Közgyűlés – elfogadták Székesfehérvár 2024-es büdzséjét

Az ülés elején egyperces néma főhajtással emlékezett a Közgyűlés a hét elején, 73 évesen elhunyt egykori fehérvári színházigazgatóról Szurdi Miklósról. A legfontosabb napirendi pontja az ülésnek a város 2024-es költségvetésének elfogadása volt, de kiírták a közbeszerzési eljárást a Vasvári Gimnázium új épületének építésére és döntöttek a buszközlekedés jelentős bővítéséről, továbbá a Géza tér teljes felújításáról is.
2024.02.15. 11:25 |
Közgyűlés – elfogadták Székesfehérvár 2024-es büdzséjét

Továbbra is Ruff Tamás vezeti az Alba Regia Szimfonikus Zenekart

Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatói munkakörének betöltésére vonatkozó pályázati felhívásra egyetlen pályázat érkezett, a jelenlegi igazgató, Ruff Tamás részéről, aki trombitatanári, fúvószenekari karnagyi, ének-zene tanári és karvezető végzettséggel rendelkezik továbbá 22 év szakmai és vezetői gyakorlata van, 2021. május elseje óta a Zenekar igazgatója. A testület egyhagúan további öt évre bizalmat szavazott Ruff Tamásnak.

Biztos, stabil városüzemeltetést és béremeléseket is tartalmaz az elfogadott költségvetés

Elfogadta a testület Székesfehérvár 2024-es büdzséjét, mely nagyobb válsághatások nélkül, biztonságos, stabil működéssel, ütemezett fejlesztésekkel, tartalékkal és az önkormányzati intézményi szektorban béremelésekkel számol. A 2024-es városi költségvetésről ITT olvashat bővebben!

Farkas László a Pénzügyi, Költségvetési, Jogi Bizottság elnöke arról tájékoztatta a testületet, hogy tíz igen és egy nem szavazattal elfogadásra javasolta a bizottság a 2024-es költségvetést. Mint mondta óvatos optimizmussal tervezhetjük a jövőt és örömmel állapíthattuk meg, hogy az elmúlt évek kihívásai nem roppantották meg a város gazdálkodását. Kiemelte, hogy szerencsére a helyi ipar jól teljesít és az energiaárak is kiszámíthatóbbak lettek. Hangsúlyozta, hogy mintegy 30 milliárd forintot fordít a város fejlesztésekre és jelentős tartalékokat is tartalmaz a 2024-es büdzsé, továbbá jelentős bérfejlesztések is vannak a költségvetésben, majd köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal munkatársainak és azoknak, akik részt vettek a költségvetés összeállításában.

Fazakas Attila önkormányzati képviselő szintén köszönetet mondott a hivatal dolgozóinak, akik sokat dolgoztak a költségvetés összeállításán. Kiemelte, hogy jelentős béremeléseket tartalmaz a büdzsé, azonban az infláció miatt erre óriási szükség van – mondta. Beszélt a városi közlekedésről is, mint mondta nagy dugók vannak a városban és nagy szükség lenne a Szárazréti és az Auchan körforgalom bővítésére. Arról is beszélt, hogy szükség lenne bérlakásépítésekre és kiemelte, hogy jelentős a város szolidaritási hozzájárulása is. Mint mondta, nem tudják támogatni a költségvetést, de a béremeléseknek kifejezetten örül.

Szigli István önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a város folyamatos fejlődésének alapját a költségvetés biztosítja. Kiemelte a Feketehegy-Szárazrét és a Szedreskert fejlesztéseit (parkolók, útfelújítások, buszmegállók), amiknek költségét a város költségvetése biztosította. „Kérj, egyeztess és akkor a költségvetési évben esélyünk van arra, hogy fejlesszünk a városrészben.” - mondta.

Juhász László önkormányzati képviselő is köszönetét fejezte ki a fehérváriaknak és a hivatal munkájáért. Kiemelte, „ahányan vagyunk Fehérváron biztosan annyiféle költségvetést nyújtanánk be, hiszen mindenki máshova helyezné a hangsúlyt és szeretnénk mindannyian, hogy a város a legjobb irányba haladjon.” Hozzátette, hogy minden olyan fontos dolog szerepel a költségvetésben, ami biztosítja a város fejlődését.

Márton Roland önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy az állami költségvetésnek mindig hatása van a városi büdzsére. A szolidaritási adó mértékével kapcsolatban elmondta, hogy jelentős összeget von el az állam az önkormányzatoktól. Fehérvár ezt nem szenvedi meg annyira, mint más települések, mert a több mint 30 milliárdos a helyi adóbevétel, ami nagy mozgásteret biztosít. Beszélt az Egyensúly Intézet kutatásáról, ami idén is elkészítette a településindexét, amelynek alapján Székesfehérvár lett az első helyezett a megyeszékhelyek kategóriájában. Mint mondta a kutatás a legélhetőbb városi kategóriába sorolták Fehérvárt, de a lehetőségeink sokkal nagyobbak. Beszélt az általa többször javasolt városi diagnosztikai központ hiányáról és hiányolta a bérlakásépítéseket.

Molnár Tamás önkormányzati képviselő kiemelte, hogy az elmúlt években nem volt könnyű a költségvetést összeállítani: a pandémia és az energiaválság ellenére az elmúlt éveknek a költségvetése is kiállta a próbát. Mint mondta, az idei költségvetés stabil és biztonságos, jobb helyzetben vagyunk idén, köszönhető ez a fehérvári vállalkozásoknak és munkavállalónak. Hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár az elmúlt egy évtizedben nagyon sok önként vállalt feladatot lát el: a szociális háló jelentősen túlmutat azon, ami a kötelező, támogatja a város a nyugdíjasait, a fiatal családokat, ösztönzést tartalmaz a büdzsé pedagógusoknak és orvosoknak, bölcsőde, óvoda és iskolafelújításokat végez a város folyamatosan, továbbá egyedülálló okostanterem programot működtet az Alba Innovár segítségével. Rengeteg sportegyesületet támogat az önkormányzat és megannyi ingyenes sportolási lehetőséget biztosít, emellett fenntartja a balettszínházat, a Vörösmarty Színházat, valamint civil szervezeteket és közösségeket támogat a város. Kijelentette, hogy a stabilitás, a fejlődés, az innováció és a felelősségvállalás költségvetése az idei.

Cser-Palkovics András polgármester a költségvetési vita zárásaként köszönetet mondott a korrekt és szakpolitikai jellegű vitáért és külön köszönetet fogalmazott meg azért, hogy minden képviselő elismerte a szakmai előkészítést.

„Amikor 2019 őszén bizalmat kaptunk, senki nem gondolta, hogy ilyen öt év vár ránk pandémiával és a háborús hatásokkal. Ezek az előre nem látható események a városra is hatottak, de ezekben az években is működött és fejlődött Fehérvár, mindezt adósság nélkül Jelentős a stabilitás, hiszen több mint hárommilliárdnyi szabad pénzzel rendelkezik a város és idén ingatlanokat is tudunk vásárolni.”

Mint mondta "természetes, hogy több mint 90 milliárd forint sorsáról való döntéskor vannak dolgok, amikben egyetértünk és vannak vitás kérdések is. Stabil biztonságos működést és biztonságot ad a költségvetés a jelentős fejlesztésekkel és béremelésekkel együtt, adósságállomány nélkül. Mintegy 9 milliárdos tartalékkal is rendelkezik a város, melyből hárommilliárd forint szabadon felhasználható pénzügyi forrás. A tartalékok azért nagyon fontosak, mert váratlan események bekövetkezésekor biztonságot nyújt a városnak, amit az elmúlt évek is bizonyítottak, de bízom abban, hogy az idei tartalék felhasználásáról jövőre dönthetünk majd."

Fehérvár polgármestere kiemelte, hogy a testület elfogadta a közösségi közlekedés hálózatbővítését is, mely nem csak az új multicsarnok kiszolgálását jelenti, hanem egyes városrészekből a belváros, a kórház és a vasútállomás megközelítését is javítja, de lesznek éjszakai buszjáratok is április elejétől.

Ingatlanokat is vásárol idén az önkormányzat

Az önkormányzat kettő nagy területet vásárol a multicsarnok és a Budai út között. Ez jelentős tartalékterületet jelent és tovább növeli a város vagyonát. Az egyiket, ha szükséges parkolóként fogja hasznosítani Fehérvár és egyfajta P+R parkolóként is működik majd. E mellett lakásokat is vásárol idén az önkormányzat, amit bérlakásként fog hasznosítani olyan szakembereknek, akikből jelenleg nagy hiány van Székesfehérváron.

Növelik az anyakönyvvezetők juttatásait

A hivatali munkaidőn kívül a házasságkötő teremben lebonyolított anyakönyvi eseményben közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét bruttó 10000 forint összegről bruttó 20000 forint összegre, a külső helyszínen lebonyolított anyakönyvi eseményben közreműködő anyakönyvvezető részérefizetendő díj mértékét pedig bruttó 15000 forint összegről bruttó 25000 forint összegre emelték. A költségeket az önkormányzat fizeti és nem a házasulandók.

A 2019-2023-as évek alapján hivatali munkaidőn kívül házasságkötő teremben átlagosan 366, külső helyszínen átlagosan 22 házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítés történt. 2023. január 1. és 2023. december 31. között pedig összesen 425 házasságot kötöttek Székesfehérváron.

A város gazdasági társaságainak üzleti tervét is elfogadta a testület

Az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok felügyelőbizottságai is megtárgyalták az üzleti terveket, amik a cégek 2024-es működésének és gazdálkodásának a kereteit határozza meg. A SZÉPHŐ Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt., Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., a DEPÓNIA Hulladékkezelő és Településtisztasági Nonprofit Kft, a Continus Nova Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Kft., a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft, a Fehérvár Médiacentrum Kft, az Önkormányzati Informatikai Központ Non-profit Kft és az Alba Airport Fejlesztő és Üzemeltető Kft. üzleti tervét is támogatta a Közgyűlés.

Jelentősen bővül a közösségi közlekedésben a buszok futásteljesítménye

Az április elejétől tervezett változásokkal mintegy 280.000 kilométerrel növekszik majd a hálózati teljesítmény, amivel együtt 2024-ben összesen mintegy 3,5 millió kilométert tesznek meg a fehérvári helyijáratok évente. A bővítés 300 millió forint többletköltséggel jár, ezzel együtt pedig Székesfehérvár Önkormányzata több mint 2,8 milliárd forint hozzájárulást fizet a közösségi közlekedési szolgáltatásért.

A Volánbusz a helyi közszolgáltatási feladatokat átlagosan 54 saját, és 13 db alvállalkozó általüzemeltetett autóbusszal látta el a 2023-as évben.

A helyi közösségi közlekedés hálózatának alapja 1976. óta változatlan és az eltelt 48 évben Székesfehérvár városszerkezete, lakóinak életvitele, utazási szokásai megváltoztak. A hálózat és a menetrend kisebb módosításokkal ugyan követte a változásokat, ez azonban a hálózatiság romlásához, egyes szakaszokon túlzott kapacitásokhoz, egyenetlen követési időkhöz, jármű együttfutásokhozvezetett. 2021. júliusában kéthetes időszakra bevezetésre került egy a korábbitól jelentősen eltérő szervezési elveken nyugvó buszhálózat és menetrend, amely során nyilvánvalóvá vált, hogy mind a szolgáltatónak, mind az utazóközönségnek bizonytalanságot, nehézséget okozott a nagymértékű változás megismerése, az új menetrendhez való igazodás, ezért két hét elteltével visszaállításra került a korábbi menetrend. 2022-ben egy sokkal inkább a megszokott hálózatra épülő változat bővítését készítettek elő, amelynek a társadalmi egyeztetése is megtörtént. A tervezet mintegy évi 600.000 km többletfutással számolt, azonban az energia-és üzemanyagárak drasztikus emelkedése miatt nem került bevezetésre. A mostani hálózatbővítést Alba Aréna rendezvénycsarnok és az Alba Ipari Zónát a Budai úttal összekötő úthálózat forgalomba helyezése adja. Lehetősége volt a tervezetet mindenkinek véleményezni és a beérkezett mintegy 180 észrevétel közül a javaslatok nagy részét figyelembe vették.

A 2024 április elejétől életbe lépő változásokról ITT olvashat részletesen!

Kezdődhet a Géza nagyfejedelem tér felújítása

Az elmúlt években jelentős megújuláson esett át a Szent II. János Pál pápa tér és környezete. Az Arany János utca 2017-18-ban, közműcserével és burkolatfelújítással megvalósult felújítását követően a Belváros legmagasabb pontján folytatódott a munka: létrejött egy, a burkolatában is egységes tér, ahol a Szent István-székesegyház oldalában immár az egykori sírokat, középkori városfalakat is jelzi a kövezet. Miközben a külső után belül is megújult a Bazilika, megkezdődtek a munkálatok a Géza nagyfejedelem téren is. Elsőként a régész szakemberek dolgoztak a területen, a tavaly ősszel lezárult ásatás során kisebb falszakaszok, falmaradványok kerültek elő az egykori ispáni, majd később király várból, valamint előbukkant egy török kori utca kőburkolata is. Az idei költségvetésben a Géza nagyfejedelem tér befejező üteméhez szükséges forrás is szerepel. A zöldterületek és a burkolt felületek megújításával, illetve Géza nagyfejedelem szobrának visszakerülésével egy újabb, megszépült közösségi térrel gazdagodik idén Székesfehérvár Belvárosa.

Emlékkövet állítanak az Alsóvárosi Pihenőparkban Varga Gábor emlékére

A Gaja Környezetvédő Egyesület kezdeményezte, hogy néhai elnökének Varga Gábornak a tiszteletére emlékkövet állítanának az Alsóvárosi Pihenőparkban. Varga Gábor (1953-2023) a tíz alapítótag egyikeként 1991-ben hozta létre az Gaja Környezetvédő Egyesületet, melynek célja a Föld bolygó védelme. A kezdetektől „civil” volt, az a „zöld civil”, aki az általa megszerzett és szakmájában mindennaposan használt tudást adta át közérthetően gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Munkásságát Székesfehérvár Önkormányzata 2006-ban Székesfehérvárért díjjal ismerte el. Az egyesület az emlékkövet 2024 tavaszán szeretné elhelyezni

Kiírták a közbeszerzést a Vasvári új épületének építésére

Székesfehérvár Önkormányzata a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium épülete mellett egy új építészeti tömb létesítését tervezi a jelenlegi épülettel szemben lévő ingatlanon. Az új épületben tan- és szaktantermeknek, csoporttantermeknek, tornateremnek, könyvtárnak és a szükséges kiszolgáló moduloknak lesz hely. Az iskolaépület három szintes lesz, összes nettó alapterülete 3166 négyzetméter alapterülette.

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András arról tájékoztatott, hogy a Tóparti Gimnázium felújítása hamarosan befejeződik és az iskola visszaköltözik a felújított épületbe. "A Vasvári Gimnázium jelenlegi épületének felújítására kiírt közbeszerzési eljárás pedig remélhetőleg eredményes lesz és akkor a tanév végén, a felújítás idejére át tud költözni az iskola a volt Bory Jenő Általános Iskola épületébe. Bízom abban, hogy ezzel párhuzamosan még az idei évben eredményesen lezárhatjuk az új épületrész megépítésére vonatkozó közbeszerzést és megkezdődhet az építkezés. A környéken élőknek szeretném jelezni, hogy amikor az összes információval és időponttal rendelkezünk, akkor lakossági fórumon bemutatjuk a terveket és az új iskolaépület kivitelezésének menetét is."

Minden képviselő határidőben leadta a vagyonnyilatkozatát

Az önkormányzatokról szóló törvény alapján az önkormányzati képviselők a megválasztásuktól, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított harminc napon belül kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni. A meghatározott határidőn belül, 2024. január 26. napjáig valamennyi tisztségviselő és képviselő eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének.