Virágos elismerések Székesfehérvárnak az elmúlt évek környezetszépítő munkáiért

Hosszú évek környezetszépítő munkája, nyert idén visszaigazolást azzal, hogy Székesfehérvár több díjat is kapott az elmúlt napokban. A kanadai "Communities in Bloom" virágosítási világversenyen két elismerésben is részesült a város. A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen pedig a fődíjat nyerte el Székesfehérvár, míg Spanyárné Halász Szilvia munkáját az év főkertésze címmel ismerték el.
2019.10.08. 10:51 |

Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg 9 ország közel 15 ezer településével.

Tavaly csatlakozott Magyarország a "Communities in Bloom" virágosítási világversenyhez, amelyre idén a nagyvárosi kategóriában Székesfehérvár kapott meghívást. A verseny díjátadóját szeptember végén tartották, ahol Székesfehérvár volt a versenyben résztvevő egyetlen olyan város, amely két díjat is kapott: egy különdíjat az ifjúsági közösségek építéséért, illetve a verseny fődíjai között a város „zöld” fiatalságért tett erőfeszítéseit, illetve a közösségi programokat ismerték el. A szakmai szimpóziummal egybekötött ünnepségen Kanadában, a Nova Scotia tartománybeli Yarmouthban Bozai István városgondnok vette át a díjakat. Székesfehérváron még idén júniusban tett látogatást a verseny szakmai zsűrije, amikor is egy kanadai és egy amerikai szakember értékelte a várost. Székesfehérvár a hazai, Virágos Magyarország versenyben hosszú évek során elért kiemelkedő sikerei alapján kapott meghívást a világversenybe.

A Virágos Magyarország országos díjátadó ünnepségét pénteken este tartották a Szépművészeti Múzeumban. Több mint 330 település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el az idén a környezetszépítő verseny fődíját, közülük Székesfehérvár és Orfű képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok, Spanyárné Halász Szilvia főkertész és dr. Bocsi Andrea a Communities in Bloom virágosítási világverseny európai képviselője sajtótájékoztatón mutatta be a díjakat, és köszönte meg a városszépítő munkában résztvevők tevékenységét.

A Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze a résztvevőket. Célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről és a környezeti nevelés fontosságáról. Éppen ezért megtisztelő – mondta el a díjátadón dr. Cser-Palkovics András –, hogy Székesfehérvár a városok kategóriájában fődíjat nyert. Az eredmény a kiváló szakemberek, a „zöld projektek”, és az egész közösség törekvésének elismerése. A város polgármestere megerősítette: Székesfehérvár a jövőben is elkötelezett marad a klíma- és környezetvédelem területén!

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség "Év főkertésze 2019." díjat idén Spanyárné Halász Szilvia kapta, aki 1992 óta Székesfehérvár főkertésze. A kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök a Virágos Magyarország alapítása óta részt vesz a versenyben, elkötelezett tagként részt vesz a környezetszépítő célok népszerűsítésében, és a bekapcsolódó települések felkészítésében, és Székesfehérvár is számos korábbi elismerést köszönhet neki.

„Mindkét versenyen a fehérvári közösség kapott díjakat”

Az elmúlt héten több a szívünkhöz közel álló díjat kapott a város közössége – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. "Személyre szabott díjat pedig a város főkertésze kapott, melyhez szívből gratulálok. A Commities in Bloom versenyben is helytállt a város és megfelelt a kihívásoknak. Nincs szégyenkezni valónk nemzetközi összehasonlításban, sőt. Lesz lehetőségünk Európában is megmérettetni magunkat hamarosan, ugyanis az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen is szerepel majd Fehérvár."

Fehérvár polgármestere kiemelte, hogy a Virágos Székesfehérvár pályázatra 4203 jelentkezés érkezett, amivel több mint duplájára emelkedett a pályázók száma az előző évhez képest. Köszönöm minden pályázónak, hogy beadta a jelentkezést, a Városgondnokságnak pedig, hogy lebonyolítja a programot.

Bocsi Andrea a "Communities in Bloom" nemzetközi verseny európai és hazai koordinátora arról beszélt, hogy Székesfehérvár példaértékűen készült fel ezekre a megmérettetésekre, melyeken nem csak a virágokat díjazták, hanem azt is, hogy mit teszünk a klímavédelemért és az élhető városi környezetért. Kiemelte, hogy példás az önkormányzat hozzáállása a zöldterületekkel kapcsolatban.

Gyönyörű városokkal kellett versenyeznie Székesfehérvárnak, amik magas szinten művelik a zöldterületek gondozását – mondta Bozai István városgondnok. „Nagyon büszke vagyok, hogy megálltuk a helyünket a nemzetközi a „mezőnyben” A legnagyobb siker azonban az, hogy a Virágos Székesfehérvár pályázaton, melyen gyakorlatilag minden fehérvári intézmény részt vesz több mint 300 társasház is pályázott virágokra és mintegy négyezer családi házas jelentkező is volt. Köszönjük a városnak, hogy lehetővé teszi azt a zöld innovációt, mely a jövő generációjának nagyon fontos alapot ad.”

Közélet

 1. Figyelemfelhívó program a csontritkulás világnapja alkalmából

  Figyelemfelhívó programot és ünnepséget tartanak a székesfehérvári Osteoporosis Klubban október 18-án, pénteken a csontritkulás világnapja alkalmából. Az eseményre tisztelettel invitálják mindazokat, akik fontosnak tartják egészségük védelmét és a megelőzést.

  2019.10.15.
 2. Kőnél keményebbek - idén a Széchenyi diákjai adnak ünnepi műsort

  Idén a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája mintegy 60 diákja a Kőnél keményebbek című ünnepi műsorral készül október 23-ra. A Matuz János által írt és rendezett műsor a székesfehérvári eseményekre, személyekre fókuszál, melyet jövő héten szerdán délután láthatunk a Városház téren.

  2019.10.15.
 3. Egészségnap lesz a Köfém Művelődési Házban október 19-én

  Ötödik alkalommal rendeznek a KÖFÉM Művelődési Házban városrészi szűrőnapot. Október 19-én, szombaton 9 órától Egészségnapra várják azokat, akik szeretnének különféle alapvizsgálatokat elvégeztetni gyorsan és ingyenesen. Az Egészségnapra minden korosztályt kortól és nemtől függetlenül várnak.

  2019.10.14.
 4. Több mint 60%-os támogatottsággal folytatja Székesfehérvár polgármestere

  Cser-Palkovics Andrást meggyőző fölénnyel, több mint 60%-os támogatottsággal, mintegy 23 ezer fehérvári szavazatával választották újra vasárnap. Székesfehérvár újraválasztott polgármestere a Fehérvár Televízió választási műsorában elmondta, hogy a következő öt évben sem pártpolitikai alapon szeretné vezetni Székesfehérvárt.

  2019.10.13.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek