Rendkívüli közgyűlés döntött a válsághelyzet kezeléséről

Csütörtökön reggel rendkívüli ülésen tárgyalt Székesfehérvár Közgyűlése a háború és a szankciók miatt kialakult energia-árrobbanás okozta válsághelyzet kezelésére szolgáló intézkedésekről. Elfogadták a képviselők az elmúlt hetekben lefolytatott egyeztetések és a megjelent szabályozások ismeretében összeállt javaslatcsomagot, amely intézmények, létesítmények nyitvatartását szabályozza.
2022.10.13. 11:04 |
Rendkívüli közgyűlés döntött a válsághelyzet kezeléséről
Az önkormányzati feladatok folyamatos ellátásához azonnali döntések szükségesek, ezért hívtam össze a rendkívüli közgyűlést - mondta Cser-Palkovics András polgármester.

A testületi ülés elején az október 8-án, 65. életévében elhunyt Dr. Lukácsy Józsefre emlékeztek egyperces néma főhajtással a képviselők.

A hulladékgazdálkodásról is tárgyaltak a közgyűlésen

A hulladékgazdálkodás körébe tartozó feladatok ellátásáról is tárgyaltak a képviselők. 2023. július 1-től ugyanis állami, koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer jön létre. A Magyar Állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot a MOL Magyar Olaj-, és Gázipari Nyrt. nyerte el, így jövő júliustól, 35 évig az általa létrehozott koncessziós társaság végzi a magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését, szállítását, és gondoskodik annak kezeléséről, valamint megvalósítja a kapcsolódó beruházásokat. A tényleges szállítási, gyűjtési feladatokat a régiókoordinátorral szerződő alvállalkozó gazdasági társaságok hajtják végre saját eszköz-, és gépjárműparkjukkal. A Depónia Kft. képes és kész ezen feladatok ellátására, ezért ajánlatot nyújt be a koncessziós társaság ajánlatkérésére. A részletekről Steigerwald Tibor a Depónia ügyvezetője a közgyűlés előtt tájékoztatta az önkormányzati képviselőket.

Az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok, valamint a városi és városgondnoksági fenntartásban működő létesítmények nyitva-, illetve zárvatartásáról tárgyalt a közgyűlés.

A meghozott intézkedések a 2023-as esztendőre vonatkozóan mintegy egymilliárd forintos megtakarítást jelentenek, ami jelentős, de a probléma nagyságágrendjét nem oldja meg.

Összesen 62 milliárd forint az az összeg, ami érinti az önkormányzatot, az intézményeit és a vállalatait 2022-ben és 2023-ban – tájékoztatta a testületet Cser-Palkovics András polgármester. Ennek legnagyobb része a távhőhöz kapcsolódik, aminek jelentős részét a rezsicsökkentés részeként az állam finanszírozza. A víziközművek működtetése tekintetében is olyan jelentős a rezsiemelkedés, amit nem tud finanszírozni a város. Összességében így 8.7 milliárd forint az az összeg, ami érinti az önkormányzatot, intézményeit és vállalatait. Ebből 1.6 milliárd az idei esztendő és mintegy hétmilliárd a következő esztendő növekedése, amiből a mai döntésekkel egymilliárd forintot faragott le az önkormányzat. Székesfehérvár Önkormányzata a jogszabályok és a szerződések betartása mellett dolgozik akkor is, ha ez nehézséget jelent – hangsúlyozta Fehérvár polgármestere.

Bízom abban, hogy a további intézkedések nem érintik már az önkormányzati intézményrendszert és reménykedem abban is, hogy jövő év elején könnyítő döntéseket is tudunk majd hozni - mondta el a közgyűlés után Cser-Palkovics András polgármester.

Székesfehérvár polgármestere a rendkívüli közgyűlést megelőzően videóüzenetben tájékoztatta a fehérváriakat a várható döntésekről és intézkedésekről. Mint mondta „nagyságrendileg 4-5 milliárd forinttal emelkedik meg az intézményrendszerünk és szolgáltatásaink rezsiköltsége. ... A döntéseink során három szempont vezet bennünket: az első, hogy ne menjen csődbe a városunk, a második, hogy a létfontosságú helyeket, tehát a bentlakásos szociális intézményeket, a bölcsődéket, az óvodákat, az orvosi rendelőket nyitva tartsuk, a közszolgáltatásokat pedig működtessük, harmadik pedig az önkormányzati munkahelyek megvédése, a bérfizetés garantálása. Egyértelművé szeretném tenni, hogy mindent megteszünk azért, hogy a bölcsődék, az óvodák, a bentlakásos szociális intézmények, valamint az önkormányzati rendelők – ésszerű takarékosság mellett - zavartalanul működhessenek a következő hónapokban is.”

Mint Cser-Palkovics András fogalmazott „a döntés érinti a színház épületét, de figyeltünk arra, hogy az évadot végig lehessen vinni. Érinti a könyvtárat, múzeumot, művelődési házakat, de úgy, hogy maradjanak nyitva tagintézmények és elérhetők legyenek a legalapvetőbb közművelődési szolgáltatások. Az uszodát a mostani távhődíjak mellett a téli időszakban működtetni nem lehet, de mindent megteszünk azért, hogy összefogással, egymásra való odafigyeléssel és kompromisszumokkal legalább a sátras medence folyamatosan működni tudjon.”

Márton Roland önkormányzati képviselő hozzászólásában arról beszélt, hogy emeljék meg tízszeresére a Fehérvár FC-vel kötött bérleti szerződés díját. Juhász László kiemelte felszólalásában, hogy fájó, de amit lehet meg kell tenni. Ráczné Földi Judit elmondta, hogy mindannyian tudjuk és látjuk, hogy mi a helyzet a világban. Mindannyian hozunk áldozatot, ami kell is. Kérte, hogy vizsgálják felül a MOL Aréna Sóstó bérleti díját. Fazakas Attila önkormányzati képviselő felszólalásában javasolta, hogy a hatmilliárdos rezsiemelkedés fedezésére lehetne kérni az idei szolidaritási adó visszafizetését. Mint mondta nem értenek egyet a bezárásokkal és az áremelésekkel sem, ezért nem támogatják a javaslatot. Szigli István is kiemelte, hogy „nem vagyunk túl könnyű helyzetben.” Mint mondta ez nem országos pártpolitikai kérdés és egyetlen dolgunk van, hogy megoldjuk azokat a problémákat, ami ma jellemző az összes hazai településen. Kiemelte, hogy később véleménye szerint más területeket is érinteni fog a válság.

Székesfehérvár főjegyzője dr. Bóka Viktor a stadion bérleti díjával kapcsolatban arról tájékoztatta a képviselőket, hogy egy vagyontörvény alapján lefolytatott pályázat alapján megkötött szerződés esetében egyoldalú áremelés az-az szerződésmódosítás nem lehetséges. A város polgármestere pedig elmondta, hogy ennek lehetőségéről a klubot már tájékoztatta Fehérvár és tárgyalnak a megoldásról. 

Az idei évben 1.6 milliárd forint az a többletköltség, ami az önkormányzati intézményrendszer működtetésében jelentkezik. Ezt tartalékok bevonásával és a nyáron meghozott intézkedésekkel lehet fedezni - mondta Cser-Palkovics András. A munkahelyekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy mindent megtesz a város annak érdekében, hogy akárcsak a pandémia időszakában, most is stabilitást és biztonságot adhasson Fehérvár a munkavállalóinak, akkor is, ha egy-egy épület nem fog működni.

A munkahely biztosított lesz és a munkabér kifizetése meg fog történni – emelte ki Székesfehérvár polgármestere. Részben ezért kell meghozni az intézményrendszerrel kapcsolatos döntéseket.