EU hírek

/ 2011.07.01. 12:02:39 |

Péntektől olcsóbban telefonálhatnak a magyar mobilszolgáltatók előfizetői az Európai Unió tagországaiba utazva

 Péntektől olcsóbban telefonálhatnak a magyar mobilszolgáltatók előfizetői az Európai Unió tagországaiba utazva, az uniós roamingdíj hatósági árcsökkenésének hatására. Az EU-ban működő mobilszolgáltatók mától maximum nettó 0,35 eurót számlázhatnak hívásindítás, és 0,11 eurót a hívásfogadás után az uniós tagországokban, és ugyanennyibe, vagyis 0,11 euróba kerül az SMS-küldés is.
/ 2010.08.30. 10:14:59 |

Szerdától eltűnik a 75 wattos hagyományos izzó

 Szerdától nem rendelhetnek már 75 wattos hagyományos - vagyis nem energiatakarékos - izzókat sem az üzletek az Európai Unióban, a tagországok egy korábbi közös döntésének megfelelően. Az EU tavaly kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének felszámolását környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva. Először a 100 wattos izzókat vonták ki, majd idén szeptember 1-jétől a 75 wattosokon a sor.
/ 2010.06.22. 14:46:12 |

Egy új felmérés szerint az európaiak nehezen jönnek ki fizetésükből

 Minden hatodik európai állandó nehézségekkel küzd a háztartási számlák kifizetésekor, és az uniós polgárok háromnegyede úgy gondolja, hogy országukban az előző évben nőtt a szegénység. Ezek a legújabb, a válság társadalmi hatásairól végzett Eurobarométer felmérés legfontosabb eredményei, amelyet kedden hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság. 
/ 2010.04.09. 09:54:29 |

Az uniós polgárok kevesebb, mint fele sportol rendszeresen

 Az uniós polgárok 40%-a legalább hetente egyszer sportol és 65%-uk végez valamiféle testmozgást. Mindazonáltal 25%-uk csaknem teljesen inaktív – derül ki egy, az Európai Bizottság által közzétett, a sportról és a fizikai aktivitásról végzett különleges Eurobarométer-felmérésből. A németek 61%-a, az osztrákoknak pedig 57%-a tagja valamilyen sportklubnak vagy fizikai aktivitást is magában foglaló egyéb klubnak. Ez az arány Magyarországon 8%.
/ 2010.03.16. 09:30:55 |

Tovább szigorodik az uniós környezetvédelem

Ismét megvizsgálja az Európai Unió, hogy 20-ról kötelező érvénnyel 30 százalékra emelje-e vállalását a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére a következő évtized végére. A küzdelemben élen járni akaró unió - a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítések keretében - korábban már vállalta, hogy a kibocsátást az 1990-es szinthez képest 2020-ra 20 százalékkal mérsékli.
 
/ 2010.03.05. 12:28:47 |

Az Európai Bizottság megerősíti a nők és férfiak közötti egyenlőség iránti elkötelezettségét

 Az Európai Bizottság a nemzetközi nőnap közeledtével a nők chartájával megerősítette és elmélyítette a nők és férfiak közötti egyenlőség iránti elkötelezettségét. E politikai nyilatkozat öt kulcsfontosságú cselekvési területet emel ki és kötelezi a Bizottságot, hogy az elkövetkező öt évben valamennyi szakpolitikai területen ügyeljen a nemek közötti egyenlőségre, és célzott intézkedésekkel ösztönözze az egyenlőséget.
/ 2010.02.24. 12:15:39 |

Gyerekeknek az Európai Unióról

 Az Európai Unió általános iskolásokkal történő megismertetését tűzte ki célul maga elé az az esemény, melyet pénteken délelőtt rendez az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület, az Esélyek Háza és a Vízivárosi Általános Iskola ez utóbbi Budai úti épületében. Pontosan mi is az az Európai Unió, illetve milyen hatással van mindennapjainkra a 27 európai ország szövetsége? - ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a gyerekek.
/ 2010.02.23. 12:36:42 |

Látta már az egységes európai ökológiai logót? - júliustól használják

 Az Európai Bizottság kihirdette az új EU-s ökológiai logót. A biotermékek jelölésére szolgáló új uniós logó feltüntetése 2010. július 1-jétől kezdődően az uniós tagállamokból származó és a szükséges előírásokat teljesítő valamennyi előre csomagolt ökológiai termék esetében kötelező lesz. Az importált termékek esetében a logó használata nem kötelező. A csomagoláson az uniós címke mellett egyéb, magán-, regionális vagy nemzeti logókat is el lehet elhelyezni.
/ 2010.01.20. 11:11:24 |

Európai Unió a középiskolában - pedagógustréning Székesfehérváron

 Miért fontos, hogy az uniós tartalmak jelen legyenek a pedagógiai munkában? Milyen kulcskompetenciák fejleszthetők ezek integrálásán keresztül? Milyen a jó uniós téma és milyen tippeket leshetünk el az egyes tagországoktól ezek feldolgozására? Ezeket a témákat dolgozzák fel a középiskolai pedagógusok számára szóló továbbképzések.Székesfehérváron, a Fejér Megyei Önkormányzat Hivatalába várják félnapos konferenciára az európai uniós ismereteket tanító, elsősorban középiskolai tanárokat február 15-én.
On-line jelentkezés: www.kultindex.hu/eu2011
/ 2009.12.15. 16:25:16 |

Könnyítené az Európai Parlament a mikrohitelezést

 Az EP elfogadta a mikrohitelezésről szóló jogszabályt. A kisösszegű hitelekkel a mikrovállalkozások beindítását támogatnák. Az európai mikrofinanszírozási eszközből tíznél kevesebb munkavállalót foglalkoztató, legfeljebb évi 2 millió euró forgalmú vállalkozások beindítását vagy fejlesztését támogatná az Európai Unió. A legfeljebb 25 ezer eurós összeget olyanok vehetnék fel, akik ehhez a hagyományos hitelpiacokon nem jutnának hozzá.
/ 2009.11.27. 09:06:09 |

Uniós jogszabályt a nőkkel szembeni erőszak ellen

 Minden EU-tagállamban bűntettnek kell nyilvánítani a szexuális erőszakot, az elkövetőket pedig bíróság elé kell állítani - áll az EP által csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. Az EP "sürgeti, hogy a tagállamok bűntettnek ismerjék el a házasságon és a nem törvényesített intim kapcsolaton belüli és/vagy férfi hozzátartozó által elkövetett nemi alapú erőszakot és nemi erőszakot". Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetői ellen hivatalból járjanak el a hatóságok - áll a szövegben.
/ 2009.11.11. 15:33:33 |

A stockholmi EU-Oroszország csúcs előtt vitázik az EP

 Az Európai Parlament vitát tart a november 18-án, Stockholmban tartandó EU-orosz csúcs témáiról. A plenáris ülésen minden bizonnyal szóba kerül az energiabiztonság, az éghajlatváltozás, az EU-orosz politikai és gazdasági együttműködési egyezmény, továbbá az iráni atomprogram és a közel-keleti helyzet. A képviselők csütörtökön állásfoglalásról is szavaznak. Az EP 2009. áprilisi ajánlásai az EU-orosz megállapodásról.
/ 2009.11.11. 15:30:48 |

A leginkább rászorultakon segítenének a válság miatti pénzügyi támogatásból

Európa Parlamenti-képviselők szóbeli választ várnak az Európai Bizottságtól arra, mivel biztosítja, "hogy a pénzügyi segítségnyújtás társadalmilag kiegyensúlyozott intézkedéseket támogasson és figyelembe vegye az EU szociális védelmi és társadalmi integrációs folyamatát"? A képviselők úgy vélik, mivel a válság a lakosság érzékenyebb csoportjait súlyosabban érinti, fontos, hogy ezek a segítségnyújtási intézkedések a kedvezményezett országokban a szociális háló erősítéséhez is hozzájáruljanak.
/ 2009.11.09. 15:24:03 |

Uniós együttműködés az Alzheimer-kór ellen

 Az Európa Parlamenti-képviselők összehangolnák a ma még gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegségek kutatását. Az Európai Bizottság koordinációs javaslatai kapcsán vitázik az Európai Parlament. Az EU-ban mintegy 7,3 millióan szenvednek Alzheimer-kórban vagy azzal kapcsolatos rendellenességekben, 2020-ra pedig akár meg is duplázódhat ez a szám. Interjú a Philippe Lambertssel a téma parlamenti felelősével.
/ 2009.10.09. 14:10:37 |

EP-különbizottság a pénzügyi és gazdasági válság kivizsgálására

 Az EP megszavazta egy eseti bizottság felállítását, amely a válság mértékét és a tagállamokra gyakorolt hatását vizsgálja, valamint intézkedéseket is javasol a stabil pénzügyi piacok újjáépítése érdekében. A testület 45 tagú, mandátuma egy évre szól. Jerzy Buzek EP-elnök azt mondta, a bizottság fontos fórumként fog szolgálni, ahol az Európai Parlament tagjai megvizsgálják, mennyire hatékonyak az EU és a tagállamok által alkalmazott intézkedések a válsággal szemben. "Tanulnunk kell ebből a gazdasági és pénzügyi válságból, hogy ne ismétlődhessen meg" - mondta Buzek.