Füstmentes nyár a mezőgazdaságban is - tűzvédelem aratáskor

Szaktanácsadással is segíti a katasztrófavédelem a mezőgazdasági tüzek megelőzését. A nyári betakarítási munkák megkezdése előtt az erő- és munkagépek tűzvédelmi hatósági ellenőrzése folyamatos, amelynek során a tűzoltók leggyakoribb veszélyforrásokra is felhívják a figyelmet.
2019.07.03. 10:06 |

Több esetben az okozza a bajt, hogy az aratás során a növényi hulladék, rost rátapad a gép alkatrészeinek olajos lerakódásaira, amely a nagy melegben és a folyamatos munkavégzés alatt felhevül és kigyullad. A tűz ilyenkor pillanatokon belül szétterjed a gabonatáblán, a learatott terményben, a tarlón, vagy éppen a munkagépben. A lábon álló gabona mellett nagy értéket képvisel a kombájn is, ezért az aratást végzőknek ismernie kell a tűzmegelőzésére vonatkozó, illetve a tűz esetén követendő szabályokat is.

Az aratási munkálatok közben keletkezett tűzesetek száma 2018-ban az előző évekhez képest csökkent. A tapasztalatok szerint a munkagépek műszaki állapota, a területen dolgozók gondatlansága - mint például a dohányzás, nyílt láng használata - a tüzek leggyakoribb kiváltó oka. Tűzvédelmi szempontból a betakarítási munkák másik veszélyes része a bálázás. A bálázó gépek - hasonlóan a kombájnokhoz - sok kopó, forgó-surlódó alkatrésszel rendelkeznek, amelyek mellett elhalad az igen alacsony gyulladáspontú szalma. Ezek meghibásodásából, elhasználódásából adódó melegedés könnyen tüzet okoz.

A kezdődő, nem kiterjedt tüzek oltására általában elegendőek a kézi tűzoltó készülékek, amelyeket könnyen hozzáférhető helyen kell készenlétben tartani a járművön. A betakarítási munkálatokat csak olyan gépekkel lehet elvégezni, amelyek tűzvédelmi felülvizsgálatát az aratás előtti gépellenőrzésen elvégezték. A vizsgálat tervezett időpontját ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén tíz nappal korábban írásban be kell jelenteni az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek. Az ellenőrzésről jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát a járművön kell elhelyezni.

Az ellenőrzések alkalmával a katasztrófavédelem munkatársai megvizsgálják többek között a járművek általános műszaki állapotát, az előírt tűzoltó készülékek meglétét, megfelelőségét és karbantartottságát, a kipufogó rendszert és az akkumulátor burkolatát, rögzítettségét, valamint a kombájnoknál a földelő vezeték meglétét és megfelelőségét. Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag, a kenőanyag vagy a hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. Fontos, hogy a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni. A járműveken nyílt láng használatával járó karbantartást, javítást nem szabad végezni gabonatáblán, szérűn és a rostnövénytároló területén, hiszen e munka során üzemanyag folyhat el, amelyet a nyílt láng meggyújthat. Gabonatáblán dohányozni még a vezetőfülkében sem szabad. Az aratás idejére a gabonatáblától legalább tizenöt méterre lehet dohányzó helyet kijelölni, és ott vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.

Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántás kialakítása kötelező. Ugyanilyen védőszántás szükséges akkor, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább tizenöt méter távolságban leállítani.

A szalmaösszehúzást és kazalozást végző erőgépek csak olyan távolságra közelíthetik meg a szalmát és a kazlat, hogy az ne jelentsen gyújtási veszélyt, ugyanis az erőgépek kipufogócsöve könnyen lángra lobbanthatja a száraz szalmát. Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert. A kazalt a vasúti vágánytól legalább száz, közúttól, erdőtől és lábon álló gabonától legalább huszonöt méterre kell elhelyezni.

Kék hírek

 1. Két személyautó is kigyulladt Fejér megyében

  Két gépkocsi is lángra kapott Fejér megyében kedden. Az első eset Polgárdiban, a Kossuth utcában, a második pedig Székesfehérváron, a Szent Flórián körúton történt, amelyeknél a települések tűzoltói avatkoztak be.

  2019.07.18.
 2. Új tűzoltók érkeztek a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra

  Négy új beosztott tűzoltó kezdte meg szolgálatát: ketten a székesfehérvári, ketten pedig a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományába kerületek. A tiszthelyettesek eredményesen teljesítették a Tűzoltó II. részszakképzést, amelynek zárásaként múlt hét végén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kibocsátó ünnepségén ünnepélyes esküt tettek.

  2019.07.15.
 3. Árokba borult egy autó reggel a Kiskút útján

  Lesodródott az útról és a vízelvezető árokban a tetejére borult egy személygépkocsi július 9-én kora reggel Székesfehérváron. Az autó vezetője a tűzoltók kiérkezése előtt kiszállt a járműből. A személygépkocsit drótkötéllel kerekeire állították, félrehúzták és áramtalanították a tűzoltók.

  2019.07.09.
 4. Éjszaka jelzett és életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

  A vízmelegítő meghibásodása miatt keletkezett szén-monoxid egy társasházi lakásban július 7-én éjszaka Székesfehérváron. A Horvát István utcában a lakókat a szén-monoxid-érzékelő riasztása figyelmeztette a veszélyre. A megyeszékhely tűzoltóinak mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét. 

  2019.07.08.
 1. Füstmentes nyár a mezőgazdaságban is - tűzvédelem aratáskor

  Szaktanácsadással is segíti a katasztrófavédelem a mezőgazdasági tüzek megelőzését. A nyári betakarítási munkák megkezdése előtt az erő- és munkagépek tűzvédelmi hatósági ellenőrzése folyamatos, amelynek során a tűzoltók leggyakoribb veszélyforrásokra is felhívják a figyelmet.

  2019.07.03.
 2. Nyáron is életmentő a szén-monoxid-érzékelő

  Az elmúlt napokban kétszer is szén-monoxid-érzékelő riasztása miatt hívták ki a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat a megyeszékhelyen. Mindkét lakásban a meleg vizet biztosító készülék működése közben áramlott vissza a mérgező gáz a lakótérbe. A szén-monoxid-érzékelők időben figyelmeztették a lakókat a veszélyre, így senkinek sem esett baja.

  2019.06.28.
 3. Tömeges ütközés és lángba borult autó reggel az M7-esen

  Hat személygépkocsi ütközött össze június 27-én reggel az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán, Székesfehérvárnál. A balesetben az egyik autó kigyulladt. A lángokat a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók habosított vízsugárral fojtották el. 

  2019.06.27.
 4. A nagy melegben is gondoljunk a kémények tisztaságára

  Még csak most kezdődött a nyár, célszerű a kémények ellenőrzését beütemezni, hogy ne az utolsó pillanatra, a fűtési szezon kezdetére maradjon ez a valóban életbevágóan fontos tevékenység. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, a lakók által előre egyeztetett időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. 

  2019.06.26.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek