Székesfehérvár az ország legfejlettebb települése a megyeszékhelyek között

Az Egyensúly Intézet idén is elkészítette a településindexét, amelynek alapján Székesfehérvár lett az első helyezett a megyeszékhelyek kategóriájában, megelőzve Győrt. Székesfehérvár előrelépése mögött a diplomások arányának növekedése, az átlagos négyzetméterárak emelkedése és az ezer lakásra jutó lakásépítések számának növekedése áll. A tanulmányt ITT tudja letölteni!
2024.01.18. 08:59 |
Székesfehérvár az ország legfejlettebb települése a megyeszékhelyek között

Székesfehérvár lett az első helyezett a megyeszékhelyek kategóriájában, megelőzve Győrt.

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András Facebook oldalán reagált a kutatás eredményére, és mint írta mindenkinek köszöni, aki munkájával, elkötelezettségével hozzájárult ehhez. "Az eredménynek örülhetünk, de sok feladat vár még ránk közös otthonunk fejlesztésében!"


Székesfehérvár előrelépése mögött több ok is meghúzódik: jelentős mértékben növekedett a diplomások aránya (22 százalékról 25-re), az átlagos négyzetméterárak (164 ezerről 475 ezer forintra), illetve az ezer lakásra jutó lakásépítések száma. A kiemelkedő eredmények miatt az sem vetette vissza Székesfehérvárt, hogy itt nőtt a leggyorsabban a gyermekek és az idősek aránya az aktív korú lakosságra vetítve a megyeszékhelyek kategóriájában.

A második helyezést elért Győr több dimenzióban is első helyen végzett a megyeszékhelyek kategóriájában: itt a legmagasabb az egy főre eső nettó belföldi jövedelem és az ezer lakásra jutó lakásépítések száma, illetve itt a legalacsonyabb a nyilvántartott álláskeresők aránya.

Bár a győriek jól állnak az iparűzésiadó-bevételek terén, az egy főre jutó önkormányzati bevételek tekintetében jócskán elmaradnak Székesfehérvártól: utóbbinak kevesebb mint a harmadára tettek szert 2021-ben.

Az első három helyen végzett megyeszékhely közül ide érkezett a legtöbb egy főre jutó állami támogatás (500 ezer forint), ugyanakkor itt a legalacsonyabb az alapszolgáltatásokon felüli, azaz a kötelező önkormányzati feladatok ellátáson túli, egy főre vetített önkormányzati kiadás. Győr esetében a vizsgált időszakban megfigyelhető fejlődés elsősorban a bűncselekmények számának csökkenéséből, továbbá az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelemből, az SZJA-t fizetők arányából és az átlagos négyzetméterárak növekedéséből ered.

Magyarország

 1. Középiskolai felvételi

  A diákok tanulói jelentkezési lapjait az általános iskolák február 21-ig továbbítják a kiválasztott középiskoláknak. Eddig a napig kell összeállítani tehát azoknak az iskoláknak a listáját, ahová a diák szeretne bekerülni, az első helyen értelemszerűen azzal az intézménnyel, amit a legjobban szeretne.

  2024.02.19.
 2. Prioritás a fehérvári parancsnokság

  A NATO nemzeti haderőkből áll, ezért minden tagállamnak szükséges fejlesztenie haderejét; Magyarország, mely elkötelezett a NATO-tagsága mellett, így is tesz - jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását követően csütörtökön.

  2024.02.15.
 3. Már csak egy napig lehet jelentkezni a megújult magyar felsőoktatásba

  Fontos határidő közeleg, már csak egy napig, február 15-én éjfélig van lehetőség arra, hogy a felsőoktatásban tanulni vágyók leadják elektronikus jelentkezésüket a felvi.hu honlapon keresztül. Székesfehérváron a Kodolányi János Egyetem és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műsszaki Kara is várja a hallgatókat.

  2024.02.14.
 4. Lemondott a köztársasági elnök

  A köztársasági elnök szombat délután egy videóüzenetben kifejtette: azért vállalta a köztársasági elnöki feladatot, mert szenvedélyesen szereti Magyarországot, „és mert hiszek önökben, hiszem, hogy egy békés, szeretettel teli, egymásra odafigyelő nemzet a miénk. Hiszek a csendes többségben, a mindennap keményen dolgozó emberekben, a becsületben, az egyenes tartásban és a szeretet erejében. Ezeket az értékeket nagyszüleinktől, szüleinktől kaptuk, és gyerekeinknek, unokáinknak szeretnénk továbbadni”.

  2024.02.10.