Székesfehérvári Foglalkoztatási Paktum

2020.01.27. |


Könyvajánló - 2020. január 27.

Munkaerőpiaci Tükör 2018

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) szakértői által összeállított Munkaerő-piaci tükör 2018 című kiadvány elérhető az intézet honlapján.  A 2018-as munkaerőpiaci adatok alapján összeállított kötet idén  a fiatalok iskolázottsági és munkaerőpiaci jellemzőit, az iskolából a munkába való átmenet lehetőségeit tárgyalja részletesen. A kötet húsz éve nagyjából változatlan szerkezettel készül el, általánosan szól a magyar munkaerőpiacról, gazdag statisztikai melléklettel rendelkezik, a leghosszabb, Közelkép című fejezet alfejezeteiben pedig 4 nagy kérdéskört járnak körül az idei fókusztéma mentén:

 • Milyen készségekkel érkeznek a fiatalok a munkaerőpiacra?
 • Hogyan történik az iskolából munkába való átmenet, milyen intézmények, intézkedések segítenek ebben?
 • Mennyire felelnek meg az oktatásban elsajátított készségek a keresletnek?
 • Működnek-e a korrekciós mechanizmusok, azaz a tanulás munka mellett, a foglalkozásváltás, illetve a külföldre költözés?

A tanulmánykötet az alábbi linkről ingyenesen elérhető pdf formátumban:
https://www.mtakti.hu/publikacio/publikacio-kategoria/munkaeropiaci-tukor/


Kutatási eredmény - 2019. november 26.

A munkaerőhiány percepciója és a munkaerőhiányra adott reakciók a hazai vállalkozások körében

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  vizsgálata alapján a magyar kkv-k munkaerőhiány prognózisa 2020-ra. A felmérést szolgáló teljes minta 300 kis- és középvállalkozást (20–249 fő között) és 100 nagyvállalkozást (250 fő felett) tartalmaz.

https://gvi.hu/kutatas/578/a-munkaerohiany-percepcioja-es-a-munkaerohianyra-adott-reakciok-a-hazai-vallalkozasok-koreben

A kutatási összefoglaló letölthető: https://gvi.hu/files/researches/585/konj_192_elemzes_sajtoanyag_191114.pdf


Interjú – 2019.október.15.

Münchhausen báró módszerrel nem egyszerű felzárkóznia Magyarországnak sem – Interjú Lakatos Péter, a Videoton társ-vezérigazgatójával

„A robotok nem fognak rövid távon globális munkanélküliséget teremteni, de – ahogy az elmúlt évtizedekben is láthattuk – tovább fog változni a munka világa.”

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191011/munchhausen-baro-modszerrel-nem-egyszeru-felzarkoznia-magyarorszagnak-sem-403127?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link


Felhívás – 2019. szeptember 11.

Hamarosan zárul az OFA Nonprofit Kft. az „Év Felelős Foglalkoztatója 2019” pályázata! 

A Pénzügyminisztérium felügyelete alatt álló OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. 2019 júniusával indította el ez évi pályázatát az Év felelős foglalkoztatója tematikában.

A korábbiévekhez hasonlóan 2019-ben is keresik az ország azon munkáltatóit, akik az emberi erőforrást vállalatuk legfontosabb értékeként kezelik, ezért megtartásuk, fejlesztésük és jóllétük érdekében erőfeszítéseket is tesznek. A pályázat összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, valamint közzéteszi azokat a jó gyakorlatokat, melyek hozzájárulnak e terület fejlődéséhez, kiemelkedő és iránymutató tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén.

Pályázati siker esetén a kategória győztesek viselhetik „Az Év Felelős Foglalkoztatója 2019” címet és logót országos elismerést szerezve. Továbbá kiemelt médiapartneri lehetőségben részesülnek az OFA Nonprofit Kft. felületein, részvételt biztosít „Az Év Felelős Foglalkoztatója” elnevezésű szakmai konferenciára, PR és szakmai cikkek, interjúk megjelenésének biztosítása (pl. HR portál).

5 kategóriában 2019. október 4-ig várják a pályázati anyagokat. A pályázó szervezetek számára a kategóriák szerinti csoportosítás a következő: kisvállalkozások; középvállalkozások; nagyvállalatok I. (251-2000 fő közötti foglalkoztatott), nagyvállalatok II. (2000 fő feletti foglalkoztatók); közszféra szervezetei. 

Elérhetőség: http://ofa.hu/hu/news/elindult-az-ev-felelos-foglalkoztatoja-2019-palyazat-

Felhívás dokumentuma: Pályázati felhívás (.pdf)


Cikkajánló – 2019. július 22.

Jövőre korszerűbb és hatékonyabb rendszer váltja fel az OKJ-s képzést

A szakképzés átalakulási folyamata részeként megszűnik az Országos Képzési Jegyzék, új rendszert kerül kialakításra. Az alapszakmákat ezentúl kizárólag iskolarendszerben lehet majd oktatni, a felnőttképzésben viszont nem lesz korlátozás, annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerő­piaci helyzet éppen indokol.

Elérhetőség: https://magyarnemzet.hu/belfold/jovore-korszerubb-es-hatekonyabb-rendszer-valtja-fel-az-okj-s-kepzest-7138400/


Cikkajánló – 2019. június 20.

Elmentünk az üzembe, ahol már a robotokat is robotok gyártják

Nehéz elképzelni, hogy egy robot egy közepes méretű magyar cégnél dolgozzon, az emberek között, mert olyan csúcstechnológiát feltételezünk, amely drága, és a magyar munkásbéreket nézve a megtérülése esélytelen. A dán Universal Robots kimondottan arra fejleszt, hogy a technológiát levigyék a kis- és közepes vállalatok költségszintjére.

"A robot csak lehetőséget ad arra, hogy a legsilányabb munkafolyamatoktól megszabadítsa az embert, akit más, értékesebb feladatokra tudnak átcsoportosítani, és ezzel megoldható a munkaerőhiány problémája is." 

Elérhetőség: https://g7.hu/vallalat/20190615/elmentunk-az-uzembe-ahol-mar-a-robotokat-is-robotok-gyartjak/


Cikkajánló – 2019. május 20.

Inkább emberként bánnak a dolgozókkal, csak ne kelljen felvenni senkit

A megtartás a leghatékonyabb toborzás – gyorsabban vagy lassabban, de egyre több magyarországi cég alakította át működését ennek szellemében, hogy így próbáljon megoldást találni a munkaerőhiányra. Az elmúlt években egyre égetőbbé váló munkaerőhiány jelentősen megváltoztatta a munkaadók és a dolgozók viszonyát a legtöbb iparágban, és ez rengeteg céget komoly változtatásokra ösztönzött. 

Elérhetőség: https://g7.hu/elet/20190517/inkabb-emberkent-bannak-a-dolgozokkal-csak-ne-kelljen-felvenni-senkit/


Interjú és rendezvényajánló – 2019. április 9.

Páros interjú a magyar cégek jövőjéről - FORBES magazin

"Áldás vagy átok az EU-támogatások rendszere, mi a trükk, miért van üvegplafon a magyar cégek fölött, és ami a legfontosabb: mi lehet a kiút? Gond-e, hogy nincs magyar tévé vagy hajszárító, haza lehet-e csábítani a magyar menedzsereket külföldről?"

Lakatos Péter (Videoton Holding tulajdonosa, MGYOSZ társelnök), Szendrői Gábor(Concorde MB Partneres, vállalatértékelési tanácsadó)

https://forbes.hu/uzlet/szendroi-lakatos-interju/

Magyar vállalatok 2030 – A selejtezőn túl” konferencia – 2019.04.15.

http://magyarvallalatok2030.hu/program/


CIKKAJÁNLÓ – portfolio.hu 2019.03.12.

Több mint 83 ezer munkavállaló hiányzik a magyar gazdaságból

Egyre több cég érzi úgy, hogy a termelésének a növekedését korlátozza a munkaerőhiány, egyelőre a magyar gazdaság növekedését támogatja a jelenség, miután emiatt kifejezetten gyorsan nőnek a keresetek, így a fogyasztás is. De a bérnövekedés egyre nehezebb helyzetbe hozza a cégeket, ha ezzel együtt nem nő a termelékenység is.

A cikk elérhetősége: https://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/ezt-senki-sem-teszi-zsebre-soha-nem-hianyzott-annyi-ember-magyarorszagrol-mint-most.1.317145.html


CIKKAJÁNLÓ – portfolio.hu 2019.02.19.

Építőipari munkaerőhiány – képzés közös összefogással

ÚGY KELL MOST A TETŐFEDŐ, MINT EGY FALAT KENYÉR

A munkaerőpiaci kihívások enyhítésére az ÉMSZ és a tetőrendszereiről ismert Bramac márkát is gyártó BMI Magyarország cégcsoport közös képzést és helyi szintű akciókat indít, egy olyan környezetben, ahol ugyan a jelenlegi konjunktúra lassul, talán rövidtávon még stagnál is, de a kivitelezők átlagéletkora 50 körül van, és az elmúlt években, évtizedben nem volt szak kivitelezői képzés, amely a minőségi munkavégzést akár már rövid távon is biztosítaná. 

A cikk elérhetősége: https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ugy-kell-most-a-tetofedo-mint-egy-falat-kenyer.4.314631.html


CIKKAJÁNLÓ - napi.hu 2019.01.29.

Fluktuációkutatás

CSALÓDOTT EMBEREK TÍZEZREI TÁVOZNAK A MAGYAR MUNKAHELYEKRŐL

A HR-Evolution Kft. 6300 főnyi munkavállalói bevonásával végzett reprezentatív fluktuációkutatása szerint végzetes, felmondáshoz vezető csalódást okozhatnak a vezetők által be nem tartott ígéretek, amelyek már gyakoribb okot jelentenek, mint a felettesek durva bánásmódja. Munkatörvénykönyv változások  ide, vagy oda: a munka/magánélet egyensúlya mind fontosabbá válik.

A kutatásban részt vevő cégek éves átlagos fluktuációja már elérte a 38 százalékot.

A cikk elérhetősége: https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/munkahely-munkaeropiac-felmondas-fluktuacio-hr.677382.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link


CIKKAJÁNLÓ – wmn.hu 2018.12.10.

40-es vagy? Ideje levetni a munkahelyi frusztrációkat (X-Y-Z generációs munkavállalók)

Komoly problémákkal küzdenek 40 feletti vezetők és a munkavállalók, és a frusztrációból gyakran kijut a családnak is. Nem értik a fiatalabb kollégáik mentalitását, és ezért nem is boldogulnak velük. "Muszáj szemüveget váltani, mert a fiatal generációk most zajló "munkavállalói forradalma" nem ellened irányul", Steigervald Krisztián generációkutató írása.

A cikk elérhetősége: https://wmn.hu/ugy/49895-40-es-vagy-ideje-levetni-a-munkahelyi-frusztraciokat?fbclid=IwAR0VAkvrXQv7gDt8iR3_4_Kw_Jko53r6fAl-rjD6gbxeg847SMbpXw2oja0


CIKKAJÁNLÓ – Magyar Hírlap 2018.10.30.

Új utat kell keresni itthon a munkaerő-toborzásban

Magyarországon újabb rekordot döntött a munkaerőhiány: összesen 83 600 meghirdetett munkahelyre nem találtak munkavállalót a munkaadók április és július között. Tavaly év végéhez képest tizennégy százalékos a növekedés, az egy évvel ezelőtti hasonló időszakkal összehasonlítva pedig huszonhat százalékos ugrást jelent mindez, vagyis közel harmadával emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma. Az ipari és a gyártással foglalkozó területeken friss megoldásokkal enyhíthető a munkaerőhiány.

A cikk elérhetősége: http://magyarhirlap.hu/cikk/132293/Uj_utat_kell_keresni_itthon_a_munkaerotoborzasban?fbclid=IwAR2tnAHa_mWHfHc303E2S7l8BdLUmJ2Ze5FF0yGlOqdaPnAQOuez1k8t_XM


RENDEZVÉNY AJÁNLÓ – 2018. október 22.

Egy hónap múlva - Új Karrier Magyarországon Európai Online Állásbörze 2018.

Az EURES (European Employment Services) egy napra összehozza az interneten mindazokat, akik érdeklődnek Magyarország iránt, szívesen költöznének ide, vagy épp itthon szeretnének maradni és új karriert kezdeni. Az ingyenes, online állásbörzére 2018. november 20-án 10.00-16.00 óra között kerül sor az Európai Bizottság European Job Days weboldalán.

Részvétel online regisztrációval jár, a munkavállalóknak és munkáltatóknak egyaránt díjmentesen.

Az esemény munkáltatóknak és álláskeresőknek egyaránt szól:

MUNKÁLTATÓKNAK:

 • cégbemutatkozás, munkáltatói márka, szabad pozíciók és karrierlehetőségek népszerűsítése
 • képzett és tapasztalt, nyelveket beszélő magyar és uniós munkavállalók egyszerű elérése és kiválasztása itthon és külföldön
 • kapcsolatépítés a potenciális jelöltekkel, előválogatás és interjúztatás

ÁLLÁSKERESŐKNEK:

 • minőségi betölthető pozíciók képzett, munkatapasztalattal rendelkező magyar és uniós álláskereső és munkavállaló szakembereknek és idegen nyelveket beszélő pályakezdő fiataloknak
 • ismerkedés a magyarországi vállalatokkal, online felvételi interjúk és kapcsolatépítés

Hivatalos honlap: https://eures.munka.hu/Lapok/eures_aktualis/eures_aktualis_ujkarrier.aspx?fbclid=IwAR2c1DzKxICv2VQQG1C1MqTQJb4vzrZxcQUGef0hxAE__nuFAO3EAGMjncs

A rendezvény facebook adatlapja: https://www.facebook.com/events/2151191598452531/


AJÁNLÓ – 2018. október 1.

A Székesfehérvári Család és KarrierPont nyitórendezvénye

Letöltés: MEGHÍVÓ

Időpont: 2018.10.05. , helyszín: Fejér Megyei Kormányhivatal - Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály; Székesfehérvár,  Piac tér 10., III. em. tárgyaló

Az EFOP-1.2.9-17 - Nők a családban és a munkahelyen pályázati kiírás keretében támogatást nyert „Női Információs és Szolgáltató Központ létrehozása és működtetése a Székesfehérvári járásban” projekt részeként létrehozott Székesfehérvári Család és KarrierPont nyitórendezvénye kerül megrendezésre október első pénteki napján. A központ a következő célok érdekében jött létre:

 • a nők munkaerőpiaci helyzetének, atipikus foglalkoztathatóságának, valamint a munkáltatók és a munkavállalók helyi szintű együttműködésének javítása, atipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő és más munkaidőmodellek, távmunka, bedolgozás, alkalmi munka és mások) népszerűsítése, bevezetése, különös tekintettel a helyi igényekre;
 • a család/magánélet és a munka összeegyeztethetőségének és összehangolásának előmozdítása, a támogató helyi munkaadók/szolgáltatók és a velük együttműködő közösségek működési feltételeinek megteremtése;
 • a nőkkel szembeni – gazdasági és társadalmi – előítéletek lebontása helyi szemléletformáló eszközökkel. 

AJÁNLÓ – 2018. október 1.

Hamarosan nyit a IV. Fejér Megyei Hírlap Állásbörze

A Fejér Megyei Hírlap október 15-én tíz órai kezdettel rendezi meg 2018. évi munkaerő és az oktatás kínálati fórumát az Alba Regia Sportcsarnokban, amelyre még kiállítói jelentkezést elfogadnak.

LINK: https://www.feol.hu/allasborze/megoldas-a-munkaerogondokra-2566165/


Hírek a foglalkoztatás világából – 2018. szeptember 4.

Kisgyermekes anyák enyhíthetik a krónikus hazai informatikushiányt

Iparági becslések szerint legalább 40 ezer informatikus hiányzik a magyar gazdaságból, és léteznek ugyan jó kezdeményezések a hiány enyhítésére, az egyre nagyobb igények miatt mégsem hoznak áttörést, emellett körülbelül 10 százalék a hazai informatikai cégeknél a nők aránya, ami rendkívül alacsonynak számít a többi szektorhoz képest.
https://www.zaol.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/kisgyermekes-anyak-enyhithetik-a-kronikus-hazai-informatikushianyt-2536816/


AJÁNLÓ – 2018. május 24.

"Közös utakon" -  szinergia a szektorok között – Műhelymunka a vállalat és vállalkozás vezetők, civil szervezet képviselői, emberierőforrás-menedzsmenttel (HR), szervezeti kommunikációval (PR) foglalkozók részére a Civil Centrum Alapítvány szervezésében

 • Vannak a cégénél munkaerő-piaci nehézségek?
 • Ön hisz az együttműködés erejében?
 • Miért hasznos az üzleti és a civil szféra számára az együttműködés?

A műhelymunka lehetőséget ad, hogy közösen egy együttműködési modelljáték keretében gondolkodjunk az üzleti és a civil szféra képviselőivel. Közös projektek megvalósulását segítjük elő, melyek gazdasági előnyt jelentenek mindkét fél számára, miközben elősegítik a társadalmi jóllét megteremtését. A program célja, a jelenlegi munkaerő-piaci kihívásokra megoldásokat találni, olyan szektorközi együttműködések kialakításával melyben minden szereplő megtalálja a fejlődési és együttműködési lehetőségeit.

Letöltés: MEGHÍVÓ

Időpontok: 2018.06.04-05-06, helyszín: Vállalkozói Központ - Seregélyesi út 113. Info: civilcentrum@gmail.com tel.: 36 20/270-4521

Partnerek: Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület, fő támogató: Arconic Alapítvány


Hírek a foglalkoztatás világából – 2018. május 15.

Interjú Lakatos Péterrel a Videoton vezetőjével

Beszélgetés a vállalatcsoportot érintő legnagyobb kihívásokról, mint például a munkaerőhiány vagy a generációváltás kérdése.

(letölthető/lejátszható mintegy fél órás hanganyag)


Hírek a foglalkoztatás világából – 2018. május 8.

Ipar 4.0 - Fórum az ipari robotika fejlődéséről a városházán

A konzultáción a DENSO Gyártó Magyarország Kft., a Hanon Systems Hungary Kft., a Hydro Extrusion Hungary Kft., a VIDEOTON Holding Zrt., a Macher Zrt., a Mondelez Europe Services és a Polyax Alkatrészgyártó Kft. képviselőivel az automatizáció, a digitalizáció munkaerő-piaci hatásairól és az ennek kapcsán felmerült változtatások igényéről értekeztek.


Hírek a munkaerőképzés világából – 2018. április 20.

Robottechnikai labor az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

2018 február 12-én robottechnikai labor létrehozását jelentette be háromoldalú együttműködésben Székesfehérvár önkormányzata, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Hanon Systems Hungary Kft..


Hírek a foglalkoztatás világából - 2018. április 10.

Friss OECD jelentés készült a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás elterjedésének munkaerőpiacot érintő várható hatásairól

A felmérés igazi meglepetését az életkor szerinti eloszlás okozza. Kiderült ugyanis, hogy csaknem az összes OECD országra jellemzően a fiatalok állásai legalább annyira veszélyben van, mint az időseké.

Magyar nyelvű összefoglaló cikk: https://g7.24.hu/piac/20180410/ha-magyar-fiatal-vagy-es-nem-mesz-egyetemre-szinte-biztosan-robotizalhato-lesz-az-allasod/

A jelentés angol nyelvű dokumentuma elérhető itt: https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/2e2f4eea-en.pdf?expires=1523359558&id=id&accname=guest&checksum=C7F13347EC84D71BFA9750F2A73DD0C1


Programajánló – 2018. április 10.

Harmadik Fejér Megyei Hírlap Állásbörze – 2018.04.16.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a megye legnagyobb munkaadói és képzési intézményei részvételével szervezett állásbörze a Fejér Megyei Hírlap koordinációjával.

Kapcsolódó link munkaadói kiállítói jelentkezési lehetőséggel! https://www.feol.hu/allasborze/jon-iii-fejer-megyei-hirlap-allasborze-2239941/


Programajánló – 2018. április 10.

Szakmák Éjszakája 2018 (04.13.) - pályaválasztás előtt állóknak

Április 13-án ismét lesz Szakmák Éjszakája, a rendezvényhez a Székesfehérvári Szakképzési Centrum 10 tagintézménye - köztük 9 fehérvári - csatlakozik 77 programmal. A Szakmák Éjszakáján nem csak színes és szórakoztató programokat, hanem lehetséges életutakat kínálnak, hiszen a diákok egy éjszaka alatt végigjárhatják a szakképző iskolákat.

Kapcsolódó híradás: http://www.szekesfehervar.hu/kilenc-fehervari-intezmenyben-varjak-a-diakokat-a-szakmak-ejszakajan

A szakképzési centrum tematikus honlapja – jelentkezés és program: http://szakmakejszakaja.szfszc.hu/


Hírek a foglalkoztatás világából - 2018. április 3.

A Magyar Nemzeti Bank elemzése a foglalkoztatási mutatószámok rövid- és középtávú alakulásáról


Hírek a foglalkoztatás világából - 2018. március 13.

Home Office konferencia Budapesten - 2018.03.20. – Kulcsszavak: kötetlen munkarend, kötetlen helyszín, teljesítményalapú értékelés, 4 napos munkahét, távmunkavégzés és jog
kapcsolódó:
Rettegnek a munkaadók a Z-generációtól: van, ahol már 4 napos a munkahét 


Hírek a foglalkoztatás világából - 2018. március 13.

Tömegesen jelentek meg új, kvalifikálatlan munkavállalók a munkaerőpiacon,  súlyos problémákkal kell szembenéznie a feldolgozóipari cégeknek


Hírek a foglalkoztatás világából - 2018. március 9.

Korszerű ügyfélkapcsolati elérhetőség mobilkommunikációs eszközökön


Projekt hírek - 2018. március 9.

A Székesfehérvári Foglalkoztatási Fórum február 20-án ülésezett, az ülés dokumentumai a Székesfehérvári Foglalkoztatási Fórum menüpontból letölthetőek!


Hírek, elemzések a foglalkoztatás világából - 2018. március 9.

Munkahelyi készségek Magyarországon, álláshirdetések elemzése alapján (Profession), 2015-2016-os adatok felhasználásával.

Helyi foglalkoztatási együttműködések Székesfehérvár és járása területén

Projekt címe: Helyi foglalkoztatási együttműködések Székesfehérvár és járása területén

projekt azonosító száma: TOP-6.8.2-15-SF1-2016-00001

Kedvezményezett neve: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Konzorciumi partnerek: Fejér Megyei Kormányhivatal; Echo Innovációs Műhely

Szerződött támogatás összege: 285.000.000 Ft

A támogatás mértéke: 100%

Projektidőszak: 2016. június 29. - 2018. október 31.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. október 31.

A projekt összefoglalása

A fejlesztés Székesfehérvár gazdaságfejlesztési céljaihoz, a hátrányos helyzetű, nyilvántartott álláskereső személyek aktív munkaerőpiacra való visszaterelésével a gazdasági szereplők igényeihez járul hozzá. A megyeszékhely tágabb térsége foglalkoztatásában is kiemelkedő szereppel bír. Székesfehérvár 25-30 km sugarú köre az a térség, mely települései foglalkoztatottjainak kiemelkedően nagy része (minimum egyharmada) jár be a megyeszékhelyre dolgozni. A város gazdasági és foglalkoztatási erőből adódó vonzóhatására figyelemmel a projektet, a tervezett munkaerőpiaci partnerségi együttműködések földrajzi területét is a város közigazgatási határát meghaladóan, járási szinten kialakítani indokolt. Olyan széleskörű támogatási eszközök alkalmazhatóak a programban, amelyek a munkáltatói oldalról érzékelhető hiányokat, szükségleteket elégítenek ki. Olyan támogatási eszközök alkalmazása kívánatos, amelyek a Székesfehérvár és járása eltérő munkaerő-piaci, gazdasági sajátosságaihoz igazítottan kínálnak alternatívát a hátrányos helyzetű célcsoportba sorolható személyek munkaerő-piaci státuszának kedvezőbb irányú alakításában. A Székesfehérvári járás illetékességi területének nagyságából és ebből következően eltérő gazdasági helyzetéből adódóan olyan program megvalósítása a cél, amely képes kielégíteni a Székesfehérváron és járásában érzékelhető-, az országon belüli egyedi, és járás-megyei jogú város között eltérő munkaerő-piaci helyzetből és a foglalkoztatási lehetőségekből fakadó gazdasági igényeket. A nyilvántartott állományi csoport-, korcsoport-, iskolai végzettség és a nyilvántartásban töltött idő szerinti megoszlása nagy százalékban megfelel a projektben hátrányos helyzetűnek definiált-, széles kitekintéssel körülhatárolt célcsoportnak.

 A projekt célcsoportja:

 • 25 év alatti fiatalok, vagy 30 év alatti pályakezdők
 • 50 év feletti munkaképes lakosság
 • alacsony iskolai végzettségűek
 • foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülök,
 • GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, gyermeket egyedül nevelők,
 • inaktívak,
 • megváltozott munkaképességűek
 • roma nemzetiséghez tartozó személyek
 • tartós munkanélküliek

Támogatási eszközök

 • munkaerő-piaci szolgáltatások (pl.: mentori szolgáltatás, munkáltatói kapcsolattartás, munkatanácsadás)
 • a hátrányos helyzetű és megváltozott munkaképességű célcsoport számára több konstrukcióban kínált bértámogatás
 • legfeljebb kilencven napos munkatapasztalat-szerzés támogatása
 • a bértámogatás szempontjából nem hátrányos helyzetűek számára de minimis jogcímen lehet a projekt keretében bérköltség támogatást nyújtani
 • a célcsoport számára munkába járás útiköltsége támogatása
 • a foglalkoztatást elősegítő képzésben történő részvétel támogatása (képzési költség; képzéshez kapcsolódó helyi/helyközi utazás; keresetpótló juttatás)

Eredmények:

 • 1 db Foglalkoztatási Paktum létrehozása
 • Megvalósíthatósági Tanulmány és Foglalkoztatási Stratégia, felmérések készítése
 • Paktum iroda kialakítása, működtetése
 • 195 fő beléptetése a projektbe
  • 80 fő támogatással foglalkoztatásba kerül
  • 10 fő a foglalkoztatási paktumok keretében álláshoz jutók közül a támogatás után hat hónappal állással rendelkezik

Székesfehérvári Foglalkoztatási FÓRUM ÜLÉSEK            

Foglalkoztatási Fórum: 2018. október 15.

Foglalkoztatási Fórum: 2018. május 29.

Foglalkoztatási Fórum: 2018. február 20.

Foglalkoztatási Fórum: 2017. november 30.

Foglalkoztatási Fórum: 2017. október 24.

Foglalkoztatási Fórum: 2017. május 30.

Foglalkoztatási Fórum: 2016. december 16.

Foglalkoztatási Fórum: 2016. november 30.

Foglalkoztatási Fórum alakuló ülése: 2016. október 24.

Az Irányító Csoport tagjai:

ICS TAG SZERVEZET

1.

Dr. Cser-Palkovics András - vezető

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

2.

Dr. Simon László - tag

Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály

3.

Kulcsár Szilvia - tag

Székesfehérvári Szakképzési Centrum

4.

Szántó Alexander Gábor - tag

Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének Fejér megyei Szervezete

5.

Szekfű Tibor - tag

Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Székesfehérvári Foglalkoztatási Fórum IRÁNYÍTÓ CSOPORT ÜLÉSEK:

Irányító Csoport Ülés: 2018. október 15.

Irányító Csoport Ülés: 2018. május 29.

Irányító Csoport Ülés: 2018. február 20.

Irányító Csoport Ülés: 2017. november 30.

Irányító Csoport Ülés: 2017. október 24.

Irányító Csoport Ülés: 2017. május 30.

 

Ssz. SZERVEZET NEVE

1.

Székesfehérvár MJV Önkormányzata

2.

Fejér Megyei Önkormányzat

3.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

4.

Fejér Megyei Kormányhivatal

5.

Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

6.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezete

7.

OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.)

8.

Közép Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

9.

Székesfehérvári Szakképzési Centrum

10.

Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar

11.

Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa

12.

Kodolányi János Főiskola

13.

Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége Fejér Megyei Szervezete

14.

Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete

15.

Fejér Megyei Kereskedő- és Vendéglátó Vállalkozók Érdekképviseleti Egyesülete

16.

Fejér Megyei Gyáriparosok Szövetsége

Fejér megye foglalkoztatási paktum kezdeményezései

Fejér Megyei Foglalkoztatási Paktum

Foglalkoztatási együttműködés Dunaújváros és járási területén

Helyi foglalkoztatási együttműködések Bicske járásban

Helyi foglalkoztatási együttműködések Enying járásban

Helyi foglalkoztatási együttműködések Gárdony járásban

Helyi Foglalkoztatási Együttműködések Martonvásár Járásban

Helyi foglalkoztatási együttműködések Mór járásban

Helyi Foglalkoztatási Együttműködések Sárbogárd Járásban

A Paktumiroda székhelye:

8000 Székesfehérvár, Városház tér 1

Tel.: +36 22/537-605; 537-619

e-mail: pozsik.kornelne@pmhiv.szekesfehervar.hu; jakab.csaba@pmhiv.szekesfehervar.hu

Pozsik Kornélné

Jakab Csaba

partnerségi koordinátor

paktumiroda vezető

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

Felmérések, programok

Stratégiai dokumentumok kiegészítő mellékletei 2018

Stratégiai dokumentumok

Fórum dokumentumok

Aktuális felhívás verzió