Kenyérmegáldással és püspöki misével ünnepelt Fehérvár Szent István király napján

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét a Szentkorona hiteles másolatának és első uralkodónk fejereklyéjének jelenlétében Spányi Antal, püspök a Szent Imre templomban. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, mint a családi jólét és a jövő jelképét, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.
2019.08.20. 12:41 |

Augusztus 20-a az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király napja, a keresztény magyar állam megalapításának, a magyar állam fennállásának emléknapja.

Szent István király ünnepe nem halálának, (amely augusztus 15-én történt) hanem 1083-ban történt szentté avatásának napja. 1623-ben XI. (Szent) Ince pápa a szent király ünnepét felvette a római naptárba, ezzel az egész világegyházra kiterjesztette tiszteletét.

Augusztus 20-án, délelőtt a Szent Imre templomban celebrált szentmisét Spányi Antal püspök, aki szentbeszédében kiemelte:

„Az ünnep nem emlékezés, hanem tanulás. Az ünnep nem visszagondolás, hanem követés. Adja az Úr, hogy ezt mélyen megértve, méltó módon tudjuk ünnepelni első, szent királyunkat.”

„Szent István ünnepén a sziklára épített ház evangéliumi képét állítja elénk az egyház, mert minden bizonnyal Szent István király szeme előtt is ez lebegett, amikor megalapította azt a keresztény magyar államot, amely annyi veszélynek volt kitéve, annyi szörnyűséget átvészelt, amely mindezzel dacolva megmaradt, megőrizte igazságát. Ha sokak elméjében ez az igazság el is halványodott - kényelmesség?, tudatlanság?, egyszerűség?, megalkuvás? - ki tudja, mi minden miatt, mégis sokak szívében tisztán ragyog ez az igazság:

életet, országot, biztos jelent és jövőt csak Krisztus sziklájára, az egyházra lehet építeni.

Sokan megpróbáltak máshogy építkezni. A mi ezeréves történelmünkben is voltak erre kísérletek és ha végignézzük a nemzetek történelmét; micsoda bukások, micsoda letűnések, süllyesztőbe kerülések tanúi lehetünk! Mert nem sziklára építettek.

Aki nem Krisztus sziklájára épít - mintha törvényszerű lenne a történelem során - az a zsarnokságra, önkényuralomra épít, mások eszközként való használatára és elpusztítására.” - hangsúlyozta a főpásztor.

„Szent István király megértette, hogy mi a sziklaalap az ő életében, mi kell, hogy legyen a sziklaalap az egész nemzet életében és ezért az ő műve megmaradt.” - tette hozzá.

„Minderről élete példájával és családja életének példájával is tanúságot tett. Van mit tanulnunk Szent István királytól. És amit megtanultunk, azt gyakorolnunk is kell.

A meggyőződésünk mellett ki kell állni. A meggyőződésünket nem hallgathatjuk el.

Legalább próbáljuk meg az igazságot megmutatni. Fontos, hogy példát mutassunk, hogy kiálljunk.” - zárta gondolatait Spányi Antal, püspök, aki így imádkozott: "Isten, áldd meg a magyart és ez az áldás legyen mindnyájunk támasza, ereje, reménye és bizalma."

A kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja.

Spányi Antal, megyés püspök a koncelebrált szentmisét követően megáldotta a kenyeret és Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.

A megáldott kenyeret Spányi Antal szimbolikusan Dr. Simon László, kormánymegbízottnak, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetőjének és Dr. Cser-Palkovics András polgármesternek adta át.

Az eseményen részt vett Székesfehérvár és Fejér megye Önkormányzatának számos képviselője, a honvédség, a rendvédelmi szervek, közintézmények, egyházak és a lovagrendek képviselői.

Közélet

 1. Civilek hívására szülők és önkéntesek festették újra a Tóvárosi Tagóvoda kerítését

  Az iGenerációért Egyesület kezdeményezésére szülők és önkéntesek festették újra a Tóvárosi Tagóvoda kerítését a második önkéntes napon. A vasárnapi önkéntes akción - melynek keretében több száz méter kerítést festettek le - Tóváros önkormányzati képviselője is részt vett. Hétfőn százötven óvodás örülhet az új világoskék kerítésnek, amit az ötven önkéntes hétvégi munkája tesz lehetővé.

  2019.09.22.
 2. Polgármesteri Emlékéremmel köszöntötték dr. Mayer Gizellát a XV. Senior Orvos Találkozón

  Tizenötödik alkalommal szerveztek Senior Orvos Találkozót, amelynek a MOL Aréna Sóstó adott otthont. A senior orvosokat Székesfehérvár polgármestere köszöntötte, majd Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át dr. Mayer Gizella gyermekorvos kardiológusnak, aki 1963 óta dolgozik a fehérvári kórházban. A találkozón adták át a Szent Márton Emlékérmeket is. Az idei évben tizennyolc orvos vehette át szakmai munkájának elismeréseként a díjat.

  2019.09.21.
 3. Egész napos rendezvénysorozattal hívták fel a figyelmet az Alzheimer-kórra Fehérváron

  Magyarországon közel 250 ezer ember él Alzheimerrel és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szombaton, az Alzheimer világnapján „Adj esélyt az éveidnek" mottóval egész napos rendezvénysorozatra várták az érdeklődőket Fehérvár Belvárosában, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer és a demencia terjedésének veszélyére.

  2019.09.21.
 4. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek