Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

Jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai. Kezdenek testet ölteni a korábbi látványtervek a Csúcsos-hegyen. Már elkészült a két díszlépcső, a parkolók többsége, és lassan végeznek az ide tervezett pihenő terasszal is. A díszburkolatok többsége is helyére került, megszépült maga az emlékmű is melynek környékére több ezer tő növényt is ültetnek.
2022.01.13. 08:38 |
Jól halad a munka az Aranybulla Emlékműnél – tavasz közepére elkészül

A fagyos idő ellenére jól haladnak az Aranybulla Emlékmű felújítási munkálatai.

A Csúcsos-hegy alatti parkolók már elkészültek, mint, ahogy az emlékműhöz felvezető két gyalogos út is és a több ezer tő növényből is nagyon sokat sikerült már késő ősszel elültetni.

A Nagyszombati út felől, a meredekebb Árpád-lépcső, míg a dombon körbe vezetve, a lankásabb, kanyargós András-lépcsőn fel lehet majd jutni a csúcsra. A sétányok is lassan a végleges formájukat mutatják már.

„A díszburkolatok szinte 100%-a elkészült, egy -két helyen van még munka. Elkészült a kerékpáros út bekötése is a pihenőhellyel együtt, a parkoló is megépült már, még a Nagyszombati út felőli bekötő aszfalt út helyreállítása hiányzik. Egy ivókút kerül még elhelyezésre a területen ezen kívül, egy tűzrakóhellyel. ” - mondta el a Fehérvár Televíziónak Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda irodavezetője.

A felújítás során egy pihenőterasz is épült.

Ez kilátóként, parkolóként, de adott esetben rendezvényterületként is funkcionálhat majd. Az itt épülő színpad szerkezete is áll már. Több helyen pedig kertészeti munkák is történtek már az emlékműnél.

A legtöbb sétány mellett fasor húzódik majd, de rendkívül sokféle évelő növényt is telepítenek a napos területre. „Ősszel már a növények egy része telepítésre került a területen, ott, ahol a burkolatépítés engedte ezt a munkát. A végső befejezés, azonban március, április környékén történik meg. Még fák, cserjék hiányoznak, illetve az évelő növények beültetése is hátravan még.” - tette hozzá Nagy Zsolt.

Az elmúlt időszakban maga az Aranybulla emlékmű is megszépült.

Homokfúvásos technikával megtisztították Rétfalvi Sándor 1972-es alkotását, mely 1990-ben került jelenlegi helyére, a feliratokat is helyreállították rajta. Az emlékmű és annak környezete az Árpád Ház program keretében újul meg, az Aranybulla Emlékév tiszteletére. Április közepére végeznek az emlékmű felújítási munkálataival.

Városfejlesztés

  1. Elkészültek a tervek a felújításra

    Elkészült a városi uszoda energetikai felújításának, illetve a szaunarészleg bővítésének a terve, amit a Városfejlesztési Kft. szakemberei terveztek meg az üzemeltető Városgondnokság megrendelésére. Az uszoda 1989-es átadása óta jelentős felújításon még nem esett át. A város üzemeltetési szempontból legdrágább létesítménye évente 850 millió forintból működik, ami jelentősen csökkenne egy átfogó felújítás után.

    2024.04.25.
  2. 64 új kórterem a kórházban

    Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása. A 112 ágyas, 64 kórtermes új kórházi épület a belgyógyászaton kívül a tüdőgyógyászati osztálynak ad majd otthont, de itt kezelik majd a rákos és fertőzéses megbetegedéssel küzdő betegeket is. Az új kórházi épület, a teljes berendezéssel együtt nyáron állhat a fehérvári egészségügy szolgálatába.

    2024.04.23.
  3. Fejlesztések Csalán

    A Depónia Nonprofit Kft. csalai központjában két fontos beruházás is elkészült: egy megújult, 21. századi lakossági fogadóteret alakítottak ki, valamint a hulladékkezelő központ belső útját is felújították. A fejlesztésekrő tartott tájékoztatón elhangzott, hogy már nem csak érkezik, hanem távozik is a hulladék Csaláról, ami más helyeken kerül újrahasznosításra.

    2024.04.22.
  4. Turbósítás, kétsávosítás

    A város saját költségén indította el az Új Csóri úti körforgalom nagyobb áteresztő képességének érdekében egy engedélyes terv elkészítését. A körforgalom kapacitásbővítésével kapcsolatos engedélyezési tervdokumentáció a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel egyeztetve készült a sok közlekedési problémát okozó csomópont fejlesztéséről, melynek döntéselőkészítő anyagának kivonatát az alábbiakban olvashatják.

    2024.04.21.