Színes anyák napi fotópontok Székesfehérvár több pontján

Május első vasárnapján az édesanyákat, nagy- és dédmamákat köszöntik a gyerekek, unokák, dédunokák. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ meglepetéssel készül az alkalomra: a belvárosban és az intézmény házai előtt az ünnephez illő módon díszített helyszíneket találnak, ahol fotókat készíthetnek a szeretteikkel – szeretteiknek.
2021.04.30. 20:31 |

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) is meglepetéssel készül anyák napjára. 

Az anyákat a világ minden táján ünneplik, de mindenütt más-más időpontban. Magyarországon hagyományosan május első vasárnapján – ebben az évben május 2-án – köszöntjük az édesanyákat, mamákat, nagyikat, dédmamákat, kereszt-, pót- és nevelőanyákat. A hagyomány már majdnem száz évre tekint vissza itthon: Magyarországon először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt rendezett ünnepséget ebből az alkalomból, három évvel később pedig egy miniszteri rendeletnek köszönhetően az iskolai ünnepélyek közé is bekerült az anyák napja. A vírushelyzet miatt idén a szokott óvodai, iskolai programok sajnos elmaradnak, és talán a családi köszöntők is visszafogottabbak lesznek, de az anyák napjáról biztosan nem feledkezik meg senki: egy csokor virág, egy kedves dal vagy vers, egy szép rajz ebben az évben is eljut majd azokhoz, akik felnevelték vagy éppen most nevelik a fiatalabb generációkat.

A belvárosban, valamint az intézmény házai előtt – a Csónakázó-tónál található központnál, az Öreghegyi Közösségi Ház előtti területen és a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarhoz közeli úton – alakítanak ki olyan, az alkalomhoz illő fotópontokat, ahol az arra járók fényképeket készíthetnek szeretteikkel, vagy legalábbis mosolyra derülhetnek, ha elhaladnak az installáció előtt. A belvárosban a Városház téren például egy virágokkal díszített, rögzített hintára ülhetnek le, a Virágóránál tarka madársereggel és virágos oszlopokkal színesítik a füves területet, a központi épületnél, az Öreghegyen és a Szárazréten pedig madarak és szívecskék várják majd mindazokat, akik fotókon is szeretnék megörökíteni az idei anyák napja emlékét.

Az anyák napi összeállítást a Városház téren április 30. és május 7. között, a többi helyszínen április 30. és május 3. között láthatják és használhatják majd az érdeklődők. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy vigyázzanak a díszekre, óvják a kihelyezett installációkat, hogy minél több embernek szerezhessenek örömöt ezeken a napokon.

Fehérvári színes

 1. Idén is várják a sportolni, pihenni vágyókat a Csónakázó-tónál

  Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál, ahol a hét minden napján lehet csónakázni. Az aktív kikapcsolódásra vágyók továbbra is festőien szép, igényes környezetben tölthetik a szabadidejüket, közel a Belvároshoz. A tavalyi árak nem változtak, illetve érdemes előre időpontot egyeztetni a Vitál Club Sportegyesületnél, hiszen oktatás is zajlik a tavon – mondta Szipola Antal, a Club vezetője.

  2021.05.05.
 2. Virágos Székesfehérvár - május 20-ig tart a növények kiosztása

  Rekordszámú pályázat érkezett a Virágos Székesfehérvár kiírására: idén több mint 190 ezer növényt osztanak ki, így 7400 udvar, ablak, erkély, illetve társasházak, intézmények lehetnek még virágosabbak és színesebbek a városban. A fenntarthatóság, a környezetvédelem jegyében újdonságként komposztládákat is lehetett igényelni, a mintegy 680 ládát a kerti munkákhoz igazodva adták át. 

  2021.05.05.
 3. A szférák zenéje, avagy a csillagok zaja? – folytatódik a Garai Géza Szabadegyetem

  Folytatódik a Garai Géza Szabadegyetem: május 6-án, csütörtökön 18 órától „A szférák zenéje, avagy a csillagok zaja?” címmel dr. Fűrész Gábor műszerfejlesztő csillagász (Principal Research Scientist, MIT) tart előadást a www.galileowebcast.hu oldalon.

  2021.05.05.
 4. Kiskanálnyi természetes patika - tavaszi gyógynövények nyomában Lencsés Ritával

  A tavaszi kirándulások remek alkalmak egy kis útközbeni csipegetésre, salátázásra: néhány levél medvehagyma, falatkák a pásztortáskáról, egy kis zamatos turbolya, pár fej virág a gyermekláncfűről, vagy ha találunk még, akkor egy kis salátaboglárka – és máris tettünk valamit a természetes egészségünkért.

  2021.05.05.
 1. A hét minden napján fogadja a látogatókat a Bory-vár

  Ismét megnyitotta kapuit a Bory-vár. Hétköznapokon 10 és 15 óra, hétvégén 9 és 17 óra között látogatható a vár, ahova belépni a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával lehet.

  2021.05.04.
 2. Készíts szelfikeretet! - kreatív pályázatot hirdetett a VOKE

  Általános és középiskolás diákoknak hirdet kreatív pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház. A „Készíts szelfikeretet!” felhívásra különböző technikával készült kereteket várnak, amelyek formájukban, mintájukban, vagy felhasznált anyagukban utalnak arra, mi is volt az alkotó képzeletbeli úti célja.

  2021.05.03.
 3. 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok - középpontban az erdő és a víz

  Június 4-e és június 6-a között között a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány 17. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat. Az idei rendezvény kiemelt témája a víz és erdőgazdálkodás ismereteinek átadása lesz.

  2021.05.03.
 4. Sínes álmok! - kreatív pályázat az Európai Mobilitási Hét kapcsán

  Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdettek, amelyre az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárki jelentkezhet. Az elkészült műveket digitális formában, a Közlekedéstudományi Intézet honlapján keresztül lehet benyújtani 2021. július 15-ig.

  2021.05.03.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár