Hősök, szentek, hódítók - IV. Béla király életét bemutató kiállítás nyílt

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében nyílt meg szombaton a Hősök, szentek, hódítók – IV. Béla élete és uralkodása című kiállítás. A december 31-ig látogatható, nagyszabású időszaki tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának meghatározó és emblematikus pillanatait. A kiállítás augusztus 20-ig ingyenesen látogatható.
2019.08.10. 16:06 |

A Koronázási Ünnepi Játékokhoz kapcsolódóan a Szent István Király Múzeum nagyszabású időszaki kiállítással tiszteleg IV. Béla magyar uralkodó emléke és öröksége előtt.

A tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának legmeghatározóbb és legemblematikusabb pillanatait. A sort édesanyja, Meráni Gertrúd tragikus halála nyitja meg, és az uralkodó emlékezete zárja. A különböző tematikai egységeket eredeti tárgyak, installációk és gazdag grafikai tartalom színesíti. Pokrovenszki Krisztián, a házigazda Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese a tárlat kapcsán kiemelte, szerencsés helyzetben volt a múzeum a IV. Béla kiállítás megrendezésekor, hiszen nyolc intézményből több mint 70 olyan tárgyat sikerült megszerezni, amelyekkel hitelesen mutathatják be a korszakot. Hozzátette, hogy díszlet gyanánt olyan grafikai művek szolgálnak, amelyek önmagukban is műalkotások. Elmondta, hogy számos kiegészítő program - borkóstolók, történelmi előadások - kapcsolódnak majd a kiállításhoz.

Cser-Palkovics András polgármester a megnyitón hangsúlyozta, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok olyan történelmi fesztivál, amely a kikapcsolódás mellett gazdag lelki-szellemi tartalmakat nyújt és azt a célt is szolgálja, hogy gyarapíthassuk tudásunkat a város és az ország történelméről.

Székesfehérvár polgármestere reményét fejezet ki, hogy a következő napokban sokan jönnek majd el, hogy megismerkedjenek IV. Béla uralkodásával, amely magában foglalja a rombolás utáni építkezés tapasztalatát is. Felhívta a figyelmet, hogy augusztus 20-ig ingyenesen látogatható a tárlat.

Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója gratulált a kiállítás megrendezéséhez, amely igényes díszletekkel, installációkkal, magyarázó szövegekkel és interaktivitással mutatja be a korszakot.

Felhívta a figyelmet egy különleges műtárgyra is, egy különleges üvegpohárra, ami egy szíriai keresztes államból származó XIII. századi alkotás és ami nagy valószínűséggel András király keresztes hadjáratai révén került a bugaci monostorba. Elmondta, hogy hasonló műtárgyból a new yorki Metropolitan múzeumban is csak kettő van, az is töredék.
Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményekért felelős főigazgató-helyettese a tárlatnyitón kiemelte, hogy muzeológiai szempontból izgalmas kiállítás látható a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, ahol kortárs műalkotásokat láthatunk korabeli műtárgyakkal. A tárlat nagy értékének nevezte, hogy a két "szintet" diszkréten különíti el a kiállítás, de mindig ott van a háttérben a kortárs vonal, ami friss, érdekes hangulatot ad.

Belegrai Tamástól, a tárlat kurátora kiemelte, hogy a kiállítás az uralkodónak egy-egy emblematikus pillanatát, a karakterét és a hozzá kötődő eseményeket idézik meg, amiket a tárgyi emlékek és források felhasználásával építettek fel.

A tárlat kurátora szólt arról a "pálfordulásról" is, amit Béla uralkodásában tapasztalhatunk: keménykezű uralkodóként indult, aki szakít apja politikájával, majd 1241-ben jön a muhi csata és ott rájön, hogy változtatnia kell meggyőződésén az ország és a magyarság érdekében. 

A tárlatot kísérő ábrázolások Belegrai Orsolya múzeumi rajzoló keze munkáját dicsérik. Belépve a kiállítótérbe, számos alkotás magával ragadja a szemlélődőt. Finom vonalak, megkapó tekintetek, erőteljes pillanatok: IV. Béla édesanyja, Gertrúd lágyan átöleli gyerekét, majd következik egy drámai alkotás a meggyilkolt anyáról. Szent Erzsébet a kötényében rózsákkal vagy éppen a szegények közt szétosztásra kerülő kenyérrel.

A kiállítás zárásaként Kubik Anna színművész Szent Romanus VI. századi ókeresztény költő himnuszát szavalta el Szirtes Edina „Mókus” zenei kíséretében.

A tárlat megnyitóján részt vett a Székesfehérvár testvérvárosából, Zadarból érkezett delegáció is, akiket dr. Cser-Palkovics András köszöntött a város nevében.

Kultúra

 1. Állatkerti történet - gyereknapi ajándék a Vörösmarty Színháztól

  Különleges ajándékkal készül gyereknapra a Vörösmarty Színház. Vasárnap reggel nyolc órától Facebook oldalukon online elérhetővé teszik a 2019/20-as évad egyik legsikeresebb gyerekelőadását, az Állatkerti történetet.

  2020.05.30.
 2. Fehérvári virágos pünkösd - nézze meg képeken milyen szép a Belváros

  Ha pünkösd, akkor virágok – a sokéves, szép hagyományt idén is megőrzi a város. A koronavírus-járvány okozta helyzetben kicsit másképp, de élvezhetjük a szépséges virágcsodák látványát a Fehérvári virágos pünkösd keretében. Nem lesz közös séta, és koncerteket sem hallgathatunk, de a város virágkötő mestereinek alkotásait idén is megcsodálhatjuk a hosszú hétvégén.

  2020.05.29.
 3. A félbeszakadt évad folytatásáról szól a következő szezon a Vörösmarty Színházban

  A koronavírus-járvány miatt "félbetört" évad folytatásáról szól majd a következő szezon a székesfehérvári Vörösmarty Színházban az intézmény igazgatója szerint.

  2020.05.29.
 4. Szoba Galéria - folytatódik a Köfém Művelődési Ház online tárlatainak sorozata

  Sörös Vera fazekas bemutatkozásával folytatódik a Köfém Művelődési Ház Szoba Galéria címmel indított sorozata. Az online kulturális összeállítással az intézmény kéthetente szerdán jelentkezik Facebook-oldalán. A következő rész június 3-án, szerdán 15 órától érhető majd el.

  2020.05.29.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka