Kezdődik az Aranybulla emlékmű környékének teljes felújítása

Megújul teljesen az Aranybulla emlékmű: kilátóterasz lesz az emlékmű körül, ahova lépcső vezet majd, lesz kerékpáros pihenő, erdei sétaút és egy új parkoló is. Összesen 152 fát, 5438 cserjét és sövényt is ültetnek továbbá automata öntözőrendszert építenek ki. Minden meglévő növény megmarad és nagyon vigyáznak majd ezekre a kivitelezésnél. 
2021.06.29. 17:38 |

Az Árpád-ház program keretén belül újul meg az Aranybulla emlékmű és környéke.

Az Aranybullánál megmarad a felfelé vezető út, de sokkal gyalogos-barátabb lesz. Kialakítanak egy rendezvényterületet is, amit ma parkolóként használnak az emlékmű alatt. Ez egyfajta kilátó teraszként is funkcionál majd és épül egy fa burkolatú pihenőterasz, ami akár színpadként is szolgálhat. 

Kedden délután Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési kélpviselője a helyszínen ismertették a beruházást.

Sok ülőhely és pad is lesz az Aranybulla körül, ahol valószínűleg megnövekszik majd a látogatottsága a környékének, így kényelmesebb parkolási lehetőséget is terveztek. Kialakítanak egy kerékpáros pihenő központot is.

A Nagyszombati út felől egy díszlépcső vezet majd fel a csúcsra, ahol egységes növénytakaró lesz a kikopott fű és rossz állapotú növényzet helyett. A legtöbb sétány mellett fasor húzódik, de rendkívül sokféle virág is lesz majd a napos területeken.

Közeleg az Aranybulla emlékmű és ezért is öröm, hogy sikerült elérni Vargha Tamás országgyűlési képviselővel közösen, hogy nem csak a belvárost, hanem az Aranybulla környékét is érinti az Árpád-ház Program - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester. "Egy 650 millió forintos felújítás kezdődik két ütemben: először az infrastrukturális és tájépítészeti elemek épülnek meg, majd a növények telepítése ősszel, illetve jövő tavasszal lesz majd." Fehérvár polgármestere kiemelte, hogy ez a helyszín is méltó része lesz a 2022-es megemlékezéseknek.

A munkaterületet átadták már a kivitelezőnek, akinek hat hónap áll rendelkezésére, hogy elkészüljön, a növénytelepítésnek pedig 2022 április végéig kell megtörténnie.

Nagyon szép környezetet terveztek a tájépítészek az Aranybullához kerékpáros pihenővel együtt, ami nagyszerű kirándulóhely is lesz – mondta Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Beszélt arról is, hogy sok háttérmunka szükséges ahhoz, hogy az Árpád-ház Program egyes elemei a kivitelezési fázisba érjenek, hiszen a tervezéstől, források megszerzésén át a kivitelezésig sokrétű feladatai vannak egy ilyen beruházásnak. „Bízom abban, hogy a székesfehérváriak örömére szolgál majd ez a fejlesztés is.”

Városfejlesztés

 1. Elkezdődött a burkolatfelújítás a Budai úton - szeptember 30-ig végeznek

  Az aszfaltburkolat lemarásával kedden elkezdték a burkolatfelújítási munkálatokat a Budai úton. A Seregélyesi út – Lövölde út közötti szakasz a tervek szerint szeptember 30-ig készül el, a kivitelezés idején az egy-egy sávos közlekedést tudják biztosítani.

  2021.07.28.
 2. Hétfőn késő délutántól újra két irányba lehet közlekedni a felújított Sarló utcában

  A munkálatok még nem fejeződtek be teljesen, de hétfőn késő délutántól visszaállt az eredeti forgalmi rend a Sarló utcában, ugyanis az eredetileg tervezett három hét helyett jelentősen gyorsabban haladt a munkálatokkal a kivitelező. A forgalomcsillapító pódiumok építése még zajlik, így időszakosan félpályás útlezárás még lehetséges az utcában.

  2021.07.26.
 3. Zajlik a Táncsics Mihály Általános Iskola udvarfelújítása

  Már zajlanak a KÉPES program idei felújítási munkálatai: a Táncsics Iskola udvarán folyik a felszedett régi térkő elszállítása, majd a földmunkákkal, a vízelvezetéssel és az új térkő lerakásával folytatódik a tér szépítése.

  2021.07.23.
 4. A Turisztikai Ügynökség képviselői tartottak bejárást a felújított Tourinform Irodában

  Hétfőn este a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetői a város országgyűlési képviselőivel és alpolgármesterével közösen nézték meg a májusban átadott, felújított Tourinform Irodát. A látogatás apropója az a keddi konzultáció Székesfehérváron, ami az Ügynökségnek a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 keretében végzett tevékenységeiről, a helyi fejlesztésekről fog szólni.

  2021.07.19.
 1. 1,67 milliárd forinttal támogatja a Ciszterci Gimnázium felújításának 2. ütemét a Kormány

  A Kormány 1,67 milliárd forinttal támogatja a Ciszterci Gimnázium felújításának 2. ütemét, így megszakítás nélkül folytatódhat, és jövőre be is fejeződhet a megkezdett munka - jelentette be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2021.07.08.
 2. Megújul az István Király Iskola udvara, és zajlik a parkolóépítés is

  A következő tanévnyitón már felújított belső udvar fogadja a 35 éves jubileumát ünneplő István Király Általános Iskola tanulóit. A képviselői keretből elindult beruházás mellett zajlik az intézmény mellett a parkolók építése: 22 új kialakítású, illetve 2 „kiss & go” hellyel, amit 35 millió forintból valósul meg a városi Saára Gyula program keretében.

  2021.07.07.
 3. A második hídra is beemelték a gerendákat a déli összekötőúton

  Ma délelőtt kezdték beemelni a börgöndi vasútvonal feletti közúti felüljáró 12 méter fesztávolságú gerendáit, a déli összekötőút építéséhez kapcsolódóan. A Takarodó út végén harminc elem kerül a helyére holnapig, a folytatásban pedig a híd pályalemez-építési munkálatai zajlanak majd.

  2021.07.06.
 4. Kezdődik az Aranybulla emlékmű környékének teljes felújítása

  Megújul teljesen az Aranybulla emlékmű: kilátóterasz lesz az emlékmű körül, ahova lépcső vezet majd, lesz kerékpáros pihenő, erdei sétaút és egy új parkoló is. Összesen 152 fát, 5438 cserjét és sövényt is ültetnek továbbá automata öntözőrendszert építenek ki. Minden meglévő növény megmarad és nagyon vigyáznak majd ezekre a kivitelezésnél. 

  2021.06.29.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1