Új erdősávok a városban - 27.500 csemetét ültetnek a napokban

Több mint 9 hektár új erdőt telepít Székesfehérváron az elkövetkezendő héten a Városgondnokság és a VADEX. Így a most ültetendő, többnyire tölgy és szil összetételű területekkel összesen 12 hektár új erdővel gazdagodik Székesfehérvár közössége. 
2020.11.26. 08:23 |

A telepítések szerdán a Hübner András utca melletti területen kezdődtek meg, ahol a szakemberek 27.500 tő erdészeti csemetét telepítenek. Dr. Cser-Palkovics András polgármester a fásítás kapcsán azt mondta, hogy a Fehérvár Tüdeje Program a jövőben sem áll meg.

„Az erdő nem egyszerűen fák sokasága, hanem egy olyan bonyolult ökológiai rendszer, ami nélkül az emberiség nem tudna létezni. Szolgáltatásai nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is jelen vannak mindennapjainkban.” – olvasható a fehérvári erdősítési programban szakmai partnerként közreműködő Vadex oldalán.

Székesfehérvár több éve indította útjára a Fehérvár Tüdeje Programot, amelynek keretében több hektár új erdőt telepítettek már a szakemberek. 2020-ban sem állt meg ez az erdősítési program: az őszi ütem alkalmával a Palotaváros peremén létesítenek összesen több mint 9 hektár új erdőt. A telepítés első napjain a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. munkatársai a Hübner András utca melletti réten több mint 27500 tő kocsányos tölgyfát és szilt ültetnek.

Csete Gábor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. természetvédelmi szakmai vezetője elmondta, hogy most a létesülő 9 hektár és a tavaszi, majdnem 3 hektáros telepítés után környezetvédelmi szempontból sikeres évet zárhat a város: „Nagyon jó a tavasszal telepített erdőfoltok eredési aránya, szépen növekszenek a Palotavárosi tavak mentén, illetve a Sóstó Természetvédelmi Területen ültetett csemeték. A talajvizsgálatok után úgy gondoljuk, hogy itt, a Hübner András utca mögött is hasonlóan jó eredés lesz jellemző.” A most ültetésre kerülő erdészeti csemetékről a szakember azt mondta, hogy jó eséllyel 2-3 év múlva már kellemes árnyékkal szolgálnak majd az arra sétálóknak.

„Nagyon fontos, hogy nem lehet mindenhova erdőt telepíteni! Minden egyes tervezést egy szigorú és alapos talajminta-vételezés előz meg, amely során kiderül, hogy az adott területen milyen összetételű, szerkezetű és rétegződésű talajjal van dolgunk. Ebből lehet később megtervezni az erdő összetételét, és kiválasztani a talajhoz és fajhoz megfelelő ültetési technológiát.” – mondta el Balsay Zsolt, a Vadex Mezőföldi Zrt. ágazati igazgatója, aki hozzátette, hogy a jelenleg ültetés alatt álló terület rendkívül jó, közel 100 centiméteres termőföld-takaróval rendelkezik.

Dr. Cser-Palkovics András az erdőtelepítéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nagy öröm, hogy újabb ütemmel tudjuk folytatni a Fehérvár Tüdeje Programot, amelyet néhány évvel ezelőtt indítottunk el. A Hübner András utca mögött és a Palotavárosi tavak környékén a napokban több tízezer fát telepítenek majd a szakemberek. Az Önkormányzat, a Városgondnokság és a VADEX összefogásában megvalósuló projekt itt természetesen nem áll meg, további ütemekkel folytatjuk majd a klímavédelmi akciót.”

Városfejlesztés

 1. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 2. Jövő hétfőtől folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.14.
 3. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.
 4. Megemelte a Kormány a Kodály iskola felújítására szánt összeget

  A Kormány megemelte a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítására szánt összeget 891 millió forintra, így teljes egészében megvalósulhat a székesfehérvári iskola felújítása - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2020.12.19.
 1. Tavasszal kezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút fehérvári bevezető szakaszának építése

  A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést, ezzel együtt a meglévő kerékpárutat.

  2020.12.10.
 2. Új kutyafuttató és grund gyerekeknek az Almássy lakótelepen

  A gyerekeknek is megmaradt a kis grund és egy kutyafuttatót is ki lehetett alakítani az Almássy lakótelep egyik zöld sarkában. Igazi összefogás eredménye az új kutyafuttató, amivel a napokban készültek el a Városgondnokság szakemberei. 

  2020.12.08.
 3. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.
 4. Új erdősávok a városban - 27.500 csemetét ültetnek a napokban

  Több mint 9 hektár új erdőt telepít Székesfehérváron az elkövetkezendő héten a Városgondnokság és a VADEX. Így a most ültetendő, többnyire tölgy és szil összetételű területekkel összesen 12 hektár új erdővel gazdagodik Székesfehérvár közössége. 

  2020.11.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár