Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – bemutatták Szabados György új tanulmánykötetét

A Hiemer-házban mutatták be pénteken Szabados György „Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – történelmi és historiográfiai tanulmányok az Árpád korról” című új kötetét. Ezzel a kiadvánnyal egy új, tudományos sorozatot indított útjára a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont. 
2022.06.17. 22:00 |
Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – bemutatták Szabados György új tanulmánykötetét

A kötet Szabados György válogatott történelmi és historiográfiai tanulmányain keresztül vezeti be az olvasókat a IX–XIII. századi magyar múlt és a rá vonatkozó emlékezet egy-egy fejezetébe. A tudományos írások közül van, amelyik tavaly készült, de akad olyan is, amelynek első kidolgozása közel 20 éve történt.

A szerző a bevezetőben jegyzi, hogy egyetlen írását sem illesztette be a kötetbe változatlan formában, hanem ismereteinek bővülése vagy a hiányosságok kiköszörülése okán módosította a korábban leírtakat, így a tanulmánykötet szövegei a 2021. évi tudását tükrözik.

Az eseményen Kulcsár Mihály, a Kutatóközpont igazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Takács Miklós DSc régész, egyetemi tanár mutatta be, illetve méltatta a munkát.

A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont gondozásában megjelent tanulmánykötetet a Hiemer-ház Báltermében mutatták be pénteken. Kulcsár Mihály igazgató bevezetőjében elmondta: egy intézmény és egy tudományos kutató életében is nagy eredmény egy új kiadvány megjelenése. A 16 tanulmányból álló kötettel egy új, tudományos sorozatot indít a Kutatóközpont.

Azért hoztuk létre a Kutatóközpontot, hogy ápoljuk Siklósi Gyula emlékét, szellemiségét, és ilyen típusú tanulmánykötetek megjelentetésével bizonyítsuk, hogy nagyon komoly szakmai munka folyik a város történelme vonatkozásában.” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, fontos megbecsülnünk azokat az embereket, akik tudományos alapossággal gondozzák Székesfehérvár történelmét, feldolgozzák egy-egy fejezetét, majd nyilvánosságra hozzák a munkáikat. Forgathatóvá teszik a köteteket a szakmának és azoknak is, akik lokálpatriótaként fogékonyak a város történelmére, történetére.

A kötetet és annak szerzőjét Takács Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Bölcsészettudományi Kar – Régészettudományi Intézet egyetemi tanára méltatta. Elmondta: az 51 éves Szabados György tudományos publikációs listáján 156 tétel szerepel, ami igen magas szám. A sokat író történész számos új meglátással jelentkezik a munkáiban, hatásosan érvel, és az érveit hatásosan meg is védi, szakmai hozzászólásaira az igényesség mellett a humor és a fiatalos lendület egyaránt jellemző. A tanulmánykötetek minden esetben a kutató egy-egy munkásságát zárják le, ezért is fontos a most megjelent kiadvány.

A tanulmánykötetet a Megyeház utca 17. szám alatti Kutatóközponton keresztül lehet igényelni.

Várostörténet

 1. 32 éve lett megyei jogú város

  A város életében különös jelentőséggel bír az, hogy 1989 áprilisában megyei várossá, majd 1990. december 1-jén megyei jogú várossá nyilvánították. A Városi Levéltár és Kutatóintézet tanulmányában olvasható, hogy a korábbi szabad királyi város a kiegyezést követően törvényhatósági jogú város volt, 1945 után ez nem változott, azonban 1950-től a járási tanács alá rendelték Fehérvárt, majd 1954-ben járási jogú várossá vált.

  2022.12.01.
 2. Nem volt termálvíz

  Az energiaár-robbanás miatt erőteljesebben felmerül a különböző alternatív fűtési megoldások használatának lehetősége. Ilyen lehet akár a termálhő hasznosítás is. Fehérvár alatt 1936-ban kerestek először és utoljára termálvizet. A terv az volt akkoriban, hogy 600 méterrel a föld alatt melegvizet találnak és az a város alá benyúló mohai ásványvíz-medence vizével keveredve egyedülálló termálvizet eredményezett volna.

  2022.11.23.
 3. Aranybulla 100.

  1922-ben ezen a napon nagy ünnepségre készülődött Székesfehérvár. Az Aranybulla kibocsátásának 700. évfordulójára emlékezett akkor a város. A nagyszabású rendezvénysorozat részeként Aranybulla-emlékművet avattak a Csúcsos-hegyen. Az obeliszk azóta elpusztult. Ismerjék meg Önök is kalandos történetét, valamint az ötven éve készült, ma is a helyszínen látható emlékművet.

  2022.11.19.
 4. a Sörház-malom múltja

  Pillanatképek a Sörház-malom múltjából címmel nyílt kiállítás kedden az idén 30 éves fennállását ünneplő Kodolányi János Egyetem Fürdő utcai igazgatósági épületében. A tárlaton leírások, jegyzőkönyvek, térképek és fotók mutatják be az épületet, amely sörfőzőként, malomként és fürdőként is üzemelt egykoron. 

  2022.11.15.