A 479 évvel ezelőtt hősi halált halt Varkocs György várkapitányra emlékeztek

Néma koszorúzással tisztelegtek a város nevében Varkocs György várkapitány szobránál csütörtökön délelőtt. Varkocs György 1543-ban, a török ostrom során halt hősi halált.
2022.09.02. 14:18 |
A 479 évvel ezelőtt hősi halált halt Varkocs György várkapitányra emlékeztek

Varkocs György várkapitány a törökök elleni harcban esett el, 479 évvel ezelőtt.

A török sereg 1543. augusztus 23-án érkezett Székesfehérvárhoz, majd az ostrom során elsőként a Sziget és Ingovány külvárosok estek el. Szeptember 2-án a harcosok a várat is ostrom alá vették, ekkor vesztette életét a Budai kapunál vívott csatában a külvárosban rekedt Varkocs György várkapitány. Varkocsnak és 800-900 fős várőrségének a Szulejmán közel 40000 katonás seregével kellett felvennie a harcot. A várkapitány szobrát a város török alóli felszabadulásának 250. évfordulóján, 1938. május 19-én állították, az egykori Budai kapuhoz közel.

A csütörtök délelőtti néma megemlékezésen Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester, valamint Szabó-Bakos Györgyné és dr. Márton Roland önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút. A megemlékezésen részt vett Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, valamint a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola diákjai.