Sokezer tő növénnyel lett gazdagabb az Aranybulla emlékmű környéke

Az Aranybullánál megmaradt a felfelé vezető út, de sokkal gyalogos-barátabb lett. Kialakítottak egy rendezvényterületet is, ami egyfajta kilátó teraszként is funkcionál és épült egy fa burkolatú pihenőterasz, ami akár színpadként is szolgálhat. A Csúcsos hegyen sokezer tő növényt ültettek és öntözőrendszert is építettek.
2022.04.25. 17:58 |

Az Árpád-ház program keretén belül újult meg az Aranybulla emlékmű és környéke.

Sok ülőhely és pad is került az Aranybulla köré, ahol valószínűleg megnövekszik majd a látogatottsága a környékének, így kényelmesebb parkolási lehetőséget is terveztek a Csúcsos-hegy lábánál.

Hétfőn délután Vargha Tamás országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vojtek Tímea illetve Herczegné Ghyczy Zsuzsa a KörTeKert tájépítész stúdió tervezői tájékoztattak az elkészült fejlesztésről.

Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett, hogy az Aranybulla-emlékmű helyszíne mély történelmi gyökerekkel rendelkezik, hiszen a Képes Krónikában Árpád első magyar területen lévő szálláshelyeként jelölik. „Egy nagyon szép kulturális és történelmi központ, valamint annak környezete újult meg, amely eddig sosem volt méltó módon kialakítva. Most az Árpád-ház Program keretében 650 millió forintból, teljes egészében kormányzati forrásból valósult meg a felújítás. Bízom benne, hogy már tavasszal mindenki a szépségére jár majd az elkészült új közparknak.” – fogalmazott a polgármester, aki egy igazi fehérvári összefogásként jellemezte a projektet.

A város polgármesterének tájékoztatása szerint az emlékmű és környezete teljesen elkészült, azonban a megvalósult fejlesztés újabb ötleteket hozott: hamarosan kialakításra kerülhet egy szociális blokk is.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője beszédében az Aranybulla Emlékév vonatkozásában emelte ki a helyszín történelmi jelentőségét, hiszen 800 évvel ezelőtt II. András ezen a helyen hirdette ki az Aranybullát. A képviselő elmondta: a projekt megvalósításával szerették volna elérni, hogy ne csak egy emlékhely, de egy közkedvelt kirándulóhelyszín is legyen az Aranybulla-emlékmű. Ahogy elhangzott, az Árpád-ház Program folytatódik: hamarosan a volt Köztársaság Mozi épületében is megvalósulnak a tervezett új funkciók, már javában zajlik a kiállítótér, a kőtár és a látogatóközpont kialakítása.

Herczegné Ghyczy Zsuzsanna, a KörTeKert Stúdió tervezője a bejáráson elmondta, az építkezés során szerették volna tiszteletben tartani a Csúcsos-hegyet, ezért például a pihenőterasznál kialakított nézőtér a hegy formájához igazodik. A növényültetésnél is fontos szempont volt a történelmi vonal erősítése - mint kiderült, a 152 darab fa, több ezer cserje és az öntözőrendszer kiépítése során az eredetileg is megtalálható, vadvirágos növényzetet próbálták megidézni. Ahogy Vojtek Tímea, a korábban az Országzászló tér megújításában és a Sóstó rehabilitált környezetének kialakításában is résztvevő tervező fogalmazott: egy összetett és nagyon szép feladat volt a helyszín felújítása.

A Nagyszombati út felől egy díszlépcső vezet fel a csúcsra, ahol egységes növénytakarót ültettek a kikopott fű és rossz állapotú növényzet helyett. A legtöbb sétány mellett fasor húzódik, de rendkívül sokféle virág is került a napos területekre. A város felől nézve a meredekebb az Árpád-lépcső, míg a dombon körbe vezetve, a lankásabb, kanyargós András-lépcsőn lehet feljutni a csúcsra.

Az Aranybulla emlékmű is megszépült.

Homokfúvásos technikával megtisztították Rétfalvi Sándor 1972-es alkotását, mely 1990-ben került jelenlegi helyére, a feliratokat is helyreállították rajta. Az emlékmű és annak környezete az Árpád Ház program keretében újult meg, az Aranybulla Emlékév tiszteletére.

Városfejlesztés

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár