Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

Pénteken a zöld beruházások témakörben folytatódott a város polgármesterének 2018-as fejlesztéseket értékelő tájékoztató sorozata. Elhangzott, hogy csak a tavalyi évben 1200 nagy körméretű fát, több mint 11.000 bokrot és cserjét telepítettek Székesfehérváron és a 170.000-et is meghaladta az elültetett virágok száma. Hamarosan pedig erdőtelepítés is kezdődik a város szélén.
2019.01.18. 13:08 |

Egyre inkább érezzük a klímaváltozás hatásait és joggal várják el a fehérváriak, hogy ennek megfelelően minél több zöld fejlesztés történjen a városban – mondta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere.

Fatelepítés hasonló nagy arányban folytatódik 2019-ben is, mint tavaly aminek 10-15-20 év múlva lesz meg igazán az eredménye.

2018-ban rekord mennyiségű növényt ültettek Fehérváron a meglévő nyolcvanezres faállomány mellé: több mint 1200 fát és több mint 11 ezer bokrot és cserjét továbbá 170.000 tő virágot is kiültetett a Városgondnokság Fehérváron. 2019-ben is folytatódik az intenzív fásítási program és nagyságrendileg hasonló lesz 2019-ben is a faültetés aránya is mint a tavalyi.

A város polgármestere beszélt arról is, hogy a légvezetékek alatti gallyazás miatt sok panasz és probléma keletkezik. Székesfehérvár 340 km elektromos légvezetéke alatt mintegy 16 ezer fa található. Ezek elültetésekor pedig sajnos nem mindig gondoltak arra, hogy mekkorák lesznek később. Kérte, hogy amikor faültetés történik, bízzunk a szakemberekben, hogy ne jussunk olyan helyzetbe, hogy nem szépészeti szempontok alapján kell megmetszeni a fáinkat.

A zöld fejlesztések sorából kiemelte a Sóstó Természetvédelmi Terület adta lehetőségeket és köszönetet mondott a kormányzatnak, hogy finanszírozta a természetvédelmi terület megmentését. Kiemelte, hogy nagy környezetvédelmi beruházás kezdődik idén a Palotavárosi tavak körül és az Alsóvárosi réten, melyet meg lehetett menteni rétként és közösségi tulajdonba került, ugyanis a korábbi ipari besorolás helyett lett zöldterület.

Több mint 1.25 milliárd forintból 93 hektáron kezdődik el 2019-ben a zöldterület fejlesztés a Palotavárosi tavak körüli területen. Sportolási lehetőségek mellett játszóterek, bringapark is lesz a zöld környezet bővítése mellett „Olyasmi lesz, mint a Túrózsáki úti sportcentrum, csak jóval nagyobb. Remélem eredményes lesz a közbeszerzés és elkezdődhetnek majd idén a munkálatok.” - mondta Cser-Palkovics András.

Részben a Modern Városok Program fejlesztéseinek köszönhetően 30 hektáros parkosítás és faültetés lesz a Palotavárosi tavaktól északra elhelyezkedő területen. Egyfajta erdősítés lesz 32 hektáron és egy decemberi kormánydöntés alapján erre 2 milliárd forintos támogatást kapott Székesfehérvár. Mindez a Sóstóhoz hasonlítható fejlesztés intenzív fa és növénytelepítéssel jár együtt, ami várhatóan nagyon szép kirándulóhelye lesz majd.

Városfejlesztés

 1. A fehérvári Decathlon parkolójában is lesznek elektromos töltők

  Keretmegállapodást írt alá a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. a Decathlon áruházak tulajdonosával, a társaság az áruházlánc 12 parkolójában összesen 26 elektromosautó-töltőállomást helyez üzembe az év végéig, többek között a székesfehérvári sportáruház parkolójában is.

  2019.02.13.
 2. Jelentős fejlesztések a Traumatológiai Ambulancián - megújult az eszközpark is

  A biztonságos betegellátás érdekében jelentősen fejlesztették az eszközparkot a Szent György Kórház baleseti ambulanciáján. A közel 50 millió forintos támogatásból megvalósult felújítás részeként hordágyakat, székeket, mobil műtőslámpákat, bútorzatot, kéziműszer-szetteket, eszközöket vásároltak és kialakítottak két új váróhelységet is.

  2019.02.08.
 3. Megújul a Százszorszép Bölcsőde - 229 milliót költenek az épületre

  Székesfehérvár területén a TOP-6.2.1-16-SF1-2017-00004 azonosítószámú „Százszorszép Bölcsőde felújítása” című projekt keretében lehetőség nyílik a családbarát, munkába állást nyújtó szolgáltatás fejlesztésére. A beruházás 229 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával valósul meg, ami az épület külső és részleges belső korszerűsítésére terjed ki.

  2019.02.06.
 4. Több mint négyszáz új parkoló épült tavaly - elkészültek a parkolóház tanulmánytervei

  A 2018-ban 411 új parkolóhely épült Székesfehérváron – mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Ebből kiemelkedik a Vízivárosi több mint 200 férőhelyes parkoló megépítése, de több más lakótelepen és az új közösségi tereknél is történtek parkolóhelyfejlesztések. Elhangzott, hogy a Palotai úti ötszáz férőhelyes parkolóház tanulmánytervei elkészültek és már a következő közgyűlés elé kerülnek. 

  2019.01.25.
 1. Hétfőn elkezdődnek a Rendház épület felújításának előkészítő munkálatai

  Az Árpád-ház Program keretében újul meg a Szent István Király Múzeum főépülete, a Rendház. A barokk műemlék a felújítást követően országos jelentőségű kiállításnak ad helyet, és a Belváros új élményhelyszínévé válva alkalmas lesz nemzetközi tárlatok fogadására is. A javaslatot pénteken tárgyalja a közgyűlés, az előkészítő munkálatok hétfőn kezdődnek.

  2019.01.17.
 2. További közműcserékkel folytatódik a Berényi út felújítása

  Amint az időjárás lehetővé teszi tovább folytatódik a Berényi út felújítása. A Királykúti körforgalom alatt már kicserélték az összes nagy közművezetéket. Ez a munka tovább folytatódik egészen a Vértanú utcáig, majd ezután teljes pályaszerkezet cserével együtt újítják fel az utat. A járdák is megújulnak mindkét oldalon, illetve kerékpársáv is épül. A kivitelező nyárra szeretne végezni a teljes felújítással.

  2019.01.16.
 3. Kezdődik a Vadmadárkórház és egy új közösségi épület építése a Sóstón

  A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál hamarosan elkezdődhet a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó és bemutató épület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 25 ezer négyzetméteres területen valósul meg a Sárkeresztúri út mellett.

  2019.01.08.
 4. Hatékonyabb szolgáltatás, 70 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátás

  Befejeződött a felújítás a szedreskerti fűtőműben, ahol a korábban három 4.7MW-os régi kazán helyett három új 5 MW-os kondenzációs szerkezetet építettek be, zajszigetelték az épületet és a homlokzat is megújult. A felújítás azon túl, hogy hatékonyabbá tette a fehérvári távhőszolgáltatást évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot kibocsátást is eredményez.

  2019.01.07.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek