Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – bemutatták Szabados György új tanulmánykötetét

A Hiemer-házban mutatták be pénteken Szabados György „Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – történelmi és historiográfiai tanulmányok az Árpád korról” című új kötetét. Ezzel a kiadvánnyal egy új, tudományos sorozatot indított útjára a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont. 
2022.06.17. 22:00 |

A kötet Szabados György válogatott történelmi és historiográfiai tanulmányain keresztül vezeti be az olvasókat a IX–XIII. századi magyar múlt és a rá vonatkozó emlékezet egy-egy fejezetébe. A tudományos írások közül van, amelyik tavaly készült, de akad olyan is, amelynek első kidolgozása közel 20 éve történt.

A szerző a bevezetőben jegyzi, hogy egyetlen írását sem illesztette be a kötetbe változatlan formában, hanem ismereteinek bővülése vagy a hiányosságok kiköszörülése okán módosította a korábban leírtakat, így a tanulmánykötet szövegei a 2021. évi tudását tükrözik.

Az eseményen Kulcsár Mihály, a Kutatóközpont igazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Takács Miklós DSc régész, egyetemi tanár mutatta be, illetve méltatta a munkát.

A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont gondozásában megjelent tanulmánykötetet a Hiemer-ház Báltermében mutatták be pénteken. Kulcsár Mihály igazgató bevezetőjében elmondta: egy intézmény és egy tudományos kutató életében is nagy eredmény egy új kiadvány megjelenése. A 16 tanulmányból álló kötettel egy új, tudományos sorozatot indít a Kutatóközpont.

Azért hoztuk létre a Kutatóközpontot, hogy ápoljuk Siklósi Gyula emlékét, szellemiségét, és ilyen típusú tanulmánykötetek megjelentetésével bizonyítsuk, hogy nagyon komoly szakmai munka folyik a város történelme vonatkozásában.” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, fontos megbecsülnünk azokat az embereket, akik tudományos alapossággal gondozzák Székesfehérvár történelmét, feldolgozzák egy-egy fejezetét, majd nyilvánosságra hozzák a munkáikat. Forgathatóvá teszik a köteteket a szakmának és azoknak is, akik lokálpatriótaként fogékonyak a város történelmére, történetére.

A kötetet és annak szerzőjét Takács Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Bölcsészettudományi Kar – Régészettudományi Intézet egyetemi tanára méltatta. Elmondta: az 51 éves Szabados György tudományos publikációs listáján 156 tétel szerepel, ami igen magas szám. A sokat író történész számos új meglátással jelentkezik a munkáiban, hatásosan érvel, és az érveit hatásosan meg is védi, szakmai hozzászólásaira az igényesség mellett a humor és a fiatalos lendület egyaránt jellemző. A tanulmánykötetek minden esetben a kutató egy-egy munkásságát zárják le, ezért is fontos a most megjelent kiadvány.

A tanulmánykötetet a Megyeház utca 17. szám alatti Kutatóközponton keresztül lehet igényelni.

Várostörténet

 1. Új tudományos sorozat indul

  A Hiemer-házban mutatták be pénteken Szabados György „Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – történelmi és historiográfiai tanulmányok az Árpád korról” című új kötetét. Ezzel a kiadvánnyal egy új, tudományos sorozatot indított útjára a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont. 

  2022.06.17.
 2. II. András koronázása

  1205. májusában két ünnepi eseménynek voltak tanúi azok, akik bebocsáttatást nyertek a Szűz Mária Bazilika falai közé. Előbb egy gyermekkirálynak, III. Lászlónak adták meg a végtisztességet, akit az Árpád-házi uralkodók közül utolsóként temettek el Székesfehérvárott. Május 29-én viszont már nem a vég, hanem az új kezdet került az érdeklődés középpontjába. Ezen a napon koronáztak királlyá egy harmincas évei elején járó fiatal férfiút, aki már nagyon várta ezt a pillanatot.

  2022.05.29.
 3. 334 éve szabadult fel a város

  Székesfehérvár török uralom alóli felszabadítása, a város visszavételének 334. évfordulója alkalmából tartottak megemlékező ünnepséget csütörtökön a Nemzeti Emlékhelynél.

  2022.05.19.
 4. 800 éves az Aranybulla

  Az Aranybullát hét példányban állították ki. Az elsőt a pápának küldték, hogy írassa be regisztrumába, a másodikat a johanniták, a harmadikat a templomosok kapták, a negyedik maradt a királynál, az ötödiket az esztergomi, a hatodikat a kalocsai káptalan, a hetediket pedig a nádor őrizte. Az alábbiakban Szabados György írását olvashatják, aki a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont történésze.

  2022.04.24.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár