Szerdán járta a várost a Virágos Magyarországért verseny bizottsága

Szerdán zajlik Székesfehérváron a 26. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny zsűrizése. Az országban 340-nél is több, a Fejér, Komárom és Veszprém megyét érintő régióból pedig 70 település jelentkezett a népszerű kezdeményezésre.
2019.06.12. 14:03 |

A szakemberekből álló testület tagjaiként a várost Csikor Julianna, a Magyar Díszkertészek Szövetségének főtitkára, Megyesi Éva kertészmérnök, a Kertészet és Szőlészet újságírója, Bukta Zsuzsa, Siófok főkertésze, a verseny egyik régióvezetője, Pistár Péterné, a siófoki önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetője járják végig. A szakemberek a virágos körforgalmak érintésével érkeztek a Sóstóra; a nap folyamán sétát tesznek még a Belvárosban, útba ejtik többek között a Zichy ligeten át az Országzászló teret, a Kossuth udvart, majd ellátogatnak a Jávor Ottó térre és a Bregyóba is.

Dr. Csemez Attila tiszteletbeli zsűrielnök csodának nevezte a Sóstón megvalósult fejlesztéseket, a város zöldfelületi programját, a fenntartást és annak színvonalát pedig példaértékűnek tartja. Spanyárné Halász Szilvia városi főkertésznek, a verseny alelnökének elismerést adott át munkájáért.

Mészáros Attila alpolgármester a bíráló bizottságnak a Sóstó Látogatóközpontban tartott ismertetőjében bemutatta a megújult természetvédelmi területet, illetve ismertette a Fehérvár Tüdeje program rekreációs és erdősítési terveit. 

Fehérvár alpolgármestere a Látogatóközpontban köszöntötte a zsűritagokat, és beszámolt a Városgondnoksággal közösen megvalósított fejlesztésekről, köztük a parkfejlesztésekkel, a virágosítási programmal, valamint a nagy beruházások közül a már nagyrészt megvalósult Sóstó rehabilitációval és az előkészítési fázisban lévő Fehérvár Tüdeje programmal – amelyeknek köszönhetően szebb, virágosabb és tisztább lett-lesz Székesfehérvár. A természetvédelmi terület bemutatásánál kiemelte többek között a számos orchideafaj megőrzésének és védelmének, valamint a kialakított keltetőszigeteknek a fontosságát, elmondta, hogy a program keretében a körbejárható Északi-tónál, valamint a Csónakázó-tó környékén 400 fát és 3000 cserjét ültettek el, és beszélt az innovatív tanösvénynek az ismeretterjesztő és szemléletformáló céljáról is. A Palotavárosi tavaknál megvalósuló jelentős rekreációs és erdősítést magában foglaló fejlesztés komoly előrelépés lesz a klímastratégia szempontjából is, fejezte ki: hiszen a gazdasági létesítményeket ellensúlyozva teremt majd ökológiai egyensúlyt.

A sóstói állomáson Bozai István városgondnok és Csete Gábor környezetvédelmi felelős is részt vettek a testület munkájának segítésében.

Dr. Csemez Attila, a verseny tiszteletbeli elnöke évek óta jár Fehérvárra a zsűri tagjaként; három éve, amikor a Sóstó Természetvédelmi Területre vonatkozó terveket megismerte, sok kérdés fogalmazódott meg benne a megvalósíthatósággal kapcsolatban. Ma így nyilatkozott: „A csoda bekövetkezett: gratulálok! Ez egy olyan hihetetlen érték, amelyet valamennyi város megirigyelhet.” A város zöldfelületi programját, a fenntartást és annak színvonalát példaértékűnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy a város előrelépett az évelő fajták kiültetésében, ami a délelőtt útba ejtett egyedi körforgalmaknál is megjelenik. A professzor elmondta, hogy évről évre ebben a régióban jelentkeznek a legtöbben a versenyre, ebben pedig nagy szerepe van Spanyárné Halász Szilvia régióvezetőnek, a verseny egyik alelnökének, a város főkertészének – akinek elismerést adott át kiemelkedő munkájáért.

Közélet

 1. Határszemle - aszályhelyzet van a székesfehérvári külterületi szántókon

  A talaj közel 10 cm mélyen ki van száradva a vizsgált területen és a sokéves átlaghoz viszonyítva 56 mm-rel kevesebb csapadék hullott az utóbbi 90 napban Székesfehérváron és környékén - mondta Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke az OMSZ hivatalos statisztikáira is hivatkozva. 

  2020.06.04.
 2. Az Albatrosz Repülő Egyesület megemlékezése június 4-én Fehérvár felett

  A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek. Június 4-én, csütörtökön 10 órakor országszerte több mint 144 repülő emelkedik a magasba. Az Albatrosz Repülő Egyesület három gépe tisztelgő repülést hajt végre Székesfehérvár fölött.

  2020.06.03.
 3. Tanszergyűjtés lesz az Európa Klubban - június 9-19. között várják az adományokat

  Év végi tanszergyűjtést szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány tanulóinak. A fel nem használt tanszereket, segédeszközöket a Fő utca 3. szám alatti Európa Klubba várják június 9-19-ig munkanapokon, 16 és 18 óra között.

  2020.06.03.
 4. Trianon 100 Székesfehérváron – egész napos emlékező programsorozattal készül a város június 4-én

  Egész napos emlékező programsorozattal készül Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek június 4-én, csütörtökön a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. 

  2020.06.03.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V