Turizmus

Buszmenetrend 2024.

hirdetés

Facebook

ÖKK Fehérvár Spotify

Projektek

hirdetés

Ügyintézés

Önkormányzat

Közélet

 1. Szabadság a növekedéshez

  Az Arany János Tehetséggondozó Program tavaszi konferenciájának ad otthont Székesfehérvár, az intézmények képviselői három napon keresztül, egészen szombatig tanácskoznak majd a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium szervezésében. A program nyitórendezvényén a tehetség fogalmáról és a tehetséggondozás alapvetéseiről is szó esett.

  2024.05.23.
 2. Ősszel újítják fel a járdát a Zichy ligetnél

  Elkészült az Ybl Miklós lakótelepet átszelő egyik járda felújítása és mellette az Ybl Miklós-mellszoborhoz vezető kisebb járdaszakasz. A Zichy ligetben is várható hasonló, ennél nagyobb léptékű beruházás, ami várhatóan ősszel kezdődik. Erről dr. Kovács Zsoltné, a terület önkormányzati képviselője adott tájékoztatást.

  2024.05.23.
 3. Elhunyt Albert Scherrenbacher

  A pünkösdi hosszúhétvégén szomorú veszteség érte Schwäbisch Gmünd közösségét: elhunyt Albert Scherrenbacher, aki a kezdetektől meghatározó alakítója volt a Székesfehérvár és német testvérvárosa közötti testvárvárosi kapcsolatoknak.

  2024.05.22.
 4. Ülésezett a közgyűlés

  Ülésezett a Fejér Vármegyei Közgyűlés. A napirendi pontok között szerepelt, egyebek mellett, a zárszámadás elfogadása, a mentőszolgálat beszámolója az éves működésről, a közutak állapotának áttekintése és az alapítványi támogatási kérelmek elbírálása.

  2024.05.23.
 5. GISopen konferencia az egyetemen

  Workshopokkal és előadásokkal kezdődött a XXVIII. GISopen országos konferencia az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A három napos konferencia a geodézia szakma helyzetéről tájékoztatta a résztvevőket.

  2024.05.23.

Kultúra

 1. Feszített víz

  Május 26-án, vasárnap 19.00 órától új bemutatót tart az Örökség Csoport a V54 Színház és Kultúrtérben. A Feszített víz című verses színdarabot Somos Ákos írta és rendzte, az előadásban pedig a fehérvári független társulat valamennyi tagja játszik. Jegyek az előadás előtt a helyszínen, valamint a www.v54.hu honlapon vásárolhatnak.

  2024.05.23.
 2. Kulturális feladatok

  Városi kulturális intézmények vezetőivel találkozott csütörtökön a Városházán Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. Závogyán Magdolna szerint fontos, hogy a megyei jogú városok kulturális feladatellátásáról egyeztessenek, és megnézzék azokat a szakmai irányokat, amelyek az elmúlt 10 évben meghatározóvá váltak az adott térségben.

  2024.05.23.
 3. Pénteken nyílik a Hadimustra kiállítás

  Hadimustra – A magyar hadtörténet évszázadainak emlékei címmel nyílik kiállítás városunkban 2024. május 24-én, ami egy éven át a Hadtörténeti Múzeum különleges gyűjteményébe enged bepillantást. A pénteki nap folyamán már 10 órától a Magyar Honvédség különböző programokkal, bemutatókkal vár mindenkit a Rendház belső udvarában és a Fő utca múzeum előtti szakaszán.

  2024.05.22.
 4. Gondolatok a könyvtárban

  Rendhagyó kiállítás nyílt az Aranybulla Könyvtárban. Homolya Gábor képzőművész ezúttal groteszk módon, de hiteles gondolatokkal átszőtt alkotásokkal jelentkezett.

  2024.05.23.
 5. Szimbólumok népzenei világunkban

  A Szent István Művelődési Ház vendége volt Juhász Katalin és Szabó Zoltán néprajzkutató. Előadásukból az érdeklődök betekintést nyerhettek a népzenei szimbólumok világába.

  2024.05.22.

Sport

 1. Nagy meccsek lesznek

  Szerda délután megtartották a Bajnokok Ligája 2024/25-ös szezonjának alapszakasz-sorsolását. A Hydro Fehérvár AV19 csapata a Lausanne-t és a Färjestadot fogadja, valamint Sparta Prahához, a Dynamo Pardubicéhez és a Skellefteához utazik. A BL-csoportkör 2024. szeptember 5. és október 16. között zajlik.

  2024.05.23.
 2. 14. Savanyú Emlékkupa

  Szikrázó napsütésben és kitűnő hangulatban telt május 20-án, Pünkösdhétfőn a Red-Blue Devils szurkolócsoport szokásos bajnokságzáró rendezvénye, a Savanyú Emlékkupa. A népszerű horgászversenyt 14. alkalommal rendezték meg a Palotavárosi tavaknál. Gyakorlatilag „teltház” volt, hiszen az összes stéget elfoglalták a versenyzők.

  2024.05.23.
 3. Közönségtalálkozó az Albával

  A Városháza előtt köszöntötték a szurkolók a bronzérmes Arconic - Alba Fehérvár kosárlabdacsapatát. A szerda délutáni közönségtalálkozón a rövid szezonértékelések után kötetlen beszélgetésre, aláírás vagy közös fotó begyűjtésére is volt lehetőség.

  2024.05.22.
 4. Amerikai foci a Vasváriban

  Rendhagyó tornaórákkal várták a Fehérvár Enthroners játékosai a Vasvári Pál Általános Iskola felsőseit. A diákok az amerikai futballal ismerkedhettek meg.

  2024.05.23.
 5. Alba közönségtalálkozó

  Közönségtalálkozót tartott az Arconic-Alba Fehérvár csapata. Az eseményen a szurkolóknak aláírás gyűjtésre, fénykép készítésre és személyes gratulációra is volt lehetősége.

  2024.05.23.

Városfejlesztés

 1. Egyedülálló energetikai fejlesztés

  Országosan is egyedülálló szintű energetikai fejlesztést hajtottak végre az Alba Regia Sportcsarnokban. A Gáz utcai csarnok tetejére olyan napelemrendszert telepítettek, amely nem csak energiát képes termelni, hanem akár későbbi felhasználásra is képes elraktározni azt. A módszerrel jelentős üzemeltetési költségcsökkentés érhető el a létesítményben. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök délután.

  2024.05.23.
 2. Elkészült a felújítása

  Átadták csütörtökön a felújított Szent György-kutat a Felsővárosban. Bory Jenő szobrászművész alkotása a városrész határán, az Illyés Gyula tér sarkán kapott új helyet. A felújításról Földi Zoltán önkormányzati képviselő tájékoztatott a közreműködő szakemberek részvételével, majd Nyárai-Horváth István Felsőváros plébánosa áldotta meg az alkotást.

  2024.05.23.
 3. Startvonalon a felújítás

  Annyira rossz állapotú a burkolat, hogy még idén fel kell újítani a Nemzeti Emlékhely melletti sétányt. Erről közösségi oldalán adott hírt dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint írja, a forrást az Önkormányzat biztosítja, a Városgondnokság pedig előbb a tervezést, majd ősszel a kivitelezést is elkezdi. A városvezető addig is mindenkit arra kér, hogy fokozott óvatossággal közlekedjen a területen.

  2024.05.13.
 4. Finisben a kórházfejlesztés

  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése: az elektromos, a gépész szerelvényezések és beépített bútorok elhelyezése zajlik, illetve az összekötő folyosó felújítása is a második üteméhez érkezett.

  2024.05.08.
 5. Új parkolók a Vasútállomásnál

  Hivatalosan is használható a vasútállomás déli részén készült új parkoló - írta közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. 152 P+R parkoló, mozgássérült parkolók, kerékpártámaszok, buszmegállók készültek a beruházásban és a 12Y jelű busszal pedig már elérhető a terület. 

  2024.05.02.

Gazdaság

 1. GISopen konferencia

  Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán a térinformatikusok, földügyi és ingatlanügyi szakemberek országos szakmai találkozóját a GISopen-t, amely éves rendszerességgel a geodéta és földmérő élet aktualitásaira fókuszál. A hazai konferenciák közül a székesfehérvári az egyik legnépszerűbb szakmai összejövetel az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet szervezésében.

  2024.05.22.
 2. 30 éve Fehérváron

  Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

  2024.05.15.
 3. Légiipari Napok Börgöndön

  Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

  2024.05.14.
 4. VIDEOTON üzleti fórum

  Hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel rendeztek. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, kilátásairól. Szó volt az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról, hatásairól.

  2024.05.14.
 5. Gazdaságtudományi fórum

  Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdaságtudományi Kar és a székesfehérvári, környékbeli gazdasági szereplők képviselői egy szakmai fórum keretében találkoztak csütörtökön a campuson. A cél az volt, hogy megmutassák azokat a lehetőségeket, amelyeket a felsőoktatási intézmény újabb székesfehérvári kara nyújt a cégek számára.

  2024.05.09.

Fehérvári színes

 1. Nordic walking a Széna téren

  Májustól Székesfehérvár valamennyi városrészében elérhetőek az ingyenes nordic walking foglalkozások. Az országban egyedülálló program 15 helyszínen, hétköznapokon valósul meg. Csütörtökönként az Alsóvárosi szabadidőparkban, a Zichy ligetben, a Haleszben és a Széna téren is indul egy-egy csoport szakképzett oktatókkal.

  2024.05.23.
 2. Már építik színpadot

  Már épül a színpad, érkeznek az óriási LED-falak a Nikola Tesla – Végtelen Energia musicalshow holnap esti előadása előtt. Az idén átadott Alba Arénában ez lesz az első színpadi program. Még bárki részese lehet a programnak, jegyek a www.jegymester.hu oldalon, a Székesfehérvári Tourinform Irodában vagy pénteken 18 órától a helyszínen is kaphatóak.

  2024.05.23.
 3. Vízivárosi gyermeknap vasárnap

  Többek között interaktív gyerekkoncert, királyi kalandtúra és kézműveskedés is várja május 26-án, vasárnap délelőtt a Vízivárosi gyermeknap résztvevőit. A Zöldfa téren megrendezésre kerülő programon ingyenes a részvétel, a szervezők mindenkit szeretettel hívnak!

  2024.05.23.
 4. Séta a török kor emlékei nyomán

  A közel másfél évszázados török uralom számos emléket, örökséget hagyott maga után Székesfehérváron. Ezeket kutatják fel mindazok, akik részt vesznek a Tourinform Iroda által szervezett városismereti sétán május 25-én, szombaton 10.00 órától.

  2024.05.23.
 5. Botra fel!

  A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete idén is csatlakozik a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége „Botra fel! Nordic Walking” országos programjához. Az egészségükért gyalogló egyesületi tagokat és minden mozogni vágyót szeretettel várnak május 25-én, szombaton 10 órától Székesfehérváron, a Túrózsáki úti szabadidőpark és sétányon.

  2024.05.23.

Várostörténet

 1. 666 éve, 1358. május 15-én kezdte el írni Fehérváron a Képes Krónika alapszövegét Kálti Márk

  Udvari pap-historikus és székesfehérvári lakos. A Szűz Mária Bazilikában teljesített szolgálatot, és itt, Magyarország ősi koronázó templomában juthatott hozzá régi gesztáinkhoz, krónikáinkhoz, továbbá más írásos forrásaihoz (oklevelek, királyok halálozási jegyzékei), amelyekből művének megírásához merített.

  2024.05.15.
 2. Az Aranybulla ünnepe

  A II. András magyar király által 1222-ben, a székesfehérvári országgyűlésen kiadott Aranybullát gyakorta hasonlítják az angolok 1215-ös Magna Cartájához. Ennek alapja az, hogy a bulla volt a magyar nemzet első alkotmányos dokumentuma, míg a Magna Carta az angolok első alkotmányos okiratának tekinthető.

  2024.04.24.
 3. Székesfehérvár a frontvonalban

  Pénteken délután nyílt meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Szent István Király Múzeum Székesfehérvár a frontvonalban 1944 - 1945 című közös kamara kiállítása. A tárlat több mint egy évig látogatható, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között. A belépés díjtalan.

  2024.04.05.
 4. Az anyósok kedvenc leshelye

  Székesfehérvár egyes belvárosi épületeit jellegzetes sarokerkélyek díszítik, melyek nem csak mutatósak, de komoly társadalmi szerepük is volt régen. Március 30-án, szombaton 10.00 órakor indul a Tourinform Iroda által szervezett séta, melynek keretében mindent megtudhatunk a különleges balkonokról.

  2024.03.28.
 5. Az anyai ágat vizsgálják

  Béla macsói herceg maradványainak genetikai vizsgálatával folytatja munkáját a Magyarságkutató Intézet (MKI) Archeogenetikai Kutatóközpontja. Béla macsói herceg genetikai vizsgálata azzal a reménnyel kecsegtet, hogy IV. Béla számos gyermekének a genetikai meghatározásához további támpontokat lehet nyerni.

  2024.03.22.

Interjú

 1. Végtelen energia dalban, látványban

  Egy mesébe illő, fordulatokban gazdag életet mutat be a Nicola Tesla – Végtelen Energia látványos musicalshow, amely május 24-én, pénteken 19.30 órakor látható majd Székesfehérváron, az Alba Arénában. Az egyedi látvány- és hangzásvilág megálmodója, az előadás kreatív ötletgazdája Vona Tibor az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjában mesél a darab születéséről.

  2024.05.05.
 2. Egyetlen győzelemre a klubtörténeti bronzéremtől

  A MÁV Előre Foxconn női röplabdacsapatát egyetlen győzelem választja el a klub történetének első bajnoki érmétől. Az utolsó összecsapás előtt a csapatkapitánnyal Pallag Ágnessel készült egy rövid interjú, arról, hogy készülnek a csütörtök esti mérkőzésre.

  2024.04.25.
 3. ÖKK Podcast Egerházi Attilával

  A Székesfehérvári Balett Színház naptára az idei évben is bővelkedik eseményekkel, legye szó a tánc világnapi fellépésről, budapesti és nemzetközi szereplésről, vagy éppen több generációt is megszólító programról.

  2024.04.15.
 4. Beszélgetés a városgondnokkal

  A Városgondnokság éves üzleti terve, az egyik legfontosabb dokumentum az önkormányzati szolgáltató cég működésével kapcsolatosan. Mik lesznek az idei évi feladatok és legfontosabb fejlesztések, mennyi pénzből gazdálkodhat, mennyi emberrel dolgozhat a Városgondnokság 2024-ben? A kérdésekre Bozai István városgondnok válaszolt.

  2024.04.06.
 5. Podcast a költségvetésről

  Óvatos optimizmussal született meg Székesfehérvár 2024-es költségvetésének tervezete, melyet február 15-én fogadott el a Közgyűlés. A város a válságkezelő esztendőket követően visszatérhet a normál működésre, a költségvetést átfogó jelleggel a stabilitás jellemzi.

  2024.02.17.

városgondnokság hibabejelentés

Eseménynaptár

2024. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


Fehérvár Magazin

Tegyünk Együtt 2030.

Nyitott tornatermek

Nyitott tornatermek

Székesfehérvári Futók Köre

Városi hírlevél feliratkozás

Vörösmarty Rádió