Fásítás és erdőtelepítés 30 hektáron – 70 hektáron marad az ősgyepes rét

A „Fehérvár Tüdeje – Zöld város” projekt kivitelezése a sétányok és egy 50 férőhelyes parkoló alépítményeinek kialakításával kezdődött. A kivitelező először az összes sétány alapját kialakítja és amint a természet engedi, még idén ősszel megkezdődnek a növénytelepítések, ami a téli fagyok elmúltával folytatódik. 900 előnevelt fát ültetnek és jelentős területen erdőt telepítenek.
2022.10.12. 13:36 |
Fásítás és erdőtelepítés 30 hektáron – 70 hektáron marad az ősgyepes rét

Az erdőtelepítés keretében Kocsányos tölgyeket, Csertölgyeket, Mezei szilt, Magyar kőrist, Fehér nyarat, Mezei juhart, Madárcseresznyét és Vadkörtét ültetnek.

Az a terület, ahol most erdőtelepítés és parképítés vette kezdetét, korábban még ipari beépítésre ítélt, magántulajdonban lévő terület volt és az első feladatunk az volt, hogy újra köztulajdonba kerüljön - mondta Cser-Palkovics András polgármester. Mint emlékeztetett kormányzati támogatással mintegy egymilliárd forintért a Modern Városok Program keretén belül Fehérvár megvásárolta a területet, majd átminősítette az önkormányzat zöldterületté, így nincsen lehetőség semmilyen beépítésre.  (Itt olvashat arról, hogy a területen 2008-ban tervezett logisztikai központ egyike lett volna annak a 22 magyarországi központnak, amely távol-keleti áruk és alkatrészek disztribúcióját végzte volna.)

Földes és murvás sétányok lesznek majd az új erdőben, a szilárd burkolati részt pirossal jelölték a tervezők a terven.

Megmarad egy igazi zöld oázisnak, ahol egy pihenőpark kialakítása is megtörténik. Ez a 100 hektáros területből 30 hektárt érint, a többi rész a különleges élővilág miatt teljesen érintetlen marad, továbbra is rétként.

A nagyszabású zöld beruházás összhangban van az elkerülő Bakony utcai bekötésének tervével, ami a déli összekötő elkészülte után a következő nagy útfejlesztési programja lesz Székesfehérvárnak - emelte ki Fehérvár polgármestere. Ennek a tervezése befejeződött, engedélyeztetése folyamatban van és a következő évek címkézett EU-s támogatásával lehet megvalósítani.

Az ősgyepes területét a rétnek nem érinti az erdőtelepítés

A rét megmarad rétnek, de óriási szükség van fák telepítésére – hangsúlyozta Cser-Palkovics András. A 100 hektáros, az-az 1.000.000 négyzetméteres területen pedig mindössze 900 négyzetméter lesz burkolt, azért, hogy ne a zöldterületen legyen majd a parkolás és egy nyilvános toalett is kialakításra kerül.

A munkát ugyanaz a vállalkozó végzi, aki a Sóstó Természetvédelmi Területen dolgozott annak megmentésén

A Palotavárosi tavak mögötti sokhektáros erdőtelepítések egyfajta folytatása a mostani zöld fejlesztés és ez a zöld sáv egészen a Maroshegyig húzódik majd. Ezzel tudjuk a városnak ezen a részén ellensúlyozni a fehérvári ipar környezeti terhelését.

Több városrészt köt majd össze a város zöld folyosója egymással, hiszen egy óriási erdős szabadidőpark alakul majd Fehérvár délnyugati részén.

A munkálatok a sétányok és a parkoló alépítményeinek kialakításával kezdődött. A kivitelező először az összes sétány alapját kialakítja és amint a természet engedi még idén ősszel megkezdődnek a növénytelepítések, ami a téli fagyok elmúltával folytatódik. Szeretnék áprilisig elültetni az ősszes növényt. A kivitelezés ugyan befejeződik 2023 végére, de néhány év és megfelelő gondoskodás még szükséges ahhoz, hogy igazán szép erdős szabadidőpark alakuljon ki a területen. A kertészeti tervek pontos fafajtákat határoztak meg, amik kiválasztásánál a talajadottságait vették figyelembe a területnek. 

Korábbi cikkeink a város körüli erdőtelepítésekről és a városi, közterületi faültetésekről:

Városfejlesztés

 1. Új zebra a Kassain

  Elkészült az új gyalogos átkelőhely a Kassai út és a Vágújhelyi utca sarkán, a buszmegállók mellett. A környéken élők kérésére készült el a fejlesztés, ami nem pusztán a burkolati jelek felfestését jelentette, hiszen egy biztonságos gyalogos átkelőhely létesítéséhez a megfelelő közvilágítást és a járdakapcsolatokat is ki kellett építeni a szegélyek szintbe süllyesztésével együtt - mondta Östör Annamária a terület önkormányzati képviselője.

  2022.12.06.
 2. Szinte kész a déli összekötő

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti déli összekötő kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 3. Pályaválasztási nap a Rákócziban

  Robotikai bemutatóval, tájékoztató előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal várta a KÉPES programban részt vevő nyolc nagyvállalat a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felső tagozatosait a hétfői pályaorientációs napon. Az iskolában tartott rendezvényen a diákok megismerkedtek azokkal a képességekkel, készségekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a jövőben sikeres munkavállalók lehessenek Székesfehérváron.

  2022.11.21.
 4. Épül már az új kishíd

  Jövő év tavaszára készül el a Malom-csatorna feletti új kishíd a Fürdő utcánál. A héten a kivitelezők beemelték helyére az átvezetést biztosító vasbeton szerkezeti elemeket.

  2022.11.17.