Karneváli hangulat - elkezdődött a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál

Utcatánccal és a nyitógálával kezdődött meg szombaton este a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A meghívott táncegyüttesek - köztük brazil, kolumbiai és indonéz csoportok - öt napon keresztül szórakoztatják majd a közönséget, betekintést engedve kultúrájuk rejtelmeibe.
2019.08.11. 20:04 |

Képek: Simon Erika, Bácskai Gergely

A világ különböző pontjairól városunkba érkező táncosok és zenészek igazi fesztivál hangulatot varázsoltak a Fő utcára és a Zichy színpad környékére.

Délután a hagyományoknak megfelelően a táncosok felvonulásával vette kezdetét a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A brazil, kanadai, kolumbiai, indonéz, macedón, szlovák, tajvani és török csoportok együtt vonultak az Alba Plaza – Városház tér – Mátyás király emlékmű útvonalon a Zichy ligeti színpadhoz és mutatták be népük kulturális örökségének egy-egy mozzanatát. 

A nyitógála előtt Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a vendégegyütteseknek, hogy elhozták kultúrájukat Fehérvárra és megörvendeztetik a Királyi Napok közönségét.

Az idei évben a négy égtáj felől érkeztek vendégegyüttesek: Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország csoportjai mutatták be a nyitógálán hazájuk táncait, viseleteit, zenéit a Zichy-színpadon.

A brazil Barrica do Maranhão Táncegyüttes São Luis szigetén alakult, Maranhão’s központjában. Látványos táncaikkal, felpezsdítő ritmusaikkall, változatos viseleteikkel és magávalragadó dallamaikkal Fehérváron is elvarázsolták a közönséget.

A Saint-Hyacinthe-i Les Chamaniers egy Québec-i székhelyű néptáncegyüttes Kanadában, a csoport ízlésesen ötvözi a hagyományokat a modernitással. Számos európai fesztiválon megmutatták már be tehetségüket, felléptek többek között Franciaországban, Belgiumban és Portugáliában is.

A HERENCIA VIVA Nemzeti Néptáncegyüttes már 25 éve képviseli és mutatja be a világ minden táján Kolumbia népzenéjét és néptáncát, annak eredeti, tradícionális formájában. Küldetésüknek tartják, hogy terjesszék a felbecsülhetetlen értékű kolumbiai folklórt, ami számukra egyben egy önkifejezési forma is.

Az indonéziai LIGA TARI MAHASISWA UI KRIDA BUDAYA táncegyüttes tagjai klasszikus balettet, kortárs táncokat, modern táncokat, valamint természetesen néptáncot is tanulnak.

A MEGDAN Népi Egyesületet célja, hogy bemutassák Macedónia népzenéjét, néptáncát és népviseleteit egyedi, művészi módon. Vezetőjük Petar Stojcevski, etnológus, aki egyben az egyesület elnöke és művészeti vezetője. Az egyesületnek saját zenekara van, professzionális, művészeti akadémián képzett zenészekkel.

Szlovákiából érkezett a Folklórny súbor Háj együttes, tevékenységük táncra, férfi és női énekre, valamint zenére csoportosítható. A táncosoknak évente körülbelül 30-40 fellépése van különböző kulturális események, néptáncfesztiválok és versenyek keretében. Bemutatkoztak már többek között Lengyelországban, Bulgáriában, Magyarországon, Olaszországban, Görögországban, Törökországban, Litvániában és Romániában is. A Királyi Napok után sem térnek haza pihenni, két hetet Costa Ricában töltenek el.

A tajvani Youth Taipei Dance Theater, ifjúsági táncszínház társulat elkötelezetten törekszik a fiatal táncosok és koreográfusok kinevelésére, a magas táncművészeti színvonalú alkotók felkeresésére. Szeretnék, ha minél több ember kutatná, művelné, vagy csak élvezné a táncművészetet. Küldetésüknek tekintik Tajvan táncművészetének szépségét megismertetni az egész világgal.

Törökországból érkezett az Armes Néptáncszövetség, amely 2012-ben alakult Isztambulban azzal a céllal, hogy fiatal és idős együtt teljesedjen ki a néptánc és népzene által nyújtott értékek képviseletében. Az együttes mind belföldön, mind külföldön számos nagynevű fesztiválon bemutatkozott már. A nyitógálát a Táncházban rendezett Folkjam zárja. 

Kultúra

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka