80 fát adományozott a városnak az idén 80 éves Arconic

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. 80 éves évfordulója alkalmából összefogásban Székesfehérvárral, a Gaja Környezetvédő Egyesülettel, valamint az Arconic Alapítvánnyal 80 új fát adományozott. A Palotavárosi tavaknál 25 darab szívlevelű égert,  25 szomorúfűzt és 30 mocsári ciprust ültettek. Mindegyik fa többször iskolázott nagy törzsméretű, viszonylag gyorsan növekvő példány. 

2021.11.25. 12:45 |

Az új fasor a Gaja Környezetvédő Egyesület projektjének keretében valósul meg, amelyhez az Arconic Alapítvány nyújtott támogatást.

Európa egyik vezető alumínium hengerműve és öntödéje, az Arconic idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját Székesfehérváron. A nagymúltú vállalat alapításának jubileumát több hónapos rendezvénysorozat kíséri, amelynek keretében a Palotavárosi tavak mellett adták át az Arconic nevet viselő új sétányt. Az Arconic elkötelezett a fenntarthatóság jegyében történő folyamatos fejlődés mellett, ezért azon dolgozik, hogy értéket teremtsen ügyfelei, alkalmazottai és részvényesei számára. Felelős és etikus vállalatként aktív szerepet vállal a helyi közösség életében, valamint támogatja a helyi kezdeményezéseket.

A fák szakszerű elültetésének előkészítését a Városgondnokság kertészei végezték el.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András polgármester, valamint Varga Zsuzsanna és Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetői felavatták a sétány emléktábláját. Az esemény során a résztvevők, valamint az Arconic dolgozói az Arany János és az István Király iskola, valamint az Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium tanulóival együtt ültették el a sétány utolsó fáit.

A sétány megnyitóján Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a város gazdaságának fontos alappillérét jelenti az a cégcsoport, amely az egykori Köfémből nőtte ki magát. "Az elmúlt nyolc évtizedben rengeteg család – akár több generáció – életének volt meghatározó része a vállalat, mint ahogy ma is sokakat foglalkoztatnak. Számos, társadalmi felelősségvállalást célzó programban partnerei a városnak, és a további tervezéskor nagyon fontos, hogy tudjuk: a jövőben is tervezhetünk velük. Jól mutatja küldetésüket ez a mai program is, hiszen az Arconic sétány 80 új fája a jövőbe vetett hitet, illetve a felelős, környezettudatos tervezést szimbolizálja. A város közössége nevében is köszönöm az Arconic, valamint minden egykori és mai köfémes kolléga munkáját!”

Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője, HR vezetője beszédében elmondta: „Az Arconic elkötelezett a fenntartható folyamatos fejlődés támogatásáért. A társadalmi felelősségvállalás jegyében felelős és etikus vállalatként aktívan részt veszünk a helyi közösség életében. Az Arconic Alapítvány és az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. idén is több mint 70 millió forinttal támogatta a helyi közösség működését 10 nonprofit szervezeten keresztül, ennek egyik példája a mai nap, amikor az Arconic sétányt adjuk át a fehérváriak számára. 2022 tavaszán pedig az alumíniumból készülő „A kohász” elnevezésű szobrunk felavatását tervezzük, amit szintén Székesfehérvár városának fogunk adományozni. Ezen szoborral egyben köszönetet mondunk munkatársainknak, szakembereinknek, akik velünk együtt elkötelezetten dolgoztak és dolgoznak most is múltunk, jelenünk és a fenntartható jövőnk érdekében”.

Az Arconic sétány a Gaja Környezetvédelmi Egyesület projektjének keretén belül valósul meg, amelyhez Francoise Frost, az Arconic amerikai lokációkon kívüli területekért felelős HR igazgatója, valamint Jasper Van Zon, az Arconic európai és ázsiai kommunikációjáért felelős igazgatója egy 25 ezer dollár támogatásról szóló csekket adományozott a Gaja Környezetvédő Egyesület számára.

Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke elmonda: "A Gaja Egyesület 30 éve áll a környezetvédelem szolgálatában. Legfontosabb küldetéseink között szerepel a környezeti nevelés és a zöld felületek megőrzése, növelése. A mai faültetés magában foglalja mindkettőt. Az elmúlt évtizedekben jó partnerséget sikerült kialakítanunk Székesfehérvár városának vezetésével és a helyi nagyvállalatokkal is, hiszen az Arconic Alapítvány több éve segíti ez irányú elköteleződésünket. Az pedig külön öröm számunkra, hogy az iskolákkal, óvodákkal nem csak oktatási, hanem tevőleges együttműködésünk is van (pl. komposztálás a gyakorlatban). Remek példa erre a mai nap, amikor is két oktatási intézmény diákjai is lelkesedéssel segítik a környezetszépítő közös programunkat."

Közélet

 1. Szakmai díjakat adott át Székesfehérvár Önkormányzata a Városházán

  Díjátadó ünnepséget rendezett Székesfehérvár Önkormányzata kedden délután a Városháza Dísztermében. Az eseményen átnyújtották a Székesfehérvár Gazdaságáért és Sportjáért díjakat, az Érdy János-emlékérmet és a Polgármesteri Elismerő Emlékérmet.

  2021.11.30.
 2. Fehérvári gyűjtőpontokkal megkezdődött a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciója

  Idén 18. alkalommal szervezi meg a Baptista Szeretetszolgálat a Cipősdoboz Akciót, mely mára Magyarország legnagyobb karácsonyi segélyakciójává vált. Az ajándékokat rászoruló gyermekeknek juttatja el a szervezet, olyanoknak, akiknél talán más nem is kerül a fa alá. Ebben az évben a Dobó Kata által rendezett El a kezekkel a papámtól! című mozifilm stábja is részt vesz a dobozolásban.

  2021.11.30.
 3. „Székesfehérvár reziliens város 2030” - szakmai program

  A reziliencia, azaz a rugalmas reagálóképesség kialakítása, megőrzése, működtetetése volt a fő témája a „Helyi közösségfejlesztés Székesfehérváron” projekt részként elindult „Székesfehérvár reziliens város 2030” program első szakmai műhelymunkájának.

  2021.11.29.
 4. Folyamatosan nő a hasznosításra átadott hulladékunk - Fehérváron 362 kg/fő volt tavaly

  A tavaly összegyűjtött összes települési hulladék mennyisége 3.245.791 tonna volt az ország területén, melynek meghatározó hányada (2.432.912 tonna) továbbra is vegyes hulladék. A begyűjtött, egy főre eső települési hulladék mennyisége tavaly 331,88 kg volt. Székesfehérváron az egy főre jutó éves települési vegyes hulladékmennyiség 279.7 kg, 44.5 kg az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladék és 31.8 kg a zöldhulladék.

  2021.11.29.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár