Elkezdődtek az őszi faültetések a városban – erdőtelepítés is indul Székesfehérváron

Elkezdődött az átlagosnál nagyobb, 20-25 cm törzsméretű fák telepítése Székesfehérváron. A Városgondnokság a következő napokban mintegy 300 díszfát, 500 díszcserjét és 35 örökzöldet ültet a közterületeken. A fehérvári program mintegy 120 ezer fa telepítését tartalmazza, ugyanis jelentős erdősítési program kezdődik. A Sóstó melletti ligeterdőt ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkotja majd, a Palotavárosi tavak környékén pedig 113 ezer erdészeti csemete kerül a földbe.
2019.11.07. 11:30 |

Még ősszel jelentős fatelepítés kezdődik Székesfehérváron

A meglévő nyolcvanezres belterületi faállomány mellé tavaly is rekordmennyiségű növényt ültettek Fehérváron: több mint 1200 többször iskolázott fát és több mint 11 ezer bokrot és cserjét, továbbá 170.000 tő virágot ültetett a Városgondnokság Fehérváron. A következő napokban mintegy 300 díszfa, 500 díszcserje és 35 örökzöld kerül a közterületekre. Az utóbbi évek zöldfejlesztéseinek eredményét azonban 10-15-20 év múlva láthatjuk majd igazán, amikorra erejük teljében láthatjuk majd a fákat, cserjéket.

Várostűrő fajtákat ültetnek a közterületekre

A nagy törzsméretű fák telepítése csütörtökön reggel kezdődött. A legtöbbet a Családok ligetében, a Kelemen Béla, a Szent Gellért, a Rác, a Gugásvölgyi, a Kodolányi János, a Hübner András és a Schwäbisch Gmünd utcában ültetik a kertészek, de a telepítés szinte a város minden részét érinti. A szakemberek géppel ássák az ültetőgödröket ebben az évben is, ugyanis nagy földlabdával érkeznek az előnevelt, többször iskolázott fák, melyeket a súlyuk miatt szintén géppel helyeznek bele a gödrökbe. Az ültetőgödröket azért ássák az átlagosnál nagyobbra a szakemberek, hogy lazább legyen a talaj a fa gyökérzetének, és könnyebben megindulhasson a fejlődésük.

A Városgondnokság idén ősszel városi faültető csapatot állított fel

Juharok, kőrisek, lepényfák, gyertyánok, díszcseresznyék, platánok, csörgőfák, égerek és atlasz cédrusok a legjellemzőbb fajták, amik idén a fehérvári lakókörnyezetek közelébe kerülnek. A díszcserjék közül pedig a legtöbb a babér és a hortenzia. A fajták kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont volt, hogy várostűrők legyenek. A most ültetendő fák esetében újdonság lesz majd, hogy kipróbálja a Városgondnokság az öntözőzsák használatát, ami folyamatos vízellátást biztosít a frissen telepített fáknak.

Erdősítési program a Palotavárosi tavaknál

A Palotavárosi tavak mentén – az azok közvetlen környezetében található – összesen mintegy 17 hektár nagyságú területeken 113 000 erdészeti csemetét ültetnek el. Az erdősítési program érinti a Sóstó Természetvédelmi Terület Sárkeresztúri út felőli, keleti kapu melletti területét is, ahol 5000 fát ültetnek, létrehozva ezzel egy összefüggő, sűrű borítottságú, fásított területet. A Közgyűlés októberben meghozott döntésének értelmében kezdődött meg az erdősítési program Székesfehérváron. A 113 ezer csemete telepítésének költsége azonban meghaladja a közbeszerzési értékhatárt, így pályáztatás keretében kezdődött meg a telepítést végző szakcég kiválasztása. Az eljárást követően, még idén megkezdődhet majd az erdészeti csemeték kiültetése is a klíma- és környezetvédelem jegyében a Palotavárosi tavak melletti területeken.

Közélet

 1. A nemzeti régiókról szóló kezdeményezésről tájékoztattak a fehérvári civilek

  A VÁLASZ-Független Civilek Fehérvárért Egyesület képviselői pénteken, a Hiemer-házban sajtótájékoztatón ismertették javaslataikat arról, hogy miként tudja Székesfehérvár segíteni  a hétfői rendkívüli közgyűlésen egyhangúlag megszavazott (és azóta javaslatunkra a megyei közgyűlés által is egyhangúlag jóváhagyott), nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést.

  2020.02.28.
 2. Párbeszéd a megpróbáltatásról - Csókay András és Skrabski Fruzsina kötetét mutatják be

  Március 4-én szerdán 17.30 óra kor kezdődik a Csókay András-Skrabski Fruzsina: Párbeszéd a megpróbáltatásról című kötetének bemutatója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A szerzőkkel beszélget: Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője.

  2020.02.28.
 3. Elhunyt Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere

  Életének 75. évében elbúcsúzott a földi kameráktól Fási László, a Fejér megyei Hírlap korszakos fotóriportere. Fási László annak a nemzedéknek volt évtizedeken át megbecsült képviselője, akik tudták és ismerték az alkalmazott fotográfiának a mindennapokra gyakorolt jelentőségét.

  2020.02.27.
 4. Télbúcsúztató összejövetellel erősítette közösségét az Öreghegyi Karitász Csoport

  Az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” című program keretében télbúcsúztató összejövetelen találkoztak a Székesfehérvár-Öreghegy Plébánia Karitász Csoportjának tagjai, támogatottjai és támogatói, valamint az általuk meghívott vendégek csütörtökön, a plébánia közösségi termében. Az eseményen műsort adott az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

  2020.02.27.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek