Fesztiválnyitány fényshow-val és tűzzel - elkezdődött a Királyi Napok

Színpompás, látványos megnyitóval kezdődött pénteken este a Székesfehérvári Királyi Napok tizenkét napos rendezvénysorozata. A történelmi óriásbábok IV. Bélával és Szent Margittal együtt vonultak a Városház térre, ahol zenével, tánccal koreografált dramatikus játékot láthatott a közönség. Az este során városszerte látványos fényjátékokkal ünnepelt Fehérvár.
2019.08.09. 21:18 |

Kép és hang, szó és dallam, fény és árnyék kavalkádját láthattuk a megnyitón, mely visszavezette a közönséget a középkor erőtől duzzadó, színes, hangos világába.

Az idei évben IV. Béla király koronázása áll az ünnepi események középpontjában: a tatárjárást követően rá hárult az elnéptelenedett ország újjáépítésének feladata, ezért a hálás utókor a „második honalapító” nevet adta neki. Az ő fordulatokban gazdag életének eseményei elevenedtek meg a megnyitó színpadán szóban, képben, táncban.

A megnyitó idén is a királyi óriásbábok felvonulásával kezdődött, a menetben a Rovó Tamás vezette Megadance Táncstúdió művészei is helyet kaptak.

A tatárjárás nagy ütközete, a muhi csata is táncképekben jelent meg a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosainak előadásában, a jelenetek koreográfusai Egerházi Attila és Majoros Róbert voltak.

IV. Béla szerepében Juhász Illés színművészt láthattuk, Szent Margitot Varga Lili színművésznő személyesítette meg, Batu kánt Szabó Miklós Bence, a fiatal Béla herceget Csengey Márton alakította, a darab krónikása Strasszer Domonkos volt. A középkori történet modern képi világát Falvay Miklós alkotta meg, a megnyitó zenei vezetője Cserta Balázs volt. A harci ritmusokat az Avar Horda ütősei biztosították. A nyitány rendezője Matuz János volt, aki szerint nem véletlen, hogy a magyar történelemben Szent Istvánnal azonos rangon, második honalapítóként tartják számon IV. Bélát.

A zenével, tánccal színesített dramatikus történelmi játék bemutatása után a város polgármestere köszöntötte a közönséget, majd kapcsolta fel a fesztivált végigkísérő fényeket a Királyi Napok két önkéntesével, Sebestyén Gyulánéval és Barnabással.

"IV. Bélától megtanulhatjuk, mi a különbség rombolás és építés között, hiszen ő tette lehetővé egy nehéz időszak után az építkezéssel azt is, hogy ezt a köszöntőt most magyarul mondhassam el." - emelte ki köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott azoknak, akik hosszú hetek óta dolgoznak azon, hogy a következő másfél hét az idén is a legszebb időszaka legyen Székesfehérvárnak. "Ez egy történelmi város, de egyúttal egy mosolygós, jókedvű, vidám város is, ezt is bizonyítják majd a következő napok." - tette hozzá.

A nyitóceremónia látványos fényshowval zárult az Országalmánál.

Ezt követően felgyulladnak a történelmi fények Székesfehérvár Fő utcáján is. Az est folyamán fontos szerepet kaptak a fények a Járásbíróságnál is: a homlokzaton 2- és 3D-s elemekkel készült tízperces zenés mappinget láthatott a közönség. A Zichy ligetnél tűzszínház várta a Királyi Napok közönségét a Project Prometheus tűzzsonglőreinek előadásában.

Közélet

 1. Városüzemeltetési és kertészeti szakemberek konferenciája Székesfehérváron

  A Sóstó látogatóközpontban szervezett szakmai konferenciát a Városgondnokság városüzemeltetési témakörben, amin kertészeti vezetők, tervezők és főkertészek vettek részt az ország minden részéről. A pécsi Biokom Kft-től, a Szegedi Környezetgaztdálkodási Kft-től, a budapesti Főkert Zrt-től, a Barcika Park Kft-től és Dunaújvárosból is érkeztek szakemberek Fehérvárra.

  2020.01.22.
 2. Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart az Ökumenikus Imahét Székesfehérváron

  Idén a több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező Ökumenikus Imahét rendezvénysorozatát Székesfehérváron a katolikus, az evangélikus, a református templomokban valamint a baptista imaházban tartják, január 23-tól 26-ig. A 2020-as rendezvénysorozat alapgondolata: "...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk...igen emberségesen bántak velünk..." (ApCsel 28,2)

  2020.01.22.
 3. Tájékoztató a szakképzés megújulásáról Székesfehérváron

  A 2020-21-es tanévtől felmenő rendszerben átalakul a szakképzés intézményi szerkezete. A szakképző intézményeknek két típusa lesz, az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola. A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne, itt érettségi és technikusi szintű szakképzettség szerezhető, ami középvezetői szintű ismereteket biztosít. A szakképző iskolában pedig a harmadik év végén a tanulók szakképzettséget szerezhetnek.

  2020.01.21.
 4. Folytatja tevékenységét a Fejér Megyei Civil Információs Centrum a Fejér Megyei Önkormányzat együttműködésével

  A következő három évben is az Echo Innovációs Műhely látja el Fejér megyében a Civil Információs Centrum feladatait a Miniszterelnökséget vezető miniszter döntése alapján. A közhasznú egyesület szoros partnerségben dolgozik a Fejér Megyei Önkormányzattal a megye fejlesztésén.

  2020.01.21.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek