Kezdődik a Vadmadárkórház és egy új közösségi épület építése a Sóstón

A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál hamarosan elkezdődhet a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó és bemutató épület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 25 ezer négyzetméteres területen valósul meg a Sárkeresztúri út mellett.
2019.01.08. 13:09 |

Az új épület a természetvédelmi terület környezetébe illeszkedik majd és új színfoltja lesz Székesfehérvárnak.

Nagyon szépen megújult a Sóstó Természetvédelmi Terület, melyre kifejezetten büszke lehet a város közössége és kiemelkedik a fehérvári fejlesztések közül. Több mint 200 hektáron sikerült egy csodálatos természetvédelmi területet rehabilitálni és megmenteni illetve létrehozni egy igazi kis kiránduló paradicsomot a városon belül – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Ennek a fejlesztésnek azonban van még egy eleme, a Vadmadárkórház és egy alsóvárosi közösségi tér létrehozása.

Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi referense a beruházást ismertetó sajtótájékoztatón. Elhangzott, hogy a területen található régi épület összes felhasználható anyagából a Városgondnokság asztalosműhelye előtt egy fedett tárolót építenek.

A város polgármestere elmondta, hogy Dr. Berkényi Tamás a Vadmadárkórház vezetője már a tervezésben is szakmai partnere volt a városnak és lesz az üzemeltetésben is. Egy modern, jól felszerelt madárkórház mellett pedig létrejön egy alsóvárosi közösségi tér is. A beruházás több mint 440 millió forintba kerül, ami állami forrásból valósulhat meg és része a Sóstó rehabilitációnak. Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy a decemberi közgyűlésen eredményesen zárult a kivitelezésre a közbeszerzés és napokon belül aláírják az erről szóló vállalkozói szerződést. 

A vadon élő, sérült madarak gyógyítása, azt követően pedig a természetbe történő visszaengedése, vagy maradandó károsodás esetén élethosszig tartó gondozása a madárpark célja – mondta Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője. A tervezett madárparkban, lehetőség nyílna a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult, tartósan fogyatékos madarak élethosszig tartására, a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére, az érdeklődő közönség számára a madarak bemutatására és a gyerekek természetismereti oktatására is.

A Vadmadárkórházba látogatók üvegen keresztül megtekinthetik a műtőben és vizsgálóban és az előkészítőben zajló tevékenységeket. Összesen 5 kórteremben 20 madár egyedi és 10 madár csoportos elhelyezésére van lehetőség. A szabadtéri vadmadár röpdékben és ketrecekben pedig összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madár bemutatására van lehetőség. A közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható tér kerül majd kialakításra, ahol a Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi Szőlőben élők számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A terület előtt pedig 17 parkolót alakítanak ki.A kivitelezővel a vállalkozói szerződést a héten írják alá és 12 hónap áll rendelkezésre a munka elvégzésére.

Városfejlesztés

 1. Közműfelújításokkal kezdődik a Bartók Béla tér felújítása

  A közművek felújításával és cseréjével kezdődik, majd a tér közösségi funkcióinak kialakításával folytatódik a Bartók Béla tér felújítása, ami egy újabb olyan tere a városnak, mely igazi közösségi térré varázsolható. Miközben megújul a burkolat, a téren kialakul a lehetősége annak is, hogy különböző rendezvények megtartására is kiválóan alkalmas lesz.

  2019.03.11.
 2. Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa

  A végéhez közeledik a II. János Pál pápa tér felújítása. Gyönyörű egybefüggő térköves kialakítás készült a téren és a Szent István-székesegyház oldalában, ahol az egykori sírokat, falakat is jelzi a kövezet. A terület teljes megújulása 2022-re várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér a Bazilika belső felújítását követően készül majd el. 

  2019.03.08.
 3. Árpád-ház Program - kezdődik a sétaút kivitelezése

  Az Árpád-ház Program legfontosabb célkitűzése a város Árpád-korhoz illetve a középkorhoz kapcsolódó építészeti és történelmi relikviáinak összekötése egy tematikus sétaúttá, mely fizikailag és szellemileg is kijelöl egy bejárható útvonalat. Hosszú előkészítő munkálatok után az első elemek kivitelezése hamarosan kezdődik és még tavasszal kiírják a közbeszerzését a volt Köztársaság Mozi felújításának is, ahol méltó körülmények között helyezik el az egykori Nagyboldogasszony Bazilika köveit.

  2019.03.07.
 4. Kezdődnek a járdafelújítások és építések az 5. számú választókörzetben

  Több helyszínen járdafelújítások, illetve járdaépítések kezdődnek tavasszal az 5. számú választókörzetben 33,1 millió forint értékben. A mai munkaterület-átadások kapcsán Mészáros Attila alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője számolt be a tervezett munkálatokról. 

  2019.02.28.
 1. Újabb öt elektromos töltőállomás Székesfehérváron

  Újabb öt elektromos töltőállomást telepített az E.ON Székesfehérvár forgalmas pontjaira, ahol egyszerűen és kényelmesen tölthetik fel elektromos járműveiket a városban élők és az arra utazók. A mostani bővítéssel a főváros után Székesfehérváron található a legtöbb elektromos töltőállomás Magyarországon. 

  2019.02.26.
 2. Kezdődik a Szilvamag, a Temesvári és a Gyimesi utca felújítása a Maroshegyen

  Az ideiglenes felszíni ivóvízvezeték építésével hamarosan kezdetét veszi a Temesvári és a Gyimesi utca teljes felújítása a Maroshegyen. Az új ivóvíz hálózat és új csapadékvíz elvezető rendszer mellett új útburkolat és járdák épülnek. A Szilvamag teljes felújítása is hamarosan kezdődik. Itt jelentős mennyiségű, az útra merőleges parkoló mellett egy olyan kis parkot alakítanak ki intenzív növénytelepítéssel, ami enyhíti a városrész központjában a Balatoni út forgalmának hatását.

  2019.02.20.
 3. Munkaterület átadások - városszerte kezdődnek a parkoló és járdafelújítások

  Heteken belül kezdődik a Királysor 41. és 51. közötti parkoló teljes felújítása, a Cserepes köz 2. mellett egy új 17 állásos parkoló építése, a Jankovich utca 20-26 előtti parkolók felújítása, illetve a Kelemen Béla utca 14-18 és 26-30 előtti parkolók felújítása is. A Béla úton az 57-es szám előtt egy kapubeálló kijavításával, pedig az út felső szakaszának csapadékvíz elvezetési problémáit orvosolják.

  2019.02.20.
 4. Megkezdődött a gyermekorvosi rendelés is a megújult Köfém rendelőben

  Február 1-jével elindult a házi gyermekorvosi rendelés és a védőnői tanácsadás a felújított Köfém rendelőben. A KÖFÉM rendelő vonzáskörzetében található utcákban és a lakótelepen több mint hatszáz 14 év alatti gyermek lakik, őket szerda délelőttönként várja Dr. Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos és Balog Eszter területi védőnő.

  2019.02.18.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek