Szent Iván-napi búcsút és nemzetiségi napot ünnepeltek Székesfehérváron

Szent Iván-napi búcsúra és Nemzetiségi Napra várták a híveket, illetőleg a vendégeket vasárnap, Székesfehérváron, a Rác utcai szerb ortodox templomba és a templom kertjébe. Az ünnep délelőtt püspöki szent liturgiával kezdődött, amelyet követett a hagyományos kalács és koljivoszentelés. Délután nemzetiségi tánccsoportok, zenekarok léptek színpadra, bemutatva a szerb, a német, a roma és a görög kultúra egy-egy szeletét.
2019.07.07. 20:31 |

Püspöki szent liturgiával kezdődött a székesfehérvári szerb ortodox templom védőszentjének ünnepe vasárnap délelőtt.

A helyi egyházközség legnagyobb ünnepe minden esztendőben a crkvena slava, vagyis a templombúcsú. Az ünnepi püspöki szent liturgia keretében Lukijan, budai szerb ortodox püspök felszentelte a kalácsot és koljivót – olyan főzött búzát, amelyben mogyoró, dió, mandula és mazsola egyaránt van és a keleti rítusú keresztények szakrális eledele.

Keresztelő Szent János a székesfehérvári szerb templom patrónusa, - a szláv nyelvekben Szent Iván, - a régi ortodox naptár 13 napos eltérése miatt ünnepelik ezt ezen a vasárnapon.

A fehérvári ordodox Isten háza élő templom, ahol havonta kétszer van liturgia, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat honlapján találhatók az időpontok.

Köszönjük a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, a Tűzzel-Vassal Fesztivál után újra élettel telt meg Palotaváros szíve, az Europa Nostra-díjas Rác utcai Skanzen és a templomkert. A hagyományok, a kultúra, művészet, vallás iránt érdeklődők itt megtapasztalhatják, hogy egy ilyen kis közösség hogyan tudott évszázadokon keresztül életben maradni.” – emelte ki Viza Attila, önkormányzati képviselő.

A templom újraszentelése előtt még a temetőkápolnában tartottuk a búcsúnkat, idén már negyed százada, hogy a helyreállított templomunkban rendezhetjük az ünnepet. Úgy érzem, nagyon jó fogadtatása volt az ötödik nemzetiségi napunknak, fiatalok és idősek is pozitívan jeleztek vissza, tehát van értelme annak, hogy dolgozunk.” – zárta a napot gondolataival Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Szent Iván-napi búcsút több mint két évszázada ünnepli a székesfehérvári és a környékbeli szerbség, amely közösség időközben az össznemzetiségi nap házigazdája is lett.” - hangsúlyozta köszöntőjében Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója.

Délután az V. Szerb Nemzetiségi Nap programjaira kerül sor, amelynek során fellépett a Beloianniszi Görög Kulturális Egyesület Ifjúsági Tánccsoportja, a Rozmaring FolkeStars, Bukovics János, mesemondó, a Beloianniszi Triandafylla Együttes, a Vértesboglári Német Nemzetiségi Tánccsoport,

a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Flare Beas, autentikus cigánymuzsikát játszó zenekar, Andi bohóc és bábelőadás is volt, Törökvész Vitéz, avagy Vitéz László és a törökök címmel.

Hagyományos szerb ételekkel, rácson sült csevapcsicsával és pljeszkavicával is várták a vendégeket. Egész nap látogatható volt a templom, az udvarban kézművesek mutatkoztak be.

A nemzetiségi nap az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) „Hálózatépítés az élő hagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című program keretében valósult meg.

Közélet

 1. Hősök Napja - püspöki szentmisével emlékeztek a Don-kanyar Kápolnánál

  A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett katonákról Pákozdon, a mészeg-hegyi Don-kanyar Kápolnánál. Az ünnepi liturgiát katonai tiszteletadás kísérte. A szentmise után koszorúkat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, tisztelegve az idegen földön elesett magyar katonák és minden magyar katonahős áldozatvállalása előtt.

  2020.05.31.
 2. Néma főhajtás a hősök emléke előtt a Hősök terén

  Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és vasárnap, a Belvárosban, a Hősök terén zárult a megemlékezés-sorozat, amelynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek. Vasárnap délben Székesfehérvár Önkormányzata közös koszorúzást tartott a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a honvéd hagyományokat őrző civil szervezetek képviselőinek részvételével.

  2020.05.31.
 3. Pünkösd vasárnapján Spányi Antal püspök celebrált misét a Szent Imre templomban

  Pünkösd az egyik legrégibb ünnep, melyet a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn ülnek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, a Szentlélek eljövetele. Pünkösd napján három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete.

  2020.05.31.
 4. A hősökre emlékeztek a II. világháborús keresztnél

  Szombaton délután Öreghegyen folytatódott a Hősök Napjához kapcsolódó megemlékezések sora. A Zobori út és a Donát utca kereszteződésében álló, a II. világháború hőseinek emléket állító keresztnél helyeztek el koszorút.

  2020.05.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V