Vénus hazatért - egész augusztusban látható lesz az aukción vásárolt szobor fej a Múzeumban

Idén júniusban bukkant fel a Rob Michiels bruges-i aukciósház katalógusában egy genti magángyűjteményből származó római kori tárgy. A feltehetően császárkori, pannoniai eredetű mészkő női fej származási helyének Székesfehérvárt jelölték meg. A múzeum sikeresen vett részt az aukción, és a megvásárolt szoborfejet ki is állítják: augusztusban bárki megnézheti a felújított Fő utcai Rendház épületben.
2023.07.31. 15:17 |
Vénus hazatért - egész augusztusban látható lesz az aukción vásárolt szobor fej a Múzeumban

Az augusztusi fehérvári kiállítás után a Szépművészeti Múzeum műtárgy laborja vizsgálja majd a szobrot.

A pannoniai műtárgyat a Szent István Király Múzeum egy árverésen vásárolta meg 2023. június 30-án a Római Gyűjtemény számára, majd a szoborfej Székesfehérvárra szállítására a nemzetközi műtárgyvédelmi feltételeknek megfelelően került sor.

A műtárgyat a jelenlegi, restaurálás előtti állapotában augusztusban bárki megcsodálhatja a Szent István Király Múzeum Rendház épületének Látogatóközpontjában.

A műtárgy megvásárlásáról dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója és dr. Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója közösen számolt be hétfőn délután.

Nem túl gyakori a magyar közgyűjtemények és múzeumok tekintetében, hogy aukción műtárgyakat vásároljanak – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Fontosnak tartottuk, hogy nyilvános sajtóeseményen számoljunk be a sikeres vásárlásról, hiszen gyönyörű darabbal gazdagodott a Szent István Király Múzeum gyűjteménye. Az a szándékunk a múzeum vezetésével együtt, hogy ha bárhol a világon előkerül olyan műtárgy, ami a városhoz kötődik és a múzeum gyűjteményébe való, akkor azt – ha lesz rá lehetőségünk – szeretnénk hazahozni. Külön köszönöm a múzeumnak, hogy a szobor bárki által megtekinthető lesz augusztusban a Fő utcai felújított rendház épületben.”

Június elején tudtuk meg, hogy a szobor bekerült egy árverési katalógusba, és rögtön ezután elkezdtük az intézkedést – ismertette dr. Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója. „Rendkívül sok antik régiség került ki a 19 században a világ műkincspiacára, és a tulajdonosok sokszor eladásra kínálják ezeket a műtárgyakat. A Venus szoborfej is egy család tulajdonában volt, és egy bruges-i aukciósház kínálta eladásra. A francia nyelvű proveniencia eredetiségvizsgálat tanúsítványán pedig származási helyként Székesfehérvár volt megjelölve. Gyorsan lépéseket tettünk az aukciósház irányába, mert szerettük volna közvetlenül megvenni a családtól, végül azonban az árverésen kellett részt vennie a múzeumnak, ahol sikerült megvásárolnunk a műtárgyat, mintegy négyezer euróért. Mindenki számára izgalmas lesz majd az a kutatás, ami az augusztusi kiállítás után kezdődik: a Szépművészeti Múzeum műtárgylaborjába kerül az alkotás, s a vizsgálat közelebb visz minket majd a történetéhez.”

A műtárgy egy mészkő női fej, melynek orra későbbi kiegészítés. Paraméterei a következők: 305 mm magas, szélessége 152 mm.

A Szépművészeti Múzeum laborjában roncsolásmentes neutronrezonancia-képalkotás kutatási módszer alapján elvégzett analízisre kerül sor, majd ezek eredménye alapján egy restaurálási folyamat veszi kezdetét. A műtárgyvizsgálatok után a térség római kori történetére vonatkozóan gazdagodhat a tudásunk. A szoborfej pedig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum régészeti gyűjteményébe kerül.