Árpád-ház Program - kezdődik a sétaút kivitelezése

Az Árpád-ház Program legfontosabb célkitűzése a város Árpád-korhoz illetve a középkorhoz kapcsolódó építészeti és történelmi relikviáinak összekötése egy tematikus sétaúttá, mely fizikailag és szellemileg is kijelöl egy bejárható útvonalat. Hosszú előkészítő munkálatok után az első elemek kivitelezése hamarosan kezdődik és még tavasszal kiírják a közbeszerzését a volt Köztársaság Mozi felújításának is, ahol méltó körülmények között helyezik el az egykori Nagyboldogasszony Bazilika köveit.
2019.03.07. 16:44 |

A Szent István Emlékévben, 2013-ban kezdeményezte Székesfehérvár városa, hogy méltó módon emlékezzünk meg az Árpád-házi királyainkról, melyet Magyarország Kormánya is támogatott – mondta Vargha Tamás az Árpád-ház Program kormánybiztosa, Fehérvár országgyűlési képviselője. Mint kiemelte, a Várkörúton a Zsuzsanna forrásnál is lesz egy emlékező pont, átellenben pedig, a volt Köztársaság Moziban méltó elhelyezést nyernek az egykori Bazilika megmaradt kövei. 

A fejlesztés első ütemeként megépül a Várkörúton a városkaputól a tervezett kőtárig a sétaút ezen szakasza, amely a kőrovátkákat, a rejtett világítással is kiemelt homlokzati királyjeleket és emellett közterületi zöldfelület-fejlesztést, valamint információs tábla kihelyezését jelenti.

Sokszor beszéltünk már az Árpád-ház Programról és sokan kérdezték, hogy mit is takar ez valójában, illetve mikor lesznek az egyes elemek fizikailag is megérinthetők - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Az első ilyen elem kivitelezése hamarosan elindul, amivel 21. századi módon jelezzük, hogy Székesfehérvár, a nemzet történelmi fővárosa, egy fejedelmi és királyi központ volt. Aki otthonosan mozog a magyar történelemben, az pontosan tudja, hogy kiket és mikor koronáztak Székesfehérváron, most azonban a Nemzeti Emlékhely sétaút keretében lehetősége lesz mindenkinek egy szép séta mellett megismerkedni a városban koronázott királyokkal. "A Köztársaság Mozi esetében túl vagyunk az összes előkészítő munkán, az engedélyes és a kiviteli tervek is elkészültek már. Gyakorlatilag pedig az összeállítása zajlik már a közbeszerzési eljárásnak és bízunk benne, hogy tavasszal ezt ki is lehet írni." 

Cser-Palkovics András elmondta, hogy elérkezünk ahhoz a pillanathoz, amikor a rengeteg előkészítő munka után a fizikai megvalósítások következnek és biztos vagyok abban, hogy ez emeli a város fényét is.

A Sétaút I.-II. ütem nyomvonalának vázlata. 

A Sétaút nagy része a történelmi belváros tömbjének déli részén helyezkedik el, az egykori városfalakon belül. Ez alól egyetlen megállóhely képez kivételt, a Csúcsos-hegyen elhelyezett Aranybulla-emlékmű. Ez a 2022-es Aranybulla emlékév közeledte okán került be a Sétaút jelenlegi nyomvonalába. 

Lantay Attila Székesfehérvár főépítésze elmondta, hogy a sétautat egyfajta időutazásként kell tekinteni, aminek a „rovátkái a történelem másodpercmutatói" lesznek. Ezeken végigmenve újra vissza lehet majd érni a Nemzeti Emlékhelyhez. A Fehérváron koronázott királyok mindegyike megtalálható lesz a sétaúton, amiket nagyon szép kovácsoltvasból készítenek és még éjszakai világítást is kapnak. Lesznek információs táblák, zöldövezeti beavatkozások és bízunk abban, hogy új gyalogos utak alakulnak ki, hiszen tömbbelsőkben terveztünk olyan átjárási lehetőségeket, amik eddig nem voltak: a volt Köztársaság Mozin keresztül is át lehet majd menni a Távírda utcába és a Várkörútról az Árpád-fürdő háta mögött a Kossuth udvaron keresztül a Kossuth utcába is el lehet majd jutni - mondta Fehérvár főépítésze.

Az Árpád-ház program keretén belül újul meg az Aranybulla emlékmű és környéke.

Az egységesen formált Nemzeti Emlékhely-Sétaút részeként  a Csúcsos-hegy teljes megújítása is a program része. Rétfalvi Sándor 1972-ben készült alkotása, az Aranybulla emlékmű környezetét érintő revitalizáció, beavatkozás célja, hogy a jelenleg elhanyagolt, kihasználatlan terület alkalmassá, méltóvá váljon komolyabb megemlékezések rendezésére, a hétköznapokban pedig kirándulóhelyként funkcionálhasson. 

Sok ülőhely és pad lesz az Aranybulla körül, ahol valószínűleg megnövekszik majd a látogatottsága a környékének, így lent egy parkolót is terveztek. Kialakítanak egy kerékpáros pihenő központot, illetve a meglévő kerékpárút összeköttetésre kerül a Budai út melletti kerékpárúttal.

Városfejlesztés

 1. Járdafelújítások Felsővárosban - az Agyag utca után a Kertalja és a Havranek jön

  Közel 580 négyzetméteren, 425 folyóméter hosszan készült el a térköves járda az Agyag utcában, amely közel 16,5 millió forintba került. A járdaépítések nem állnak meg Felsővárosban, két héten belül átadják a munkaterületet a kivitelezőnek a Kertalja és a Havranek utcai járdák felújítására.

  2019.05.22.
 2. Megújult járdákat, lépcsőket, támfalat adtak át a Királysoron

  Műszaki átadást tartottak szerdán délelőtt a Vízivárosban, ahol elkészültek az új bekötőjárdák a Királysor 35 – 61. szám közötti valamennyi lakótömbnél, de megújult több lépcső, rámpa és egy beton támfal is.

  2019.05.22.
 3. A ma parkja a holnap ligete - elkészült a III. Béla király téren a parkfelújítás

  Az utak és a parkolók tavaly őszi felújítása után elkészül és kizöldült a III. Béla király tér. A teljes parkrekonstrukció sok fával, új virágágyakkal és egy új szökőkúttal is gazdagította a teret. A III. Béla király téren a teljes parkfelújítás részeként 31 többször iskolázott, nagy körméretű ostorfát, hársfát, atlaszcédrust, juharfát ültettek a Városgondnokság parkfenntartó szakemberei. Megújult a szökőkút a téren és az új virágágy is mutatja már, hogy milyen szép lett a park. 

  2019.05.21.
 4. Teljesen megújult a Távirda és a Kégl György utca víziközmű-hálózata és útburkolata

  Székesfehérvár Önkormányzata 149,80 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással valósította meg a Távirda és a Kégl György utca csapadékcsatorna felújítását, így biztonságosabbá és egészségesebbé válhatott a lakókörnyezet. Önkormányzati forrásból megújult mindkét utca út-, valamint járdaburkolata is.

  2019.05.17.
 1. A héten elkezdődik a Berényi úton a temető felőli két sáv bontása

  Végéhez közeledik hamarosan a Berényi út felújítása. A hét elejétől, amennyiben az időjárás engedi, és befejezték a hordréteg aszfaltozását az út városból kivezető oldalán az Olaj utca és a Vértanú utca között, úgy megkezdődik a temető felőli két sáv bontása is. 

  2019.05.13.
 2. Újabb beruházással folytatódik a Sóstó környezetvédelmi rehabilitációja

  A korábbi tulajdonossal kötött gyors és korrekt megállapodást követően megkezdődött az Ózon Kft. volt telephelyének bontása a Temető utcai parkolónál. A bontás után a terület megújul és tájba illeszkedő közfunkciót kap. „A beruházás, teljes tereprendezést jelent, mely a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs projekt része és kormányzati forrásból valósul meg.” - tájékoztatott a pénteki nyilvános bejáráson Fehérvár polgármestere.

  2019.05.10.
 3. Elkészült a Murányi utcai lépcső felújítása az Öreghegyen

  Átadták a Murányi utca és a Máriavölgy közötti lépcsőt. A rossz állapotú, már balesetveszélyes helyen a szakemberek kijavították az alépítményt, illetve biztosították az útvonal akadálymentességét is.

  2019.05.10.
 4. Kezdődik a sportcsarnok és kollégium építése a Corvinus mögött

  Kezdődik egy háromezer férőhelyes kosár- és kézilabdacsarnok építése a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári campusának területén. Hétfőn ünnepélyes keretek között helyezték el az Alba Innovációs Park Tudásközpont Sportcsarnok és Kollégium időkapszuláját az építkezés helyén. A mintegy ötmilliárd forintos beruházás a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének TAO-s támogatásával és másfél milliárdos önkormányzati támogatással valósul meg. 

  2019.05.06.

Hetedhét Játékfesztivál

Ünnepi Könyvnapok

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek