Szerdán járta a várost a Virágos Magyarországért verseny bizottsága

Szerdán zajlik Székesfehérváron a 26. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrizése. Az országban 340-nél is több, a Fejér, Komárom és Veszprém megyét érintő régióból pedig 70 település jelentkezett a népszerű kezdeményezésre.
2019.06.12. 14:03 |

A szakemberekből álló testület tagjaiként a várost Csikor Julianna, a Magyar Díszkertészek Szövetségének főtitkára, Megyesi Éva kertészmérnök, a Kertészet és Szőlészet újságírója, Bukta Zsuzsa, Siófok főkertésze, a verseny egyik régióvezetője, Pistár Péterné, a siófoki önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetője járják végig. A szakemberek a virágos körforgalmak érintésével érkeztek a Sóstóra; a nap folyamán sétát tesznek még a Belvárosban, útba ejtik többek között a Zichy ligeten át az Országzászló teret, a Kossuth udvart, majd ellátogatnak a Jávor Ottó térre és a Bregyóba is.

Dr. Csemez Attila tiszteletbeli zsűrielnök csodának nevezte a Sóstón megvalósult fejlesztéseket, a város zöldfelületi programját, a fenntartást és annak színvonalát pedig példaértékűnek tartja. Spanyárné Halász Szilvia városi főkertésznek, a verseny alelnökének elismerést adott át munkájáért.

Mészáros Attila alpolgármester a bíráló bizottságnak a Sóstó Látogatóközpontban tartott ismertetőjében bemutatta a megújult természetvédelmi területet, illetve ismertette a Fehérvár Tüdeje program rekreációs és erdősítési terveit. 

Fehérvár alpolgármestere a Látogatóközpontban köszöntötte a zsűritagokat, és beszámolt a Városgondnoksággal közösen megvalósított fejlesztésekről, köztük a parkfejlesztésekkel, a virágosítási programmal, valamint a nagy beruházások közül a már nagyrészt megvalósult Sóstó rehabilitációval és az előkészítési fázisban lévő Fehérvár Tüdeje programmal – amelyeknek köszönhetően szebb, virágosabb és tisztább lett-lesz Székesfehérvár. A természetvédelmi terület bemutatásánál kiemelte többek között a számos orchideafaj megőrzésének és védelmének, valamint a kialakított keltetőszigeteknek a fontosságát, elmondta, hogy a program keretében a körbejárható Északi-tónál, valamint a Csónakázó-tó környékén 400 fát és 3000 cserjét ültettek el, és beszélt az innovatív tanösvénynek az ismeretterjesztő és szemléletformáló céljáról is. A Palotavárosi tavaknál megvalósuló jelentős rekreációs és erdősítést magában foglaló fejlesztés komoly előrelépés lesz a klímastratégia szempontjából is, fejezte ki: hiszen a gazdasági létesítményeket ellensúlyozva teremt majd ökológiai egyensúlyt.

A sóstói állomáson Bozai István városgondnok és Csete Gábor környezetvédelmi felelős is részt vettek a testület munkájának segítésében.

Dr. Csemez Attila, a verseny tiszteletbeli elnöke évek óta jár Fehérvárra a zsűri tagjaként; három éve, amikor a Sóstó Természetvédelmi Területre vonatkozó terveket megismerte, sok kérdés fogalmazódott meg benne a megvalósíthatósággal kapcsolatban. Ma így nyilatkozott: „A csoda bekövetkezett: gratulálok! Ez egy olyan hihetetlen érték, amelyet valamennyi város megirigyelhet.” A város zöldfelületi programját, a fenntartást és annak színvonalát példaértékűnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy a város előrelépett az évelő fajták kiültetésében, ami a délelőtt útba ejtett egyedi körforgalmaknál is megjelenik. A professzor elmondta, hogy évről évre ebben a régióban jelentkeznek a legtöbben a versenyre, ebben pedig nagy szerepe van Spanyárné Halász Szilvia régióvezetőnek, a verseny egyik alelnökének, a város főkertészének – akinek elismerést adott át kiemelkedő munkájáért.

Közélet

 1. Szombaton avatják a II. János Pál pápa teret

  A megszépült II. János Pál pápa tér avatásával kezdődik szombaton a Múzeumok Éjszakájának programsorozata. Megnyitja kapuit a Szent Anna-kápolna, körsétát tehetünk a Városházán, este pedig médiainstallációkkal kísért fúvós koncertet tartanak a Díszudvarban.

  2019.06.18.
 2. Vasárnap lesz Székesfehérvár közös úrnapi szentmiséje és körmenete

  Június 23-án, vasárnap 9 órakor Székesfehérvár város közös Úrnapi szentmiséjét mutatja be Spányi Antal, megyés püspök a Szent Imre templomban. Az ünnepi püspöki szentmise után lesz a körmenet a Belvárosban, a Városház tér - Fő utca - Oskola utca - Városház tér útvonalon.

  2019.06.18.
 3. A vajdasági Bácskossuthfalváról érkezett delegáció Székesfehérvárra

  Ötfős delegáció érkezett Székesfehérvárra a vajdasági Bácskossuthfalváról. A két település között egyházi vonalon már régóta működik a kapcsolat, a mostani látogatás célja a szélesebb körű ismerkedés, és a további lehetséges együttműködés előkészítése. 

  2019.06.18.
 4. A vízivárosi fejlesztéseket összegezte Horváth Miklósné önkormányzati képviselő

  Lakossági fórumra várta a vízivárosi polgárokat, vállalkozókat és a közös képviselőket dr. Horváth Miklósné önkormányzati képviselő hétfőn este a Vízivárosi Általános Iskola aulájába. A városrész önkormányzati képviselője beszámolt a 2014 és 2019 között megvalósult vízivárosi fejlesztésekről és a jövőbeni tervekről is.

  2019.06.17.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek