Szent Iván-napi búcsút és nemzetiségi napot ünnepeltek Székesfehérváron

Szent Iván-napi búcsúra és Nemzetiségi Napra várták a híveket, illetőleg a vendégeket vasárnap, Székesfehérváron, a Rác utcai szerb ortodox templomba és a templom kertjébe. Az ünnep délelőtt püspöki szent liturgiával kezdődött, amelyet követett a hagyományos kalács és koljivoszentelés. Délután nemzetiségi tánccsoportok, zenekarok léptek színpadra, bemutatva a szerb, a német, a roma és a görög kultúra egy-egy szeletét.
2019.07.07. 20:31 |

Püspöki szent liturgiával kezdődött a székesfehérvári szerb ortodox templom védőszentjének ünnepe vasárnap délelőtt.

A helyi egyházközség legnagyobb ünnepe minden esztendőben a crkvena slava, vagyis a templombúcsú. Az ünnepi püspöki szent liturgia keretében Lukijan, budai szerb ortodox püspök felszentelte a kalácsot és koljivót – olyan főzött búzát, amelyben mogyoró, dió, mandula és mazsola egyaránt van és a keleti rítusú keresztények szakrális eledele.

Keresztelő Szent János a székesfehérvári szerb templom patrónusa, - a szláv nyelvekben Szent Iván, - a régi ortodox naptár 13 napos eltérése miatt ünnepelik ezt ezen a vasárnapon.

A fehérvári ordodox Isten háza élő templom, ahol havonta kétszer van liturgia, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat honlapján találhatók az időpontok.

Köszönjük a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, a Tűzzel-Vassal Fesztivál után újra élettel telt meg Palotaváros szíve, az Europa Nostra-díjas Rác utcai Skanzen és a templomkert. A hagyományok, a kultúra, művészet, vallás iránt érdeklődők itt megtapasztalhatják, hogy egy ilyen kis közösség hogyan tudott évszázadokon keresztül életben maradni.” – emelte ki Viza Attila, önkormányzati képviselő.

A templom újraszentelése előtt még a temetőkápolnában tartottuk a búcsúnkat, idén már negyed százada, hogy a helyreállított templomunkban rendezhetjük az ünnepet. Úgy érzem, nagyon jó fogadtatása volt az ötödik nemzetiségi napunknak, fiatalok és idősek is pozitívan jeleztek vissza, tehát van értelme annak, hogy dolgozunk.” – zárta a napot gondolataival Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Szent Iván-napi búcsút több mint két évszázada ünnepli a székesfehérvári és a környékbeli szerbség, amely közösség időközben az össznemzetiségi nap házigazdája is lett.” - hangsúlyozta köszöntőjében Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója.

Délután az V. Szerb Nemzetiségi Nap programjaira kerül sor, amelynek során fellépett a Beloianniszi Görög Kulturális Egyesület Ifjúsági Tánccsoportja, a Rozmaring FolkeStars, Bukovics János, mesemondó, a Beloianniszi Triandafylla Együttes, a Vértesboglári Német Nemzetiségi Tánccsoport,

a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Flare Beas, autentikus cigánymuzsikát játszó zenekar, Andi bohóc és bábelőadás is volt, Törökvész Vitéz, avagy Vitéz László és a törökök címmel.

Hagyományos szerb ételekkel, rácson sült csevapcsicsával és pljeszkavicával is várták a vendégeket. Egész nap látogatható volt a templom, az udvarban kézművesek mutatkoztak be.

A nemzetiségi nap az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című program keretében valósult meg.

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek