Turizmus

Buszmenetrend 2023.

hirdetés

Buszhálózat bővítés 2024.

Facebook

ÖKK Fehérvár Spotify

Ügyintézés

Önkormányzat

Közélet

 1. Brazil kapcsolatok

  Csütörtökön délelőtt Brazília Magyarországra akkreditált nagykövete, Susan Kleebank látogatott Székesfehérvárra. A nagykövet megnézte a város nevezetességeit, valamint jövőbeli kulturális együttműködésekről tárgyalt Székesfehérvár polgármesterével.

  2024.02.22.
 2. A gyermekeink és az MI

  A mesterséges intelligenciáról, annak az oktatást támogató lehetőségeiről szóló előadást szerveztek szerdán a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI oktatótermében. A témáról az MI nemzetközileg is elismert szakértője, Dr. Rab Árpád digitális kultúra szakértő, jövőkutató beszélt az érdeklődőknek.

  2024.02.21.
 3. Gyermekvédelemről tanácskoztak

  A gyermekvédelem, a jelzőrendszer hatékonysága, a veszélyeztetett gyermekek és a mai gyermekek, fiatalok mentális egészsége is témája volt az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban rendezett éves gyermekvédelmi tanácskozásnak. Az elmúlt évet összefoglaló előadásban elhangzott, hogy a jelzések száma kismértékű, lineáris csökkenő tendenciát mutat.

  2024.02.20.
 4. Óvodai beiratkozás

  Ugyan még messze van, de érdemes észben tartani: Április 22-én, hétfőn, április 23-án, kedden és április 24-én, szerdán lesz az idei óvodai beiratkozás a következő nevelési évre Székesfehérváron, az önkormányzati fenntartású intézményekben.

  2024.02.22.
 5. Hívogat az iskola

  Zenei vagy sporttagozatos, netán a sakkpalota módszerével történő nevelés, valamint idegen nyelv központú oktatás - csak néhány példa a fehérvári általános iskolák által indított osztályokból.

  2024.02.22.

Kultúra

 1. A Magyar Széppróza Napja

  A Városháza Dísztermében ünnepelte a Magyar Széppróza Napját a Vörösmarty Társaság. Az eseményen Bobory Zoltán, a szervezet elnöke, Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Lőrincz Gabriella, a Magyar írószövetség elnökségi tagja köszöntötte a társaság tagjait, akik felolvasásokat tartottak a jeles alkalom tiszteletére.

  2024.02.23.
 2. Fiatal drámaírók az Igézőben!

  Kortárs drámák felolvasó estjére várják az érdeklődőket február 23-án, pénteken 18 órától. Az Igézőben Bereczk Imola, Kozma Szabolcs és Nagy Tímea drámái hangzanak el, amelyek az Okuláré Projekt kiírására születtek. A felolvasásokat beszélgetés követi, ahol a közönség visszajelzéseket adhat a szerzőknek, majd pedig szavazással dönthetnek az este győzteséről.

  2024.02.22.
 3. Tartozzunk ünnepelni!

  Tartozzunk ünnepelni – az Aranybulla székesfehérvári emlékezete címmel jelent meg Magony Imre legújabb könyve, melyet a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában ismerhetnek meg az érdeklődők. A február 23-án, pénteken 17.00 órakor kezdődő bemutatóra ingyenes a belépés.

  2024.02.21.
 4. Sebő Ferenccel beszélgettek

  77. születésnapja alkalmából szervezett beszélgetést a Csoóri Sándor Társaság Sebő Ferenccel. Az eseményen a Kossuth-díjas énekes életéről és a táncházmozgalmak alakulásáról hallhattak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba látogatók egy zenés est keretében.

  2024.02.22.
 5. Zenei Nevelésért Díj

  Javaslatokat várnak a Székesfehérvár Zenei Nevelésért Díjra. A díj adományozható azoknak az aktív óvodapedagógusoknak, ének-zene és hangszeres tanároknak, gyermek- és ifjúsági kórusok, zenekarok vezetőinek, közösségeknek, akik, vagy amelyek több éve magas színvonalú zenei nevelő munkát végeznek.

  2024.02.22.

Sport

 1. Veresény a Nyírségben

  Másodszor szenvedett vereséget a MÁV Előre Foxconn a Fatum-Nyíregyházától a női röplabda Extraliga negyeddöntőjében. Lukasz Przybylak vezetőedző együttese így többször nem hibázhat a legjobb négy közé jutásért vívott harcban.Fatum-Nyíregyháza – MÁV Előre Foxconn 3-1 (7-25, 25-16, 25-21, 25-18)

  2024.02.23.
 2. Nagy falatnak bizonyult

  Hazai pályán győzte le a Fino Kaposvár a MÁV Előre Foxconn csapatát a férfi Extraliga alapszakaszában csütörtök este. A címvédő és a tavalyi ezüstérmes legutóbbi csatáját előbbi nyerte öt szettben, a tizenkilencszeres bajnok azonban a Kecskemét ellen már elszenvedett egy vereséget a szezonban, így az újabb bajnoki rangadón már az alapszakasz első helyének sorsa volt a tét.FINO Kaposvár – MÁV Előre Foxconn 3-1 (25-22, 22-25, 25-21, 25-20)

  2024.02.22.
 3. Győzelem Ljubljanában

  A már biztos rájátszásrésztvevő Hydro Fehérvár AV19 kétgólos hátrányból nyert 6-3-ra Ljubljanában az osztrák jégkorongliga szerdai játéknapján.Olimpija Ljubljana (szlovén) - Hydro Fehérvár AV19 3-6 (3-1, 0-3, 0-2)

  2024.02.21.
 4. Cél az olaszországi Eb

  OCR-Európa-bajnokságra készül egy fehérvári versenyző, Hegedüs-Krisó Dénes. Az akadálypályás verseny egyre népszerűbb világszerte, így Magyarországon is számos versenyt szerveznek, legutóbb Tatán bonyolították le a 2023-as Európa-bajnokságot.

  2024.02.21.
 5. Díjazták a jégkorongozó gyerekeket

  Négy U12-es korosztályú játékost díjaztak az idei Ocskay bálon, akik mindannyian az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián pallérozódnak.

  2024.02.14.

Városfejlesztés

 1. További iskolafelújítások

  Összesen 6.4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újul meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum hat intézménye, köztük négy székesfehérvári iskola. A projekt keretében érintett valamennyi beruházás 2026 első negyedévében elkészül. A részleteket hétfőn a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában megrendezett projektnyitón ismertették.

  2024.02.19.
 2. Kiemelkedő fejlesztések

  Közel 21 milliárd forintot fordíthatott városfejlesztésre Székesfehérvár 2014-2020 között. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, az önkormányzaton keresztül felhasznált uniós források felhasználásáról adott összefoglalót hétfői sajtótájékoztatóján Székesfehérvár polgármestere.

  2024.02.19.
 3. Júniusra kész a művház

  A záró szakaszánál tart a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes körű felújítása. Jelenleg a Szent Gellért Hotel udvara felőli homlokzaton és a nyílászárók megújításán dolgoznak a szakemberek, majd a Szent István terem nagyméretű ablakainak modernizálása, ezzel együtt a terem szellőzésének megoldása lesz komoly feladat.

  2024.02.14.
 4. Nyílt napok az Arénában

  Megkapta a hatósági engedélyeket a város új, multifunkcionális sportcsarnoka, az Alba Aréna. A hírt dr. Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán tette közzé, ahol azt is bejelentette, hogy a jövő héten nyílt napokat szerveznek, ahol minden érdeklődő bejárhatja az új arénát, hamarosan pedig az avatóról is további információkat osztanak meg.

  2024.02.13.
 5. Több busz fog közlekedni

  Többszöri előkészítést követően idén tovább bővül a helyijáratos buszhálózat Székesfehérváron. Az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve nem egyszerre, hanem ütemezetten, bizonyos időszakonként, néhány járatot érintve lépnek majd életbe a hálózatot és a menetrendet is érintő változások. A fehérvári buszhálózat-bővítésről ITT olvashat részletesen!

  2024.02.12.

Gazdaság

 1. Válaszd a szakképzést!

  A 2024/25-ös tanévre vonatkozó hasznos információkkal segíti a középiskolai továbbtanulás előtt álló diákokat és szülőket a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. A következő fontos határnap február 21-e, a jelentkezési lapok leadási határideje. A szakképzésben elérhető lehetőségekről részletes tájékoztató is olvasható az SZFSZC weboldalán.

  2024.02.18.
 2. Stabilitás, biztonság és fejlődés

  Székesfehérvár Közgyűlése csütörtöki ülésén elfogadta a város 2024. évi költségvetését. A büdzsé stabil, biztonságos működéssel és városüzemeltetéssel, állami és helyi forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel, jelentős önkormányzati intézményi béremelésekkel és komoly tartalékképzéssel számol adósságállomány és hitelfelvétel nélkül.

  2024.02.15.
 3. Vállalkozásfejlesztés mesterképzés

  Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar online tájékoztatót szervez a Székesfehérváron 2024. szeptemberében induló Vállalkozásfejlesztés mesterszak bemutatására február 8-án csütörtökön 17.00 óra kor, csatlakozni ezen a linken lehet. 

  2024.02.08.
 4. Hétfőig várják a kiállítók jelentkezését

  Második alkalommal szervez állásbörzét az Óbudai Egyetem Nonprofit Kft. Székesfehérváron. A március 12-i esemény célja: segítséget nyújtani a munkaadóknak, hogy megtalálják leendő munkavállalóikat. A szervezők várják azon cégek, vállalatok jelentkezését, akik szívesen találkoznak és bemutatják a tehetséges egyetemistáknak profiljukat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kampuszán rendezett tavaszi eseményen. A jelentkezési és anyagleadási határidő: február 12. hétfő.

  2024.02.07.
 5. Fiatal vállalkozókat segítenek

  A tervek szerint idén több szakmai fórum és előadás is várja a megye fiatal vállalkozóit. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségénél bíznak abban, hogy egy pezsgő, a tagok számára kölcsönös előnyöket tartogató közösség épül rövid időn belül Székesfehérváron és a vármegyében.

  2024.02.05.

Fehérvári színes

 1. ARTE75 szombaton este

  Az Alba Regia Táncegyüttes, amely idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, a jubileumi évben a hagyományos táncházi programjai mellett rendhagyó eseményekkel is várja az egykori és mai táncosokat, valamint a közönséget. Filmvetítéssel és jó hangulatú kocsmakvízzel folytatódik február 24-én szombaton az ARTE75.

  2024.02.23.
 2. Young Courage Award

  A Young Courage Awardot, vagyis a Fiatal Kurázsi-díjat idén negyedik alkalommal adják át Magyarországon. A Raoul Wallenberg Akadémia díjára olyan fiatalok jelölését várják, akik a mindennapi életükben megmutatták a civil bátorság valamilyen formáját. A jelöléseket április 7-ig lehet leadni.

  2024.02.22.
 3. Nyílt napok az arénában

  Pénteken és szombaton nyílt napokat szerveznek az Alba Arénában, ahol minden érdeklődő megnézheti az új multifunkcionális csarnokot: február 23-án 14 és 20 óra között, február 24-én pedig 9 és 20 óra között a teljes aréna bejárható lesz. A program teljesen ingyenes és nincs szükség regisztrációra sem. Mindenkit szeretettel várnak!

  2024.02.22.
 4. Tavaszi órajáték

  A téli időszak után a mai naptól újra láthatóak a belvárosi Órajáték történelmi figurái, harangjáték kíséretében – adta hírül közösségi oldalán Kovács András órásmester. A Kossuth udvar éke már több mint 20 éve várja a székesfehérváriakat és az idelátogató vendégeket.

  2024.02.22.
 5. Állati Farsang a könyvtárban

  Farsangi játékra invitálja a gyerekeket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtára. Az Állati Farsang keretében azok a bátor gyermekek, akik állatos álarcban vagy teljes jelmezben érkeznek a könyvtárba, apró meglepetésben részesülnek. A játék február 29-ig tart.

  2024.02.21.

Várostörténet

 1. II. (Vak) Béla emlékezete

  1141. február 13-án egy szomorú sorsú, mégis sikeres magyar király tért meg őseihez. II. (Vak) Béla (1131–1141) élete nagy részében gyámolításra szorult, uralkodóként azonban erős országot teremtett, királysága területét gyarapította, termékeny apaként pedig a dinasztia további életét biztosította az Álmos-ág trónfoglalásával. A cikk az évforduló kapcsán a Várostörténeti Kutatóközpont közösségi oldalán olvasható.

  2024.02.13.
 2. Szent ügye volt Székesfehérvár

  Ma lenne 75 éves a 2017-ben elhunyt régészprofesszor Siklósi Gyula, akinek kutatási eredményeiből, szellemiségéből a jelenben is erőt meríthetnek azok, akiknek hozzá hasonlóan "szent ügye" Székesfehérvár. 1978-tól, egészen haláláig, majd négy évtizeden keresztül kutatta Székesfehérvárt. 

  2024.01.21.
 3. A Szent Sebestyén templomról

  A felsővárosiak kápolnáját, már 1775-ben templomnak minősítették. A két torony építése 1836-ban történt, Fridl Károly rajzmester tervei alapján és az építkezés idejére még a téglaégetőt is a templom rendelkezésére bocsátotta a város. A felsővárosi templomnak 1917 előtt hat harangja volt, ma a 951 kg-os harang szól a Felsővárosban.

  2024.01.20.
 4. Az utolsó aranyágacska – 723 éve halt meg az utolsó Árpád-házi király

  A XIV. évszázad igazán nem indult jól hazánk történetében. Alig telt el két hét belőle, királytemetésre készült Magyarország. 723 éve ezen a téli napon hunyt el III. András király (1290–1301). A mintegy harminchat esztendős halottat sirató gyász nem „csak” egy ember, hanem az első magyar uralkodóház életének végét övezte.

  2024.01.14.
 5. Ma lenne 90 éves

  Ma lenne 90 éves Kovács Ferenc labdarúgó mesteredző, korábbi szövetségi kapitány. Ő az egyetlen magyar, aki futballistaként és szakemberként is nemzetközi kupadöntőben szerepelt magyar csapattal. Kovács Ferenc mesteredző, a Videoton örökös tiszteletbeli elnökének szobrát tavaly augusztusban avatták fel a Sóstói Stadion főbejárata előtt.

  2024.01.07.

Interjú

 1. Podcast a költségvetésről

  Óvatos optimizmussal született meg Székesfehérvár 2024-es költségvetésének tervezete, melyet február 15-én fogadott el a Közgyűlés. A város a válságkezelő esztendőket követően visszatérhet a normál működésre, a költségvetést átfogó jelleggel a stabilitás jellemzi.

  2024.02.17.
 2. Az alkotásban megtaláljuk önmagunkat

  „Szeretném élvezni a födi létet: inspirálni a diákokat, hogy a gyermekeink megtalálják a maguk útját, ezen őket szertettel kísérni és sokat alkotni.” Ezeket a célokat fogalmazta meg Schrenk Rita Anna művésztanár, festő Félúton című kiállítása kapcsán. 

  2024.01.14.
 3. Azt kell keresni, ami összeköt

  A közösségfejlesztésről és a városi életminőséget meghatározó széles társadalmi egyetértéssel megvalósuló iskolafelújítási, közlekedési, illetve zöld beruházások mellett arról is kérdeztük év végi beszélgetésünkkor Székesfehérvár polgármesterét Cser-Palkovics Andrást, hogy mik voltak a legemlékezetesebb találkozásai 2023-ban, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyik volt a legfinomabb csokoládé, amit evett idén.

  2023.12.28.
 4. Tűzzománcba álmodott lelki útmutató

  12 fa és hozzá 12 bibliai idézet kíséri végig az új esztendő hónapjait abban a különleges naptárban, amely Szűcsné Novák Mária tűzzománc képeiből született. A 25 éve Székesfehérváron élő alkotó főiskolásként találkozott és köteleződött el életre szólóan e művészeti ággal, amelynek technikáját az alkotói folyamat alatt sajátította el, fejlesztette.

  2023.12.22.
 5. Egy uralkodó, aki legbelül sérül

  A király beszéde december 16-ai bemutatójára készül a Vörösmarty Színház. A darab VI. György brit uralkodó, Bertie történetét mutatja be, aki súlyos beszédhibával küzd, emiatt felkeres egy nagy tudású, különös pedagógiai eszközöket alkalmazó logopédust.

  2023.12.12.

Tegyünk Együtt 2030.

Eseménynaptár

2024. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

városgondnokság hibabejelentés

Székesfehérvári Futók Köre

Városi hírlevél feliratkozás

Webkamera


Nyitott tornatermek

Nyitott tornatermek

Vörösmarty Rádió

Fehérvár Magazin