Nézze meg a Székesfehérvári Királyi Napok legszebb pillanatait

A Székesfehérvári Királyi Napok tíz napja alatt rengeteg csodálatos programban lehetett részünk Fehérváron. Látványos volt a megnyitó, a Musica Sacrán teltház előtt csendült fel Rossini Kis miséje, a Koronázási Szertartásjátékra pedig szinte lehetetlen volt már jegyet szerezni az utolsó napokban. A Zichy színpadon a néptáncosok és a könnyűzenei koncertek ezreket vonzottak a Belvárosba.
2018.08.21. 15:10 |

Mátyás király élete a Királyi Napok látványos megnyitóján

A Városház tér ünnepi fényjátékának felkapcsolásával és Mátyás király életének dicső tetteit bemutató látványos műsorral ünnepélyes keretek között kezdődött pénteken este a Királyok Napok idei programsorozata. A megnyitón az Alba Regia Táncegyesület és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkcióját láthatta a közönség és felvonult az óriásbábok népes családja is.


Ferenczi György és Pál István "Szalonna" Székesfehérváron

A Királyi Napok kihagyhatatlan programja a könnyűzenei koncertek sora. A Székesfehérvári Királyi Napok megnyitóján Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, valamint Pál István Szalonna és Bandája közös lemezbemutató koncertje várta a fehérváriakat. 


Kiállítás nyílt II. András életéről a Múzeumban

A Királyi Napok második napján a Szent István Király Múzeum Rendház épületében nyílt meg az „akit Jeruzsáleminek nevezünk - II. András élete és uralkodása" című kiállítás. A rendhagyó tárlat 2018 december 31-ig, hétfőtől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogatható.


Nemzetek kavalkádja az idei Néptáncfesztivál nyitógáláján

Utcatánccal és a nyitógálával kezdődött meg szombaton este a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A meghívott táncegyüttesek öt napon keresztül szórakoztatják majd a közönséget, betekintést engedve kultúrájuk rejtelmeibe.


Egyedülállő épületvetítés volt a bíróság homlokzatán

A Székesfehérvári Királyi Napok eseményeit idén is végigkísérték a fények. Új helyszínen, a bíróság épületén is 3D animáció és egyedi épületvetítés fogadta a Királyi Napok közönségét.


Rossini csodálatos egyházzenei alkotása csendült fel a Musica Sacrán

A zenekar, a kórus és a szólisták együttes hangzása, továbbá a látvány a Nemzeti Emlékhelyen, hacsak bő másfél órára is, de a lelkünkben felépítette az egykori koronázó bazilikát és minden bizonnyal királyaink is boldog szívvel tekintettek le arra a csodára, amit a Musica Sacra hozott el ősi koronázó városunkba.


Táncok és énekek a nagyvilágból a Városházán 

A Városházán fogadták hagyományosan, a Néptáncfesztiválra érkezett táncosokat, akik egy-egy dallal mutatkoztak be és töltötték meg vidámsággal a Dísztermet. 


A Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű ösztöndíjakat, a Deák Dénes Ösztöndíjat és a Deák Dénes Díjat

A Lánczos-Szekfű Ösztöndíjat az alapítvány kuratóriuma minden évben azoknak ítéli a hozzá tartozó anyagi támogatással együtt, akik az oktatás, a tudomány, a művészet terén munkálkodnak. A Deák Dénes Díjat az idei évben Igari Antal vehette át Fehérvár építészeti környezetének tervezésében való kiemelkedő munkásságáért, valamint városszépítő és védő tevékenységéért.


Belvárosi felvonulással és fergeteges gálával búcsúztak a néptánccsoportok lelkes közönségüktől

A Franciaországból, Görögországból, a Baskír Köztársaságból, Bulgáriából, Csehországból, Indiából, Indonéziából és Mexikóból érkezett együttesek, valamint a házigazda Alba Regia Táncegyüttes varázsolt fergeteges hangulatot a Belvárosba, ízelítőt adva jellegzetes táncaikból.


A Magna Cum Laude is színpadra lépett a Székesfehérvári Királyi Napok könnyűzenei koncertsorozatában 


Királyszobor - felavattták Horváth János egészalakos alkotását Kisfaludon

A Szabadművelődés Háza kezdeményezésére, Székesfehérvár Közgyűlésének támogatásával pénteken ünnepélyes keretek között avatták fel Horváth János Királyszobor című egész alakos faszobrát a Kisfaludi Közösségi Ház előtti téren.


Ribi Péter vehette át idén a Szent István Emlékérmet és Díjat 

Tizenötödik alkalommal adták át a Szent István Emlékérmet és Díjat, az idei díjazott Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője volt. A magánszemélyek által, 2004-ben alapított díjat minden esztendőben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul.


II. András és élete elevenedett meg a szakrális színpadon

Idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18-19-én, szombaton és vasárnap mutatták be a Koronázási szertartásjátékot. 


Felavatták Csitáry G. Emil domborművét a Fő utcán

Székesfehérvár legnagyobbat alkotó polgármestere volt Csitáry G. Emil, aki a két világháború közötti időszakban nemcsak utakat, iskolákat épített, hanem visszaadta város büszkeségét is történelmi múltjára, hagyományaira. Emléktábláját - Pintér Balázs alkotását - egykori otthona, a Fő utca 2. számú ház falán avatták fel.


Székesfehérváron találkoztak az ország borrendjei

Magyarország és a Kárpát-medence legnagyobb borrendi összejövetelét tartották Székesfehérváron, a Királyi Napokon. Az ország történelmi és hagyományos borvidékeiről érkezett küldöttségek a zártkörű szakmai programok mellett hagyományosan felvonultak a Belvárosban, ahol volt boráldás és borlovag-avatás is.


Életre kelt a swing a Fehérvár Big Band koncertjén

A Fehérvári Big Band showműsora Hámori János vezetésével a nagyzenekari jazz igazán hangulatos, nagyszabású rendezvénye volt a Broadway legnagyobb slágereivel.


Cento nevezetességeiről nyílt kiállítás a Bory-várban

Az Öreghegyi Mulatság keretében nyílt meg az a kiállítás, amely Székesfehérvár olasz testvérvárosának legszebb helyeit mutatja be. A tárlatot dr. Cser-Palkovics András polgármester és Simone Maccaferri, Cento alpolgármestere nyitotta meg.


Öreghegyi Mulatságok kenyéráldással és borkóstolással

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a Szent István napját megelőző napon rendezik Öreghegyen a városrész legnagyobb ünnepét, az Öreghegyi Mulatságot. Idén sem volt ez másként, a 27. rendezvényen a szórakoztató zenés-táncos színpadi műsorszámok mellett a meghívott borrendek felvonulásával, az Öreghegy Bora 2018 címek kihirdetésével, kenyér- és boráldással várták a vendégeket.


Szabó Balázs és Bandája a Királyi Napokon

Muzsikaforgataggal zárult a Székesfehérvári Királyi Napok koncertsorozata a Zichy színpadon: a magyar népzene, a könnyűzenei műfajok és a klasszikus hangszerelés sajátos világa varázsolta el a közönséget.


Kenyéráldás Szent István ünnepén

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét Spányi Antal, püspök a Szent Imre templomban. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.


A népi kultúra költözött Augusztus 20-án a Belvárosba

A nemzetközi néptáncfesztivál után ismét beköltözött a népi kultúra Székesfehérvár Belvárosába. „Dunán innen, Dunán túl” mottóval második alkalommal költözött az élő népművészet a Fő utcára a Székesfehérvári Királyi Napok keretein belül. 


Fehérvári joggal Szent István ünnepén - ünnepi közgyűlés első királyunk lovasszobránál

Ünnepi közgyűlést színhelye volt a Szent István tér augusztus 20-án. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester emlékezett a "fehérvári jogra", majd a város fejlődéséről szólva kiemelte, hogy a múlt és a jövő együtt teszi erősebbé Fehérvárt. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is. A Közgyűlést megelőzően államalapító királyunk előtti tiszteletadás volt a Nemzeti Emlékhelyen.


Táncra magyar! - néptáncegyüttesek gálája a Királyi Napok utolsó estéjén a Belvárosban


Idén is sokan voltunk a Palotavárosi tavaknál az ünnepi tűzijátékon

Közélet

 1. A bölcsődevezetőket és a bölcsődei dolgozókat köszöntötték

  A Bölcsődék Napja alkalomból szervezett ünnepséget Székesfehérvár Önkormányzata a bölcsődei dolgozóknak a Hiemer-házban. Magyarország első bölcsődéjét 165 évvel ezelőtt, 1852. április 21-én nyitották meg Pesten, a jeles évforduló tiszteletére a 2010-ben hivatalosan is a Bölcsődék Napjává nyilvánították ezt a napot.

  2019.04.24.
 2. Tisztújításról és a jubileumi év programjáról is határoztak a HTBK közgyűlésén

  A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének éves közgyűlésén a résztvevők határoztak a szervezet fennálásának 25. évét ünneplő jubileumi év programjáról és megválasztották a következő négy éves időszak vezetőit is. A HTBK elnöke továbbra is Karsai Béla lesz, munkáját alelnökként Görög István segíti.

  2019.04.23.
 3. Időskori aktivitás és a nyugdíjas korosztály helyi lehetőségei

  A Városi Idősügyi Tanács tagjaival ismertette Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a Nyugdíjas párbeszéd programjának a tapasztalatait és eredményeit. Bemutatta a 35 találkozó kezdeményezéseivel kapcsolatos tájékoztató füzetet, és a város által támogatott programok közül például az informatikai képzésről, a táncos rendezvényekről, illetve a nyugdíjas expóról is beszélt a tagoknak. 

  2019.04.23.
 4. Húsvétvasárnap - ünnepi püspöki szentmise Urunk feltámadásának napján

  Húsvétvasárnap ünnepének délelőttjén Spányi Antal, megyés püspök celebrált szentmisét a Szent Imre templomban. „Krisztus húsvéti feltámadása arra hív meg bennünket, hogy újjászülessünk, krisztusi emberként szülessünk újjá, új erkölcsi tartással, új gondolkodásmóddal.” - emelte ki ünnepi homíliájában a főpásztor.

  2019.04.21.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek