Székesfehérvárt választották 2019 legvirágosabb magyar városának!

Idén immár 26. alkalommal, megújult formában hirdették meg a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt. A Magyar Turisztikai Ügynökség által indított a kezdeményezés évről-évre egyre sikeresebb. A városok között Székesfehérvár nyerte el a fődíjat, és képviselheti hazánkat a nemzetközi Entente Florale Europe versenyen.
2019.10.04. 20:25 |

A verseny idei utolsó programjaként pénteken este a Szépművészeti Múzeumban volt az országos díjátadó. Több mint 330 település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el az idén a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját, közülük Székesfehérvár és Orfű képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen.

A városok között Székesfehérvár kapta a verseny fődíját.

A Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze a résztvevőket. Célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről, és a környezeti nevelés fontosságáról. Ezek mind egyformán számítanak az értékelésnél, mindehhez a közösség sem hiányozhat - mondta Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Kiemelte, hogy idén 333 település nevezett a versenybe, az országban hat régiót hoztak létre. Hagyományteremtő céllal az idei versenybe az erdélyi települések is nevezhettek, onnan 13 település vállalta a megmérettetést. A jövőben fokozatosan a többi határon túli területre is kiterjesztik majd a Virágos Magyarország versenyt.

Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg 9 ország közel 15 ezer településével.

Megtisztelő számomra, hogy városunk képviseletében átvehettem a Virágos Magyarország verseny fődíját, ez az eredmény kiváló szakembereink, zöld projektjeink, egész közösségünk törekvésének elismerése – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, miután átvette az elismerést. „Fődíjas városként a 2020-as Entente Florale európai virágosítási versenyen Székesfehérvár képviseli majd Magyarországot, ám csak emiatt nem dőlhetünk hátra, hiszen távlati célokban kell gondolkozzunk! A jövőben is elkötelezettnek kell maradnunk a klíma és környezetvédelem területén!”

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület díját, az "Év főkertésze" elismerést idén Spanyárné Halász Szilvia kapta, aki 1992 óta Székesfehérvár főkertésze. A kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök a Virágos MAgyarország alapítása óta részt vesz a mozgalomban. Sokat köszönhet neki Székesfehérvár, hiszen az elmúlt 26 évben számos díjat nyert el a környezetszépítő versenyeken a város. Elkötelezett tagként részt vesz a Virágos Magyarországért verseny népszerűsítésében és a résztvevők felkészítésében is nagyon sokat segít minden évben a településeknek.

Közélet

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek