Árpád-ház Program - kezdődik a sétaút kivitelezése

Az Árpád-ház Program legfontosabb célkitűzése a város Árpád-korhoz illetve a középkorhoz kapcsolódó építészeti és történelmi relikviáinak összekötése egy tematikus sétaúttá, mely fizikailag és szellemileg is kijelöl egy bejárható útvonalat. Hosszú előkészítő munkálatok után az első elemek kivitelezése hamarosan kezdődik és még tavasszal kiírják a közbeszerzését a volt Köztársaság Mozi felújításának is, ahol méltó körülmények között helyezik el az egykori Nagyboldogasszony Bazilika köveit.
2019.03.07. 16:44 |

A Szent István Emlékévben, 2013-ban kezdeményezte Székesfehérvár városa, hogy méltó módon emlékezzünk meg az Árpád-házi királyainkról, melyet Magyarország Kormánya is támogatott – mondta Vargha Tamás az Árpád-ház Program kormánybiztosa, Fehérvár országgyűlési képviselője. Mint kiemelte, a Várkörúton a Zsuzsanna forrásnál is lesz egy emlékező pont, átellenben pedig, a volt Köztársaság Moziban méltó elhelyezést nyernek az egykori Bazilika megmaradt kövei. 

A fejlesztés első ütemeként megépül a Várkörúton a városkaputól a tervezett kőtárig a sétaút ezen szakasza, amely a kőrovátkákat, a rejtett világítással is kiemelt homlokzati királyjeleket és emellett közterületi zöldfelület-fejlesztést, valamint információs tábla kihelyezését jelenti.

Sokszor beszéltünk már az Árpád-ház Programról és sokan kérdezték, hogy mit is takar ez valójában, illetve mikor lesznek az egyes elemek fizikailag is megérinthetők - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Az első ilyen elem kivitelezése hamarosan elindul, amivel 21. századi módon jelezzük, hogy Székesfehérvár, a nemzet történelmi fővárosa, egy fejedelmi és királyi központ volt. Aki otthonosan mozog a magyar történelemben, az pontosan tudja, hogy kiket és mikor koronáztak Székesfehérváron, most azonban a Nemzeti Emlékhely sétaút keretében lehetősége lesz mindenkinek egy szép séta mellett megismerkedni a városban koronázott királyokkal. "A Köztársaság Mozi esetében túl vagyunk az összes előkészítő munkán, az engedélyes és a kiviteli tervek is elkészültek már. Gyakorlatilag pedig az összeállítása zajlik már a közbeszerzési eljárásnak és bízunk benne, hogy tavasszal ezt ki is lehet írni." 

Cser-Palkovics András elmondta, hogy elérkezünk ahhoz a pillanathoz, amikor a rengeteg előkészítő munka után a fizikai megvalósítások következnek és biztos vagyok abban, hogy ez emeli a város fényét is.

A Sétaút I.-II. ütem nyomvonalának vázlata. 

A Sétaút nagy része a történelmi belváros tömbjének déli részén helyezkedik el, az egykori városfalakon belül. Ez alól egyetlen megállóhely képez kivételt, a Csúcsos-hegyen elhelyezett Aranybulla-emlékmű. Ez a 2022-es Aranybulla emlékév közeledte okán került be a Sétaút jelenlegi nyomvonalába. 

Lantay Attila Székesfehérvár főépítésze elmondta, hogy a sétautat egyfajta időutazásként kell tekinteni, aminek a „rovátkái a történelem másodpercmutatói" lesznek. Ezeken végigmenve újra vissza lehet majd érni a Nemzeti Emlékhelyhez. A Fehérváron koronázott királyok mindegyike megtalálható lesz a sétaúton, amiket nagyon szép kovácsoltvasból készítenek és még éjszakai világítást is kapnak. Lesznek információs táblák, zöldövezeti beavatkozások és bízunk abban, hogy új gyalogos utak alakulnak ki, hiszen tömbbelsőkben terveztünk olyan átjárási lehetőségeket, amik eddig nem voltak: a volt Köztársaság Mozin keresztül is át lehet majd menni a Távírda utcába és a Várkörútról az Árpád-fürdő háta mögött a Kossuth udvaron keresztül a Kossuth utcába is el lehet majd jutni - mondta Fehérvár főépítésze.

Az Árpád-ház program keretén belül újul meg az Aranybulla emlékmű és környéke.

Az egységesen formált Nemzeti Emlékhely-Sétaút részeként  a Csúcsos-hegy teljes megújítása is a program része. Rétfalvi Sándor 1972-ben készült alkotása, az Aranybulla emlékmű környezetét érintő revitalizáció, beavatkozás célja, hogy a jelenleg elhanyagolt, kihasználatlan terület alkalmassá, méltóvá váljon komolyabb megemlékezések rendezésére, a hétköznapokban pedig kirándulóhelyként funkcionálhasson. 

Sok ülőhely és pad lesz az Aranybulla körül, ahol valószínűleg megnövekszik majd a látogatottsága a környékének, így lent egy parkolót is terveztek. Kialakítanak egy kerékpáros pihenő központot, illetve a meglévő kerékpárút összeköttetésre kerül a Budai út melletti kerékpárúttal.

Városfejlesztés

 1. Közműfelújításokkal kezdődik a Bartók Béla tér felújítása

  A közművek felújításával és cseréjével kezdődik, majd a tér közösségi funkcióinak kialakításával folytatódik a Bartók Béla tér felújítása, ami egy újabb olyan tere a városnak, mely igazi közösségi térré varázsolható. Miközben megújul a burkolat, a téren kialakul a lehetősége annak is, hogy különböző rendezvények megtartására is kiválóan alkalmas lesz.

  2019.03.11.
 2. Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa

  A végéhez közeledik a II. János Pál pápa tér felújítása. Gyönyörű egybefüggő térköves kialakítás készült a téren és a Szent István-székesegyház oldalában, ahol az egykori sírokat, falakat is jelzi a kövezet. A terület teljes megújulása 2022-re várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér a Bazilika belső felújítását követően készül majd el. 

  2019.03.08.
 3. Kezdődnek a járdafelújítások és építések az 5. számú választókörzetben

  Több helyszínen járdafelújítások, illetve járdaépítések kezdődnek tavasszal az 5. számú választókörzetben 33,1 millió forint értékben. A mai munkaterület-átadások kapcsán Mészáros Attila alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője számolt be a tervezett munkálatokról. 

  2019.02.28.
 4. Csütörtökön kezdődik a Szilvamag felújítása a Maroshegyen

  Lakossági fórumot tartottak kedden este a Gárdonyi Géza Művelődési Házban a Temesvári utca, Gyimesi utca és a Szilvamag lakóinak és vállalkozóinak, ahol a kivitelezők és a tervezők is tájékoztatták az érintetteket a munkavégzés menetéről. A kivitelezési munkálatok jövő héten a Szilvamagban kezdődnek.

  2019.02.26.
 1. Újabb öt elektromos töltőállomás Székesfehérváron

  Újabb öt elektromos töltőállomást telepített az E.ON Székesfehérvár forgalmas pontjaira, ahol egyszerűen és kényelmesen tölthetik fel elektromos járműveiket a városban élők és az arra utazók. A mostani bővítéssel a főváros után Székesfehérváron található a legtöbb elektromos töltőállomás Magyarországon. 

  2019.02.26.
 2. Kezdődik a Szilvamag, a Temesvári és a Gyimesi utca felújítása a Maroshegyen

  Az ideiglenes felszíni ivóvízvezeték építésével hamarosan kezdetét veszi a Temesvári és a Gyimesi utca teljes felújítása a Maroshegyen. Az új ivóvíz hálózat és új csapadékvíz elvezető rendszer mellett új útburkolat és járdák épülnek. A Szilvamag teljes felújítása is hamarosan kezdődik. Itt jelentős mennyiségű, az útra merőleges parkoló mellett egy olyan kis parkot alakítanak ki intenzív növénytelepítéssel, ami enyhíti a városrész központjában a Balatoni út forgalmának hatását.

  2019.02.20.
 3. Munkaterület átadások - városszerte kezdődnek a parkoló és járdafelújítások

  Heteken belül kezdődik a Királysor 41. és 51. közötti parkoló teljes felújítása, a Cserepes köz 2. mellett egy új 17 állásos parkoló építése, a Jankovich utca 20-26 előtti parkolók felújítása, illetve a Kelemen Béla utca 14-18 és 26-30 előtti parkolók felújítása is. A Béla úton az 57-es szám előtt egy kapubeálló kijavításával, pedig az út felső szakaszának csapadékvíz elvezetési problémáit orvosolják.

  2019.02.20.
 4. Megkezdődött a gyermekorvosi rendelés is a megújult Köfém rendelőben

  Február 1-jével elindult a házi gyermekorvosi rendelés és a védőnői tanácsadás a felújított Köfém rendelőben. A KÖFÉM rendelő vonzáskörzetében található utcákban és a lakótelepen több mint hatszáz 14 év alatti gyermek lakik, őket szerda délelőttönként várja Dr. Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos és Balog Eszter területi védőnő.

  2019.02.18.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek