Költségvetés 2024. - stabilitás, biztonság és fejlődés az idei évben is

Székesfehérvár Közgyűlése csütörtöki ülésén elfogadta a város 2024. évi költségvetését. A büdzsé stabil, biztonságos működéssel és városüzemeltetéssel, állami és helyi forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel, jelentős önkormányzati intézményi béremelésekkel és komoly tartalékképzéssel számol adósságállomány és hitelfelvétel nélkül.
2024.02.15. 12:26 |
Költségvetés 2024. - stabilitás, biztonság és fejlődés az idei évben is

Székesfehérvár képviselőtestülete mintegy egyórás vitát követően 17 igen, 4 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a város működését alapjaiban meghatározó rendeletet.

Vitaindító hozzászólásában dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a költségvetési rendelet több hónapon át tartó előkészítésében.

A vita során elhangzott, hogy az elmúlt időszak válságkezelő költségvetései után Székesfehérvár óvatos optimizmussal tervezheti a jövőt. A pandémia, a háborúk, az energiaválság és az infláció nagyon nagy nyomás alá helyezték a gazdaságot és a működést, azonban a város a kihívásokkal teli időszakban is megőrizte stabilitását a helyi ipar teljesítményének és a szigorú intézkedéseknek köszönhetően.

Az infláció és az energiaárak mérséklődtek, a gazdaság jól teljesít és az előrejelzések is pozitívak, így a mostani helyzet lehetővé teszi, hogy a város visszatérjen a válságéveket megelőző, normál működésre. A 2024-es költségvetés stabil, biztonságos működést, komoly fejlesztéseket és önkormányzati intézményi bérfejlesztéseket tartalmaz hitelfelvétel nélkül. Székesfehérvár adósságállománya nulla, 2024-ben sincs szükség működési és fejlesztési célokat szolgáló hitel felvételére. Székesfehérváron a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük.

Bevételek

A tervezet 90,1 milliárd forintos bevételi-kiadási főösszeggel számol. Az Önkormányzat saját bevétele összesen 35,5 milliárd forint, ennek legjelentősebb tétele a 26,8 milliárd forintos iparűzési adóbevétel, emellett szerepel 3,73 milliárdos – mintegy 300 millióval csökkentett mértékű – építményadó és 60 millió forint idegenforgalmi adó is. Működtetésre 11,4 milliárd forint állami forrás jut, ami 1,6 milliárddal több a tavalyihoz képest, emellett a hazai és uniós projektek finanszírozására 6,7 milliárd forint áll rendelkezésre.

Kiadások

A legnagyobb tételt az 50,6 milliárd forintos működtetési feladatok jelentik, ebből a város által befizetendő szolidaritási hozzájárulás 8,1 milliárd forint. Fejlesztési, felújítási célokra 30,1 milliárddal számol a költségvetés, a gazdálkodási és céltartalék pedig – a 2025. évi kötelezettségekkel együtt – 9,4 milliárd forint. Ebből nagyon jelentős, több mint 3 milliárd a szabad pénzügyi forrás, ami felhasználható bármilyen célra.

Intézmények fenntartására összesen 22,8 milliárd forintot költ város, ebből az egészségügyi, szociális ágazatra 6,5 milliárd, az oktatásra 6,7 milliárd, a kulturális ágazatra 5,4 milliárd forint jut.

Kiemelt kiadási tételt képez az önkormányzati intézményi személyi juttatások emelése. 980 fő önkormányzati dolgozót érint a garantált bérminimum 10%-os és a minimálbér 15%-os emelése, melyet az állam finanszírozott mintegy 370 millió forint értékben. A bölcsődékben és óvodákban dolgozó pedagógusok béremelése a 2023 novemberi bruttó bérük 32,2 %-a. A bölcsődéknél – annak érdekében, hogy minden érintett megkapja ezt az emelést – 41 millió forint támogatást az önkormányzat biztosít.

Jelentősen növekszik a város önkormányzata által finanszírozott cafeteria mértéke is, ami a korábbi nettó 117.000 forint helyett nettó 250.000 forintot jelent évente az önkormányzati intézményekben dolgozóknak.

Ez 1.600 embert érint és 511 milliós kiadást jelent. A korábban a szociális szektorban, az óvodákban és a bölcsődékben bevezetett hűségjutalmat kiterjesztik az összes önkormányzati intézményre, az erre fordított 55 milliós kiadás 234 főt érint. A munkáltatói döntésen alapuló illetménykiegészítésre 419 milliót terveznek, illetve létrehoznak egy 200 milliós pénzügyi keretet is az év közben eldönthető bérkiegészítésekre azon intézményi szektorok munkavállalói részére, akik nem részesülnek államilag finanszírozott bér- és pótlékemelésben.

A költségvetéssel együtt a képviselőtestület elfogadta a közösségi közlekedésre vonatkozó menetrendi és hálózatbővítést, ami idén 400 millió forint pluszkiadást jelent. Az előzetes számítások szerint 2024-ben mintegy 3 milliárd forint önkormányzati forrást igényel a közösségi közlekedés működtetése és a szolgáltatások bővítése.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a szavazást követő sajtónyilatkozatában összegzésként hangsúlyozta, hogy a Közgyűlés egy nagyon korrekt vitát követően fogadta el a költségvetést. A testület végül 17 igen, 4 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a város működését alapjaiban meghatározó rendeletet.

Gazdaság

 1. Alba Regia Állásbörze

  Harmadik alkalommal rendezték meg az Alba Regia Állásbörzét a Sóstói Stadionban pénteken. Többek között iparvállalatok, kereskedelmi szolgáltatók és közlekedési társaságok jelentek meg a seregszemlén, de voltak munkaerő-közvetítők is. A kiállítás iránt már a nyitáskor nagy volt az érdeklődés.

  2024.04.12.
 2. A magyar gazdaság helyzete, kilátásai

  A magyar gazdaság helyzete, kilátásai és a VOSZ programja volt napirenden a szövetség Fehérváron tartott vállalkozói fórumán. Az aktív szerepvállalás a fenntartható gazdaság kialakításában, a növekedés beindítása, a vállalkozói aktivitás fokozása és egy korszerű, hatékony vállalkozásfejlesztési rendszer kialakítása a legfontosabb feladat - hangzott el a fórumon, ahol vállalkozóktól azt kérték, nyissák meg a cégeiket a fiatalok előtt a duális képzés terén.

  2024.04.12.
 3. Fejlesztett az Alba-Kor Kft.

  Átadták az Alba Ipari Zónában az Alba-Kor Kft új felületkezelő üzemcsarnokát. A felületkezeléssel foglalkozó fehérvári Alba-Kor Kft. 722,86 millió forint összköltségvetésű fejlesztésének megvalósításával erősíteni tudja Magyarország zöldgazdaságát, az ipar környezettudatosabbá zöldebbé válását és egyedülálló technológiájával növeli a piaci részesedését.

  2024.04.11.
 4. Continest Defence Industry Day

  Az összecsukható konténereket és egyedi konténeralapú infrastruktúraegységeket gyártó és fejlesztő székesfehérvári Continest Technologies Zrt. először rendezte meg a Continest Defence Industry Day-t, amelyre három kontinensről, több mint 15 országból érkeztek védelmi ipari képviselők, gyártók és innovátorok.

  2024.04.09.