Szent Iván-napi búcsút és nemzetiségi napot ünnepeltek Székesfehérváron

Szent Iván-napi búcsúra és Nemzetiségi Napra várták a híveket, illetőleg a vendégeket vasárnap, Székesfehérváron, a Rác utcai szerb ortodox templomba és a templom kertjébe. Az ünnep délelőtt püspöki szent liturgiával kezdődött, amelyet követett a hagyományos kalács és koljivoszentelés. Délután nemzetiségi tánccsoportok, zenekarok léptek színpadra, bemutatva a szerb, a német, a roma és a görög kultúra egy-egy szeletét.
2019.07.07. 20:31 |

Püspöki szent liturgiával kezdődött a székesfehérvári szerb ortodox templom védőszentjének ünnepe vasárnap délelőtt.

A helyi egyházközség legnagyobb ünnepe minden esztendőben a crkvena slava, vagyis a templombúcsú. Az ünnepi püspöki szent liturgia keretében Lukijan, budai szerb ortodox püspök felszentelte a kalácsot és koljivót – olyan főzött búzát, amelyben mogyoró, dió, mandula és mazsola egyaránt van és a keleti rítusú keresztények szakrális eledele.

Keresztelő Szent János a székesfehérvári szerb templom patrónusa, - a szláv nyelvekben Szent Iván, - a régi ortodox naptár 13 napos eltérése miatt ünnepelik ezt ezen a vasárnapon.

A fehérvári ordodox Isten háza élő templom, ahol havonta kétszer van liturgia, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat honlapján találhatók az időpontok.

Köszönjük a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, a Tűzzel-Vassal Fesztivál után újra élettel telt meg Palotaváros szíve, az Europa Nostra-díjas Rác utcai Skanzen és a templomkert. A hagyományok, a kultúra, művészet, vallás iránt érdeklődők itt megtapasztalhatják, hogy egy ilyen kis közösség hogyan tudott évszázadokon keresztül életben maradni.” – emelte ki Viza Attila, önkormányzati képviselő.

A templom újraszentelése előtt még a temetőkápolnában tartottuk a búcsúnkat, idén már negyed százada, hogy a helyreállított templomunkban rendezhetjük az ünnepet. Úgy érzem, nagyon jó fogadtatása volt az ötödik nemzetiségi napunknak, fiatalok és idősek is pozitívan jeleztek vissza, tehát van értelme annak, hogy dolgozunk.” – zárta a napot gondolataival Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Szent Iván-napi búcsút több mint két évszázada ünnepli a székesfehérvári és a környékbeli szerbség, amely közösség időközben az össznemzetiségi nap házigazdája is lett.” - hangsúlyozta köszöntőjében Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója.

Délután az V. Szerb Nemzetiségi Nap programjaira kerül sor, amelynek során fellépett a Beloianniszi Görög Kulturális Egyesület Ifjúsági Tánccsoportja, a Rozmaring FolkeStars, Bukovics János, mesemondó, a Beloianniszi Triandafylla Együttes, a Vértesboglári Német Nemzetiségi Tánccsoport,

a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Flare Beas, autentikus cigánymuzsikát játszó zenekar, Andi bohóc és bábelőadás is volt, Törökvész Vitéz, avagy Vitéz László és a törökök címmel.

Hagyományos szerb ételekkel, rácson sült csevapcsicsával és pljeszkavicával is várták a vendégeket. Egész nap látogatható volt a templom, az udvarban kézművesek mutatkoztak be.

A nemzetiségi nap az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című program keretében valósult meg.

Közélet

 1. Emlékvitrint avattak Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrkapitány tiszteletére

  Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt rendőr ezredes, Fehérvár rendőrkapitánya és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.

  2019.07.18.
 2. Az Emlékezet hangja - Takarodó szól a katonahősök emlékére

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapját követően egy hamarosan megvalósuló civil kezdeményezésről számolt be Németh István, a Krajcáros Alapítvány elnöke és Róth Péter alpolgármester. Az "Emlékezet hangja" program keretében 2019 szeptemberétől, 18 hónapon keresztül szinte nap mint nap felcsendül majd a Takarodó dallama a fehérvári Hősök terén.

  2019.07.18.
 3. Doberdó hősei - a 17-es gyalogezred katonáira emlékeztek

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

  2019.07.18.
 4. Véradás lesz a Vörösmarty Színházban pénteken délután

  Véradásra hívják a segítő szándékú embereket a Vörösmarty Színházba július 19-én, pénteken 14-17 óráig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és a Vörösmarty Színház szervezésében. Szeretettel várják a 18 és 65 év közötti felnőtteket, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

  2019.07.18.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek