Buszhálózat-bővítés 2024.

2024.03.20. |

Változik a helyi buszok menetrendje április 2. keddtől, amelyek szöveges összefoglalását az alábbiakban olvashatják. A menetrendfüzet március utolsó hetétől elérhető a Volánbusz jegypénztáraiban.


A buszhálózat bővítés on-line útvonaltervezőjét az indulási időkkel ITT találja!


A MENETREND füzetet itt töltheti le! (.pdf)


A vonalhálózati térkép itt érhető el! (.pdf)

Nagyításhoz kattintson vonalhálózati térképre (.jpg)

Vonalhálózati térkép

A korábbi tervezetek tapasztalatai alapján jelentős, évi mintegy plusz 200 ezer km-rel megnövelt teljesítménnyel terveznek, amely lehetőséget ad az egyes városrészekbe éjfél körüli hazajutásra. A hálózatbővítés eredményeként több városrészből lesz elérhető a kórház átszállás nélkül, az Alba Ipari Zóna új területeire is el lehet jutni busszal, és a városrészeket összekötő járatoknak köszönhetően csökken az átszállások száma is.

Az Alba Ipari Zóna és a Köfém lakótelep autóbusz hálózata (.jpg)

Ismertető füzet az egyes járatok változásairól! - Kattintson ide a LETÖLTÉSHEZ (.pdf)

10-es busz

A Szedreskerti lakónegyedről 4:50-kor és 5:00-kor induló járatokat összevonjuk, helyettük 4:55-kor indul autóbusz. Az Orsovai utcától munkanapokon 6:15, 6.35 és 6.55-kor, a Szedreskerti lakónegyedtől 6:25 helyett 6:15-kor indul járat. Autóbusz-állomástól Orsovai utcáig új járat indul 0:05-kor naponta, amely csatlakozik a kórház felől érkező, és a vasútállomásnál a beérkező személyvonattól csatlakozást biztosító 37-es járathoz.

11, 11A, 11G buszok

A Szedreskerti lakónegyedről munkanapokon 5:25 és 13:15-kor induló 11-es járatok helyett 5:30-kor és 13:20-kor 11A járatok indulnak a Csapó utcából. A Vásárhelyi úti lakótelepről 6:25-kor induló járat helyett 6:10-kor 11A járat indul a Sóstói bevásárlóközponttól. A 14:15-kor Ikarus 3. portától induló 11G helyett 14:08-kor 11A indul a Sóstói bevásárlóközponttól, amely nem áll meg minden megállóban. Új 11A járat közlekedik munkanapokon a Csapó utcából 21:20-kor és a Sóstói bevásárlóközponttól a Szedreskerti lakónegyedig 22:10-kor. Ezekkel a módosításokkal valamelyest javul Maroshegy és a Sóstó Ipari Park kapcsolata, és alternatív útvonalat biztosít az Autóbusz-állomás és a Sóstó Ipari Park között.

12Y busz

A vonalat mindkét irányban meghosszabbítjuk: Fecskeparti lakótelep – Móri út – Szent Vendel utca – Bregyó köz – Liget sor – Palotai út – Széchenyi utca – Új Váralja sor – Takarodó út – déli összekötő út – Seregélyesi út – Repkény utca – Zsurló utca – Babér utca.
Munkanapokon a háromműszakos, 12 órás és irodai munkarendhez, hétvégén a háromműszakos és 12 órás munkarendhez igazítva közlekedik. A Fecskeparti lakótelep és az Autóbusz-állomás között ezekben az időszakokban közvetlen eljutási lehetőséget ad. Részben átveszi a mai 13Y vonal szerepét.

13, 13A busz

A 13 és 13A járatokat összevonjuk a 37-es járatokkal, így Feketehegy-Szárazrétről a vasútállomás és a kórház érintésével átszállásmentesen lehet az Árpád Technikum és Szakképző Iskolába, az Alba Ipari Zónába és a Seregélyesi úti munkahelyekre eljutni.

13G busz

A járatok a Prohászka Ottokár templom megállóban mindkét irányban megállnak az átszállások elősegítésére, illetve a Babér utcából / utcáig közlekedő járatok érintik a Zsurló utcát. Az Autóbusz-állomástól munkanapokon 5:10, 7:00 és 7:35-kor induló járatok nem közlekednek, helyettük a 12Y járatokkal lehet eljutni az Árpád Technikum és Szakképző Iskolába és az Alba Ipari Zónába, és a 37-es járatokkal lehet eljutni az iskolába, és a Mártírok útján és Alba Ipari Zónában található munkahelyekre. Az Autóbusz-állomástól 6:30-kor induló járat 10 perccel korábban, 6:20-kor indul.

13Y busz

Szerepét részben a 13G, 37 és 12Y vonalak veszik át, ezért a továbbiakban nem közlekedik. A Zsurló utca és az Autóbusz-állomás között gyorsabb útvonalon, a déli elkerülő úton közlekedő 12Y járattal tudnak utazni.

14G busz

A vonalat a Köfém lakótelep után meghosszabbítjuk a Palánkai és a Mályva utcán keresztül a Babér utcáig. Munkanapokon a 18 órás műszakváltáshoz és az irodai munkarendhez igazítva új járatok indulnak. A járatok megállnak a Zrínyi utca, Király sor / Budai út, Berkes Ferenc lakótelep megállóhelyeken a középiskolák elhelyezkedésének megfelelően, és a Babér utca felé a Seregélyesi út / Mártírok útja megállóhelyen.

16-os busz

A vonalat mindkét irányban meghosszabbítjuk a Kőrösi utcáig és Börgöndig, és Felsőváros északi részét is kiszolgálja. Útvonala: Opole tér - Kőrösi utca – Rába utca – Opole tér - Móri út – Szent Vendel utca – Bregyó köz – Szedreskerti lakónegyed – Liget sor – Mátyás király körút – Várkörút – Rákóczi utca – Király sor – Seregélyesi út – Börgönd.
Egyes járatok betérnek a Babér utcába, illetve egyes rövidebb útvonalon közlekedő járatok végállomása Börgönd helyett a Babér utca. Börgöndről és Börgöndre munkanapokon a 16-os és 42-es járatok együttesen óránként, a reggeli csúcsidőben gyakrabban járnak.

17-es busz

A Csapó utcából naponta 21:20-kor induló járat a Köfém területén működő vállalkozások igényeinek megfelelően 10 perccel korábban indul.

20-as busz

A vonalat meghosszabbítjuk a Jancsár utcán túl a Hübner András utcáig, illetve műszakváltásokkor a Köfém lakótelepen túl a Babér utcáig. A járatok a Jancsár utcán a korábbitól eltérő megállóban a Bakony utcában, a LIDL áruház mellett állnak meg. Minden járat betér a Kórház, Rendelőintézet megállóhoz, így a Köfém lakótelep, Ráchegy, Tóváros és Palotaváros északi része is közvetlenül, átszállás nélkül juthat el a rendelőintézetbe. A műszakváltáson kívüli, Hübner András utca felé közlekedő járatok a Szivárvány Óvodától indulnak, és a Budai úton és a Topolyai utcán átszállási lehetőséget adnak a Köfém lakótelep északi, és az Öreghegy déli részén élők számára. A Köfém lakótelep felé közlekedő járatok a végállomásra érkezés előtt tesznek egy hurkot a Zombori, Budai és Topolyai utcán.

24-es busz

Egyes járatok meghosszabbított útvonalon közlekednek: műszakváltások idején a járatok a Zsolnai út / Nagyszombati utca megállótól tovább közlekednek az Alba Ipari Zónán keresztül a Zsurló utcáig. Az utolsó járat Öreghegyről 23:20-kor, a Jancsár utcától 23:56-kor indul.

27-es busz

Összevonjuk a 38-as járatokkal.

29-es busz

A vonal a mai 20-as járatba olvad. A 20-as járattal a maihoz képest lényegesen bővebb kínálat mellett elérhetővé válik Palotavárosról átszállás nélkül a Csapó és Jancsár utcai decentrumok, a vasútállomás, a kórház és a Köfém-lakótelep térsége.

30-as busz

A 37-es járatok betérnek a rendelőintézethez, a 16-os járatokat pedig meghosszabbítjuk a Kőrösi utcáig. Ez a két vonal együtt csaknem lefedi a mai 30-as járat útvonalát, ezért az a továbbiakban nem közlekedik.

32-es busz

Új késő esti járatok indulnak a Vasútállomástól 22:55-kor és 23:55-kor naponta, melyek a beérkező vonatokhoz csatlakoznak. A 32-es buszokról az Áron Nagy Lajos téren 23 és 0 órakor a 24-es járatra az átszállás biztosított lesz Öreghegy felé.

33-as busz

A Prohászka Ottokár úton új megálló létesül az Esze Tamás utcánál.

34-es busz

A Vasútállomástól naponta 22:35-kor induló járat csak a Fecskeparti lakótelepig közlekedik. Új késő esti járatok indulnak naponta a Vasútállomástól Fecskeparti lakótelepig 22:55-kor és 23:55-kor. A Prohászka Ottokár úton új megálló létesül az Esze Tamás utcánál.

35-ös busz

Új járat indul a Kecskeméti utcától munkanapokon 7:15-kor. A Prohászka Ottokár úton új megálló létesül az Esze Tamás utcánál.

37-es busz

A vonalat a Vasútállomáson túl meghosszabbítjuk az Alba Arénáig. A járatok minden esetben érintik a Kőrösi utca megállót és a rendelőintézetet. Egyes járatok rövidebb útvonalon járnak. Az utolsó járat a Kórház, Rendelőintézet megállóból 23:46-kor indul Feketehegy felé.
A Vasútállomáson a Kőrösi utca felé a buszok a lakóházak előtti „A” jelű kocsiállásról, az Alba Aréna felé az állomásépület főbejárata előtti "B" jelű kocsiállásról indulnak.
Feketehegyen a Farkasvermi út – Sajó utca – Rába utca – Pityer utca hurokban a járatok továbbra is egy jeggyel használhatók. Az Opole tér megállóban eltérő irányban a menetrendszerűség betartása érdekében egyes járatok várakozhatnak. Az indulási időkről a megállóhelyen kihelyezett menetrendekből és az online utazástervezőkből tájékozódhat.

38-as busz

Minden járat a Hanon Systems érintésével jár. Menetrendje a 27-es járatok beolvasztásával jobban illeszkedik a Videoton Ipari Park és a Hanon Systems munkakezdéséhez és műszakváltásaihoz. A délutáni csúcsidőben félóránként közlekedik. Nem érinti az Álmos vezér utca megállót, a Berényi út - Szent Flórián körút helyett a Tompa Mihály utca - Damjanich utca útvonalon jár. Ünnepnapokon is közlekedik.

42-es busz

A Csapó utca és a Gáz utca / Budai út megállók között a Palotai út – Mátyás király körút – Várkörút – Rákóczi utca – Gáz utca útvonalon közlekedik. Az Autóbusz-állomáshoz a Palotai úton létesülő Halász utca megálló lesz a legközelebb. Egyes járatok betérnek a Babér utcába. A Csapó utca felé műszakváltások előtt egyes járatok a Budai úton keresztül járnak. Börgöndről és Börgöndre munkanapokon a 16-os és 42-es járatok együttesen óránként, a reggeli csúcsidőben félóránként járnak. A 42-es járattal hétvégén is el lehet jutni az Áron Nagy Lajos tér térségétől a kórházhoz.

912-es busz

Autóbusz-állomástól a Sóstói bevásárlóközponton és a Vásárhelyi úton keresztül a Sóstói temető megállóig új éjszakai járat indul 0:05-kor naponta, amely csatlakozik a kórház felől érkező, és a vasútállomásnál a beérkező személyvonattól csatlakozást biztosító 37-es járathoz.