Kőtár, kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont lesz a volt Köztársaság mozi épületében

A pénteki közgyűlésen hozott döntéssel eredményesen zárult le a kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás, ezzel megkezdődhet a 3,5 milliárd forintos nagyberuházás - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester.
2020.09.28. 14:54 |

Az egykori királyi bazilika kövei méltó elhelyezést kapnak, valamint a volt Köztársaság mozi épületét is sikerül megmenteni és kulturális-tudományos célokra felújítani. 

Fontos állomásához érkezett az Árpád-ház Program és annak „Az ország bölcsője” elnevezésű fehérvári programrésze: a szerződéskötést követően elkezdődhet a kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kialakítása a volt Köztársaság mozi épületében. A 3,5 milliárd forintos nagyszabású fejlesztést a Magyar Kormány által augusztusban meghozott döntés – a kiegészítő támogatás biztosítása – nyomán nyílik lehetőség megvalósítani. 

A fejlesztés a szerződés hatályba lépését követően a tervek szerint 20 hónap alatt fejeződik majd be.

Évtizedes adósságot old meg a most induló beruházás azzal, hogy egy látványraktár megvalósításával méltó és korszerű elhelyezést biztosít az egykori királyi bazilika megmaradt köveinek, emlékeinek. Az ország történelmi fővárosában így a keresztény államot megalapító Szent István király és az Árpád-háziak korszaka jelenhet meg ismét a bemutatás és a tudományos-kutatói munka keretében is. 

Építészettörténeti emléket mentenek meg

A beruházás az Árpád-ház Programban betöltött helye mellett egy korábbi ígéret megvalósulását, a volt Köztársaság mozi épületének megmentését is jelenti. Az 1937-39 között Hübner Tibor tervei alapján épült egykori Alba, majd Köztársaság mozi és bérház mára már rendkívül rossz állapotban van. Így elsőként a pince és az afölötti födém megerősítése, illetve a beázásmentesség biztosítása miatt a tető megerősítése kerül sorra. Természetesen a belső terek is teljesen átalakulnak majd, és kiegészítő parkolók is létesülnek a központ látogatóinak jobb kiszolgálására. Az egykori moziépület belmagasságát kihasználva létesül egy különleges kiállítótér, amely 21. századi technikai megoldásokkal lehetőséget ad az egykori bazilika tömbjének bemutatására, a megmaradt kövek és az azok kiegészítésére szolgáló installációk révén ismerhetik meg a látogatók a Székesfehérvár történelmében oly fontos Szent István-i korszakot. 

Végre méltó helyre kerülnek a Bazilika kövei

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője felidézte, hogy pénteken Székesfehérvár Megyei Jogú Város közgyűlése kiválasztotta a közbeszerzési eljárás nyertesét, ezzel az utolsó akadály is elhárult azelől, hogy megkezdődjön a volt Köztársaság mozi épületében a kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kialakítása. "Úgy hozta az élet, hogy a Szent István Király Múzeum Rendházépületének rekonstrukciója gyorsabban révbe ért, az építkezés már folyik, pedig később kezdtük el ezt az elemét az Árpád-ház programnak. A kormány augusztusi, végső döntése kellett ahhoz, hogy lendületet kapjon a volt Köztársaság mozi épületét érintő fejlesztés" - mondta el Vargha Tamás a mintegy 3,5 milliárd forintos nagyberuházás kapcsán. "Hosszú volt az út amíg eljutottunk odáig, hogy elindulhat a kivitelezés és végre méltó helyen kerülnek bemutatásra a bazilika kövei" - tette hozzá Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki örömét fejezte ki, hogy egyúttal egy építészettörténeti emlék is megmarad az utókornak, hiszen a volt Köztársaság mozi épületét a híres székesfehérvári építész, Hübner Tibor tervezte, aki a II. világháború előtti fehérvári modern építészet egyik legjelesebb alkotója volt. 

Új, fontos közösségi teret nyer vissza az épület felújításával a város kulturális élete

"Pár évvel ezelőtt azt monduk, hogy szeretnénk mind a Petőfi, mind a Köztársaság mozi épületét megmenteni a város kulturális és közösségi élete számára. A Petőfi mozi esetében ez évekkel ezelőtt már sikerült, akkor elmondtuk mi a terv a Köztársaság mozival. Most hosszú előkészítő munka után pénteken a közgyűlés meghozhatta azt a döntést, amivel lezártuk a közbeszerzési eljárást és végre van már kivitelezője is a volt Köztársaság mozi felújításának" - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester, hozzátéve, hogy a mintegy 3,5 milliárd forint összértékű beruházás költségeit 100%-ban állami forrásból biztosítják és várhatóan november tájékán adják át a munkaterületet a kivitelezőnek.

A polgármester elmondta, hogy mintegy 20 hónapig tart majd a munkaterület átadását követően a volt mozi épületének felújítása. Az épületben lakóknak felajánlották, hogy a felújítás idejére másik ingatlant biztosít az önkormányzat, jelenleg egy olyan tulajdonos van, aki ezt igénybe veszi. A komplex felújítás során nemcsak az épület újul meg, hanem a kiállítás eszköztára is. A polgármester hangsúlyozta, hogy a város kulturális életének egésze egy új, fontos közösségi teret nyer vissza a mozi felújításával.

A Nemzeti Emlékhelyre látogatók fogadására, tájékoztatására is lehetőség nyílik

A Szent István Király Múzeum felügyelete alatt valósul majd meg a Bazilika fennmaradt kőanyagának raktározása, kiállítása, az eredeti anyagok felhasználásával készülő szerkezeti rekonstrukciók bemutatása. Az Árpád-ház Kutatóintézet a Városi Levéltár részeként működik majd, és az ideiglenes Látogatóközponttal a Nemzeti Emlékhelyre látogatók fogadására, tájékoztatására is itt nyílik majd lehetőség, hogy aztán a Királyi sétaúton végighaladva jussanak el a Nemzeti Emlékhely területére.

Városfejlesztés

 1. Gyönyörű lesz jövő nyárra az új zöld sáv a Várkörúton

  A Városgondnokság kertészei csütörtökön mintegy ezer tő évelő növényt ültettek be a Várkörúton az Országzászló tér és a Bíróság közötti zöld sávba. A Rab János kertészmérnök tervei alapján készült zöld sáv gyönyörű lesz jövő nyárra, ha nem tapossuk ki a virágokat. 

  2020.10.15.
 2. Elkészült a Halesz ligetben az új rekortán futópálya

  Helyszíni tájékoztatón mutatták be csütörtökön, Fehérváron, a Halesz ligetben az Országos Futópálya-építési Program és Székesfehérvár Önkormányzatának összefogása eredményeképpen megvalósult egy kilométeres, különleges vonalvezetésű új rekortán futópályát.

  2020.10.01.
 3. Kavicskert a körforgalmak közepén több száz tő évelő növénnyel

  A fehérvári körforgalmak gondozását a Városgondnokság parkfenntartási csoportja végzi. Idén ősszel a Királykútnál és a Ligetsor végén található körforgalmakban kavicskertet építettek. A különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat, melyekbe mintegy kilencszáz tő évelő növényt ültettek Homoki László a Városgondnokság kertészmérnöke tervezte

  2020.09.30.
 4. Jól haladnak a munkálatok a Jákyban - digitális földmérő terem készül

  Korszerű informatikai eszközökkel felszerelt, digitális földmérő terem készül a Székesfehérvári SZC Jáky Technikumban. A 20 millió forint összértékű beruházás keretében elkészült tantermet október végén vehetik birtokba a diákok.

  2020.09.28.
 1. 15 vadonatúj járművel korszerűsödik a székesfehérvári helyi autóbusz-állomány

  Tíz új , nullkilométeres Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz Székesfehérváron, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik a városba. A közlekedési társaság továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával, az utazási komfort folyamatos növelésével a helyi közlekedésben is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára.

  2020.09.23.
 2. Tavaszig öt fehérvári óvodaudvar kap új burkolatot és játékokat

  Uniós forrásból kezdődött Székesfehérváron játszóudvar-felújítási program júliusban, ütemezett munkaterv szerint. A közel 186 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően márciusig öt intézményben lesz új burkolat és új játékok az udvaron.

  2020.09.22.
 3. Megfelelő ütemben folytatódhat a Bartók Béla tér felújítása

  A műszaki akadályok elhárultak, így megfelelő ütemben folytatódik a Bartók Béla tér felújítása. Mint ismeretes, a tér felújításának második üteme tavasszal indult, és a munkálatok során falmaradványok kerültek elő. A régészeti dokumentációt követően, a földmunkák folytatása előtt új terveket kellett készíteni a megváltozott terhelési igények figyelembevételével, az elkészülő burkolt felület épségének megőrzése érdekében.

  2020.09.21.
 4. Aláírta a város polgármestere a déli összekötő kivitelezési szerződését

  Kedden aláírta Székesfehérvár polgármestere a déli összekötő megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést. Cser-Palkovics András közösségi oldalán osztotta meg a 4.5 milliárdos beruházás indulását. A munkaterületet átadása után pedig kezdődik az építkezés, ami várhatóan két évig tart majd.

  2020.09.15.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1