Szerdán járta a várost a Virágos Magyarországért verseny bizottsága

Szerdán zajlik Székesfehérváron a 26. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrizése. Az országban 340-nél is több, a Fejér, Komárom és Veszprém megyét érintő régióból pedig 70 település jelentkezett a népszerű kezdeményezésre.
2019.06.12. 14:03 |

A szakemberekből álló testület tagjaiként a várost Csikor Julianna, a Magyar Díszkertészek Szövetségének főtitkára, Megyesi Éva kertészmérnök, a Kertészet és Szőlészet újságírója, Bukta Zsuzsa, Siófok főkertésze, a verseny egyik régióvezetője, Pistár Péterné, a siófoki önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetője járják végig. A szakemberek a virágos körforgalmak érintésével érkeztek a Sóstóra; a nap folyamán sétát tesznek még a Belvárosban, útba ejtik többek között a Zichy ligeten át az Országzászló teret, a Kossuth udvart, majd ellátogatnak a Jávor Ottó térre és a Bregyóba is.

Dr. Csemez Attila tiszteletbeli zsűrielnök csodának nevezte a Sóstón megvalósult fejlesztéseket, a város zöldfelületi programját, a fenntartást és annak színvonalát pedig példaértékűnek tartja. Spanyárné Halász Szilvia városi főkertésznek, a verseny alelnökének elismerést adott át munkájáért.

Mészáros Attila alpolgármester a bíráló bizottságnak a Sóstó Látogatóközpontban tartott ismertetőjében bemutatta a megújult természetvédelmi területet, illetve ismertette a Fehérvár Tüdeje program rekreációs és erdősítési terveit. 

Fehérvár alpolgármestere a Látogatóközpontban köszöntötte a zsűritagokat, és beszámolt a Városgondnoksággal közösen megvalósított fejlesztésekről, köztük a parkfejlesztésekkel, a virágosítási programmal, valamint a nagy beruházások közül a már nagyrészt megvalósult Sóstó rehabilitációval és az előkészítési fázisban lévő Fehérvár Tüdeje programmal – amelyeknek köszönhetően szebb, virágosabb és tisztább lett-lesz Székesfehérvár. A természetvédelmi terület bemutatásánál kiemelte többek között a számos orchideafaj megőrzésének és védelmének, valamint a kialakított keltetőszigeteknek a fontosságát, elmondta, hogy a program keretében a körbejárható Északi-tónál, valamint a Csónakázó-tó környékén 400 fát és 3000 cserjét ültettek el, és beszélt az innovatív tanösvénynek az ismeretterjesztő és szemléletformáló céljáról is. A Palotavárosi tavaknál megvalósuló jelentős rekreációs és erdősítést magában foglaló fejlesztés komoly előrelépés lesz a klímastratégia szempontjából is, fejezte ki: hiszen a gazdasági létesítményeket ellensúlyozva teremt majd ökológiai egyensúlyt.

A sóstói állomáson Bozai István városgondnok és Csete Gábor környezetvédelmi felelős is részt vettek a testület munkájának segítésében.

Dr. Csemez Attila, a verseny tiszteletbeli elnöke évek óta jár Fehérvárra a zsűri tagjaként; három éve, amikor a Sóstó Természetvédelmi Területre vonatkozó terveket megismerte, sok kérdés fogalmazódott meg benne a megvalósíthatósággal kapcsolatban. Ma így nyilatkozott: „A csoda bekövetkezett: gratulálok! Ez egy olyan hihetetlen érték, amelyet valamennyi város megirigyelhet.” A város zöldfelületi programját, a fenntartást és annak színvonalát példaértékűnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy a város előrelépett az évelő fajták kiültetésében, ami a délelőtt útba ejtett egyedi körforgalmaknál is megjelenik. A professzor elmondta, hogy évről évre ebben a régióban jelentkeznek a legtöbben a versenyre, ebben pedig nagy szerepe van Spanyárné Halász Szilvia régióvezetőnek, a verseny egyik alelnökének, a város főkertészének – akinek elismerést adott át kiemelkedő munkájáért.

Közélet

 1. Kenyérszentelés és szentmise Szent István király ünnepén a Szent Imre templomban

  Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapján az ünnepi szentmisét 10.30 órától a Bazilika felújítása miatt ezúttal is a Szent Imre templomban celebrálja Spányi Antal, megyés püspök, a főpásztor hagyományosan a szentmise végén áldja meg az új kenyeret és kéri Isten áldását valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2019.08.19.
 2. Augusztus 20 Székesfehérváron - ezek lesznek a Királyi Napok programjai Szent István ünnepén

  A Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján, az Államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Szent István királyra és Magyarország alapítására emlékezünk. Az ünnepi programok már reggel 10 órakor Népművészeti Fesztivállal kezdődnek és egészen este 11 óráig tartanak majd, tökéletes keretbe foglalva a Székesfehérvári Királyi Napok tizenkét napos programsorozatát.

  2019.08.19.
 3. Kenyérszentelés és ünnepi műsor is lesz augusztus 20-án a Kisfaludi Közösségi Házban

  Augusztus 20-án, kedden a hagyományoknak megfelelően kenyérszentelés lesz a Kisfaludi Közösségi Házban. Az esemény 15 órakor kezdődik, az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldja meg, ünnepi műsort ad Buch Tibor, amelyre a belépés díjtalan.

  2019.08.19.
 4. Sóstóra látogattak a nemzetközi delegációk tagjai

  A 2019-es Székesfehérvári Királyi Napok alkalmából idén is hat testvér- és partnervárosból érkeztek vendégek. A delegációk Székesfehérváron töltött napjaik alatt látogatást tesznek több Fejér megyei nevezetességnél, részt vesznek a Koronázási Szertartásjátékon.

  2019.08.18.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek