Fesztiválnyitány fényshow-val és tűzzel - elkezdődött a Királyi Napok

Színpompás, látványos megnyitóval kezdődött pénteken este a Székesfehérvári Királyi Napok tizenkét napos rendezvénysorozata. A történelmi óriásbábok IV. Bélával és Szent Margittal együtt vonultak a Városház térre, ahol zenével, tánccal koreografált dramatikus játékot láthatott a közönség. Az este során városszerte látványos fényjátékokkal ünnepelt Fehérvár.
2019.08.09. 21:18 |

Kép és hang, szó és dallam, fény és árnyék kavalkádját láthattuk a megnyitón, mely visszavezette a közönséget a középkor erőtől duzzadó, színes, hangos világába.

Az idei évben IV. Béla király koronázása áll az ünnepi események középpontjában: a tatárjárást követően rá hárult az elnéptelenedett ország újjáépítésének feladata, ezért a hálás utókor a „második honalapító” nevet adta neki. Az ő fordulatokban gazdag életének eseményei elevenedtek meg a megnyitó színpadán szóban, képben, táncban.

A megnyitó idén is a királyi óriásbábok felvonulásával kezdődött, a menetben a Rovó Tamás vezette Megadance Táncstúdió művészei is helyet kaptak.

A tatárjárás nagy ütközete, a muhi csata is táncképekben jelent meg a Székesfehérvári Balett Színház és az Alba Regia Táncegyüttes táncosainak előadásában, a jelenetek koreográfusai Egerházi Attila és Majoros Róbert voltak.

IV. Béla szerepében Juhász Illés színművészt láthattuk, Szent Margitot Varga Lili színművésznő személyesítette meg, Batu kánt Szabó Miklós Bence, a fiatal Béla herceget Csengey Márton alakította, a darab krónikása Strasszer Domonkos volt. A középkori történet modern képi világát Falvay Miklós alkotta meg, a megnyitó zenei vezetője Cserta Balázs volt. A harci ritmusokat az Avar Horda ütősei biztosították. A nyitány rendezője Matuz János volt, aki szerint nem véletlen, hogy a magyar történelemben Szent Istvánnal azonos rangon, második honalapítóként tartják számon IV. Bélát.

A zenével, tánccal színesített dramatikus történelmi játék bemutatása után a város polgármestere köszöntötte a közönséget, majd kapcsolta fel a fesztivált végigkísérő fényeket a Királyi Napok két önkéntesével, Sebestyén Gyulánéval és Barnabással.

"IV. Bélától megtanulhatjuk, mi a különbség rombolás és építés között, hiszen ő tette lehetővé egy nehéz időszak után az építkezéssel azt is, hogy ezt a köszöntőt most magyarul mondhassam el." - emelte ki köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester, aki köszönetet mondott azoknak, akik hosszú hetek óta dolgoznak azon, hogy a következő másfél hét az idén is a legszebb időszaka legyen Székesfehérvárnak. "Ez egy történelmi város, de egyúttal egy mosolygós, jókedvű, vidám város is, ezt is bizonyítják majd a következő napok." - tette hozzá.

A nyitóceremónia látványos fényshowval zárult az Országalmánál.

Ezt követően felgyulladnak a történelmi fények Székesfehérvár Fő utcáján is. Az est folyamán fontos szerepet kaptak a fények a Járásbíróságnál is: a homlokzaton 2- és 3D-s elemekkel készült tízperces zenés mappinget láthatott a közönség. A Zichy ligetnél tűzszínház várta a Királyi Napok közönségét a Project Prometheus tűzzsonglőreinek előadásában.

Közélet

 1. Közös Veni Sancte-val indul az év a katolikus oktatási intézményekben

  Szeptember 2-án, hétfőn délután 16 órakor az elmúlt évekhez hasonlóan a katolikus oktatási és nevelési intézmények számára közös Veni Sancte-t tartanak Székesfehérváron, a Prohászka emléktemplomban.

  2019.08.24.
 2. Diagnosztika és terápia teljes spektrumát nyújtja a Szent György Kórház

  Mintegy 300 millió forintos beruházás zajlott a Szent György Kórházban Európai Uniós és hazai források felhasználásával. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Közép-dunántúli régió egyetlen olyan kórháza, amely az egészségügyi szakellátás csaknem teljes spektrumát nyújtja mind a diagnosztika, mind a terápia terén. 

  2019.08.23.
 3. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 4. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek