Turizmus

Buszmenetrend 2022.

hirdetés

Facebook

Népszámlálás 2022

Önkéntesség Székesfehérváron

Ügyintézés

Önkormányzat

Közélet

 1. Rezsitámogatási program

  Amióta kiderült, hogy a rezsitámogatási rendszer változik, azóta dolgozunk azon, hogy olyan önkormányzati támogatási rendszert dolgozzon ki a város, mely a továbbra is jelentős állami rezsitámogatás mellett jelenthet segítséget a rászorulóknak – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. A tervezetet augusztus 18-án tárgyalja majd a képviselő-testület és határozza majd meg a végleges formáját.

  2022.08.11.
 2. Jelentkezzen számlálóbiztosnak

  Székesfehérváron közel 80-an jelentkeztek eddig számlálóbiztosnak az október 1-je és november 28-a között zajló népszámlálásra. A székesfehérvári Polgármesteri Hivatal augusztus 15-ig, hétfőig e-mailben a nepszamlalas@pmhiv.szekesfehervar.hu  címen várja azok jelentkezését, akik szeretnének részt venni a munkában. A biztosok többek között adatfelvételt végeznek, ellenőrzik a címeket és lakóegységenként kérdőívet töltenek ki tableten, melyet a Központi Statisztikai Hivatal biztosít.

  2022.08.11.
 3. Új célra fordítanák az adományokat

  Az ukrajnai, illetve kárpátaljai menekültek egy része hazatért, másik részük más településeken kapott szállást, ezért a tavaszihoz képest jelentősen csökkent a Székesfehérváron elszállásoltak száma - tájékoztatott dr. Cser-Palkovics András polgármester a közösségi oldalán. A városvezető egyben felhívta a figyelmet: tekintettel arra, hogy Fehérváron a menekültek ellátása messze nem okozott akkora anyagi problémát, mint elképzelhetőnek tartották, a megsegítésükre létrehozott adományszámlán lévő 13 millió forintból az energiaválságot szeretnék enyhíteni. Ehhez a lakosság hozzájárulását kérik.

  2022.08.10.
 4. Rezsitámogatási program indul

  Energia-veszélyhelyzeti települési támogatási programot dolgozott ki Székesfehérvár önkormányzata. A támogatás kizárólag villany, gáz és tűzifa vásárlására igényelhető.

  2022.08.11.
 5. Zajlik az iskolafelújítási program

  Gőzerővel zajlanak a felújítások a város oktatási intézményeiben. Az önkormányzat által elindított iskolafelújítási program keretében számos fehérvári intézményben kerül sor komplex oktatási célú fejlesztésekre.

  2022.08.10.

Kultúra

 1. Diákok és a zene

  Azokat a diákokat várja közösségi szolgálatra augusztus 17-én és augusztus 18-án az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, akiket érdekel a rendezvények világa, a színpad, szeretik a zenét és szeretnének egy jó produkció részese lenni. Jelentkezni a marketing@arso.hu e-mail címen, vagy a zenekar közösségi oldalán lehet. 

  2022.08.11.
 2. Erkek és Kodály a műsoron

  A Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus zenekar nem sokat pihent a nyáron, hiszen több zenei rendezvények is a részesei voltak. A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatában ők is megmutatják magukat, mégpedig a Bartók Béla téren.

  2022.08.11.
 3. Zene, sport és honvédelem

  Elsőre nem tűnik könnyedén összeegyeztethetőnek e három, látszólag teljesen különböző terület. Ám, ha mélyére nézünk a dolgoknak, számos kapcsolódási pontot érhetünk tetten. Például abban, hogy a sport erősíti a zenét, hisz mindkettőhöz kellő tüdőkapacitás szükségeltetik.

  2022.08.11.
 4. Az Élet Pecsétje

  Próbálják az Élet Pecsétje darabot, amely az Aranybulla megszületését idézi meg. A 2022-es Székesfehérvári Királyi Napok nyitóelőadása játékos, fordulatos, színes képekben e sok évszázados siker okait, titkait, elemeit kutatja.

  2022.08.11.
 5. Katonazenekari fesztivál

  Idén is megrendezik a Fricsay Richárd katonazenekari Fesztivált. A székesfehérvári Helyőrségi Zenekar meghívására idén is kiváló katonazenészek érkeznek városunkba.

  2022.08.11.

Sport

 1. Zivzivadze dupla - győzelem!

  A MOL Fehérvár FC labdarúgócsapata csütörtök este játszotta az Európa-Konferencialiga labdarúgó selejtező sorozat újabb körének a visszavágóját. A fehérváriak a Petrocub Hincesti ellen 5-0-ás előnyről kezdték a visszavágót, végül kettős győzelemmel jutottak tovább.

  2022.08.11.
 2. Arconic-Alba Fehérvár

  A tavalyi szezonban dobogós helyen záró Alba Fehérvár kosárlabdacsapata mellé a város gazdasági életének egyik legkomolyabb szereplője, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. állt be. A névadó szponzor és a csapat csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.

  2022.08.11.
 3. ORKA toborzó

  A Székesfehérvári ORKA Szinkronúszó Egyesület a város egyik sikeres sportcsapata. Amit utánpótlásépítő munkájuknak (is) köszönhetnek. Ennek érdekében rendre keresik és szólítják meg a gyerekeket, az ifjakat. Most is ezt teszik, hívják és várják az egyesület jövőjét. Lehet jelentkezni!

  2022.08.11.
 4. Névadó szponzor a kosarasoknál

  Névadó szponzort találtak a fehérvári kosarasok. A bajnoki bronzérmes csapat két évre kötött megállapodást az egyik legnagyobb, Fehérváron működő amerikai vállalattal.

  2022.08.11.
 5. Jégen a csapat

  Megkezdte a jeges edzéseket a Hydro Fehérvár AV19, amely kettőzött erővel készül a kevesebb, mint egy hónap múlva rajtoló szezonra, hiszen a klub története során először a Bajnokok Ligájában is elindul.

  2022.08.10.

Városfejlesztés

 1. Négy iskola újul meg

  Négy oktatási intézmény vizesblokkjainak felújítása fejeződött be az elmúlt napokban a „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében. Mintegy bruttó 250 millió Ft-ból valósult meg a Hétvezér Általános Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és a Táncsics Mihály Általános Iskola valamennyi vizesblokkjának felújítása.

  2022.08.10.
 2. Elkészült a 3D-s felfestés

  A Selyem és a Horog utca kereszteződésénél nemrégiben elkészült minikörforgalom közepe egy speciális, 3D-s felfestést kapott a napokban a jobb láthatóság érdekében. A körforgalomban három oldalról gyalogos-átkelőhelyeket is építettek járdakapcsolatokkal és közvilágítás is létesült.

  2022.08.09.
 3. Újabb elektromos buszok

  Hétfőtől újabb három elektromos Ikarus áll forgalomba Székesfehérvár közösségi közlekedésében, így összesen már öt elektromos busz járja a város útjait. Augusztusban és szeptemberben további hét elektromos busz érkezik. Az elektromos buszok többségében a 31-es, a 33-as, a 34-es, 43-as, 44-es járatokon fognak közlekedni.

  2022.07.31.
 4. Félpályás lezárás van érvényben

  Következő üteméhez érkezik a Sárkeresztúri úton a körforgalmú csomópont kialakítása: pénteken délutántól az eddig lezárt félpályára terelik át a forgalmat, és megkezdik a csomópont másik felének kialakítását, a déli összekötő út építéséhez kapcsolódóan. A közlekedést továbbra is jelzőlámpa irányítja.

  2022.07.29.
 5. Fenntartható Városfejlesztési Stratégia

  Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2021-2027-es EU-s programozási időszakhoz igazodva megkezdte Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának elkészítését. A tervezés része a társadalmi egyeztetés, várják a lakosság visszajelzéseit is a szakmai anyag tervezete kapcsán.

  2022.07.28.

Gazdaság

 1. Vállalkozni KATA után

  A KATA változás kapcsán tart rendezvényt a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Augusztus 25-én a KATA utáni adózási lehetőségekről adnak tájékoztatást.

  2022.08.09.
 2. Tovább erősödik a duális képzés

  Martin Schroeter, a Kyndryl elnöke és vezérigazgatója magyarországi útja során meglátogatta a budapesti Ügyfél Innovációs Központot, ahol Zerényi Zoltán, a Kyndryl Szolgáltató Központok CEE&MEA igazgatója fogadta, ahol az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánjával is tanácskozott és méltatta a vállalat és az intézmény gyümölcsöző kapcsolatát. A Kyndryl ügyfél innovációs központjainak hazánkban összesen háromezer munkavállalója van, Fehérváron több olyan család is van, ahol két generáció dolgozik együtt.

  2022.07.22.
 3. Elhunyt Macher János

  Pótolhatatlan veszteség érte Székesfehérvár gazdaságát. 93 éves korában, rövid betegséget követően múlt hét pénteken elhunyt Macher János, a Macher Zrt. alapító-tulajdonosa, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára.

  2022.07.18.
 4. Új modellprogram indul Fejér megye gazdaságának fejlesztéséért

  Aláírták azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében új modellprogram indul Fejér megyében a helyi vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolása és eredményesebbé tétele érdekében.

  2022.06.24.
 5. Fejlesztésre nyertek

  Az acélszerkezetek és acélcsarnokok gyártásával foglalkozó Vass Acélcsarnok Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 1,661 milliárd forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert el innovatív termelési eszközök beszerzésére és termelésirányítási rendszer bevezetésére.

  2022.06.20.

Fehérvári színes

 1. Sportos napok a Bregyóban

  Honvédelmi többtusa, légpuska lövészet, valamint kerékpáros ügyességi feladatok szerepeltek a Napraforgó Városi Napközi Tábor gyermekeinek szervezett versenyen csütörtökön délelőtt. A tábor pénteken teniszezéssel zárul. A város támogatásának köszönhetően idén hét turnusban többszáz gyermek töltötte tartalmasan a nyári szünetet.

  2022.08.11.
 2. Sportos piknik

  Sok mozgással, gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozással és zenével invitálja a városrészben élőket családi kikapcsolódásra a Széna téri piknik augusztus 14-én, vasárnap 10 órától a Széna Téri Általános Iskola előtti térre. A rendezvény ingyenes.

  2022.08.11.
 3. Gyógynövénytáborok

  Még van lehetőség becsatlakozni a gyógynövénytábor augusztus 13-14-i, kétnapos programjába Hétházpusztán. Lencsés Rita szakértő a nyári mezei és erdei gyógynövények begyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának praktikáiba avatja be a résztvevőket.

  2022.08.11.
 4. Családi piknik a ligetben

  Ahogyan az elmúlt évben, úgy idén is családi piknik helyszíne lesz a Zichy liget a Székesfehérvári Királyi Napok második napján. Sok-sok játék, meseelőadás, zene és gyerekjátszó táncház is várja a vendégeket augusztus 13-án, szombaton.

  2022.08.10.
 5. Nagycsaládosok Napja

  Ismét megrendezik a Nagycsaládosok Napját augusztus 13-án a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A családok interaktív programokon vehetnek részt 10 és 15.30 óra között.

  2022.08.10.

Várostörténet

 1. Közelebb az azonosításhoz

  Több száz csontmintát vettek az Osszáriumban őrzött koponyákból, most pedig a csontok nagy részét visszaszállítják a napokban Székesfehérvárra a Magyarságkutató Intézet munkatársai. Két Árpád-házi személyt azonosítottak, és kiderült, hogy Fehérváron temették el Halicsi András herceget is. A koponyákat 3D szkennerrel digitalizálják, így a későbbiekben biológiai arcrekonstrukció is készülhet.

  2022.08.09.
 2. Emlékezés a 17-esekre

  A Magyar Királyi Székesfehérvári 17. Honvéd Gyalogezred tiszteletére Székesfehérvár minden évben az ezred napján, július 18-án szervez megemlékezést a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen az emlékező beszédet követően koszorúzásra kerül sor.

  2022.07.17.
 3. A fehérvári adóállomás hőskora

  Ha a magyarországi rádiózás történetét szóba hozzuk, legtöbbünknek az évszámok és a helyszínek a dallamok szárnyán érkeznek. Az LGT Rádió című dalából jól tudjuk, hogy 1923-ban a Gyáli úton egy kopott bútorszállító volt az első stúdió, majd 1924-ben már az Állatkertből sugároztak koncertet. Székesfehérvár a rádiózás történetében fontos szerepet játszott. Emlékét több épület, utcanév is őrzi a városban.

  2022.07.15.
 4. Új tudományos sorozat indul

  A Hiemer-házban mutatták be pénteken Szabados György „Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – történelmi és historiográfiai tanulmányok az Árpád korról” című új kötetét. Ezzel a kiadvánnyal egy új, tudományos sorozatot indított útjára a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont. 

  2022.06.17.
 5. II. András koronázása

  1205. májusában két ünnepi eseménynek voltak tanúi azok, akik bebocsáttatást nyertek a Szűz Mária Bazilika falai közé. Előbb egy gyermekkirálynak, III. Lászlónak adták meg a végtisztességet, akit az Árpád-házi uralkodók közül utolsóként temettek el Székesfehérvárott. Május 29-én viszont már nem a vég, hanem az új kezdet került az érdeklődés középpontjába. Ezen a napon koronáztak királlyá egy harmincas évei elején járó fiatal férfiút, aki már nagyon várta ezt a pillanatot.

  2022.05.29.

Interjú

 1. Minőség a középpontban

  Véget ért Székesfehérváron, a Bartók Béla téren megrendezett Alba Regia Jazz Fesztivál. Három este, péntektől vasárnapig kilenc együttes váltotta egymást a színpadon, és nyújtott igazi zenei csemegét a nézőknek. De csemegét jelentettek a téren az ételt, italt kínálók is.

  2022.08.10.
 2. 800 kritika, tanulmány, 36 könyv

  Bakonyi István, születési nevén Kovács István, József Attila díjas irodalomtörténész 70. születésnapját ünnepeltük a Szent István Művelődési Központban egy hete. Az ünnepségen Wurczinger Lóránt Bodajk polgármestere “hivatalosan” is Bakonyivá fogadta az irodalmárt. 

  2022.08.06.
 3. Egy élet keretes történettel

  Cserta Gábor 70 éves lett. Valójában mindegy mennyi idős, hiszen Gábor örökifjú, akit a zene és a versek szeretete tart fiatalon. A gyermekkora hangszerét, a harmonikát a gitár váltotta, és a saját maga által létrehozott dallamokat már a versekhez igazította. A város, a megye, az ország, a nagyvilág költői voltak a “szövegírói” ...

  2022.07.22.
 4. Bár tudják csinálni, de tanítják is

  Vörös Janka és Fövenyi Máté remek zenei produkcióval rukkolt ki néhány napja a Székesfehérvári Közösségi- és Kulturális Központ által rendezett Irodalom és jazz esten. Akkor, és ott beszélgettünk velük, miről másról, mint - róluk. 

  2022.07.18.
 5. Tanulás a 21. században

  A Mathias Corvinus Collegium újabb izgalmas kérdésre kereste a választ. A “Tanulás a XXI. században" című előadásában dr. Setényi János oktatáskutató, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezetője azt járta körül, hogy miképpen néz ki a tanulás térképe 10 év múlva? Erről a kérdésekről beszélgettünk az oktatáskutatóval az előadása előtt.

  2022.06.28.

ÖKK Spotify

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

városgondnokság hibabejelentés

Székesfehérvári Futók Köre

KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS

Városi hírlevél feliratkozás

Webkamera


Nyitott tornatermek

Nyitott tornatermek

Vörösmarty Rádió

Fehérvár Magazin