Virágos színkavalkád és gyermektánc köszöntötték Fehérváron a pünkösdöt

A Pünkösdi Virágálom ünnepélyes megnyitóján a csodálatos, színpompás kompozíciói mellett az I. FOLKID Fesztivál fehérvári, kárpátaljai, szerb, török és bolgár gyermektáncosai varázsolták még színesebbé a péntek délutánt.
2019.06.07. 20:55 |

A Pünkösdi Virágálom idei részletes programját ITT találja!

Már a virágkompozícióknál is a gyermekfesztivál csoportjai kísérték a menetet, majd este a Városház téri színpadon mutatkoztak be koreográfiáikkal. Virágok köszöntik a pünkösdi hétvégét a Belvárosban, amit idén az I. FOLKID Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál résztvevő gyermekei színesítettek meg táncaikkal, dalaikkal a Városház téren.

Az I. FOLKID Fesztivál fehérvári, kárpátaljai, szerb, török és bolgár gyermektáncosai varázsolták még színesebbé a péntek délutánt.

„Nekem a pünkösdről mindig az a pozitív, sok mosollyal teli, szeretetteljes hangulat jut eszembe, amit ez az ünnep jelképez – annak, aki hisz, és aki a mindennapjait úgy éli. Az élet tud ilyen szép lenni, tud mosolygós lenni, ha egymással kedvesek vagyunk, és ha engedjük, hogy ezek az érzések átjárjanak bennünket.” – fogalmazott köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester a keresztény kultúrkör legjelentősebb ünnepéről. A virágok magukban hordozzák a természetet, a sokszínűséget, a szépséget, tette hozzá, és köszönetet mondott a virágkötők munkájáért. 

A keresztény kultúrkör legfontosabb ünnepéhez kötődő rendezvényt köszöntve dr. Cser-Palkovics András polgármester a hittel, pozitív és szeretetteljes érzésekkel megélt mindennapokról, Spányi Antal megyés püspök pedig az ünnep közösségteremtő erejéről beszélt.

A Pünkösdi Virágálom megnyitóján Spányi Antal megyés püspök a több évezredes hagyományú, az aratáshoz, a hálaadáshoz, az örömhöz, a beteljesedéshez kapcsolódó ünnepről kifejezte, hogy a kezdetektől összefűzte az embereket, közösséget teremtett: „A keresztény pünkösd szintén közösséget teremt, örömet hoz, szintén a beteljesedés felé segít bennünket.” – és felidézte Szent Péternek az első pünkösdkor az emberekhez idézett beszédét, aminek hatására az emberek nyitott szívvel, elfogadással fordultak egymás felé, és barátokká váltak. Erre biztatta a jelenkor pünkösdöt ünneplő városi közösségét is.

A beszédeket követően a szentlélek szétáradását szimbolizáló galambok szálltak fel a téren, majd a megannyi virágkompozícióval feldíszített Belvárosban körsétát tettek a rendezvény résztvevői, ahova a gyermekfesztiválon szereplő csoportok is velük tartottak, és táncaikkal, énekkel, zenével ünnepelték a nyolc helyszínt. A Városháza kapujától, egy Rubik-kockát idéző modern, levendulával, szekfűvel és gerberával komponált alkotástól indult a menet Kneifelné Laczkó Krisztina és Szabó János szakújságíró vezetésével. A virágos állomásokon olyan csodák várják a közönséget, mint az Országalma tetején kirakott virágkereszt, a flamingóvirággal, filodendronnal díszített Török kútnál kis papagájok bújtak el, a Püspöki Palota előtt láthatunk szarkalábat és sóvirágot is, egy gyönyörű virágpillangó kapott helyet a Tip-Top Cipőüzletnél, a Ciszterci templomnál a sok kék virág szépen harmonizált a fellépő táncosok viseletével, a Fekete Sas Patikamúzeum előtt egy barackrózsaszín pünkösdi rózsával  felöltöztetett kapu előtt üldögélhetünk, és virágba borult a Mátyás király-emlékmű is. A díszítésben a Virágvár, virágkötő tanulók, a Budai 66. virágüzlet, a Tűzvirág, az Árvácska, a Hortenzia, az Oázis, az Anemone és a Syl de Fleur vettek részt. 

A program árveréssel folytatódott a színpadon Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője vezetésével, az Oázis és a Virágvár virágboltok közreműködésével: a bevételből idén az ASKA Alapítványt segítik. 

Ezután a gyerekek vették birtokba a színpadot. Az Alba Regia AMI Pulutyka csoportja mellett a török Bornova Gyermek Néptáncegyüttes, a lengyel Leszczyniacy Gyermek Néptáncegyüttes, a szerb Dren Kulturális és Művészeti Egyesület, a bolgár Chavdar és a kárpátaljai Viskről érkező Szivárvány Gyermek Táncegyüttes lépett fel. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a város szép hagyományainak a része a néptánc, a táncházak, ezért nagy öröm, hogy a felnőtt fesztivál mellett most egy nemzetközi gyermekrendezvénynek is helyet adhat Székesfehérvár. Külön köszöntötte a házigazdákat képviselő Pulutyka csoportot, amelynek a tagjai az eltelt évek alatt kicsit ugyan megnőttek, de a város mindig a szívében hordozza őket. 

A virágkompozíciókra idén is szavazhat a közönség. A „Kisinasok versenyében” az utánpótlás mutatkozik be szombaton: a diákcsapatok munkáját a Fő utcán követhetjük. Az ő alkotásaikra online, a Programszervező Kft. Facebook-oldalán lehet majd szavazni, a profi kompozíciókra papíron voksolhatunk: a Városháza bejáratánál elhelyezett urnába hétfőn 15 óráig lehet bedobni a szavazatokat.

A Szent István Király Múzeum előtt és a Mátyás király-emlékműnél szombaton és vasárnap koncertek, családi programok várják az érdeklődőket.

Fehérvári színes

 1. Közel hatszáz kondérban főtt a lecsó - Németh Nóra a Lecsókirálynő

  Idén is közel hatszáz kondérban főztek a résztvevők a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon. A 15. születésnapját ünneplő rendezvény a közös főzés élménye mellett utcazenével és szórakoztató színpadi műsorral is várta a vendégeket. A zsűri által 20 legjobbnak ítélt lecsó közül a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ csapatának kedvezett a szerencse.

  2019.09.21.
 2. Székesfehérvárról rajtoltak a gördülő történelem fényes csodái

  Több mint százan neveztek a Total Chrono Classic Székesfehérvártól Balatonlelléig meghirdetett túrájára. Szebbnél szebb veteránautókat csodálhatott meg a közönség a Mátyás király körúton, mielőtt a jó hangulatú versenynapra elrajtoltak az őszi napsütésben. Számos fehérvári csapat is vállalkozott a 265 km hosszú, tizenkét ügyességi feladattal tarkított útvonal teljesítésére.

  2019.09.21.
 3. Több száz remekmű a Székesfehérvári Makett Show-n

  A Székesfehérvári Makett Show-n vasúti-, hajó-, repülő- és harcijármű-maketteket állítottak ki a Székesfehérvári Makettezők Baráti Köre. A gazdag programkínálatot látvány-makettezés, makettbörze is színesítette.

  2019.09.21.
 4. Dupla esküvő a Hiemer-házban - a Vigyázó Kéz Egyesület párjai mondtak igent

  Két volt állami gondozott párt adott össze dr. Cser-Palkovics András a Hiemer-házban. A Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület pártfogoltjai számos támogatónak köszönhetően mondhatták ki az igent a házasságkötő teremben, és utazhatott el nászútra is. 

  2019.09.20.
 1. Zenével, tánccal és szűrővizsgálatokkal várta látogatóit Tóvárosi Őszköszöntő

  Pénteken, az Iskola téren gyűlt össze a városrész apraja-nagyja a hagyományos Tóvárosi Őszköszöntő alkalmából, amelyen felléptek az ovisok és általános iskolások, majd koncertek és táncos műsorszámok szórakoztatták a családokat; valamennyi generáció megtalálhatta a kedvére valót. A programon ingyenes egészségügyi szűréseket is végeztek, az estét pedig utcabállal zárták.

  2019.09.20.
 2. A „legkritikusabb tömeg” - óvodások vették birtokba a Gáz utcát

  Az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári programjainak keretében idén is megszervezték az óvodás minimotoros és kerékpáros kisiskolás felvonulást. A Critical Mass mini változatában, a több mint 300 ovis alkotta menet lufikkal felszerelkezve, a Salétrom utcából indulva foglalta el a Gáz utca teljes hosszát.

  2019.09.20.
 3. Meghirdette a város a Kerékpározás Évét - 2020 júniusáig tart a programsorozat

  A város közgyűlésének egyhangú döntésével a 2019 szeptember 20-a és 2020 június 30-a közötti időszak a Kerékpározás Éve lesz Székesfehérváron - jelentette be Mészáros Attila alpolgármester Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett minimotoros és kerékpáros felvonulás rajtja előtt.

  2019.09.20.
 4. Tollpihe Meseíró Klub lesz szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Szeptember 21-én, szombaton 10-12 óráig Tollpihe Meseíró Klub lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában, Benkő Andrea, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője vezetésével. A részvétel díjtalan.

  2019.09.20.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek