Újra mesés kiskertek a Zichy ligetben - három hétig bárki megnézheti

Két év után újra Mesés kiskertek kertépítő verseny volt a Zichy ligetben. Az óvodások számára meghirdetett programon kreatívabbnál kreatívabb kertek készültek. Pénteken délután verőfényes napsütés és vidám hangulat fogadta azokat, akik kilátogattak a Zichy ligetbe.
2022.05.27. 21:27 |
Újra mesés kiskertek a Zichy ligetben - három hétig bárki megnézheti

A járványhelyzet miatt az elmúlt két évben ugyan nem tudták megtartani a népszerű eseményt, de a kicsik így is szorgalmasan készültek: az óvodákba eljuttatott virágokkal, az intézményeken belül gyakorolták a kiskertek építését és gondozását.

Az idei versenyre a város 23 óvodájából 15 nevezett be, akik mind kreatív és fenntartható módon kertesítették meg a legkisebbek kedvenc meséit.

A cél idén is az volt, hogy a gyerekek már óvodás korban megismerkedhessenek a kertépítés, a növények, illetve a környezetvédelem szeretetével.

A rendezvény megnyitóján dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevő csapatokat. A városvezető örömét fejezte ki, hogy két év után újra összegyűlhettek a kertépítő csapatok, és átélhetik ezt a közösségi élményt. A Mesés kiskertek ötletgazdája Deák Lajosné, a család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka a találkozás örömén túl a csapatmunka fontosságát emelte ki: „Ez egy igazi csapatmunka az óvó nénik, akiknek hála és köszönet jár a felkészítésért, a gyerekek, akik az óvodában már gyakorolták a kertek építését, illetve mi, a szervezők között. Mindenki egy kicsit hozzátesz a rendezvényhez, és csodákat tudunk művelni.”

A csapatoknak a közös visszaszámlálás után kereken egy órája volt a kertek felépítésére. 

A szorgos kezek az óvó nénik irányításával lépésről lépésre elevenítették meg kedvenc meséiket a 200x120 centiméteres virágágyásokban. A 2019-es bajnok, a Rákóczi Utcai Óvoda Mackó sajtok címmel készítette el installációját, de többek között megelevenedett A dicsekvő versenyautó és a Gombakirály is. Az elkészítésre szánt idő letelte után minden csapat ajándékban részesült: a Tortapalota jóvoltából tortákat, valamint elismerő oklevelet kaptak a szorgos kertépítők. Ameddig a munkában elfáradt csapatok az édességet fogyasztották, a szakmai zsűri visszavonult értékelni az elkészült műveket.

A zsűri olyan szempontokat figyelembe véve, mint a gyermekek önállósága, felkészültsége, valamint a mesék felismerhetősége, nehéz döntést hozott. Az egytől egyig remek művek közül végül első helyet ért el a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodája a Bogyó és Babóca kirándul című kerttel. Második helyen zárta a versenyt a Felsővárosi Óvoda Szárazréti Tagóvodája A kék bolygó megmentőivel, a harmadik helyet pedig a Harmatgyöngye Óvoda szerezte meg a Cserépváros lakóival.

Az első helyért járó bajnoki trófeán, valamint a vándorkupán túl a Tóvárosi Tagóvoda ovisai saját maguk mutathatják be alkotásukat júniusban az Entente Florale – Európai Virágos Városok és Falvak zsűrijének. Az első helyezettet, valamint a további tizennégy óvoda kiskertjeinek gondozását Bozai István városgondnok tájékoztatása szerint a Városgondnokság közösen végzi majd a kis kertépítőkkel. Érdekesség, hogy az idei Mesés kiskertek volt az első selejtezője az Országos Óvodai Kertépítő Versenynek, amit a tervek szerint a jövő évben Székesfehérváron rendeznek meg.

Az elkészült kiskertek az elkövetkező hetekben maradnak a Zichy ligetben, a Városgondnokság parkfenntartói öntözni fogják ezeket, így minden arra járó megtekintheti a szorgos kezek munkáit.

Fehérvári színes

 1. Egy tál meleg étel

  A Fehérvári Heti Betevő csapata ismét az asztal mögé áll, és köszönettel fogadja a sütiket, gyümölcsöket és tartós élelmiszereket június 11-én, vasárnap. A segítő szándékúakat 10 és 12 óra között várják a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban.

  2023.06.09.
 2. Természetvédő civilek

  A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek XXXII. országos találkozójának Székesfehérvár ad otthont június 23-25. között. A háromnapos esemény programjában a pénteki szakmai konferenciát követően plenáris fórumokon és szekcióüléseken szó lesz többek között a Velencei-tó és vízgyűjtőterületének vízügyi kérdéseiről, a jog és környezetvédelem kapcsolatáról, valamint a közösségi energiáról is.

  2023.06.09.
 3. Nyáresti vigadalom

  Hagyományos zenés programjára hívja a közönséget június 25-én, vasárnap este fél nyolcra a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az Öreghegyi Közösségi Ház kertjébe: a Nyáresti vigadalom, Buch Tibor és Lőrincz Judit estje jól ismert, örökzöld musical- és operettslágerekkel szórakoztatja a hallgatóságot. Jegyek már kaphatók a fehervariprogram.hu oldalon és az intézmény Fürdő sori központjában.

  2023.06.09.
 4. Költözik a Jancsárkert Piac

  Parkoló- és zöldterület-építés miatt ideiglenesen picit arrébb – az úthoz közelebb – költözik jelenlegi helyéről a Jancsárkert Piac, valamint átmenetileg a parkolási lehetőség is megszűnik a területen. Az árusítás azonban folyamatos, a termelők várják a vásárlókat!

  2023.06.09.