Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.
2022.01.13. 08:38 |

A fagyos idő ellenére jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai.

A Csúcsos-hegy alatti parkolók már elkészültek, mint, ahogy az emlékműhöz felvezető két gyalogos út is és a több ezer tő növényből is nagyon sokat sikerült már késő ősszel elültetni.

A Nagyszombati út felől, a meredekebb Árpád-lépcső, míg a dombon körbe vezetve, a lankásabb, kanyargós András-lépcsőn fel lehet majd jutni a csúcsra. A sétányok is lassan a végleges formájukat mutatják már.

„A díszburkolatok szinte 100%-a elkészült, egy -két helyen van még munka. Elkészült a kerékpáros út bekötése is a pihenőhellyel együtt, a parkoló is megépült már, még a Nagyszombati út felőli bekötő aszfalt út helyreállítása hiányzik. Egy ivókút kerül még elhelyezésre a területen ezen kívül, egy tűzrakóhellyel. ” - mondta el a Fehérvár Televíziónak Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda irodavezetője.

A felújítás során egy pihenőterasz is épült.

Ez kilátóként, parkolóként, de adott esetben rendezvényterületként is funkcionálhat majd. Az itt épülő színpad szerkezete is áll már. Több helyen pedig kertészeti munkák is történtek már az emlékműnél.

A legtöbb sétány mellett fasor húzódik majd, de rendkívül sokféle évelő növényt is telepítenek a napos területre. „Ősszel már a növények egy része telepítésre került a területen, ott, ahol a burkolatépítés engedte ezt a munkát. A végső befejezés, azonban március, április környékén történik meg. Még fák, cserjék hiányoznak, illetve az évelő növények beültetése is hátravan még.” - tette hozzá Nagy Zsolt.

Az elmúlt időszakban maga az Aranybulla emlékmű is megszépült.

Homokfúvásos technikával megtisztították Rétfalvi Sándor 1972-es alkotását, mely 1990-ben került jelenlegi helyére, a feliratokat is helyreállították rajta. Az emlékmű és annak környezete az Árpád Ház program keretében újul meg, az Aranybulla Emlékév tiszteletére. Április közepére végeznek az emlékmű felújítási munkálataival.

Városfejlesztés

 1. Minden egy helyen! – megújult a családsegítő szolgálati rendszer az Alba Bástyában

  Befejeződött az Innovatív Szociális Szolgáltató Központ kialakítása Székesfehérváron, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt. Az önkormányzati tulajdonú, üresen álló épületet felújították, itt kapott helyet az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, amely korábban 16 telephelyen működött városszerte.

  2022.01.24.
 2. Elsőként Fejér megyében állnak forgalomba az új Mercedes-Benz buszok

  A Volánbusz idén is folytatja a flotta megújítását a 2018-ban indított nagyszabású járműfiatalítási programjának keretében. Ennek következő lépéseként forgalomba állnak az első magyar gyártású új Mercedes-Benz REFORM 501 LE típusú autóbuszok. A 88 járműből 26 busz Fejér megye helyközi járműflottáját erősíti, melyek közül az első 6 már meg is érkezett.

  2022.01.20.
 3. Kormányzati forrásból újulhatnak meg Öreghegy fő útjai

  Hétfőn délelőtt jelentette be Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője közösségi oldalán, hogy a Kormány elfogadta javaslatát, így 2022 és 2025 között állami forrásból teljeskörűen, közművekkel együtt megújul a Pozsonyi út, a Zsolnai út, a Nagyszombati utca, a Kassai utca és a Nyitrai utca. Dr. Cser-Palkovics András polgármester szintén közösségi oldalán fejezte ki örömét a hírrel kapcsolatban.

  2022.01.10.
 4. Április közepére készül el az Öreghegyi Közösségi Ház felújítása

  Az Öreghegyi Közösségi Ház felújítás miatt várhatóan április 15-ig zárva tart. A ház állandó csoportjai ideiglenesen a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) más művelődési házaiban és közösségi tereiben működnek.

  2022.01.07.
 1. Elkészült a Deák Ferenc utca páros oldalán a belső utak teljes felújítása

  Véget ért a Deák Ferenc utca és Lövölde út közötti területen a belső úthálózat és a parkolók felújítása. Az utolsó ütemben a 8-48. számok közötti szakaszon újult meg az útburkolat és a járda. A körzetben az Erzsébet utcában és a Deák páratlan oldalán folytatódnak az útfelújítások.

  2022.01.04.
 2. Újabb szintre emeli Fejér megye közösségi közlekedését az új intermodális csomópont

  Az egész Fejér megyére kiható közlekedési beruházás tervezőjét és kivitelezőjét keresi a NIF. Székesfehérváron a helyi, helyközi autóbuszok és a vasút találkozási pontja a jövőben kerékpáros és autós útvonalakkal egészül ki - írja a magyarepitok.hu

  2021.12.29.
 3. A Vásártér városi tulajdonban marad - erősítette meg a polgármester

  Nem értékesíti a Vásárteret Székesfehérvár Önkormányzata! – erősítette meg újra a város szándékát dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere a pénteki rendkívüli közgyűlést követően beszélt erről, hiszen félreértés alakult ki a téma kapcsán.

  2021.12.20.
 4. Elkezdődött az új bölcsőde építése a Maroshegyen

  Az új maroshegyi bölcsőde a tervek szerint jövő év végéig megépül, és mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági elvárásoknak. A földmunkákkal már elkezdődött az építkezés és a kivitelező még idén végezni szeretne az alapozási munkákkal.

  2021.12.16.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár