Füstmentes nyár a mezőgazdaságban is - tűzvédelem aratáskor

Szaktanácsadással is segíti a katasztrófavédelem a mezőgazdasági tüzek megelőzését. A nyári betakarítási munkák megkezdése előtt az erő- és munkagépek tűzvédelmi hatósági ellenőrzése folyamatos, amelynek során a tűzoltók leggyakoribb veszélyforrásokra is felhívják a figyelmet.
2019.07.03. 10:06 |

Több esetben az okozza a bajt, hogy az aratás során a növényi hulladék, rost rátapad a gép alkatrészeinek olajos lerakódásaira, amely a nagy melegben és a folyamatos munkavégzés alatt felhevül és kigyullad. A tűz ilyenkor pillanatokon belül szétterjed a gabonatáblán, a learatott terményben, a tarlón, vagy éppen a munkagépben. A lábon álló gabona mellett nagy értéket képvisel a kombájn is, ezért az aratást végzőknek ismernie kell a tűzmegelőzésére vonatkozó, illetve a tűz esetén követendő szabályokat is.

Az aratási munkálatok közben keletkezett tűzesetek száma 2018-ban az előző évekhez képest csökkent. A tapasztalatok szerint a munkagépek műszaki állapota, a területen dolgozók gondatlansága - mint például a dohányzás, nyílt láng használata - a tüzek leggyakoribb kiváltó oka. Tűzvédelmi szempontból a betakarítási munkák másik veszélyes része a bálázás. A bálázó gépek - hasonlóan a kombájnokhoz - sok kopó, forgó-surlódó alkatrésszel rendelkeznek, amelyek mellett elhalad az igen alacsony gyulladáspontú szalma. Ezek meghibásodásából, elhasználódásából adódó melegedés könnyen tüzet okoz.

A kezdődő, nem kiterjedt tüzek oltására általában elegendőek a kézi tűzoltó készülékek, amelyeket könnyen hozzáférhető helyen kell készenlétben tartani a járművön. A betakarítási munkálatokat csak olyan gépekkel lehet elvégezni, amelyek tűzvédelmi felülvizsgálatát az aratás előtti gépellenőrzésen elvégezték. A vizsgálat tervezett időpontját ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén tíz nappal korábban írásban be kell jelenteni az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek. Az ellenőrzésről jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát a járművön kell elhelyezni.

Az ellenőrzések alkalmával a katasztrófavédelem munkatársai megvizsgálják többek között a járművek általános műszaki állapotát, az előírt tűzoltó készülékek meglétét, megfelelőségét és karbantartottságát, a kipufogó rendszert és az akkumulátor burkolatát, rögzítettségét, valamint a kombájnoknál a földelő vezeték meglétét és megfelelőségét. Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag, a kenőanyag vagy a hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. Fontos, hogy a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni. A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen e munka során üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng meggyújthat. Gabonatáblán dohányozni még a vezetőfülkében sem szabad. Az aratás idejére a gabonatáblától legalább tizenöt méterre lehet dohányzó helyet kijelölni, és ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántás kialakítása kötelező. Ugyanilyen védőszántás szükséges akkor, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább tizenöt méter távolságban leállítani.

A szalmaösszehúzást és kazalozást végző erőgépek csak olyan távolságra közelíthetik meg a szalmát és a kazlat, hogy az ne jelentsen gyújtási veszélyt, ugyanis az erőgépek kipufogócsöve könnyen lángra lobbanthatja a száraz szalmát. Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert. A kazalt a vasúti vágánytól legalább száz, közúttól, erdőtől és lábon álló gabonától legalább huszonöt méterre kell elhelyezni.

Kék hírek

 1. Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

  Szivárgott a szén-monoxid egy családi házban január 19-én délben Székesfehérváron. A Németh László utcai épületben a fürdőszobai szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra. A szén-monoxidot a székesfehérvári hivatásos tűzoltók mérései is kimutatták. 

  2020.01.20.
 2. Új rádiók erősítik a fehérvári önkéntesek helytállását

  Az önkéntes mentőszervezetek támogatására kiírt európai uniós pályázatnak köszönhetően kilenc új EDR kézi rádiót vehetnek birtokba a járási mentőcsoportok képviselői Fejér megyében Az első készüléket Vizi Ignác tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes adta át Koppán Viktor Dávidnak, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnökének január 16-án a megyeszékhelyen.

  2020.01.16.
 3. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik

  A lerakódott kátrány égett egy családi ház kéményében január 13-án délután Fehérvárcsurgón. Az épülethez elsőként kiérkező bodajki önkéntes tűzoltók kikotorták a kályhából az éghető anyagot, és porral oltóval fojtották el a lánggal égést a kéményben. A családi házakban a tulajdonos által foglalt időpontban végzik el a kéményseprők az ingyenes ellenőrzést és tisztítást.

  2020.01.14.
 4. Életveszélyes még bármelyik tó jegére rálépni!

  Bár a napokban megmutatta zordabb arcát a tél és a tavakon vékony jégréteg alakult ki a mínuszokban, korcsolyázni nem szabad még rajtuk, hiszen minimum a 10-12 centiméteres jégvastagságot el kell érni ahhoz, hogy rámerészkedhessünk a korikkal.

  2020.01.08.
 1. Tűz egy családi házban - tengerimalacokat is mentettek a tűzoltók

  Családi házban keletkezett tűz december 3-án délután Székesfehérváron. Az épület előterének faszerkezetű teteje égett körülbelül hat négyzetméteren. A lángokat a megyeszékhely hivatásos tűzoltói több vízsugárral fékezték meg, gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz a lakás többi részére és a szomszédos épületre nem terjedt át.

  2019.12.04.
 2. Pályázaton elnyert eszközöket vettek át az önkéntes és önkormányzati tűzoltók

  Huszonhét önkéntes tűzoltó egyesületnek és négy önkormányzati tűzoltóságnak adták át az országos pályázaton elnyert eszközöket november 22-én a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. 

  2019.11.22.
 3. Hármas karambol volt reggel Sárpentelénél

  Összeütközött három személygépkocsi november 21-én reggel Székesfehérvár és az Úrhida-Sárszentmihály körforgalom között. A balesetben két autó a vízelvezető árokban, a harmadik az útpadkán állt meg. A műszaki mentés során a megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket.

  2019.11.21.
 4. Készüljünk a télre, a biztonság legyen az első!

  A fűtési szezonnal összefüggő lakástüzek és a téli időszakra jellemző sérülések, veszélyhelyzetek megelőzése érdekében sajtótájékoztatót tartott a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság november 15-én Székesfehérváron. A katasztrófavédelem és a mentőszolgálat vezetője a gépjárművek téli felkészítését és a szén-monoxid-mérgezések megelőzését hangsúlyozta. 

  2019.11.16.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek