Turizmus

Buszmenetrend 2022.

hirdetés

Facebook

Népszámlálás 2022

Önkéntesség Székesfehérváron

Ügyintézés

Önkormányzat

Közélet

 1. Katonák, hősök, bajtársak

  Kicsiknek és nagyoknak szóló játékos időutazással ünnepli alapításának 15. évfordulóját a zámolyi Magtár Hadtörténeti Tárlat. Az egész napos rendezvény augusztus 6-án, szombaton 9 órakor kezdődik.

  2022.08.03.
 2. XXV. Testvértábor Agárdon

  A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület szervezésében immár huszonötödik alkalommal valósult meg az a „Testvértábor”, ahol a saját családjukból állami gondozásba kiemelt, különböző településeken élő, vér szerinti tesók együtt nyaralhatnak egy hétig Agárdon a Pákász-tanyán.

  2022.08.03.
 3. Rezsitámogatási programot indít az Önkormányzat

  Rezsitámogatási programmal segíti a rászoruló fehérváriakat az Önkormányzat, megkezdődött egy új szociális támogatás részleteinek kidolgozása – jelentette be közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. A polgármester által közzétettek szerint tűzifa vásárlásához, illetve a gáz- és villanyszámla kifizetéséhez igényelhető majd a támogatás.

  2022.08.02.
 4. Hívatlan vendégek

  Nyaranta egyre több kellemetlenséget okoznak a különböző helyekre befészkelő darazsak. A hívatlan vendégek nemcsak a családok, de a postások dolgát is megnehezítik.

  2022.08.05.
 5. Kevesebb élelmiszert vásárolunk

  Csökkent az élelmiszerboltok mennyiségi forgalma az elmúlt időszakban, a tavalyi adatokhoz képest. A KSH legújabb kimutatásából kiderül, kevesebb élelmiszerre, műszaki cikkre és bútorra költünk, mint korábban.

  2022.08.04.

Kultúra

 1. Müller Péter Fehérváron

  Müller Péter, Kossuth- és József Attila-díjas író lesz a Hamvas Béla 125 programsorozat vendége augusztus 10-én. A Szent István Király Múzeum Rendház épületének Díszudvarán szerdán 18 órakor kezdődő eseményen Müller Péterrel Pletser Ádám, az iGenerációért Egyesület elnöke beszélget.

  2022.08.08.
 2. Újra nyit a Barátság mozi

  Hamarosan véget ér a fehérvári Barátság mozi nyári felújítása: augusztus 22-től a város művészmozija újra várja a filmbarátokat. Az augusztusi műsorban csupa premier, köztük új magyar filmek, európai és amerikai vígjátékok, játék- és kalandfilmek kaptak helyet, és szerepel a kínálatban az Exhibition on Screen művészettörténeti sorozat új darabja is.

  2022.08.08.
 3. Jövőre, veletek, ugyanitt!

  Az Alba Regia Jazz Fesztivál zárónapján vasárnap a szokásoknak megfelelően három együttes lépett fel a Bartók Béla téren. Volt szárparádé (Coltrane Legacy), a jövő sztárjainak bemutatója (Orbay Lilla Quartet), és Székesfehérvár jazz sztárjai (Vörös Tamás Project) zártak a nagyszerű három napot.

  2022.08.07.
 4. Öreghegyi Mulatság

  A Királyi Napok egyik leginkább várt rendezvénye az Öreghegyi Mulatságok, ahol a településrész lakói és az idelátogató vendégek augusztus 19-én ünneplik Szent István napját. A harminc éve útjára indított közösségi esemény ma már az egyik legnépszerűbb találkozó városunkban

  2022.08.05.
 5. Szőttes kiállítás a Gárdonyiban

  Mester és tanítványai címmel nyílt tárlat az Aranykéz Szövőszakkör tagjainak munkáiból a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A színes, részletgazdag kézimunkákat szeptemberig láthatják az érdeklődők.

  2022.08.05.

Sport

 1. Félidőnkként 2-2 gól

  A MOL Fehérvár FC labdarúgócsapata vasárnap este a Bp. Honvéd legénységét fogadta Sóstón az OTP Bank Liga labdarúgó NB I második fordulójában. A csapat javítani akart a paksi vereség utáni mérlegén, megtette, a hétközi EKL nagyszerű siker után fővárosi ellenfelét is magabiztosan verte.

  2022.08.07.
 2. Világsztárok a Gyulai Memoriálon

  Augusztus 8-án hétfőn Székesfehérváron kerül sor a várva várt versenyre, amelyet többek között olyan világsztárok tesznek izgalmassá, mint a női 100 méter kétszeres olimpiai bajnoka, a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce, vagy a férfi 110 méteres gátfutás világbajnoki címvédője, a tokiói olimpián ezüstérmes amerikai Grant Holloway. Itt lesznek Fehérváron a legjobb magyar atléták is, köztük az a Halász Bence, aki legutóbb Oregonban, a világbajnokságon érte el élete legjobb eredményét.

  2022.08.07.
 3. MOl Fehérvár FC-Budapest Honvéd

  Vasárnap este 20 órakor a Budapest Honvéd látogat a MOL Aréna Sóstóba. A kispesti együttes a kilencedik helyen fejezte be az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonját, míg a MOL Magyar Kupától a későbbi győztes Ferencváros ellen búcsúzott a negyeddöntőben.

  2022.08.06.
 4. Elindult a nevezés a Bence-hegyi futásra

  Elindult a nevezés a VIII. Bence-hegyi futásra. Idén is augusztus 20-án lehet nekifeszülni a négy távnak, köztük a félmaratonnak.

  2022.08.05.
 5. Tenisz tábor hat héten át

  A héten zárul a Kiskút Tenisz Klub nyári tábora. Hat héten át összesen mintegy 150 gyerek vett részt az egyesület programjain.

  2022.07.27.

Városfejlesztés

 1. Újabb elektromos buszok

  Hétfőtől újabb három elektromos Ikarus áll forgalomba Székesfehérvár közösségi közlekedésében, így összesen már öt elektromos busz járja a város útjait. Augusztusban és szeptemberben további hét elektromos busz érkezik. Az elektromos buszok többségében a 31-es, a 33-as, a 34-es, 43-as, 44-es járatokon fognak közlekedni.

  2022.07.31.
 2. Félpályás lezárás van érvényben

  Következő üteméhez érkezik a Sárkeresztúri úton a körforgalmú csomópont kialakítása: pénteken délutántól az eddig lezárt félpályára terelik át a forgalmat, és megkezdik a csomópont másik felének kialakítását, a déli összekötő út építéséhez kapcsolódóan. A közlekedést továbbra is jelzőlámpa irányítja.

  2022.07.29.
 3. Fenntartható Városfejlesztési Stratégia

  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2021-2027-es EU-s programozási időszakhoz igazodva megkezdte Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának elkészítését. A tervezés része a társadalmi egyeztetés, várják a lakosság visszajelzéseit is a szakmai anyag tervezete kapcsán.

  2022.07.28.
 4. Folytatódik a felújítás

  Folytatódik a Székesfehérvári Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújítása. A második ütemben a villamoshálózat és a gépészet újul meg, valamint liftet is kiépítenek, ezzel teljesen akadálymentessé válik a Szekfű Gyula utcai épület – jelentették be szerdán délelőtt sajtótájékoztatón. A már megvalósult teljes tető és homlokzatfelújításról itt olvashat!

  2022.07.20.
 5. Fejlesztés Tóvároson

  Folytatódik a járdák felújítása a Tóvárosban a Saára Gyula-program keretében. A Hosszúsétatér páros oldalán, a 14-40 szám. közötti és a Toronysor 1-2. számú háztömbök előtti szakaszok újulnak meg – jelentette be sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester, önkormányzati képviselő. A munkaterület-átadások után november végéig befejeződnek a munkálatok.

  2022.07.19.

Gazdaság

 1. Tájékoztatás a KATA változásról

  A KATA változás kapcsán két rendezvényt tart a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Augusztus 2-án a KATA változásokat foglalják össze, augusztus 25-én pedig a KATA utáni adózási lehetőségekről adnak tájékoztatást.

  2022.08.01.
 2. Tovább erősödik a duális képzés

  Martin Schroeter, a Kyndryl elnöke és vezérigazgatója magyarországi útja során meglátogatta a budapesti Ügyfél Innovációs Központot, ahol Zerényi Zoltán, a Kyndryl Szolgáltató Központok CEE&MEA igazgatója fogadta, ahol az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánjával is tanácskozott és méltatta a vállalat és az intézmény gyümölcsöző kapcsolatát. A Kyndryl ügyfél innovációs központjainak hazánkban összesen háromezer munkavállalója van, Fehérváron több olyan család is van, ahol két generáció dolgozik együtt.

  2022.07.22.
 3. Elhunyt Macher János

  Pótolhatatlan veszteség érte Székesfehérvár gazdaságát. 93 éves korában, rövid betegséget követően múlt hét pénteken elhunyt Macher János, a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára.

  2022.07.18.
 4. Új modellprogram indul Fejér megye gazdaságának fejlesztéséért

  Aláírták azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében új modellprogram indul Fejér megyében a helyi vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolása és eredményesebbé tétele érdekében.

  2022.06.24.
 5. Fejlesztésre nyertek

  Az acélszerkezetek és acélcsarnokok gyártásával foglalkozó Vass Acélcsarnok Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 1,661 milliárd forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert el innovatív termelési eszközök beszerzésére és termelésirányítási rendszer bevezetésére.

  2022.06.20.

Fehérvári színes

 1. Lecsófőző Vigasság

  Még lehet jelentkezni a szeptember 24-i XVII. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra: a családi és baráti társaságok, cégek, civil és egyéb szervezetek augusztus 28-ig regisztrálhatnak a népszerű eseményre a www.fehervariprogram.hu/lecso honlapon. A lecsófőzők a bográcsokat a már ismert helyszíneken, a Dózsa György úton, a Móri úton és a Zichy liget körül állíthatják fel.

  2022.08.08.
 2. Tábor Gorsiumban

  Augusztusban napközis nyári táborral várja a 7 és 13 év közötti korosztályt a Gorsium Régészeti Park Tácon. Jelentkezni augusztus 14-ig lehet a Szent István Király Múzeum honlapján.

  2022.08.08.
 3. Vadvasárnap Sóstón

  Sünik, denevérek, egy kuvik és egy vércse is várta a kilátogatókat a Sóstó Vadvédelmi Központban a hétvégén. „Vadvasárnap” címmel szerveztek itt programot a családoknak. A tervek szerint a jövőben minden vasárnap lesz majd a mostanihoz hasonló program, amikor a kilátogatók bekukkanthatnak a kulisszák mögé is a vadvédelmi központban.

  2022.08.07.
 4. Darazsak a postaládákban

  Nyaranta egyre több kellemetlenséget okoznak a különböző helyekre befészkelő darazsak. A hívatlan vendégek nemcsak a családok, de a postások dolgát is megnehezítik. Sokan közülük ugyanis a levélszekrényekben találnak otthonra, majd ősi ellenségként tekintenek a gyanútlan postásokra.

  2022.08.07.
 5. Hét alkalom, jó programok - nyár 2022

  Péntek este a Katonai Emlékparkban, a Nemzeti Emlékhelyen Pákozdon a X. Emlékparki Nyár utolsó estjét rendezték. A záró programban a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar jó hangulatú muzsikája szerzett kellemes perceket.  

  2022.08.06.

Várostörténet

 1. Emlékezés a 17-esekre

  A Magyar Királyi Székesfehérvári 17. Honvéd Gyalogezred tiszteletére Székesfehérvár minden évben az ezred napján, július 18-án szervez megemlékezést a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen az emlékező beszédet követően koszorúzásra kerül sor.

  2022.07.17.
 2. A fehérvári adóállomás hőskora

  Ha a magyarországi rádiózás történetét szóba hozzuk, legtöbbünknek az évszámok és a helyszínek a dallamok szárnyán érkeznek. Az LGT Rádió című dalából jól tudjuk, hogy 1923-ban a Gyáli úton egy kopott bútorszállító volt az első stúdió, majd 1924-ben már az Állatkertből sugároztak koncertet. Székesfehérvár a rádiózás történetében fontos szerepet játszott. Emlékét több épület, utcanév is őrzi a városban.

  2022.07.15.
 3. Új tudományos sorozat indul

  A Hiemer-házban mutatták be pénteken Szabados György „Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – történelmi és historiográfiai tanulmányok az Árpád korról” című új kötetét. Ezzel a kiadvánnyal egy új, tudományos sorozatot indított útjára a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont. 

  2022.06.17.
 4. II. András koronázása

  1205. májusában két ünnepi eseménynek voltak tanúi azok, akik bebocsáttatást nyertek a Szűz Mária Bazilika falai közé. Előbb egy gyermekkirálynak, III. Lászlónak adták meg a végtisztességet, akit az Árpád-házi uralkodók közül utolsóként temettek el Székesfehérvárott. Május 29-én viszont már nem a vég, hanem az új kezdet került az érdeklődés középpontjába. Ezen a napon koronáztak királlyá egy harmincas évei elején járó fiatal férfiút, aki már nagyon várta ezt a pillanatot.

  2022.05.29.
 5. 334 éve szabadult fel a város

  Székesfehérvár török uralom alóli felszabadítása, a város visszavételének 334. évfordulója alkalmából tartottak megemlékező ünnepséget csütörtökön a Nemzeti Emlékhelynél.

  2022.05.19.

Interjú

 1. 800 kritika, tanulmány, 36 könyv

  Bakonyi István, születési nevén Kovács István, József Attila díjas irodalomtörténész 70. születésnapját ünnepeltük a Szent István Művelődési Központban egy hete. Az ünnepségen Wurczinger Lóránt Bodajk polgármestere “hivatalosan” is Bakonyivá fogadta az irodalmárt. 

  2022.08.06.
 2. Egy élet keretes történettel

  Cserta Gábor 70 éves lett. Valójában mindegy mennyi idős, hiszen Gábor örökifjú, akit a zene és a versek szeretete tart fiatalon. A gyermekkora hangszerét, a harmonikát a gitár váltotta, és a saját maga által létrehozott dallamokat már a versekhez igazította. A város, a megye, az ország, a nagyvilág költői voltak a “szövegírói” ...

  2022.07.22.
 3. Bár tudják csinálni, de tanítják is

  Vörös Janka és Fövenyi Máté remek zenei produkcióval rukkolt ki néhány napja a Székesfehérvári Közösségi- és Kulturális Központ által rendezett Irodalom és jazz esten. Akkor, és ott beszélgettünk velük, miről másról, mint - róluk. 

  2022.07.18.
 4. Tanulás a 21. században

  A Mathias Corvinus Collegium újabb izgalmas kérdésre kereste a választ. A “Tanulás a XXI. században" című előadásában dr. Setényi János oktatáskutató, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezetője azt járta körül, hogy miképpen néz ki a tanulás térképe 10 év múlva? Erről a kérdésekről beszélgettünk az oktatáskutatóval az előadása előtt.

  2022.06.28.
 5. Lemondott Barlabás András

  Barlabás András székesfehérvári közgazdász a Momentum önkormányzati képviselőjeként szerzett listán mandátumot 2019-ben a város közgyűlésébe. Mindössze három év után a pénteki közgyűlésen bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról. A képviselőt ennek okairól kérdeztük.

  2022.06.24.

ÖKK Spotify

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

városgondnokság hibabejelentés

Székesfehérvári Futók Köre

KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS

Városi hírlevél feliratkozás

Webkamera


Nyitott tornatermek

Nyitott tornatermek

Vörösmarty Rádió

Fehérvár Magazin