Pozitív tapasztalatok, jó tanácsok - Székesfehérváron járt az Entente Florale Europe zsűrije

Székesfehérváron töltötte a keddi napot az Entente Florale Europe, az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije. A nemzetközi zsűri a nap folyamán a város számos pontját meglátogatta, majd a Best Western Lakeside Hotelben ismertették benyomásaikat, és látták el tanácsokkal a szakembereket.
2022.06.21. 22:16 |

Nézze meg az elmúlt két év székesfehérvári zöld híreit!

Az Entente Florale Europe-ot, vagyis az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét 1975 óta rendezik meg. Az elindulás óta már közel 700 település szerepelt a megmérettetésben, évről évre több ezer embert megmozgatva. A cél minden évben a fenntartható fejlődés népszerűsítése, a természetes tájak megőrzése, valamint a kulturált, virágokkal és zöld növényekkel tarkított tiszta környezet megteremtése. A zsűri többek között ezen szempontok alapján értékelte a résztvevő városokat.

Az idei versenyben Székesfehérvár mellett Magyarországról Orfű és Veresegyháza, Írországból Keadue és Dalkey, Németországból Bollstedt, Csehországból Dobrochov, Belgiumból Diksmuide, Ausztriából pedig Bad Sauerbrunn szállt harcba a minél jobb helyezésekért.

A kertészmérnökökből és tájépítészekből álló nemzetközi zsűrit dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Hiemer-házban. Ahogy a városvezető fogalmazott, Székesfehérvár büszke a történelmi múltjára, ugyanakkor arra törekszik, hogy egy modern, 21. századi város épüljön. „Az elmúlt esztendő nem volt egyszerű a közösségek számára, felértékelődött, hogy milyen környezetben élünk, töltjük a mindennapjainkat. Ezért is tartjuk nagy lehetőségnek azt, hogy megmutathassuk a szeretett otthonunkat, valamint lehetőségnek tartjuk azt is, hogy az önök szakmai véleményét felhasználva tudjuk majd a városunkat tovább fejleszteni. Mástól tanulni sosem szégyen, sőt, ez viszi előre a világot.” – ezekkel a gondolatokkal kívánt kellemes időtöltést és élményekkel teli napot a Magyarországról, Ausztriából, Csehországból, Németországból, Belgiumból és Írországból érkezett zsűrinek a polgármester.

A város bemutatását Lantay Attila főépítész, valamint Györök Orsolya főkertész kezdte. Előbbi korabeli térképeket és fotókat felhasználva mutatta be Székesfehérvár történelmét, valamint a város iparosodás utáni demográfiai és városképi változásait. A főkertész ismertette a Fehérvár Tüdeje programban elért eredményeket és a jövőbeli terveket, valamint részletesen bemutatta a zöld területek eloszlását. A zsűri a prezentációk után a Tourinform Irodától indulva bejárta a várost: a Belváros és a Püspöki Palota után több városrészbe is ellátogattak, szemügyre véve többek között a Koronás Parkot és az Aranybulla-emlékművet is.

A városban eltöltött nap után a zsűri Christy Boylan zsűrielnök vezetésével visszavonult, hogy hosszas tanácskozás után pontozzák a látottakat. A végeredményről az összes, a versenyben résztvevő város értékelése után, szeptemberben adnak tájékoztatást. Boylan zsűrielnök azonban - ugyan a pontértékek nélkül, de - átfogó elemzésben számolt be a nap során szerzett tapasztalataikról, valamint tanácsokkal és ajánlásokkal is ellátták a szakembereket.

Ahogy fogalmazott, kellemes tapasztalat volt látni, valamint megismerni azt a számos stratégiát és fejlesztési tervet, amellyel a város fenntarthatóbbá, zöldebbé varázsolja a környezetet, külön kiemelve a Zöld Város – Fehérvár Tüdeje programot. „Érzékeltük, hogy óriási programba vágtak bele az erdőtelepítési program keretében. Jó tanácsként azt tudnám mondani, hogy a multifunkcionalitásra és a funkciók összekapcsolására is összpontosítsanak etéren.” – értékelt a zsűrielnök, majd hozzátette, a levegő minősége kiváló, a tervezett erdőfejlesztések és fatelepítések pedig még jobbá fogják tenni a következő időszakban.

„Élveztük az elektromos autóbuszt, amiből tizenkét darabot állítanak üzembe. Az energiafelhasználás csökkentésének terén élen járó munkát végeztek, javasoljuk ennek folytatását. Nagyon élveztük a belvárosban tett látogatást is. Tapasztalhattuk, hogy felismerték és magukévá tették a történelmi örökségek megőrzését, amit különösen a Hiemer-ház és a Püspöki palota esetében is láthattunk.” A zsűrielnök hozzátette, az utcakép is nagy hatással volt a zsűrire, valamint kiváló bizonyítékokat láttak a zöld struktúrák felhasználására és arra, hogy a Települési Arculati Kézikönyvben említett építészeti útmutatásokat a gyakorlatba is sikerül átültetni.

Szerencsére nagyon jó az egyensúly az épített és a természetes környezet között – folytatta a Belváros értékelését Christy Boylan. A zsűri véleménye szerint az egyik legnagyobb kihívás, ami a város előtt áll, az úgynevezett szürke felületek zölddé integrálása. Továbbá pozitívumként szólt arról, hogy a város azt is felismerte: a forgalmi helyzet javítása is kulcskérdés lesz. „Nagy hatást gyakorolt ránk az is, hogy mennyire zölden illeszkednek az iparterületek a város további részeihez. Nagy dicséretet érdemelnek, hogy meghatároztak egy bizonyos arányt a zöldterületek vonatkozásában az iparterületeken is.”

„Rendkívüli hatást gyakorolt ránk a Sóstó Vadvédelmi Központ!” – idézte fel a Sóstó Természetvédelmi Területen tett látogatást, és külön kiemelte, hogy nagy örömére szolgált a sirályok előadása. Nagyon tetszett a zsűrinek, hogy a multifunkciós parkokban rendezett, gondozott fák fogadták őket.

Zsűri kiemelt figyelmet szentelt annak, hogy városszerte 122 játszótér található. Azon túl, hogy dicséretesnek tartják a törekvést a játszóterek bővítésére, tanácsuk szerint érdemes elgondolkozni úgynevezett természetközeli tereken, melyeknek tervezésébe akár a gyerekeket is bevonhatják a szakemberek. Ezeknek a természetes anyagokból felépített játszótereknek a létrehozása olcsó, fenntartható alternatívát jelent.

"Nagyon nagy hatást tett ránk, hogy a fákra rendkívüli figyelmet fordítanak és nagyon tetszett, hogy igen változatos és nagyszámú évelő növény is található a városban, különösen a körforgalmakban." Ezen keresztül is láttuk, hogy a fenntartás-karbantartás igen magas színvonalon történik. Mint mondta Európa szerte kibontakozóban van egy olyan mozgalom, hogy egyre kevesebb egynyári növényt ültetnek a városokban, mert ezek ültetése, öntözése nagyon energia és munkaigényes. "Inkább természetközeli, évelő növények ültetését javasoljuk, amelyek fenntartása kevesebb költséggel és munkával jár. Külön kérésünk lenne továbbá, hogy létesítsenek több méhlegelőt a városban."

A környezeti neveléssel kapcsolatban gratulált annak a csapatnak, amely a gyerekeket részesíti környezeti nevelésben: "a mesés kiskertek program nagyon nagy hatást tett ránk, hiszen a meséken keresztül tanulhattak a gyerekek a környezetükről." Gratulált, ahhoz a programhoz is, melynek keretében bevonták a hajléktalanokat a parkfenntartásba, hogy visszatérhessenek a munka világába.

Kiemelte, hogy óriási feladatot végeznek azzal, hogy virágokat osztanak a helyi lakosoknak, amit nagyon könnyű ugyan mondani, de megvalósítani annál nehezebb. Az a véleményünk, hogy a zöld környezet kialakításába minél jobban be kell vonni a helyi lakosságot.

"Javasoljuk, hogy a lakosság mellett a magánvállalkozások is jobban legyenek részesei a zöld környezet fenntartásának."

Nagy hatással volt ránk a Tourinform Irodában tett látogatás, ahol nagyon segítőkészek és rengeteg információval rendelkeznek, továbbá felkészültek idegen nyelvű információs anyagokkal. A zsűri hangsúlyozta, hogy minden egyes szakmai kérdésre igen kielégítő választ kaptak.

Kérdésünkre válaszolva Christy Boylan elmondta, hogy a város vizes élőhelye, a Sóstó volt rá a legnagyobb hatással, illetve kiemelte a faültetések és fagondozás magas színvonalát. 

„Szeretnénk, ha Székesfehérvár a régió, sőt Közép-Európa egyik legélhetőbb városa lehetne. Pozitív megerősítés a zsűritől, hogy jó az út, amin haladunk.” – fogalmazott a várost képviselve Lehrner Zsolt alpolgármester. Az Entente Floral Europe zsűrinap teljes programjának összeállítását és megvalósítását Bozai István vezetésével a Városgondnokság végezte. Ezért is köszönetet mondott Székesfehérvár városgondnoknak és csapatának, valamint a zsűrinek, az Önkormányzat munkatársainak és mindenkinek, aki részt vesz a várost szépítő, fenntarthatóvá tevő programok létrehozásában.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár