Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.
2022.01.13. 08:38 |

A fagyos idő ellenére jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai.

A Csúcsos-hegy alatti parkolók már elkészültek, mint, ahogy az emlékműhöz felvezető két gyalogos út is és a több ezer tő növényből is nagyon sokat sikerült már késő ősszel elültetni.

A Nagyszombati út felől, a meredekebb Árpád-lépcső, míg a dombon körbe vezetve, a lankásabb, kanyargós András-lépcsőn fel lehet majd jutni a csúcsra. A sétányok is lassan a végleges formájukat mutatják már.

„A díszburkolatok szinte 100%-a elkészült, egy -két helyen van még munka. Elkészült a kerékpáros út bekötése is a pihenőhellyel együtt, a parkoló is megépült már, még a Nagyszombati út felőli bekötő aszfalt út helyreállítása hiányzik. Egy ivókút kerül még elhelyezésre a területen ezen kívül, egy tűzrakóhellyel. ” - mondta el a Fehérvár Televíziónak Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda irodavezetője.

A felújítás során egy pihenőterasz is épült.

Ez kilátóként, parkolóként, de adott esetben rendezvényterületként is funkcionálhat majd. Az itt épülő színpad szerkezete is áll már. Több helyen pedig kertészeti munkák is történtek már az emlékműnél.

A legtöbb sétány mellett fasor húzódik majd, de rendkívül sokféle évelő növényt is telepítenek a napos területre. „Ősszel már a növények egy része telepítésre került a területen, ott, ahol a burkolatépítés engedte ezt a munkát. A végső befejezés, azonban március, április környékén történik meg. Még fák, cserjék hiányoznak, illetve az évelő növények beültetése is hátravan még.” - tette hozzá Nagy Zsolt.

Az elmúlt időszakban maga az Aranybulla emlékmű is megszépült.

Homokfúvásos technikával megtisztították Rétfalvi Sándor 1972-es alkotását, mely 1990-ben került jelenlegi helyére, a feliratokat is helyreállították rajta. Az emlékmű és annak környezete az Árpád Ház program keretében újul meg, az Aranybulla Emlékév tiszteletére. Április közepére végeznek az emlékmű felújítási munkálataival.

Városfejlesztés

 1. Négy iskola újul meg

  Négy oktatási intézmény vizesblokkjainak felújítása fejeződött be az elmúlt napokban a „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében. Mintegy bruttó 250 millió Ft-ból valósult meg a Hétvezér Általános Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és a Táncsics Mihály Általános Iskola valamennyi vizesblokkjának felújítása.

  2022.08.10.
 2. Elkészült a 3D-s felfestés

  A Selyem és a Horog utca kereszteződésénél nemrégiben elkészült minikörforgalom közepe egy speciális, 3D-s felfestést kapott a napokban a jobb láthatóság érdekében. A körforgalomban három oldalról gyalogos-átkelőhelyeket is építettek járdakapcsolatokkal és közvilágítás is létesült.

  2022.08.09.
 3. Újabb elektromos buszok

  Hétfőtől újabb három elektromos Ikarus áll forgalomba Székesfehérvár közösségi közlekedésében, így összesen már öt elektromos busz járja a város útjait. Augusztusban és szeptemberben további hét elektromos busz érkezik. Az elektromos buszok többségében a 31-es, a 33-as, a 34-es, 43-as, 44-es járatokon fognak közlekedni.

  2022.07.31.
 4. Félpályás lezárás van érvényben

  Következő üteméhez érkezik a Sárkeresztúri úton a körforgalmú csomópont kialakítása: pénteken délutántól az eddig lezárt félpályára terelik át a forgalmat, és megkezdik a csomópont másik felének kialakítását, a déli összekötő út építéséhez kapcsolódóan. A közlekedést továbbra is jelzőlámpa irányítja.

  2022.07.29.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár