Ez történt Fehérváron 2019-ben - nézze meg a Királyi Napok legszebb pillanatait

Látványos fényekkel kezdődtek 2019-ben a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.
2019.12.31. 17:14 |

Fesztiválnyitány fényshow-val és tűzzel - így kezdődött a Királyi Napok

Színpompás, látványos megnyitóval kezdődött augusztus 9-én este a Székesfehérvári Királyi Napok tizenkét napos rendezvénysorozata. A történelmi óriásbábok IV. Bélával és Szent Margittal együtt vonultak a Városház térre, ahol zenével, tánccal koreografált dramatikus játékot láthatott a közönség. Az este során városszerte látványos fényjátékokkal ünnepelt Fehérvár.

3D animáció és zenés mapping a Királyi Napok nyitányán

A Székesfehérvári Királyi Napok nyitó estéjén megmozdult a Székesfehérvári Járásbíróság épülete. A 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt a tavalyi nagy sikert követően másodszor vetítette be és rendezte át az épület homlokzatát.

Tűzzsonglőrök vették birtokba a Zichy ligetet

A Székesfehérvári Királyi Napok nyitónapján a Project Prometheus tűzzsonglőrei ejtették ámulatba a közönséget a Zichy-színpad előtt. Tárházukban olyan eszközök szerepeltek, mint a hosszúbot, a poi, az angyalszárny, a virágpálca, a tüzes legyező, a mazsorett pálca, a tüzes hulahopp és a kéztűz.

Szeressük ezt a helyet! - Augusztus 20-ig látogatható volt az osszárium

Ünnepélyes keretek között nyitották meg az osszáriumot, királyaink csontkamráját a Nemzeti Emlékhelyen. A Királyi Napok idején, Augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen volt látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra.

Tudományos konferenciával emlékeztek IV. Bélára és korára

„Béla király, míg éltél…hű béke honolt” címmel tudományos konferencián idézték fel IV. Béla király alakját és korát a Városházán

Hősök, szentek, hódítók - IV. Béla király életét bemutató kiállítás nyílt

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében nyílt meg a Hősök, szentek, hódítók – IV. Béla élete és uralkodása című kiállítás. A december 31-ig látogatható, nagyszabású időszaki tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának meghatározó és emblematikus pillanatait. 

Fehérvári Fúvós Fesztivál a Királyi Napokon

Idén első alkalommal a Székesfehérvári Királyi Napok keretében rendezték meg a hagyományos Fehérvári Fúvós Fesztivált. A Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar meghívására a Várpalotai Bányász Fúvószenekar és a Martonvásári Fúvószenekar érkezett a Belvárosba.

A Budapest Bár is koncertezett a Zichy-színpadon

Augusztus 10-én a Budapest Bár adott koncertet a Zichy-színpadon Farkas Róbert vezetésével, valamint Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk és Keleti András énekesekkel. A Budapest Bár a szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozásaival vált Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává.

Karneváli hangulattal kezdődött a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál

Utcatánccal és a nyitógálával kezdődött meg augusztus 11-én a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A meghívott táncegyüttesek - köztük brazil, kolumbiai és indonéz csoportok - öt napon keresztül szórakoztatták a közönséget, betekintést engedve kultúrájuk rejtelmeibe.

A világot hozta el a tánc Székesfehérvárra

A táncegyüttesek Zichy ligeti bemutatkozó műsorai és a nemzetközi folkestek mellett a gyermekprogramok is elmaradhatatlan részét képezték Nemzetközi Néptáncfesztiválnak. Három napon át kora délutánonként a Táncházba várták a táncolni, játszani vágyó gyerekeket a vendégegyüttesek.

Fogadalmi szentmise - Nem veszhet el az örökségül ránk hagyott igazság

A Szent Istváni-i országfelajánlás napján, augusztus 14-én, a Szent Imre templomban tartották a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. A szertartás előtt a Püspöki Palotából körmenetben vitték a Magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit.

Nemzetük dalaival köszöntötték Székesfehérvárt a néptáncosok

A hagyományoknak megfelelően a Városházán is fogadták a táncosokat, akik egy-egy dallal mutatkoztak be és töltötték meg vidámsággal a Dísztermet. A színvonalas hagyományokkal bíró XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál rendezvényei a világot hozták el Székesfehérvárra: a belvárosi táncszigetek, a királyi gyermekjátszók és az esti folkestek is népszerű programjai voltak a Székesfehérvári Királyi Napoknak.

A Szent Imre templomban ünnepelte Székesfehérvár Nagyboldogasszony napját

Nagyboldogasszony-napi szentmisét celebrált a Szent Imre templomban Spányi Antal, püspök augusztus 15-én. Nagyboldogasszony a legrégibb Mária ünnepünk. Államalapító uralkodónk erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és ekkor tartott törvénykezést. Az „Égbe felvett Szűz Mária” a Székesfehérvári Egyházmegye védőszentje is.

Fergeteges gálával ért véget a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál

Igazi karneváli felvonulással és bámulatos búcsúgálával ért véget a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A Táncháztól indult együttesek vonultak végig a Belvároson a házigazda Alba Regia Táncegyüttes vezetésével, egészen a Zichy ligetben felállított színpadig, ahol nézők ezrei várták őket.

IV. Béla királyról szóló drámát mutatott be a Szabad Színház

A Királyi Napok rendezvénysorozata keretében mutatta be a Szent István Király Múzeum Rendházának díszudvarán Szabó Magda: Béla király című történelmi drámáját a Szabad Színház társulata.

Deep Purple és Depesche Mode is volt a katonazenekari fesztiválon

A Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál hetedik alkalommal töltötte meg jó hangulatú zenével, vidámsággal a Belvárost. Négy zenekar száz katonája szórakoztatta a közönséget: a Zrínyi-induló és a Pákozdi toborzó pattogós dallamai mellett Deep Purple, Depesche Mode, latin zene, kánkán, swing és még Carl Orff Carmina Buránája is megszólalt.

Visszatért az operett a Székesfehérvári Királyi Napok színpadára

Több év szünet után újra visszatért az operett műfaja a Székesfehérvári Királyi Napok színpadára. Az Operett- és Musicalslágerek című esten a nézőket az angyali hangú Füredi Nikolett és Simon Boglárka, valamint a bonvivánok és hősszerelmesek szerepében rendszeresen feltűnő Kocsis Dénes és Serbán Attila szórakoztatták.

Teltház a szertartásjátékon - IV. Béla drámai élettörténete elevenedett meg a szakrális színpadon

Hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után 2019-ben a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező.

Sokezren hallgattuk Rúzsa Magdit Székesfehérvár Belvárosában

Szombaton este Rúzsa Magdi lépett a Királyi Napok közönsége elé, különleges hangját és dalait ismét tömegek hallgatták. A Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas énekesnő hazánk egyik legsikeresebb előadója, aki többször járt már Székesfehérváron, koncertezett a Királyi Napokon és a FEZEN-en.

Élő sakkfigurák lépéseivel nézhettük meg a muhi csatát Fehérváron

A középkori élő óriás sakk a játékok egyik újdonsága volt idén a Városház téren: a formabontó előadás egy valódi sakkjátszmát vitt színre, valódi sakklépéseket követve jelenítette meg a muhi csata küzdelmeit.

IV. Béla harcászata - hagyományőrző íjászok és kardforgatók szállták meg a Zichy ligetet

A Koronázási Ünnepi Játékok utolsó napján a Zichy ligetben folytatódtak a hagyományőrző csapatok bemutatói. A Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület harcosai a mongolok elleni harcmodort mutatták be, míg a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje Honvéd Szondi György SE fiataljai a IV. Béla király és fia, István herceg közötti polgárháborúba engedtek betekintést.

Öreghegyi Mulatság kenyérszenteléssel, utcabállal és tűzijátékkal

Idén már 28. alkalommal rendezték meg az Öreghegyi Mulatságot a Bory-téren, hagyományosan a Szent István napját megelőző napon. Volt borrendi felvonulás, megáldották az új bort és kenyeret, este pedig utcabállal és tűzijátékkal ért véget a mulatság.

Kenyérmegáldással és püspöki misével ünnepelt Fehérvár Szent István király napján

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét a Szentkorona hiteles másolatának és első uralkodónk fejereklyéjének jelenlétében Spányi Antal, püspök a Szent Imre templomban. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, mint a családi jólét és a jövő jelképét, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.

„Tekints, István király hazádra, fordítsd szemeid régi országodra…”

Szent István és a magyar állam alapításának ünnepén hagyományosan a Nemzeti Emlékhelyen rótták le tiszteletüket a megemlékezők.

Öt táncegyüttes vendégeskedett a Népművészeti Fesztiválon

A Székesfehérvári Királyi Napok utolsó napján Népművészeti Fesztivált rendeznek a Belvárosban. Augusztus 20-án délelőtt a „Dunán innen, Dunán túl” színes programjaival kezdődött az ünnep, a Dunántúl tájegységeinek változatos hagyományait, népszokásait, viseletét, táncait és zenéit ismerhették meg az érdeklődők.

Itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel - Díszközgyűlés a Szent István téren

Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

Az Alba Regia Táncegyüttes búcsúztatta a Székesfehérvári Királyi Napokat

Az idei Székesfehérvári Királyi Napok utolsó napján a hagyományoknak megfelelően az Alba Regia Táncegyüttes zárta a Zichy-színpad műsorfolyamát jubileumi műsorával. A „Táncra, magyar!” programon az idén 70. születésnapját ünneplő táncegyüttes produkciójában együtt lépett fel 300 táncos.

Pazar tűzijáték zárta az ünnepet a Palotavárosi tavaknál

Szent István király ünnepe a hagyományoknak megfelelően idén is tűzijátékkal zárult a Palotavárosi tavaknál. A Királyi Napokat lezáró látványos show-t több ezren figyelték, az élménynek az időjárás is kedvezett.

Közélet

 1. Élelmiszercsomaggal, kesztyűvel, maszkkal segítettek az utcán élőknek

  A veszélyhelyzetben az utcán élő hajléktalanoknak is segítséget nyújtott a város. Az elmúlt öt hétben a teajárat útvonalán járva 85-88 embert értek el hetente, és az élelmiszercsomag mellett védőkesztyűt és eldobható szájmaszkot adtak át a Kríziskezelő Központ utcai szolgálatának munkatársai. 

  2020.05.27.
 2. Elstartoltak hétfőn a komplex szakmai írásbeli vizsgák

  Egy tanteremben maximum tíz fő tartózkodásával, megkezdődtek hétfőn az idei iskolai rendszerű szakképzés szakmai írásbeli vizsgái is. Idén május 25-e és 29-e között szervezik meg a kizárólag írásbeli (és később gyakorlati) vizsgákat a szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban.

  2020.05.27.
 3. Több mint kétszáz fehérvári iskolás csatlakozott a Közlekedési Kultúra Napjához

  Kilenc székesfehérvári általános iskola 220 diákja csatlakozott idén a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából szervezett online kvízhez. Az összesítésből kiderült, hogy a gyerekek 80-90 százalékos eredménnyel ismerték fel a közlekedési táblákat, de egyéb, számukra kevésbé egyszerű feladatokat is szép eredménnyel oldottak meg. A legnagyobb létszámmal résztvevő iskolák tanulói ajándékot kapnak.

  2020.05.26.
 4. Fényképes hibabejelenő is van a Székesfehérvár applikációban

  A legfrissebb hírek és tájékoztatók mellett egy térképes hibabejelentő is a fehérváriak rendelkezésére áll a Székesfehérvár alkalmazásban. Itt egyszerűen, néhány kattintással elküldhetőek a városi szolgáltatásokkal, közterületekkel kapcsolatos jelzések és fényképek, melyek nagy segítséget jelentenek a városüzemeltetésben.

  2020.05.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V