Árpád-házi királyokról és a korabeli Magyarország előkelőiről a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

Hétfőn este tartották a Vörösmarty Mihály Könyvtár Aranybulla Emlékévhez kapcsolódó nyitó előadását. Font Márta történész, a középkori magyar és kelet-európai történelem kutatója, a Pécsi Tudományegyetem dékánja az Árpád-házi királyok és az ország előkelői címmel tartott előadást az olvasóteremben.
2022.02.14. 20:54 |

A könyvtárban hétfőn este egy olyan előadássorozat vette kezdetét, mely az Aranybulla Emlékév tudományos hátterét is segít megismerni. Az Aranybulla kibocsátása mellett azonban annak a nyolcszáz évvel ezelőtti világnak a megismerése is fontos számunkra, melyben Székesfehérvár szerepe megkérdőjelezhetetlen és meghatározó volt – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Aranybulla Emlékévhez kapcsolódó programsorozatának első előadásának résztvevőit dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte.

Köszönetet mondott a könyvtárnak, hogy csatlakozott az Aranybulla Emlékévhez. Mint mondta, szeretnének minél több embert megszólítani az emlékévben, és ennek része az is, hogy megismerhető legyen a tudományos háttér, hiszen az Aranybulla egy különleges jogi okirat, és a világ jogtörténete szempontjából is egy meghatározó dokumentumról van szó.


Font Márta az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulóján arról is beszélt rendkívül érdekes előadásában, hogy a magyar királyok nem egymagukban irányították az országot. Volt királyi tanács vagy IV. Béla korában a leghűségesebb bárók köre. Róluk ugyan kevesebbet tudunk, de a mindennapok valóságához hozzátartoztak.

Szó esett arról is, hogy a dinasztikus házasságok nagyon fontosak voltak a korban, ugyanis a királyi hatalom erősségéhez nagyban hozzájárult, hogy külföldről hozták a feleségeiket, és nem a magyarországi „elitből” választották. Európából szinte mindenhonnan érkeztek királynék a korban, ami egy nagy kapcsolatrendszer is volt egyben. Ezeken a dinasztikus szálakon keresztül találták meg azokat a kötődéseket, amik támaszul vagy éppen segítségül szolgálhattak.

A királyi tanácsról is sok mindent megtudhatott a népes hallgatóság, mely valóban egy fontos intézmény volt már Szent István korában is. Szent királyunk intelmeinek hetedik fejezete is a tanács fontosságáról szól, azonban nagyon keveset tudunk arról, hogyan is működtette ezt az uralkodó. Annyi azonban bizonyos, hogy a király nevezte ki a tagjait, és amikor korabeli oklevelek jelentek meg, azokon feltüntették a jelenlévők listáját, azokat, akik hallották azt, ami elhangzott. A történész a királyi udvar pozícióiról és azok változásairól, az egyes tisztségek jogköreiről is beszélt, és áttekintést adott a 12. századi uralkodók közötti konfliktusokról is.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár következő történelemtudományi programja Zsoldos Attila előadása lesz, mely az Anjou-korral foglalkozik majd. A történész, akadémikus, középkorkutató kutatási területe az Árpád- és Anjou-kori Magyarország politika- és társadalomtörténete. Az előadássorozat harmadik részeként pedig Mezey Barna jogtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora tart előadást az Aranybulláról. A könyvtár ezenkívül helyismereti tábort is szervez fiataloknak, Aranybulla-kvízt készít honlapján, és összegyűjtik az Aranybulla Emlékévben keletkező tartalmakat, ezeket archiválják és böngészhetővé teszik majd.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár