Hősök, szentek, hódítók - IV. Béla király életét bemutató kiállítás nyílt

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében nyílt meg szombaton a Hősök, szentek, hódítók – IV. Béla élete és uralkodása című kiállítás. A december 31-ig látogatható, nagyszabású időszaki tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának meghatározó és emblematikus pillanatait. A kiállítás augusztus 20-ig ingyenesen látogatható.
2019.08.10. 16:06 |

A Koronázási Ünnepi Játékokhoz kapcsolódóan a Szent István Király Múzeum nagyszabású időszaki kiállítással tiszteleg IV. Béla magyar uralkodó emléke és öröksége előtt.

A tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának legmeghatározóbb és legemblematikusabb pillanatait. A sort édesanyja, Meráni Gertrúd tragikus halála nyitja meg, és az uralkodó emlékezete zárja. A különböző tematikai egységeket eredeti tárgyak, installációk és gazdag grafikai tartalom színesíti. Pokrovenszki Krisztián, a házigazda Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese a tárlat kapcsán kiemelte, szerencsés helyzetben volt a múzeum a IV. Béla kiállítás megrendezésekor, hiszen nyolc intézményből több mint 70 olyan tárgyat sikerült megszerezni, amelyekkel hitelesen mutathatják be a korszakot. Hozzátette, hogy díszlet gyanánt olyan grafikai művek szolgálnak, amelyek önmagukban is műalkotások. Elmondta, hogy számos kiegészítő program - borkóstolók, történelmi előadások - kapcsolódnak majd a kiállításhoz.

Cser-Palkovics András polgármester a megnyitón hangsúlyozta, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok olyan történelmi fesztivál, amely a kikapcsolódás mellett gazdag lelki-szellemi tartalmakat nyújt és azt a célt is szolgálja, hogy gyarapíthassuk tudásunkat a város és az ország történelméről.

Székesfehérvár polgármestere reményét fejezet ki, hogy a következő napokban sokan jönnek majd el, hogy megismerkedjenek IV. Béla uralkodásával, amely magában foglalja a rombolás utáni építkezés tapasztalatát is. Felhívta a figyelmet, hogy augusztus 20-ig ingyenesen látogatható a tárlat.

Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója gratulált a kiállítás megrendezéséhez, amely igényes díszletekkel, installációkkal, magyarázó szövegekkel és interaktivitással mutatja be a korszakot.

Felhívta a figyelmet egy különleges műtárgyra is, egy különleges üvegpohárra, ami egy szíriai keresztes államból származó XIII. századi alkotás és ami nagy valószínűséggel András király keresztes hadjáratai révén került a bugaci monostorba. Elmondta, hogy hasonló műtárgyból a new yorki Metropolitan múzeumban is csak kettő van, az is töredék.
Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményekért felelős főigazgató-helyettese a tárlatnyitón kiemelte, hogy muzeológiai szempontból izgalmas kiállítás látható a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, ahol kortárs műalkotásokat láthatunk korabeli műtárgyakkal. A tárlat nagy értékének nevezte, hogy a két "szintet" diszkréten különíti el a kiállítás, de mindig ott van a háttérben a kortárs vonal, ami friss, érdekes hangulatot ad.

Belegrai Tamástól, a tárlat kurátora kiemelte, hogy a kiállítás az uralkodónak egy-egy emblematikus pillanatát, a karakterét és a hozzá kötődő eseményeket idézik meg, amiket a tárgyi emlékek és források felhasználásával építettek fel.

A tárlat kurátora szólt arról a "pálfordulásról" is, amit Béla uralkodásában tapasztalhatunk: keménykezű uralkodóként indult, aki szakít apja politikájával, majd 1241-ben jön a muhi csata és ott rájön, hogy változtatnia kell meggyőződésén az ország és a magyarság érdekében. 

A tárlatot kísérő ábrázolások Belegrai Orsolya múzeumi rajzoló keze munkáját dicsérik. Belépve a kiállítótérbe, számos alkotás magával ragadja a szemlélődőt. Finom vonalak, megkapó tekintetek, erőteljes pillanatok: IV. Béla édesanyja, Gertrúd lágyan átöleli gyerekét, majd következik egy drámai alkotás a meggyilkolt anyáról. Szent Erzsébet a kötényében rózsákkal vagy éppen a szegények közt szétosztásra kerülő kenyérrel.

A kiállítás zárásaként Kubik Anna színművész Szent Romanus VI. századi ókeresztény költő himnuszát szavalta el Szirtes Edina „Mókus” zenei kíséretében.

A tárlat megnyitóján részt vett a Székesfehérvár testvérvárosából, Zadarból érkezett delegáció is, akiket dr. Cser-Palkovics András köszöntött a város nevében.

Kultúra

 1. Augusztus 20-án még látogatható az osszárium a Nemzeti Emlékhelyen

  A Királyi Napok idején, augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra.

  2019.08.19.
 2. Közösen koncertezett a Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Páratlan zenei randevú helyszíne volt a Zichy-színpad vasárnap este. A székesfehérvári kötődésű Blahalouisiana együttes és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar adott közös koncertet, és különleges zenei élményben részesítette a fehérvári közönséget.

  2019.08.19.
 3. "Az alkotás folyamata olyan, mint amikor kiszórjuk a kirakó darabjait a dobozból"

  Hetedszer rendezte meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója, dr. Szikora János. Még a szombati teltházas premier előtt beszélgettünk a rendezővel a kezdetekről, IV. Béláról, a próbafolyamatról és arról, hogy, ha tehetné, szívesen filmes vászonra is vinné az Árpád-házi történetét.

  2019.08.18.
 4. IV. Béla drámai élettörténete elevenedik meg a szakrális színpadon

  Pénteken este a Koronázási szertartásjáték főpróbájára került sor a Nemzeti Emlékhelyen. Az idei színdarab IV. Béla koronázását és fordulatokban bővelkedő élettörténetét eleveníti fel Szikora János rendezésében. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint határon túlról érkező diákok is közreműködnek.

  2019.08.16.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka