhány leilandi ciprust ültettek a Kodolányi utca mögötti parkban a szakemberek. A Beszédes József térre pedig 18 juhar, 9 kőris, 4 csőrgőfa, 3 pusztaszil és 9 sissi hárs került. Ezek mindegyike várostűrő fajta és jól viselik majd a szélsőségeket.


2019.12.04.

A klímaváltozásra adott válaszok – Konferenciát rendeztek a Sóstó Látogatóközpontban

Közösen szervezett konferenciát kedden délelőtt a Sóstó látogatóközpontjában a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség Egyesület és Székesfehérvár önkormányzata.


2020.04.02.

Elhalasztották egy évvel az Entente Florale versenyt

A 2019. évi Virágos Magyarország verseny város kategóriájának győzteseként Székesfehérvár vívta ki a jogot, hogy kategóriájában képviselje Magyarországot a nemzetközi, Entente Florale Europe versenyen. Dr. Cser-Palkovics András csütörtöki Lakossági tájékoztatójában tette közzé, hogy megkapta a verseny szervezőinek hivatalos értesítését: a vírushelyzetre való tekintettel elhalasztják a virágosítási megmérettetést.


2020.04.20.

Évelő virágokból álló sűsű ágyást ültettek a kertészek a Berényi úton 

A Berényi úton egy évelő virágokból álló intenzív zöld sávot telepített hétfőn a Városgondnokság. Összesen nyolcféle évelő növényből mintegy 750 tövet ültettek a kertészek. Kúpvirág, macskamenta, kasvirág, kétféle zsálya, cickafark és tollborzfű díszíti majd a zöldsávot, ami nyárra már csodálatosan megindul.


2020.05.04.

Öntözőzsákok segítik a frissen ültetett fák folyamatos vízellátását 

Idén először alkalmaz öntözőzsákot az újonnan telepített fák locsolásához a Városgondnokság. A Schwabisch Gmünd utcában ősszel telepített fasor fáihoz hétfőn reggel tették ki a zsákokat, mely egyenletes és folyamatos vízutánpótlást biztosít a fiatal fák gyökereinek.


2020.05.11.

Zöldülő Szedreskert - virágba borultak a társasházi kiskertek 

Szedreskerten a kényszerű otthonlét ideje alatt sem teltek tétlenül a napok, a társasházakban élő lakók a házak előtti kertek ápolásával töltötték szabadidejüket. Virágokat ültettek, metszettek, kapáltak, locsoltak, hogy szebbé tegyék környezetüket.


2020.05.14.

Virágos Székesfehérvár - 214 ezer növényt oszt ki a Városgondnokság

Tavaly ősszel 4203 pályázat érkezett növényekre a Virágos Székesfehérvár program keretén belül, és több mint 214 ezer tő növényt oszt ki a napokban a pályázók között a Városgondnokság. A növények átvételéhez időpontot kellett foglalni. Aki pályázott és nem foglalt időpontot az hívja fel a 22/511-309-es telefonszámot.


2020.05.29.

Fehérvári virágos pünkösd - nézze meg képeket milyen szépek a virágok!

Ha pünkösd, akkor virágok – a sokéves, szép hagyományt idén is megőrzi a város. A koronavírus-járvány okozta helyzetben kicsit másképp, de élvezhetjük a szépséges virágcsodák látványát a Fehérvári virágos pünkösd keretében. Nem lesz közös séta, és koncerteket sem hallgathatunk, de a város virágkötő mestereinek alkotásait idén is megcsodálhatjuk a hosszú hétvégén.


2020.09.30.

Kavicskert a körforgalmak közepén több száz évelő növénnyel 

A fehérvári körforgalmak gondozását a Városgondnokság parkfenntartási csoportja végzi. Idén ősszel a Királykútnál és a Ligetsor végén található körforgalmakban kavicskertet építettek. A különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat, melyekbe mintegy kilencszáz tő évelő növényt ültettek Homoki László a Városgondnokság kertészmérnöke tervezte.


2020.10.10.

A komposztálást népszerűsíti Székesfehérvár


2020.10.15.

Gyönyörű lesz jövő nyárra az új zöld sáv a Várkörúton

A Városgondnokság kertészei csütörtökön mintegy ezer tő évelő növényt ültettek be a Várkörúton az Országzászló tér és a Bíróság közötti zöld sávba. A Rab János kertészmérnök tervei alapján készült zöld sáv gyönyörű lesz jövő nyárra, ha nem tapossuk ki a virágokat.


2020.12.09.

Ötven mezei szilt ültetett a Városgondnokság a Sóstón 

A Sóstó Természetvédelmi Területen a sportpályák mellett ötven darab, hét éves mezei szilt ültetett el a Városgondnokság Parkfenntartási Csoportja gondos odafigyeléssel. A fákat a tavaszi időszakban öntözőzsákkal látják majd el a parkfenntartók, mely nagyban hozzájárul majd eredésükhöz az aszályokban bővelkedő tavaszi és nyári időszakban.


2021.01.06.

Erdő a város szélén - több mint 27 ezer erdészeti csemetét ültettek el 

Több mint 9 hektár új erdőt telepített Székesfehérváron a Városgondnokság és a VADEX 2020 végén. Így a most ültetett, többnyire tölgy és szil összetételű területekkel összesen 12 hektár új erdővel gazdagodott nemrégiben Székesfehérvár közössége.


2021.02.03.

Vegetációs időn kívül végzik a közterületen lévő fák ifjító metszését Fehérváron 

A Városgondnokság szakemberei egész fasorokat érintően, vagy a város egy-egy pontján dolgoznak. A héten például a Zichy liget mellett fiatalítják meg a koros fákat. Erre a téli nyugalmi időszak a legalkalmasabb, így a következő hetekben is folytatódik a munka. A levágott ágakat szociális tűzifaként vagy komposztként hasznosítják.


2021.03.10.

Beporzók napja - egyre több helyen alakítanak ki méhlegelőket Székesfehérváron

Az utóbbi húsz évben a beporzó rovarok 40%-a kipusztult Európában. Az élelmiszereink nagy része összefüggésben van a beporzó rovarok munkájával, ezért van nagy szükség rá, hogy a környezetünkben élő beporzókat védjük és életteret biztosítsunk a számukra. Nélkülük mi sem fogunk sokáig egészségesen élni.


2021.03.31.

Április közepéig tartanak a közterületi fatelepítések Székesfehérváron 

Az idén tavasszal közterületre kerülő új fák egy részét már elültették a Városgondnokság kertészei, a jövő hét folyamán pedig újabb szállítmány érkezik. A tervek szerint április közepéig az összes növény a helyére kerül Székesfehérváron. Minden újonnan elültetett fához, illetve visszamenőleg a fiatal egyedekhez öntözőzsákok is kihelyezésre kerülnek.


2021.04.30.

Színes anyák napi fotópontok Székesfehérvár több pontján 

Május első vasárnapján az édesanyákat, nagy- és dédmamákat köszöntik a gyerekek, unokák, dédunokák. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ meglepetéssel készül az alkalomra: a belvárosban és az intézmény házai előtt az ünnephez illő módon díszített helyszíneket találnak, ahol fotókat készíthetnek a szeretteikkel – szeretteiknek.


2021.05.21.

Virágos Pünkösd - a Székesfehérvár app-on is lehet szavazni az alkotásokra

Sokéves, szép hagyományt követve idén pünkösdre is virágdíszbe öltöztették a Belvárost a fehérvári virágkötők. Ebben az évben hat virágüzlet vesz részt a hagyományos eseményen: a Budai 66. Virág-Ajándék, a Hortenzia Virágszalon, az Oázis Virágbolt, a Syl de Fleur Virág-Ajándék, a Tűzvirág Virág-Ajándék Üzlet és a Virágvár Virágüzlet.


2021.05.27.

Virágcsomagokat kapnak a fehérvári óvodák

Sajnos a járványhelyzet miatt tavaly sem rendezték meg és idén sem lesz a Mesés Kiskertek kertépítő verseny a gyerekeknek a Zichy ligetben, azonban nem maradnak virágok és kertészkedés nélkül a város ovisai. A napokban osztják szét a Virágos Székesfehérvár pályázatból maradt növényeket az intézményeknek.


2021.06.06.

Nézze meg képeken, milyen lett felújítás után a Bartók Béla tér


2021.06.08.

Virág Világ a Köfém Művelődési Központtal

Közösségi oldalán várja a virágos fotókat a Köfém Művelődési Ház, hiszen mint írják: a június elhozta a szebbnél szebb virágokat is a kertekbe, az utcákra, és ők ezek megörökítésére kérnek most mindenkit. Június 13-ig várják a saját készítésű fotókat, hogy aztán abból készíthessék el aktuális borítóképüket.


2021.06.09.

Intenzív virágzásban az évelők városszerte - itt a pontos növénylista 

A városban több helyen évelő virágokból álló intenzív zöld "szigeteket" telepített a Városgondnokság, ami mostanra nagyon szépen összenőtt. A Berényi úti zöld sávot és a Királykúton illetve a Bregyónál lévő körforgalmakat a városi klímát jól bíró évelő növényekből tervezte Homoki László kertészmérnök. Sokan kérdezik, a virágok pontos fajtáját, ezért a cikkben mindhárom beültetés pontos növénylistáját is megtalálja.


2021.06.29.

Rendszeresen öntözik a közterületi növényeket Székesfehérváron

Összesen 24 páros dolgozik azon, hogy városszerte locsolják a növényeket Székesfehérvár közterületein. Öntözik a villanyoszlopokon található virágokat, a belvárosban a virágoszlopokat és a dézsás növényeket, töltik a mintegy 1100 darab öntözőzsákot a fiatal fáknál, illetve az egynyári és az évelő virágok ágyásait is locsolják.


2021.09.28.

Újabb intenzív zöld szigetet alakítottak ki, ezúttal a Várfalparkban

A városban egyre több helyen évelő virágokból álló intenzív zöld "szigeteket" telepít a Városgondnokság. Nagyon szépen összenőttek már a Berényi úti zöld sáv és a Királykúton illetve a Bregyónál lévő körforgalom városi klímát jól bíró évelő növényei. A Várfalparkban több mint nyolcszáz tő évelőt ültettek a napokban a kertészek.


2021.09.30.

Városüzemeltetési szakemberek találkoztak Székesfehérváron

Zöld városüzemeltetés címmel szervezett konferenciát a Városgondnokság, ahova városüzemeltetési szakemberek érkeztek a Dunántúlról. Egyre fontosabb a városokban a zöld környezet kialakítása és minőségi fenntartása éppen ezért fontos, hogy a szakemberek megosszák egymással az üzemeltetési tapasztalataikat.


2021.10.01.

Kivágás helyett megmentették az idős platánt a Lövölde utcában

A város mintegy nyolcvanezres közterületi faállományát Székesfehérvár Városgondnokságának szakemberei gondozzák és különös figyelmet fordítanak az idős példányokra. Így történt ez a Lövölde utcában is az egyik 50-60 éves fával, melynek erős belső korhadása volt. A kivágás helyett azonban többnapos munkával kitisztították a fa belsejét és megfelelően kezelték, hogy tovább élhessen a forgalmas út mellett.


2021.10.23.

Virágóra beültetés - az 1. változat kapta a legtöbb szavazatot 

Évről évre változik a Virágóra beültetése és hagyomány már, hogy a kertészek minden évben máshogy tervezik a virágágyásokat. A jövő évi beültetésre most három tervet készített Rab János a Városgondnokság kertésze, melyek közül idén is szavazással választhattuk ki, hogy melyik valósuljon meg 2022 tavaszán. 5170-en szavaztak, a legtöbb voksot, 2684-et pedig az 1. változat kapta.


2021.11.25.

80 fát adományozott a városnak az idén nyolcvan éves Arconic 

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. 80 éves évfordulója alkalmából összefogásban Székesfehérvárral, a Gaja Környezetvédő Egyesülettel, valamint az Arconic Alapítvánnyal 80 új fát adományozott. A Palotavárosi tavaknál 25 darab szívlevelű égert, 25 szomorúfűzt és 30 mocsári ciprust ültettek. Mindegyik fa többször iskolázott nagy törzsméretű, viszonylag gyorsan növekvő példány.


2021.12.05.

Havas reggelre ébredtünk advent második vasárnapján 

A várakozás második vasárnapja fehérbe öltöztette Székesfehérvárt is a gyerekek legnagyobb örömére. A szánkózáshoz nem túl sok hó esett, - bár az elhivatott apukáknak minimális hó is elegendő, hogy a gyerekekkel felkaristolják az aszfaltot - de éppen elegendő ahhoz, hogy mesebelivé varázsolják az első igazi téli reggelt.


2022.02.04.

Újabb zöld oázist ment meg és rehabilitál Székesfehérvár 

Újabb zöld oázist ment meg és rehabilitál Székesfehérvár - írja Facebook oldalán Cser-Palkovics András polgármester. Az Alsóvárosi rét beépítésének megakadályozása és zöld területként történő megőrzése 2010 óta kiemelt cél. A mintegy 100 hektáros terület, 2010 előtt magántulajdonban volt, gazdasági hasznosításra szánva, amit az Önkormányzat a Modern Városok Program keretéből vásárolt meg.


2022.02.24.

Speciális célgéppel ültették át a fekete fenyőket a Petőfi parkban

A Petőfi parkban tervezett új játszótér kivitelezése kapcsán kettő fekete fenyő kivágása vált volna szükségessé. A Városgondnokság azonban arra törekszik, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni a városban, így Székesfehérváron eddig egyedülálló módon ültették át ezeket a fákat. faátültetésre.


2022.03.03.

Nézze meg hogyan ültettek az Aranybullánál a Városgondnokság kertészei!


2022.04.12.

Székesfehérvár képviseli a magyar városokat az Entente Florale versenyen 

"Székesfehérvár a virágosításban is a Bajnokok Ligájában indul!" - írta Facebook oldalán Székesfehérvár polgármestere, utalva arra, hogy idén Székesfehérvár képviseli majd Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, az az Entente Florale versenyben.


2022.04.21.

Virágos Székesfehérvár - 738 komposztládát osztottak ki

Tavaly ősszel közel tízezer pályázat érkezett növényekre és komposztkeretekre a Virágos Székesfehérvár program keretén belül. Május közepéig így mintegy kétszázezer tő növényt oszt ki a Városgondnokság a pályázók között. Csütörtökön összesen 738 komposztkeretet osztottak ki a fehérváriak között.


2022.04.25.

Sokezer tő növénnyel lett gazdagabb az Aranybulla emlékmű környéke 

Az Aranybullánál megmaradt a felfelé vezető út, de sokkal gyalogos-barátabb lett. Kialakítottak egy rendezvényterületet is, ami egyfajta kilátó teraszként is funkcionál és épült egy fa burkolatú pihenőterasz, ami akár színpadként is szolgálhat. A Csúcsos hegyen sokezer tő növényt ültettek és öntözőrendszert is építettek.


2020.05.06.

Folyamatosan dolgozik a zöldterületek gondozásán a Városgondnokság

A veszélyhelyzet miatt idén nem alkalmaznak alvállalkozókat a Városgondnokságon, így minden közterületi munkát saját dolgozókkal végeznek. Az egynyári virágok kiültetését, a körforgalmak ápolását, locsolását és a 3.6 millió négyzetméternyi zöldterület kaszálását is végzik a parkgondozók, azonban az idősebb korosztályhoz tartozó kollégák és a gyerekesek kiesése miatt kevesebben tudnak dolgozni a közterületeken.


2022.05.27.

Újra mesés kiskertek a Zichy ligetben - három hétig bárki megnézheti 

Két év után újra Mesés kiskertek kertépítő verseny volt a Zichy ligetben. Az óvodások számára meghirdetett programon kreatívabbnál kreatívabb kertek készültek. Pénteken délután verőfényes napsütés és vidám hangulat fogadta azokat, akik kilátogattak a Zichy ligetbe.