Füstmentes nyár a mezőgazdaságban is - tűzvédelem aratáskor

Szaktanácsadással is segíti a katasztrófavédelem a mezőgazdasági tüzek megelőzését. A nyári betakarítási munkák megkezdése előtt az erő- és munkagépek tűzvédelmi hatósági ellenőrzése folyamatos, amelynek során a tűzoltók leggyakoribb veszélyforrásokra is felhívják a figyelmet.
2019.07.03. 10:06 |

Több esetben az okozza a bajt, hogy az aratás során a növényi hulladék, rost rátapad a gép alkatrészeinek olajos lerakódásaira, amely a nagy melegben és a folyamatos munkavégzés alatt felhevül és kigyullad. A tűz ilyenkor pillanatokon belül szétterjed a gabonatáblán, a learatott terményben, a tarlón, vagy éppen a munkagépben. A lábon álló gabona mellett nagy értéket képvisel a kombájn is, ezért az aratást végzőknek ismernie kell a tűzmegelőzésére vonatkozó, illetve a tűz esetén követendő szabályokat is.

Az aratási munkálatok közben keletkezett tűzesetek száma 2018-ban az előző évekhez képest csökkent. A tapasztalatok szerint a munkagépek műszaki állapota, a területen dolgozók gondatlansága - mint például a dohányzás, nyílt láng használata - a tüzek leggyakoribb kiváltó oka. Tűzvédelmi szempontból a betakarítási munkák másik veszélyes része a bálázás. A bálázó gépek - hasonlóan a kombájnokhoz - sok kopó, forgó-surlódó alkatrésszel rendelkeznek, amelyek mellett elhalad az igen alacsony gyulladáspontú szalma. Ezek meghibásodásából, elhasználódásából adódó melegedés könnyen tüzet okoz.

A kezdődő, nem kiterjedt tüzek oltására általában elegendőek a kézi tűzoltó készülékek, amelyeket könnyen hozzáférhető helyen kell készenlétben tartani a járművön. A betakarítási munkálatokat csak olyan gépekkel lehet elvégezni, amelyek tűzvédelmi felülvizsgálatát az aratás előtti gépellenőrzésen elvégezték. A vizsgálat tervezett időpontját ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén tíz nappal korábban írásban be kell jelenteni az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek. Az ellenőrzésről jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát a járművön kell elhelyezni.

Az ellenőrzések alkalmával a katasztrófavédelem munkatársai megvizsgálják többek között a járművek általános műszaki állapotát, az előírt tűzoltó készülékek meglétét, megfelelőségét és karbantartottságát, a kipufogó rendszert és az akkumulátor burkolatát, rögzítettségét, valamint a kombájnoknál a földelő vezeték meglétét és megfelelőségét. Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag, a kenőanyag vagy a hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. Fontos, hogy a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni. A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen e munka során üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng meggyújthat. Gabonatáblán dohányozni még a vezetőfülkében sem szabad. Az aratás idejére a gabonatáblától legalább tizenöt méterre lehet dohányzó helyet kijelölni, és ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántás kialakítása kötelező. Ugyanilyen védőszántás szükséges akkor, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább tizenöt méter távolságban leállítani.

A szalmaösszehúzást és kazalozást végző erőgépek csak olyan távolságra közelíthetik meg a szalmát és a kazlat, hogy az ne jelentsen gyújtási veszélyt, ugyanis az erőgépek kipufogócsöve könnyen lángra lobbanthatja a száraz szalmát. Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert. A kazalt a vasúti vágánytól legalább száz, közúttól, erdőtől és lábon álló gabonától legalább huszonöt méterre kell elhelyezni.

Kék hírek

 1. Székesfehérvári az ország második legjobb beosztott tűzoltója

  Dunaújvárosi és székesfehérvári hivatásos tűzoltók képviselték Fejér megyét a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedőn Karcagon. Az országos vetélkedőn a hivatásos beosztott egyéni kategóriában Kovács István tűzoltó őrmester, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója második helyezést ért el.

  2019.08.31.
 2. Hat autó ütközött az M7-esen Székesfehérvár térségében

  Hat autó ütközött az M7-es autópályán, Székesfehérvár térségében. Az esethez a székesfehérvári hivatásos tűzoltók vonultak és áramtalanítják a járműveket. Az érintett útszakaszt, a Balaton irányában teljes szélességében lezárták. A mentők is a helyszínen vannak.

  2019.08.26.
 3. Ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

  Egy székesfehérvári családi házban riasztott a készülék augusztus 21-én, szerdán délután. A lakók elzárták a gázkazánt és az épületet átszellőztették. A tűzoltók a kazán elindítása után a gázkészülék fölött folyamatosan emelkedő szén-monoxid-koncentrációt mértek. A helyszínre a gázszolgáltató is megérkezett.

  2019.08.22.
 4. Baleset miatti forgalomkorlátozás a Géza és a Kadocsa utcák kereszteződésében

  Két autó ütközött össze Székesfehérváron, a Géza utca és a Kadocsa utca kereszteződésében. A balesethez a székesfehérvári tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A helyszínre mentők is érkeztek. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra lehet számítani.

  2019.08.21.
 1. Leégett hajnalban az étterem a Bregyó mellett

  Tűz volt vasárnap hajnalban a Bregyó közben, ahol leégett egy panzió és étterem. A fehérvári tűzoltók a tetőtéri szobákból több embert kimentettek és három vízsugárral oltották a tüzet. A lángokat nem sokkal reggel hat óra előtt sikerült megfékezni. Az oltásban a sárbogárdi és a pusztaszabolcsi tűzoltók is részt vettek.

  2019.08.11.
 2. Zöldsávban landolt egy autó az M7-esen

  Átszakította a szalagkorlátot és a két pályatestet elválasztó zöldsávba csapódott egy autó augusztus elsején reggel az M7-es Fejér megyei szakaszán. A Siófok felül Budapest irányába tartó autó a tetejére borulva állt meg.

  2019.08.01.
 3. Két személyautó is kigyulladt Fejér megyében

  Két gépkocsi is lángra kapott Fejér megyében kedden. Az első eset Polgárdiban, a Kossuth utcában, a második pedig Székesfehérváron, a Szent Flórián körúton történt, amelyeknél a települések tűzoltói avatkoztak be.

  2019.07.18.
 4. Új tűzoltók érkeztek a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra

  Négy új beosztott tűzoltó kezdte meg szolgálatát: ketten a székesfehérvári, ketten pedig a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományába kerületek. A tiszthelyettesek eredményesen teljesítették a Tűzoltó II. részszakképzést, amelynek zárásaként múlt hét végén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kibocsátó ünnepségén ünnepélyes esküt tettek.

  2019.07.15.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek