Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

Pénteken a zöld beruházások témakörben folytatódott a város polgármesterének 2018-as fejlesztéseket értékelő tájékoztató sorozata. Elhangzott, hogy csak a tavalyi évben 1200 nagy körméretű fát, több mint 11.000 bokrot és cserjét telepítettek Székesfehérváron és a 170.000-et is meghaladta az elültetett virágok száma. Hamarosan pedig erdőtelepítés is kezdődik a város szélén.
2019.01.18. 13:08 |

Egyre inkább érezzük a klímaváltozás hatásait és joggal várják el a fehérváriak, hogy ennek megfelelően minél több zöld fejlesztés történjen a városban – mondta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere.

Fatelepítés hasonló nagy arányban folytatódik 2019-ben is, mint tavaly aminek 10-15-20 év múlva lesz meg igazán az eredménye.

2018-ban rekord mennyiségű növényt ültettek Fehérváron a meglévő nyolcvanezres faállomány mellé: több mint 1200 fát és több mint 11 ezer bokrot és cserjét továbbá 170.000 tő virágot is kiültetett a Városgondnokság Fehérváron. 2019-ben is folytatódik az intenzív fásítási program és nagyságrendileg hasonló lesz 2019-ben is a faültetés aránya is mint a tavalyi.

A város polgármestere beszélt arról is, hogy a légvezetékek alatti gallyazás miatt sok panasz és probléma keletkezik. Székesfehérvár 340 km elektromos légvezetéke alatt mintegy 16 ezer fa található. Ezek elültetésekor pedig sajnos nem mindig gondoltak arra, hogy mekkorák lesznek később. Kérte, hogy amikor faültetés történik, bízzunk a szakemberekben, hogy ne jussunk olyan helyzetbe, hogy nem szépészeti szempontok alapján kell megmetszeni a fáinkat.

A zöld fejlesztések sorából kiemelte a Sóstó Természetvédelmi Terület adta lehetőségeket és köszönetet mondott a kormányzatnak, hogy finanszírozta a természetvédelmi terület megmentését. Kiemelte, hogy nagy környezetvédelmi beruházás kezdődik idén a Palotavárosi tavak körül és az Alsóvárosi réten, melyet meg lehetett menteni rétként és közösségi tulajdonba került, ugyanis a korábbi ipari besorolás helyett lett zöldterület.

Több mint 1.25 milliárd forintból 93 hektáron kezdődik el 2019-ben a zöldterület fejlesztés a Palotavárosi tavak körüli területen. Sportolási lehetőségek mellett játszóterek, bringapark is lesz a zöld környezet bővítése mellett „Olyasmi lesz, mint a Túrózsáki úti sportcentrum, csak jóval nagyobb. Remélem eredményes lesz a közbeszerzés és elkezdődhetnek majd idén a munkálatok.” - mondta Cser-Palkovics András.

Részben a Modern Városok Program fejlesztéseinek köszönhetően 30 hektáros parkosítás és faültetés lesz a Palotavárosi tavaktól északra elhelyezkedő területen. Egyfajta erdősítés lesz 32 hektáron és egy decemberi kormánydöntés alapján erre 2 milliárd forintos támogatást kapott Székesfehérvár. Mindez a Sóstóhoz hasonlítható fejlesztés intenzív fa és növénytelepítéssel jár együtt, ami várhatóan nagyon szép kirándulóhelye lesz majd.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a Rákóczi úti burkolat javítása

  Befejezték a Rákóczi úti burkolat javítását: déltől átadták a forgalomnak a Várkörút – Watthay utca közötti szakaszt.

  2019.07.17.
 2. A gáz és az ivóvíz fővezeték után kezdődik a csapadék csatorna építése a Fiskális úton

  A szennyvíz, gáz és ivóvíz vezetékek cseréje után kezdődik a nagy átmérőjű csapadék csatorna kiépítése a Fiskális út alatt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az öreghegyi nagyobb belső utcák felújítása elkezdődhessen. A közműépítés és útfelújítás után, egy a kor igényeinek megfelelő, kerékpárúttal és jó minőségű járdákkal ellátott utat vehetünk majd birtokba.

  2019.07.15.
 3. Befejeződött a Berényi út felújítása - megszűnt a forgalomkorlátozás

  A felújítás befejeződött, megszűnt a forgalomterelés és –korlátozás a Berényi úton, újra teljes hosszában használható Székesfehérvár egyik forgalmas közlekedési útvonala. A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása.

  2019.07.12.
 4. Bemutatták az „Auchan-körforgalom” kapacitásbővítésére készülő terveket

  Fontos egyeztetésre hívta Székesfehérvár polgármestere és a Magyar Közút megyei igazgatója csütörtökön a Sóstói Ipari Parkban működő cégek, illetve bevásárlóközpont képviselőit. Az „Auchan-csomópont” kapacitásbővítésének terveit ismerhették meg, véleményezhették a résztvevők. Olyan rendszer kialakítását tervezik, ami segíti az állandó torlódás és balesetveszély megszüntetését. 

  2019.07.11.
 1. Faültetéssel is jár az új parkoló kialakítása a Horvát István lakótelepen

  A környék lakóinak javaslatára összesen 17 új parkolóhelyet alakítottak ki a Horvát István lakótelepen a református óvoda melletti területen, ami a meglévő 8-9 állásos térköves parkolóhoz csatlakozik. Az új parkoló építésével együtt ősszel hét fát is ültetnek a környéken és sok bokrot telepítenek a parkoló köré. 

  2019.07.11.
 2. Vízmedencés szökőkút köti össze a Fő utcát a Zichy ligettel

  Egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül, hét új fát is ültetnek körülötte és a burkolat korszerű, vízáteresztő lesz. Biciklitárolós, korszerű utcabútorok kerülnek majd az új szökőkút köré. A liget intenzív használata során több helyen kitaposták a növényzetet, melyet szintén további növénytelepítéssel pótolnak. 

  2019.07.09.
 3. Befejeződött a Széchenyi utcai járdák felújítása

  A Széchenyi utca 27-29., illetve a 39-43. előtti járdaszakasz is megújult az elmúlt hetekben az 5. számú választókörzetben. A két beruházás összértéke mintegy 11,5 millió forint volt, mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Mészáros Attila önkormányzati képviselő.

  2019.07.09.
 4. Elkészült a Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a Robottechnológiai Központ, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a fehérvári karon. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik.

  2019.07.08.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek