Szeressük ezt a helyet - Augusztus 20-ig látogatható a Nemzeti Emlékhelyen az osszárium

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szombaton reggel az osszáriumot, királyaink csontkamráját a Nemzeti Emlékhelyen. A Királyi Napok idején, Augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra. 
2019.08.10. 10:44 |

Rácz Piroska antropológus szakvezetésével szombaton délután háromkor nézhetik meg az érdeklődők az Osszáriumot.

A szakvezetések időpontjai:

 • augusztus 11-én 15.00 órakor
 • augusztus 12-én 15.00 órakor
 • augusztus 18-án 15.00 órakor
 • augusztus 19-én 15.00 órakor

A hagyományokhoz híven idén is egy-egy szál virággal tisztelegtek az eseményen megjelentek királyaink emléke előtt a Nemzeti Emlékelyen.


Róth Péter Székesfehérvár alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy „E szent hely Magyarország Origója, a keresztény magyar nemzet bölcsője lett. Az állam- és templomalapító király sírjának közelsége tette a koronázást érvényessé, az állami főhatalom gyakorlását legitimmé fél évezreden, harminchét uralkodón át.” Kiemelte: az első trónörökös és Szent István után még sokan kívántak a koronázótemplomban nyugodni haláluk után. „Voltak köztük királyok, királyi családtagok, és mások, akik sokat tettek az országért, és méltónak találtattak erre a megtiszteltetésre. Közülük a szerencsésebbek maradványai itt vannak most a lábaink előtt. Mielőtt azonban alászállnánk a csontkamrába, hogy kifejezzük előttük tiszteletünket, emeljük föl kicsit a tekintetünket.”

Emeljük föl és idézzük magunk elé az egykor itt állt templomot!

"A templomot, melynek alapjai ki tudja, milyen régi korokba vezetnek vissza. A templomot, melynek falait Szent István építtette, melynek a királyné varrt miseruhát. A templomot, mely évszázadokon át szenté avatások, koronázások, esküvők színhelye volt, mely őrizte a királyi kincstárat, az állami dokumentumokat. A templomot, melyet generációkon át bővítettek, minden kor hozzátéve a magáét, hogy kialakuljon az a katedrális, melynek csodájára jártak Európa-szerte.”

Mint beszédében elmondta kánonilag ez a templom nem volt katedrális, hiszen alapítója kifejezett akarata szerint nem volt itt püspöki katedra. "Volt azonban más, ennél több! Az, amiről ez a Fehérvár a nevét kapta.

Itt állt a Solium Regni, az ország trónja. Ezért aztán bátran merem katedrálisnak nevezni, és számomra még romjaiban is az.

Mert mi is valójában a katedrális? Mi is az emberek első ösztönös cselekedete, ha belépnek Európa bármely katedrálisába? – tette fel a kérdést. Az első, akaratlan reakciónk, hogy felnézünk, ez a katedrális lényege, hogy felnézünk. Felnézünk, a szó minden értelmében."

"A templomalapító István halála 975. évfordulójának vigíliáján Magyarország prímása szentmisét mutatott be a Nagyboldogasszony templom egykori főoltára fölött. Néhány nap múlva pedig a szertartásjáték rendezője ideidézte a Napbaöltözött Asszonyt. Ezzel elindult és tart azóta is a katedrális lelki, szellemi újjáépítésének folyamata. Vannak a helyért aggódó kritikusok, és az aggodalmukból származó véleményükre oda is kell figyelnünk! Mert valóban, matéria szempontjából a nézőtér acél csövei nem nyújtanak esztétikus látványt. De ha ez az ára annak, hogy évről-évre sokezer ember, aki korábban ezen a helyen csak lefelé nézett, most ismét felnéz, és nem csak a fizikai szemével, akkor szerintem megéri. És meg fogja érni a következő két év Árpád-házi koronázásainál is.” – mondta Fehérvár alpolgármestere.

Közélet

 1. Egészségnap lesz a Köfém Művelődési Házban október 19-én

  Ötödik alkalommal rendeznek a KÖFÉM Művelődési Házban városrészi szűrőnapot. Október 19-én, szombaton 9 órától Egészségnapra várják azokat, akik szeretnének különféle alapvizsgálatokat elvégeztetni gyorsan és ingyenesen. Az Egészségnapra minden korosztályt kortól és nemtől függetlenül várnak.

  2019.10.14.
 2. Több mint 60%-os támogatottsággal folytatja Székesfehérvár polgármestere

  Cser-Palkovics Andrást meggyőző fölénnyel, több mint 60%-os támogatottsággal, mintegy 23 ezer fehérvári szavazatával választották újra vasárnap. Székesfehérvár újraválasztott polgármestere a Fehérvár Televízió választási műsorában elmondta, hogy a következő öt évben sem pártpolitikai alapon szeretné vezetni Székesfehérvárt.

  2019.10.13.
 3. Meggyőző többséggel vezetheti tovább Székesfehérvárt Cser-Palkovics András és csapata

  Székesfehérváron 14 önkormányzati választókerületben lehetett képviselőjelöltekre szavazni. Egyéni választókerületek önkormányzati képviselői: 1. vk. Szabó-Bakos Györgyné, 2. vk. dr. Kovács Zsoltné, 3. vk. dr. Horváth Miklósné, 4. vk. Molnár Tamás, 5. vk. Mészáros Attila, 6. vk. Brájer Éva, 7. vk. Farkas László, 8. vk. Viza Attila, 9. vk. Szigli István, 10. vk. Földi Zoltán,  11. vk. Deák Lajosné, 12. vk. Östör Annamária, 13. vk. Horváth Miklós Csaba, 14. vk. Dienesné Fluck Györgyi.

  2019.10.13.
 4. Bezártak a szavazóhelyiségek - rendben zajlott Fehérváron az önkormányzati választás

  Minden fehérvári szavazőkörben rendben befejeződött a 2019-es önkormányzati és kisebbségi választás. A választásra jogosult magyar állampolgárok egészen 19 óráig járulhattak az urnákhoz. Székesfehérváron 58 képviselőjelölt és 4 polgármesterjelölt indult. A fehérvári névjegyzékben 79.038 választópolgár szerepel. Székesfehérvári eredmények a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

  2019.10.13.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek