LED csere program

Rezsitámogatások

Turizmus

Buszmenetrend 2022.

hirdetés

Facebook

Ügyintézés

Önkormányzat

Közélet

 1. November 30-ig pályázhatnak

  Már csak szerdáig jelentkezhetnek a diákok az önkormányzati támogatással ismét meghirdetett, a fehérvári fiatalokat segítő 2023-as ösztöndíjpályázatra, a Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítvány kiírására. A hagyományos tanulmányi ösztöndíjra a tehetséges, de rászoruló középiskolások november 30-ig, a felsőoktatási hallgatók 2023. február 20-ig pályázhatnak.

  2022.11.29.
 2. Az emlékezet fája

  Nem először ültettek fát a Németh László Általános Iskola előtti téren. Az első világháború befejezésének századik évfordulóján már ültetett az egyesület néhány méterrel arrébb egy fát, azonban a távhővezeték cseréjekor a fa annyira megsínylette az építkezést, hogy nem hajtott ki többet.

  2022.11.29.
 3. Ölelés az elfogadásért

  December 3-a a fogyatékos emberek világnapja. Ezen a napon egy különleges eseménnyel készülnek az Országalmánál, hagyományteremtő szándékkal. Székesfehérvár jelképét ép és fogyatékkal élő emberek együtt fogják körülölelni, majd különféle produkciók következnek a Városház téri színpadon. Szeretettel várnak mindenkit a közös ölelésre az elfogadás jegyében!

  2022.11.29.
 4. Mesteravató a kamaránál

  Három szakmacsoportban több mint 30 mestert avatott a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Autószerelő, karosszéria lakatos, valamint villanyszerelő mestereket köszöntöttek.

  2022.11.30.
 5. Magyarország a változó világban

  Magyarország a változó világban címmel szabadegyetemi előadássorozatot indít a Kodolányi János Egyetem a Titkok Házával közösen. Az első előadás december 20-án várja az érdeklődőket, amely webinárium formában, online is elérhető lesz.

  2022.11.30.

Kultúra

 1. Történelmi előadás

  A Székesfehérvári Zsidó Hitközség A földesúri védelem időszaka címmel ingyenes ismeretterjesztő előadásra invitálja az érdeklődőket. Az est során választ kaphatunk számos magyarországi zsidóságot érintő kérdésre a 16-tól a 18. századig.

  2022.11.30.
 2. Varázsecset festőinasoknak

  Az óvodásoktól a középiskolás korosztályig várja festészeti foglalkozásokkal a város nevelési-oktatási intézményeibe járó gyermekeket, diákokat a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény. A Szent István Király Múzeum Oskola uta 10. szám alatt lévő kiállítóterében Czóbel Béla festményeivel ismerkednek meg a résztvevők, majd a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban a festőpaletta használatát és a színkeverés technikáját sajátíthatják el december 4-ig.

  2022.11.30.
 3. Életmű és múltidéző

  Kedden este a Vörösmarty Színház kávézójában mutatták be Román Károly összegyűjtött, eddig nem publikált írásait tartalmazó „Múltbanéző” című könyvet. A bő egyórás programban megemlékeztek a tanárról, aki a város életének az egyik meghatározó irodalmára volt.

  2022.11.29.
 4. Kórusok találkozója

  Két év kihagyás után idén újra találkoztak a kórusok Székesfehérváron. A koncertet a 140 évvel ezelőtt született Kodály Zoltán emlékének ajánlották a fellépő énekkarok.

  2022.11.29.
 5. Gyertyagyújtás a Püspökség udvarán

  Megnyílt a Püspökség kertjében a hagyományos Adventi udvar. Spányi Antal megyéspüspök az első gyertya meggyújtása előtt mondta el adventi gondolatait.

  2022.11.29.

Városfejlesztés

 1. Pályaválasztási nap a Rákócziban

  Robotikai bemutatóval, tájékoztató előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal várta a KÉPES programban részt vevő nyolc nagyvállalat a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felső tagozatosait a hétfői pályaorientációs napon. Az iskolában tartott rendezvényen a diákok megismerkedtek azokkal a képességekkel, készségekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a jövőben sikeres munkavállalók lehessenek Székesfehérváron.

  2022.11.21.
 2. Épül már az új kishíd

  Jövő év tavaszára készül el a Malom-csatorna feletti új kishíd a Fürdő utcánál. A héten a kivitelezők beemelték helyére az átvezetést biztosító vasbeton szerkezeti elemeket.

  2022.11.17.
 3. Megújul a Géza tér

  Megkezdődött a középkori Székesfehérvár egykori legmagasabb pontján lévő, ma Géza nagyfejedelemről elnevezett tér felújítása. A járófelület felbontását követően jelenleg régészeti feltárások zajlanak azon a helyszínen, ahol egykoron az ispáni, későbbi királyi vár állt.

  2022.11.15.
 4. Megújultak az óvodák

  Mindösszesen 200 millió forint körül tudott költeni idén az önkormányzat a város ovijainak felújítására - számolt be közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. A polgármester bízik abban, hogy ha nem is ekkora nagyságrendben, de kisebb munkákkal 2023-ban is lehet majd haladni, saját, önkormányzati forrásból is.

  2022.11.14.
 5. Útfelújítással együtt épülnek

  Az idei évben is folytatódott és jelenleg is zajlik annak a 18 km hosszú kerékpárútnak az építése, amivel városrészek összeköttetése is megvalósul. Jelenleg folyik a Rákóczi úti és a Zámoly utcai – Kiskút úti kerékpársávok építése. Mindkét helyen, akárcsak a Mátyás király körút – Schwäbisch Gmünd utcai szakaszon teljes útfelújítás is történik.

  2022.11.12.

Gazdaság

 1. Howmet támogatás a felsőoktatásnak

  Újabb „voucher” átadóra került sor hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Ezúttal a Howmet Alapítvány 2022. évi támogatását jelentették be, amelynek köszönhetően közel 8 millió forintból fejlesztheti az egyetem a robottechnikai központját, valamint a VR és a pneumatikai laborját.

  2022.11.21.
 2. Vezess, elemezz, dönts!

  Vezess, elemezz, dönts! mottóval rendezett menedzserversenyt középiskolások számára az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Mondelez Hungária Kft. A résztvevők munkahelyi szituációkat imitálva, játékos gyakorlatok során mérték fel, hogy a munkahelyi légkörhöz rendkívül hasonlító, életszerű helyzetekben hogyan tudják érvényesíteni a különféle készségeiket, képességeit és főként önmagukat.

  2022.11.10.
 3. Modern Gyárak Éjszakája

  Immár hatodik alkalommal rendezik meg 2022. november 11-én  a Modern Gyárak Éjszakája országos programsorozatot, az idei évben a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében.  A személyes gyárlátogatások mellett idén is virtuális túrák színesítik a kínálatot. A program oldalán a Videoton EAS és a MAcher gyárlátogatásaira lehet regisztrálni.

  2022.11.09.
 4. Nyílt napok a szakképzésben

  Nyílt napokkal várja a diákokat a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tizenegy intézménye. 2022. novembere és 2023. januárja között bemutatóórák és pályaorientációs programok segítségével ismerhetik meg az egyes képzési helyek kínálatát a pályaválasztás előtt állók.

  2022.11.04.
 5. Huszonnégyórás techverseny Fehérváron

  Országos ötlet- és prototípusfejlesztő verseny 24 órás döntője zajlott péntektől szombatig a MOL Aréna Sóstón. A tíz résztvevő csapat közül a Zipi PMDN nyerte a Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon versenyt, egy olyan intelligens hangszóróval, amely méri a zajszintet és egy bizonyos emberszám felett automatikusan növeli a hangerőt.

  2022.10.29.

Fehérvári színes

 1. Adventi csillogás

  Karácsonyi hangulatot idéz az Adventi csillogás rendezvény, amelynek december 2-án, pénteken 17 órától ad otthont a Viktória Rehabilitációs Központ. A fogyatékos emberek világnapjához kapcsolódó eseményen kiállítással, verssel, dalokkal, tánccal várják az érdeklődőket az EsélyKör és a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete tagjai.

  2022.11.30.
 2. Adventi szokásaink

  Hogyan élték és élik meg ma a székesfehérváriak Advent időszakát, milyen előkészületeket tesznek karácsony előtt? Egy-egy település adventi „népszokásai” nem csak a néprajz tárgykörébe tartoznak, a legújabb szociológiai kutatásoknak köszönhetően pontos képet kaphatunk arról is, hogy a XXI. század első két évtizedében milyen szokások alakultak ki az ünnep kapcsán városunkban.

  2022.11.30.
 3. Borok "viadala"

  Különös borpárbajra hívták az érdeklődőket a Székesfehérváron, a Kossuth Lajos utcában lévő Borbárba. A tulajdonos Veress Tibor osztotta ki a „fegyvereket” szép sorjában: öt szekszárdi és öt villányi Cabernet Franc vörösbort. 

  2022.11.29.
 4. Jól sikerült a kampány

  Sikeresen zajlott le a Depóniánál az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2022, amelynek témája idén a textilhulladék volt. A kezdeményezéssel a szolgáltató ösztönözni kívánta minden kollégáját – nemcsak ezen a héten, hanem a jövőre nézve is –, hogy a tisztább környezet és a környezettudatos életmód érdekében kimondottan figyeljenek oda mindennapi fogyasztási szokásaikra.

  2022.11.29.
 5. Műfenyő vagy élő fenyő?

  Műfenyő vagy élő fenyő, avagy hogyan ünnepeljünk fenntarthatóan? címmel tartanak előadást december 7-én, szerdán 17.00 órakor a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központjában. A program vendége Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet zöld influencere lesz, a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

  2022.11.29.

Várostörténet

 1. Nem volt termálvíz

  Az energiaár-robbanás miatt erőteljesebben felmerül a különböző alternatív fűtési megoldások használatának lehetősége. Ilyen lehet akár a termálhő hasznosítás is. Fehérvár alatt 1936-ban kerestek először és utoljára termálvizet. A terv az volt akkoriban, hogy 600 méterrel a föld alatt melegvizet találnak és az a város alá benyúló mohai ásványvíz-medence vizével keveredve egyedülálló termálvizet eredményezett volna.

  2022.11.23.
 2. Aranybulla 100.

  1922-ben ezen a napon nagy ünnepségre készülődött Székesfehérvár. Az Aranybulla kibocsátásának 700. évfordulójára emlékezett akkor a város. A nagyszabású rendezvénysorozat részeként Aranybulla-emlékművet avattak a Csúcsos-hegyen. Az obeliszk azóta elpusztult. Ismerjék meg Önök is kalandos történetét, valamint az ötven éve készült, ma is a helyszínen látható emlékművet.

  2022.11.19.
 3. a Sörház-malom múltja

  Pillanatképek a Sörház-malom múltjából címmel nyílt kiállítás kedden az idén 30 éves fennállását ünneplő Kodolányi János Egyetem Fürdő utcai igazgatósági épületében. A tárlaton leírások, jegyzőkönyvek, térképek és fotók mutatják be az épületet, amely sörfőzőként, malomként és fürdőként is üzemelt egykoron. 

  2022.11.15.
 4. Szemzációs leletek Fehérvár határában

  Már biztos, hogy egy római épület maradványait fosztogatták illegális kincskeresők Székesfehérvár déli határában, a Börgöndi út mellett. A Szent István Király Múzeum szakemberei megkezdték a leletmentést. A feltárás nem várt eredményeket hozott: egy római kori ládika maradványai is előkerültek, és az sem kizárt, hogy az első római villagazdaságot sikerült azonosítani Székesfehérváron.

  2022.11.01.
 5. 1956 - mi történt október 23-án Székesfehérváron?

  A forradalom székesfehérvári eseményei kezdőpontjának a középiskolások október 23-án, kedd délután a Hunyadi Mátyás Közgazdasági Technikumban tartott diákgyűlését tekinthetjük. A diákparlamenten, amely délután három órakor kezdődött, mintegy 25-30 középiskolás diák volt jelen - olvasható az „Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.”  - Az 1956-os forradalom Székesfehérvárott című, 1996-ban megjelent könyvben.

  2022.10.23.

Interjú

 1. Múlt, jelen, jövőidő

  Rejtő nyomában, Magyar katonai szerepvállalás a száheli migrációs válságban címmel tematikus estet hirdet az MCC Székesfehérvári Központja, ahol a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója, Marsai Viktor tartott előadást. 

  2022.11.26.
 2. A jazz csodája

  A Vörös Tamás Projektnek új albuma jelent meg nem is oly régen, MF címmel. A két betűből álló cím jelentését mindenkinek a fantáziájára bízzuk. Ami tény: a jazz különböző stílusaiban készült el az új anyag.

  2022.11.23.
 3. Székesfehérvár-Veszprém tengely

  A Mathias Corvinus Collegium rendezvényének vendége volt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A Hiemer házban a zsúfolásig megtelt teremben tartott Új feladatok, új megoldások címet viselő előadás kezdete előtt a sajtó képviselői találkozhattak a miniszterrel, ott beszélgettünk vele.

  2022.11.13.
 4. Magyarország szerepe a világ űrtevékenységében

  Az MCC Székesfehérvári szervezete Ferencz Orsolya, Űrkutatásért felelős miniszteri biztost látta vendégül, aki lenyűgöző előadást tartott Burokban született emberiség – Hogyan működik a Föld, Magyarország szerepe a nemzetközi űrtevékenységben? címmel. Ott beszélgettünk vele.

  2022.10.30.
 5. Nehéz napok után

  Eljött hát a már nagyon várt pillanat, amikor a Vörösmarty Társaság végre a régi, megszokott, immár felújított otthonában fogadta tagjait, a terem átadása alkalmával megrendezett estén. Amikor Vakler Lajos beszélgetett Eszterhai Katalin írónővel.

  2022.10.29.

FEHÉRVÁRI ADVENT 2022.

ÖKK Spotify

Tegyünk Együtt 2030.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

városgondnokság hibabejelentés

Székesfehérvári Futók Köre

KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS

Városi hírlevél feliratkozás

Webkamera


Nyitott tornatermek

Nyitott tornatermek

Vörösmarty Rádió

Fehérvár Magazin