Hősök, szentek, hódítók - IV. Béla király életét bemutató kiállítás nyílt

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében nyílt meg szombaton a Hősök, szentek, hódítók – IV. Béla élete és uralkodása című kiállítás. A december 31-ig látogatható, nagyszabású időszaki tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának meghatározó és emblematikus pillanatait. A kiállítás augusztus 20-ig ingyenesen látogatható.
2019.08.10. 16:06 |

A Koronázási Ünnepi Játékokhoz kapcsolódóan a Szent István Király Múzeum nagyszabású időszaki kiállítással tiszteleg IV. Béla magyar uralkodó emléke és öröksége előtt.

A tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának legmeghatározóbb és legemblematikusabb pillanatait. A sort édesanyja, Meráni Gertrúd tragikus halála nyitja meg, és az uralkodó emlékezete zárja. A különböző tematikai egységeket eredeti tárgyak, installációk és gazdag grafikai tartalom színesíti. Pokrovenszki Krisztián, a házigazda Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese a tárlat kapcsán kiemelte, szerencsés helyzetben volt a múzeum a IV. Béla kiállítás megrendezésekor, hiszen nyolc intézményből több mint 70 olyan tárgyat sikerült megszerezni, amelyekkel hitelesen mutathatják be a korszakot. Hozzátette, hogy díszlet gyanánt olyan grafikai művek szolgálnak, amelyek önmagukban is műalkotások. Elmondta, hogy számos kiegészítő program - borkóstolók, történelmi előadások - kapcsolódnak majd a kiállításhoz.

Cser-Palkovics András polgármester a megnyitón hangsúlyozta, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok olyan történelmi fesztivál, amely a kikapcsolódás mellett gazdag lelki-szellemi tartalmakat nyújt és azt a célt is szolgálja, hogy gyarapíthassuk tudásunkat a város és az ország történelméről.

Székesfehérvár polgármestere reményét fejezet ki, hogy a következő napokban sokan jönnek majd el, hogy megismerkedjenek IV. Béla uralkodásával, amely magában foglalja a rombolás utáni építkezés tapasztalatát is. Felhívta a figyelmet, hogy augusztus 20-ig ingyenesen látogatható a tárlat.

Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója gratulált a kiállítás megrendezéséhez, amely igényes díszletekkel, installációkkal, magyarázó szövegekkel és interaktivitással mutatja be a korszakot.

Felhívta a figyelmet egy különleges műtárgyra is, egy különleges üvegpohárra, ami egy szíriai keresztes államból származó XIII. századi alkotás és ami nagy valószínűséggel András király keresztes hadjáratai révén került a bugaci monostorba. Elmondta, hogy hasonló műtárgyból a new yorki Metropolitan múzeumban is csak kettő van, az is töredék.
Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményekért felelős főigazgató-helyettese a tárlatnyitón kiemelte, hogy muzeológiai szempontból izgalmas kiállítás látható a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, ahol kortárs műalkotásokat láthatunk korabeli műtárgyakkal. A tárlat nagy értékének nevezte, hogy a két "szintet" diszkréten különíti el a kiállítás, de mindig ott van a háttérben a kortárs vonal, ami friss, érdekes hangulatot ad.

Belegrai Tamástól, a tárlat kurátora kiemelte, hogy a kiállítás az uralkodónak egy-egy emblematikus pillanatát, a karakterét és a hozzá kötődő eseményeket idézik meg, amiket a tárgyi emlékek és források felhasználásával építettek fel.

A tárlat kurátora szólt arról a "pálfordulásról" is, amit Béla uralkodásában tapasztalhatunk: keménykezű uralkodóként indult, aki szakít apja politikájával, majd 1241-ben jön a muhi csata és ott rájön, hogy változtatnia kell meggyőződésén az ország és a magyarság érdekében. 

A tárlatot kísérő ábrázolások Belegrai Orsolya múzeumi rajzoló keze munkáját dicsérik. Belépve a kiállítótérbe, számos alkotás magával ragadja a szemlélődőt. Finom vonalak, megkapó tekintetek, erőteljes pillanatok: IV. Béla édesanyja, Gertrúd lágyan átöleli gyerekét, majd következik egy drámai alkotás a meggyilkolt anyáról. Szent Erzsébet a kötényében rózsákkal vagy éppen a szegények közt szétosztásra kerülő kenyérrel.

A kiállítás zárásaként Kubik Anna színművész Szent Romanus VI. századi ókeresztény költő himnuszát szavalta el Szirtes Edina „Mókus” zenei kíséretében.

A tárlat megnyitóján részt vett a Székesfehérvár testvérvárosából, Zadarból érkezett delegáció is, akiket dr. Cser-Palkovics András köszöntött a város nevében.

Kultúra

 1. Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 - sokszínű programkínálat Székesfehérváron

  „A világ csodái - Felfedezések kora!” - ez a Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei mottója. Székesfehérváron előadásokkal, gyermekeknek szóló múzeumi felfedező programokkal várják az érdeklődőket november 10-ig.

  2019.10.14.
 2. Urbán Péter: A három Erdődi - a Szabad Színház ősbemutatója

  Október 16-án, szerdán 19 órakor és 17-én, csütörtökön 19:30 órakor lesz Urbán Péter: A három Erdődi című színdarabjának ősbemutatója a Szabad Színház előadásában. Regisztráció a 22/790-758-es telefonszámon vagy az igezo2014@gmail.com e-mail címen.

  2019.10.14.
 3. Vakler Lajos, a Fehérvár TV szerkesztője lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 14-én, hétfőn 18 órakor Vakler Lajossal, a Fehérvár TV szerkesztőjével beszélget Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényére szeretettel várják az érdeklődőket, a belépés díjtalan.

  2019.10.14.
 4. Ünnepi koncert - 30 éves a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar

  Jubileumi koncerttel ünnepelte születésnapját a 30 éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. A nézőtéren, illetve a színpadon a közben felnőtté váló alapító tagok közül is többen ültek, akár együtt zenélve gyermekeikkel – ami az eltelt évtizedek erős és megtartó közösségéről szól a színvonalas művészi munka mellett. 

  2019.10.13.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka