IV. Béla drámai élettörténete elevenedik meg a szakrális színpadon

Pénteken este a Koronázási szertartásjáték főpróbájára került sor a Nemzeti Emlékhelyen. Az idei színdarab IV. Béla koronázását és fordulatokban bővelkedő élettörténetét eleveníti fel Szikora János rendezésében. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint határon túlról érkező diákok is közreműködnek.
2019.08.16. 23:32 |

Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 17-18-19-én, szombaton, vasárnap és hétfőn mutatják be a nagyközönség előtt a koronázási szertartásjátékot.

Hetedik „felvonásához” érkezett az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után 2019-ben a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező. IV. Bélát hagyományosan a legnagyobb magyar uralkodók közé soroljuk, az ő nevéhez fűződik az ország tatárjárás utáni újjáépítése, innen a második honalapító melléknév.

A darab címszerepét, IV. Bélát Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Batu kánt Sághy Tamás, míg a király lányát, Szent Margitot Varga Lili alakítja. A narrátort Mihályi Győző személyesíti meg. A jelmeztervező Kovács Yvette Alida, a díszlettervező Szendrényi Éva, a zeneszerző Szirtes Edina „Mókus”, a koreográfus Horváth Csaba. A darab forgatókönyvírója, rendezője dr. Szikora János.

A főpróba előtt Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy ezen a helyen lehet igazán és egyedüliként hitelesen bemutatni a koronázásokat, hiszen ez volt 500 éven keresztül a koronázások helyszíne. "Mindig érdekes belegondolni, hogy azok a mondatok, amik a koronázáshoz kapcsolódnak, itt hangzottak el több száz éven keresztül, adták meg a magyar államiság alapját és egy-egy uralkodónak a lehetőséget, hogy elkezdhesse munkáját és szolgálatát." - fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki köszönetet mondott a koronázási szertartásjáték alkotógárdájának, hogy segítenek felépíteni a lelkekben a koronázótemplomot. Székesfehérvár polgármestere külön köszöntötte a Belvárosban élőket, akik elfogadták az önkormányzat meghívását a péntek esti előadásra, valamint a Schwäbisch Gmündből, Székesfehérvár német testvérvárosából érkezett delegációt, akik részt vesznek a város legfontosabb ünnepi rendezvénysorozatán, a Székesfehérvári Királyi Napokon.
Szikora János rendező szerint azok a nézők lesznek szerencsések, akik tavaly is jelen voltak a szertartásjátékon, ők erősen köthetik a történetet II. András történetéhez. "Az Árpád-ház története igazi családregénnyé alakul át és mint a fogaskerekek kapcsolódnak egymásba az emberi sorsok: ez az egyik érdekessége az idei szertartásjátéknak. A másik pedig Árpád-házi Szent Margit alakja, aki Szent Erzsébet példáját követve megismétli az elhivatottságnak azt az útját, amire Erzsébet is rálépett. IV. Béla története egy fantasztikus történet és igazából akkor kezdődik el, amikor Béla kisgyerekként jelen van abban a pilisi sátorban, ahol édesanyját megölik." - mondta el a darabról a főpróba előtt a rendező.

Az idei szertartásjátékban a koronázási szertartás rítusa egy drámai fordulatokban bővelkedő történetet foglal keretbe.

IV. Béla határozott elképzelésekkel, az apjával ellenkező elvek mentén kezdi meg uralkodását, amit romba dönt a tatárok pusztítása. A szinte teljesen elpusztult ország azonban új életre kel és IV. Béla képes felülmúlni önmagát, korábbi elveit megváltoztatva szolgálja az ország javát. A tatár puszítás után két évtizeddel azonban újabb háborúba sodródik az ország, ezúttal egy belviszály miatt és a király élete utolsó évtizedét fiával, V. Istvánnal való háborúskodással tölti. Közöttük végül Szent Margit szerez békét, akinek elhivatottsága és jellemrajza külön fejezetet kap a szertartásjátékban.

Kultúra

 1. Éljen a haza! - a Nemzeti Összetartozás Éve jegyében adtak farsangi koncertet

  A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba invitálta a klasszikus muzsika barátait a 2020. évi Értékteremtő Közösségekért díjas, Vox Mirabilis kamarakórus. A kórus hangversenybérlet sorozatának részeként szombaton farsangi operaparádé várta a nagyérdeműt, a Nemzeti Összetartozás Éve jegyében. 

  2020.02.23.
 2. Máté passió és Somorjai bérlet - különleges zenei élmények a szimfonikusokkal

  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar idén is számtalan különleges koncerttel várja zenekedvelő fehérvári közönségét. A nagyböjti időszak felvezetéseként Bach monumentális műve, a Máté-passió csendül fel a Szent Sebestyén templomban február 28-án, majd március 19-én Bogányi Gergely koncertjével kezdődik a Somorjai bérlet sorozata.

  2020.02.23.
 3. Madách Ember tragédiáját mutatta be a Ciszter Fejér Holló Diákszínpada

  A Ciszterci Szent István Gimnázium, Fejér Holló Diákszínpada ismét egy nagyszerű előadással jelentkezett. Ferenczy Noémi rendezésében mutatták be Madách Imere Az ember tragédiájának átdolgozását.

  2020.02.22.
 4. Dr. Fülöp Gyula régésztől búcsúztak kollégái és barátai a Városházán

  A tavaly év végén elhunyt dr. Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékeztek pénteken a Városházán. Búcsúzott tőle Székesfehérvár Önkormányzata és a Szent István Király Múzeum, felidézték személyiségét, emlékezetes mondásait kollégái, barátai.

  2020.02.21.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Székesfehérvár Topotéka